تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 12 دی 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):مشورت با عاقلِ خيرخواه، خجستگى، بركت، رشد و توفيقى از سوى خداست. 
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1848714026




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

راجر تريگ:پرسش اخلاق پرسش از اهميت ديگري است


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: راجر تريگ:پرسش "اخلاق" پرسش از اهميت ديگري است
خبرگزاري مهر - گروه دين و انديشه: راجر تريگ؛ استاد دانشگاه وارويك در انگلستان به جهت نوشته­هايش در زمينۀ سرشت انساني و مضامين ديني مشهور است. اخيراً انتشارات بلكول كتاب دوم تريگ را در مجموعه " مهم­ها" با عنوان در باب اهميت اخلاق (كتاب اول او در اين مجموعه در باب اهميت فلسفه است ) منتشر كرده است . گفتگويي با وي در باب اين كتاب و موضوع كلي فلسفه صورت گرفته كه ترجمۀ آن پيش روي شماست.

*مي­دانيم كه انتشارات بلكول كتاب شما را با عنوان در باب اهميت اخلاق منتشر كرده است كه اين كتاب براي كساني نگاشته شده كه هيچ پيش­زمينه اي در فلسفه ندارند. اين كتاب همچنين براي دروس اخلاق دورۀ كارشناسي ايده­آل است. علاوه بر اين، شما به جهت نگارش كتب فلسفي براي خوانندگان عادي و دانشجويان كارشناسي فلسفه مشهور هستيد و در اين راستا البته به هيچ عنوان صلابت فلسفه را فدا نكرده­ايد. آيا مي­توانيد به ما بگوييد چرا خوانندگان عمومي بايد فلسفه بخوانند؟

تريگ: من بجد باور دارم كه فلسفه روش زندگي ما را تقويت مي­كند. مشكل اينجاست كه افراد زيادي بدون پيش­فرضهايي كه مفروض گرفته مي­شوند اما آزمون نمي­شوند رفتار مي­كنند و اين البته هميشه خطرناك است. اين نكته بخصوص در حوزه­اي چون اخلاق كه ما بايد بدانيم چرا به آنچه رفتار مي­كنيم باور داريم صادق است و اين البته فقط براي هنگامي كه ديدگاه ما مورد حمله قرار مي­گيرد برقرار نيست. بسيار در مورد حقوق انساني نوشته مي­شود و مدعياتي مفروض گرفته مي­شوند. اينها از كجا مي­آيند و چگونه ما بايد از آنها دفاع كنيم؟ ( چيني­زبانان اين حقوق را بخشي از امور مربوط به امپراتوري به حساب مي­آورند) آيا اين حقوق كاربردهاي جهاني دارند؟ اينها پرسشهاي فلسفي به شمار مي­آيند كه سياست و زندگي ما را متأثر مي­كنند. اگر ما اين مسائل را براي خودمان حل نكنيم در واقع نمي­دانيم در حال انجام چه كاري هستيم و چرا ما آن كار را انجام مي­دهيم؟

*چه ارتباطي ميان كتاب در باب اهميت اخلاق شما با كتاب قبلي­تان در باب اهميت فلسفه وجود دارد؟

تريگ: كتاب در باب اهميت اخلاق در ادامۀ بسياري از كتابهاي من است كه بر نسبي­گرايي نقد وارد مي­كند. در كتاب در باب اهميت فلسفه ( بلكول، 2002) قصد من آن بود تا موضوعات فلسفي اساسي را معرفي كنم؛ بخصوص اينكه استدلالهاي مربوط به ماترياليسم و نسبي­گرايي را براي آنها كه عادت به تفكر فلسفي ندارند معرفي كنم. كتاب در باب اهميت اخلاق اما كمتر انتزاعي است و مي­تواند به موضوعاتي بپردازد كه در روزنامه­ها در مورد اخلاقيات زندگي روزمره برقرارند. اينها عمومأً شامل حقوق انساني و سرشت انساني، ارتباط ميان حقوق و اخلاق، تبعيض، پرسش از كشمش ميان ارزشهاي خانواده و كشور و وظايف كلي در قبال همنوعان انساني است. به طور مثال آيا شكنجه در شرايط حاد قانوني است؟. نظير كتاب در باب اهميت فلسفه در اين كتاب هم نقش عقل انساني و قوت آن در اثبات حقيقت حتي در حوزۀ پرمناقشه­اي چون اخلاق پررنگ جلوه داده مي­شود.

* فصل هشتم كتابتان " ميهن­دوستي و وطن­خواهي" نام گرفته است. آيا اين كتاب و اين فصل بعد از حادثۀ 11 سپتامبر نوشته شده است ؟ ( يادم مي­آيد كه شما هنگام نگارش اين كتاب در دانشگاه پرينستون در امريكا بوديد) اگر اين­گونه است آيا آن حوادث بر كتاب شما تآثيرگذار بودند؟

تريگ : نوشتۀ من در مورد وطن­دوستي و تفاوت آن با شووينيسم مخرب محصول پديدۀ 11 سپتامبر است. در واقع من اين كتاب را در اولين سالگرد حوادث 11 سپتامبر شروع كردم و اين هنگامه­اي بود كه من فرصت مطالعاتي­ام را در دانشگاه پرينستون مي­گذراندم. مي­ديدم كه در سالگرد اين مراسم ولع زيادي براي رفتن به مركز تجارت جهاني وجود دارد. مي­ديدم كه در ايستگاه پرينستون لوح يادبودي وجود داشت و اين حادثه تأثير مستقيمي بر جوامع محلي داشت. من بسي به پرچمهايي كه خارج از خانه­ها در آن زمان وجود داشت حساس شده بودم و گونه­اي وطن دوستي در آنها [ امريكاييان] بوفور آشكار بود. اين امر تقابلي با وطن­خواهي كه انگليسي­ها امروزه دارند واجد است. در واقع در اروپا گونه­اي وطن خواهي افراطي وجود دارد كه خطرناك جلوه مي­كند و حتي به صورت غيراخلاقي با نژادپرستي و فاشيسم پهلو مي­زند.

*شما يكي از اولين افرادي هستيد كه كتابي در ارزيابي و نقد جامعۀ زيست­شناسي نگاشته­ايد. بيست سال از انتشار كتاب شكل­گيري انسان: جنبه­هاي فلسفي جامعۀ زيست شناسي" مي­گذرد. با توجه به نقل قولهاي ذيل ، چه تلاشهايي براي فروكاستن اخلاق به زيست شناسي و انتخاب طبيعي صورت گرفته و موفقيت كلي اين طرح را چگونه ارزيابي مي­كنيد؟ به اين ابراز نظرها دقت كنيد:

جيمز راچلز : " انسان يك موجود اخلاقي ( ديگردوست) است، اما اين نه به خاطر آن است كه وي درستي دوست داشتن همسايه اش را شهود مي­كند و نه به خاطر اينكه او به پاره­اي از آرمانها جواب مثبت مي­دهد بلكه بدان جهت است كه رفتار وي تركيبي از تمايلاتي است كه به صورت انتخاب طبيعي به وجود آمده­اند ( از كتاب به وجود آمده از حيوان: الزامات اخلاقي داروينسيم صفحۀ 77)

ميشل روس : ما با آگاهي اخلاقي - حس درست و نادرست و احساس الزام - هدايت مي­شويم و رشد كرده­ايم اما چنين آگاهي­اي از ارزش زيست­شناسي ناشي مي­شود ( سرمشق دارويني - صفحۀ 262)

تريگ: باور ندارم كه اخلاق به زيست­شناسي قابل فروكاستن باشد. نظريه­هاي زيست­شناسانه مدرن به ما كمك كرده­اند تا در باب سرشت انساني بيشتر بدانيم ( و ما را ناگزير كرده­اند كه وجود چنين چيزي را بپذيريم) . آنها به ما گرايشهاي فطري­اي را نشان مي­دهند كه در طول زمان و از طريق انتخاب طبيعي به جهت مزايايشان بسط يافته­اند. اين نكته اما نمي­تواند عقلانيتي را كه اخلاق بخشي از آن است نفي كند. در واقع نظريه­هاي علمي در جامعۀ زيست شناسي و روان­شناسي تكاملي خودشان نتيجۀ همان عقلانيت به شمار مي­آيند. بدين جهت آنها نمي­­توانند بدون آنكه خود را نفي كنند عقلانيت را به چيز ديگري فروبكاهند. كتاب

درباب اهميت اخلاق بنا دارد بر نقش عقلانيت در مواجهه با جهان و تآثير آن بر تاملات اخلاقي ما تأكيد كند. ما همه از فرايندهاي طبيعي به وجود آمده­ايم اما كاملاً توسط آنها هدايت نمي شويم. ما ناگزيريم آنها را جدي بگيريم و تبيين كنيم ( بنابراين آنچه قانون طبيعي در اخلاق ناميده مي­شود امر درستي است) اما اين عقلانيت كه به ما كمك مي­كند آنها را تعريف كنيم رفتار ما را هدايت مي­كند. بنابراين هنگامي كه من به سرشت انساني به عنوان امر بسيار مهمي توجه مي­كنم اين موضوع اخلاق است و نظارت كنندۀ اخلاق به حساب نمي­آيد.

*آيا باور داريد كه يك ارتباط جدي ميان خداباوري و ارزشهاي اخلاقي عيني وجود دارند؟ آيا استدلال اخلاقي براي وجود خدا را معتبر مي­دانيد؟

تريگ: كتاب در باب اهميت اخلاق بدان جهت نگاشته شده كه همه مبناي مشتركي براي مباحث اخلاقي بيابند. ما همه در يك جهان زيست مي­كنيم و موضوع اساسي اين است كه چرا ديگران في­نفسه مهمند؟ چرا اخلاق انساني مطرح است؟ چرا من بايد از سوي افرادي آسيب ببينم و قادر به مقابله به مثل كردن نباشم؟ تكامل­گرايان احتمالاً اذعان مي­كنند كه ما واجد چنين اخلاقي نيستيم اما يك ديدگاه اخلاقي تأكيد مي­كند كه ما بايد واجد اين ارزشها باشيم. انسان­گرايان احتمالاً تصريح مي­كنند كه ما بايد به هركس وراي تعصبهاي انساني عطف­توجه نشان دهيم. خداباوران هم اذعان مي­كنند كه ديگران براي ما مهمند چون براي خدا مهمند. يكي از مسائل اساسي اخلاق اين است كه آيا موضع انسان­گرايي به اندازۀ كافي قوي هست كه محرك ايثارهاي اخلاقي باشد. پاره­اي از داروينيست­ها چون ميشل روس منكر اين نكته هستند و اذعان مي­كنند محال است ما به كسي كمك كنيم بدون آنكه چشمداشت كمك متقابل نداشته باشيم.

*هم­اكنون در حال كار بر روي چه طرحي هستيد؟

تريگ: كتاب در باب اهميت اخلاق در اساس به موقعيت اخلاق در زندگي رايج و ارتباط آن با حقوق و سياست نظر دارد. به صورت خاص من بر اين نكته تأكيد مي­كنم كه عقلانيت اخلاقي نمي­تواند به موضوع سياسي در اين باب كه انسانها در اين زمينه به چه فكر مي­كنند فروكاسته شود. اين پرسش هنوز بايد اين باشد كه آيا آنها درست هستند و چرا درست هستند. آشكار است كه گذر سريع از پرسشهاي اخلاقي به پرسشهاي ديني ميسور است و همين روند براي آنها كه سياست و دين و حتي دين و اجتماع را از هم جدا مي­كنند مي­تواند برقرار شود و در اين موارد البته اخلاق امري خصوصي محسوب مي­شود. يعني اخلاق حوزه­اي خصوصي و فردي به حساب مي­آيد كه قابليت ورود به حلقه­هاي سياسي را دارا نيست. بنابراين سياست متكفل گرد هم آوردن انسانهاي متفاوتي است كه مي­خواهند با هم زندگي كنند بدون اينكه در اينجا به موضعي اخلاقي نياز باشد. من از اين بحث مي­كنم كه چنين موضع ليبرالي كه از موضع اخلاقي كاملاً متمايز است نياز به استدلال دارد. بدين جهت من ناچار هستم برگردم و بپرسم كه چرا دين بايد از حوزه عمومي رانده شود و آيا اين كار درستي است. از اين جهت طرح بعدي من در اين باره است و خواهان نگارش كتابي در باب نسبت دين و عرصۀ عمومي هستم تا مبناي فلسفي براي مواضع گوناگون در قبال دين و بخصوص موضع حقوقي آن در اروپا و امريكاي شمالي بيابم. مهم است كه تكثرگرايي جوامع مدرن را جدي بگيريم و من بايد از تمايل و كشش هميشگي به سوي نسبي­گرايي آگاه باشم.
 جمعه 11 مرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 306]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن