واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: رييس قوه قضاييه: از ظرفيتهاي نمازجمعه، براي پيشبرد اهداف عالي اسلام استفاده كنيم علماي آگاه اجازه ندهند دشمنان اسلام بين مذاهب اسلامي تفرقه ايجاد كنند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فقه و حقوق - حقوق سياسي
رييس قوه قضاييه، نماز جمعه را يكي از مهمترين فرائض و اركان عبادي و سياسي جامعه اسلامي برشمرد و اظهار كرد: بسياري از مسايل اجتماعي، فرهنگي و سياسي اسلام به وسيله اين فريضه بسيار مهم عبادي و سياسي انجام ميگيرد.
به گزارش خبرنگار حقوقي ايسنا، آيتالله سيدمحمود هاشمي شاهرودي در آستانه عيد مبعث در ديدار با جمعي از مسوولان و خادمان ستاد برگزاري نمازجمعه، به تقدير از تلاشهاي اين ستاد پرداخت و تصريح كرد: نماز جمعه صرفا يك عبادت نيست بلكه مسايل عظيم بسياري درون آن نهفته است، چنانكه موضوعات كلان اجتماعي، سياسي و فرهنگي در آن با هم آميخته شده و به زندگي معمولي مردم پيوند خورده است.
وي افزود: اين فريضه ضمن آنكه يكي از مهمترين ابزارهاي جامعه اسلامي براي رسيدن به اهدافش به شمار ميآيد، خود يك هدف و عبادت بسيار مقدس است؛ يعني هم ابزار رشد و ارتقاي فرهنگي و روحي است و هم يك عبادت مقدس است كه موجب اتصال خاص با عالم غيب همراه با خضوع، خشوع و صحبت مستقيم با پروردگار عالم ميشود.
رييس قوه قضاييه با اشاره به اهميت نماز جمعه گفت: اهميت اين فريضه به حدي است كه حتي برخي از فقها و مراجع از ظاهر آيات مربوط به نماز جمعه، وجوب تعييني را استنباط كردهاند.
هاشمي شاهرودي با بيان اينكه نماز جمعه يك مدرسه منظم هفتگي و كلاس كامل آموزش فرهنگ الهي و معارف ديني در بعد عملي و نظري است، خاطرنشان كرد: در خلال اين فريضه، آگاهيها، معارف، اطلاعات و حضور و مشاركت مردم در امور مهم سياسي، اجتماعي و معيشتي در بهترين قالب و لباس كه همان لباس نماز است، شكل ميگيرد؛ آن هم نماز جماعت كه وحدت و اصالت جامعه اسلامي را نشان ميدهد.
وي با اشاره به ظرفيتهاي نماز جمعه، بر لزوم استفاده هر چه بيشتر از اين ظرفيتها براي پيشبرد اهداف عالي اسلام تاكيد كرد و ادامه داد: يكي از دستاوردهاي عظيم انقلاب اسلامي، احياي اين فريضه بسيار مهم، ركني و استراتژيك در نظام اسلامي است كه از همان ابتداي پيروزي انقلاب با توجه خاص امام(ره) و پيگيريهاي مرحوم آيتالله طالقاني شكل گرفت. نماز جمعه در پيش از انقلاب به دليل وجود برخي اختلاف نظرها و به ويژه به دليل شرايط حاكميتي كشور كه اين فريضه را به مصلحت و منفعت حكومت نميدانستند، در حال فراموشي بود اما بحمدالله با پيروزي انقلاب، اين اتفاق رخ نداد. ضمن اينكه پس از احياي نماز جمعه در ايران با توجه به سياسي و ولايي بودن آن، كل جهان تشيع به احياي اين فريضه مهم پرداخت و حتي در كشورهايي كه تحت حاكميتهاي مخالف بودند، نماز جمعه احيا شد.
رييس قوه قضاييه با تاكيد بر لزوم نگاه جامع به نماز جمعه و ارتقاي سطح برنامهريزيها در اين زمينه، خاطرنشان كرد: زحمات خوبي كشيده شده اما در اين راستا مانند بقيه مسايل كه در آنها هنوز به مقاصد بلند نظام اسلامي دست نيافتهايم، به اهداف مطلوب نرسيديم؛ البته در راه رسيدن به اين اهداف هستيم و روز به روز به اهداف خود نزديكتر ميشويم كه اميدواريم با تلاش بيشتر و برنامهريزيهاي لازم سرعت رسيدن به آنها افزايش شود.
هاشمي شاهرودي با بيان اينكه قطعا نظام بايد بودجهاي براي نماز جمعه ولو براي مسايل جنبياش اختصاص دهد، گفت: اين از ويژگيهاي اسلام است كه اهداف عالي خود را با تبليغ معارف، رشد فرهنگي، همبستگي اجتماعي، ارتقاي آگاهي سياسي، افزايش حضور و مشاركت مردم و احياي تزكيه و تعليمهاي اسلامي در قالب نماز جمعه با هم ميآميزد كه البته اين امر نشات گرفته از فطري بودن دين مبين اسلام است چرا كه حقيقت انسان نيز تركيبي از همه اين امور است.
وي راه اقامه معروف را در اسلام، راههايي مشخص دانست و اظهار كرد: ما براي حركت در مسير رسيدن به اقامه معروف، بايد تكنيكها و ابزار روز جوامع بشري را كه برخي كشورها از اين ابزار براي پمپاژ سموم و رذايل اخلاقي در جوامع به ويژه جوامع اسلامي استفاده ميكنند، به كار گيريم تا بتوانيم معارف اسلامي و حقايق والاي ديني خود را در قالب مدلهايي كه اسلام بر آن تاكيد كرده و به عنوان غذاي روح و جان جوامع بشري است، گسترش دهيم. متاسفانه وقتي خود را با برخي كشورها مقايسه ميكنيم ميبينيم كه در استفاده از تكنيكها براي رسيدن به اهداف عالي خود عقب هستيم.
وي تهران را امالقراي اسلام دانست و با اشاره به اهميت نماز جمعه تهران، اظهار كرد: در جهان توجه خاصي به تريبون و سخنان خطيب و سخنران پيش از خطبه نماز جمعه تهران وجود دارد لذا بايد روي آن سرمايهگذاري بيشتري صورت گيرد. نماز جمعه تهران در رده اول نماز جمعههاي جهان تشيع است و ظرفيتهاي بسيار زيادي دارد كه بايد اين ظرفيتها را به فعليت رساند.
رييس قوه قضاييه با ارائه پيشنهادي مبني بر اختصاص جايگاهي خاص براي ديپلماتهاي جهان اسلام، سفراي كشورهاي اسلامي در ايران و مهمانان خارجي در محل برگزاري نماز جمعه تهران، گفت: براي بسياري از سمينارها، مهمانان حاضر از ترجمه همزمان صحبتهاي سخنران جلسه استفاده ميكنند. از اين امكانات ميتوان در نماز جمعه تهران كه صحبتهاي بسيار مهمي در آن مطرح ميشود، براي مهمانان خارجي يا ساكنان خارجي مقيم ايران استفاده كرد و حداقل به دو زبان انگليسي و عربي اين كار صورت گيرد. انتظار دنيا هم از نماز جمعه تهران بازتر شدن فضاي آن است.
هاشمي شاهرودي، شركت برادران اهل سنت را در نماز جمعه تهران از عوامل بسيار موثر در نشان دادن وحدت مسلمانان توصيف كرد و ادامه داد: شركت برادران اهل سنت در نماز جمعه تهران بسيار مهم است. همانگونه كه ما وقتي به كشورهاي مسلمان سفر ميكنيم در نمازهاي آنان شركت ميكنيم، حضور آنان نيز در نماز جمعه ما نشاندهنده وحدت اسلامي خواهد بود. متاسفانه برخي از علماي مذاهب ديگر بيتوجه به اين حقيقت، تحت تاثير تحريكات فتنهانگيز دشمنان قرار ميگيرند كه لازم است علماي آگاه اجازه ندهند دشمنان اسلام كه كمر به تفرقه بين مذاهب اسلامي بستهاند به جدايي شيعه و سني دامن بزنند و اين مسايل را به عوامل وحدت مانند نماز بكشانند. در روايات ما آمده است كسي كه در صف اول نماز جماعت مشترك با برادران اهل سنت قرار گيرد، گويي پشت سر پيامبر نماز خوانده است. اين روايت، بيانگر اهميت وحدت در قالب فريضهاي مانند نماز است.
رييس قوه قضاييه افزود: يكي از اهداف و رسالتهاي مهم نماز جمعه، ايجاد وحدتي است كه اين وحدت بارها در سخنان مقام معظم رهبري مورد تاكيد قرار گرفته و براي آن موسسههاي بسياري تاسيس شده است. چنين وحدتي مهمترين مبناي نااميد كردن دشمنان اسلام است.
وي تاكيد كرد: هر چه قدر اهداف بلند نماز جمعه را مخصوصا در تهران احيا كنيم، جلوي دسيسهها، تفرقهافكنيها و گرايشهاي تكفيري كه آثار سويي در جهان اسلام دارد، گرفته ميشود.
به گزارش ايسنا، حجتالاسلاموالمسلمين مسعود مرادي رييس ستاد برگزاري نماز جمعه نيز در اين ديدار با بزرگداشت ياد و خاطره امام راحل(ره)، آيتالله طالقاني و شهداي ستاد برگزاري نماز جمعه به ارائه گزارشي در زمينه نمازهاي جمعه برگزار شده در تهران و اقدامات صورت گرفته پرداخت و تصريح كرد: از اولين نماز جمعه برگزار شده در تهران پس پيروزي انقلاب در سال ٥٨ تا ٤ مردادماه سال جاري، توفيق برگزاري ١٥٠١ نماز جمعه، ٢٩ نماز عيد فطر و ٢٠ نماز عيد قربان را داشتهايم كه از مجموع نمازهاي جمعه برگزار شده، ١٩ نماز در حرم مطهر امام خميني(ره)، شش نماز در بهشت زهرا(س)، يك نماز در مصلاي امام خميني(ره) و يك نماز در مهديه تهران اقامه شده است.
وي با بيان اينكه تاكنون در طول سالهاي برگزاري نماز جمعه حتي در سختترين شرايط كشور و بدترين شرايط جوي هيچگاه نمازجمعه تهران تعطيل نشده است، افزود: تنها پنج بار به دليل تقارن نماز عيد قربان با نماز جمعه، فقط نماز عيد قربان اقامه شده است.
مرادي ائمه جمعه موقت و ثابت تهران را از ابتداي پيروزي انقلاب ١٢ تن عنوان كرد و گفت: اولين امام جمعه ثابت تهران آيتالله طالقاني، بعد آيتالله خاتمي و اكنون نيز مقام معظم رهبري هستند. از مجموع نمازهاي جمعه اقامه شده در تهران، ١١٩١ نماز توسط ائمه جمعه فعلي و ٣١٠ نماز به امامت ائمه جمعه ديگر مانند آيتالله موسوي اردبيلي، آيتالله طاهري خرمآبادي، آيتالله يزدي و ديگران اقامه شده است.
رييس ستاد اقامه نماز جمعه با اشاره به تعداد نمازهاي اقامه شده توسط مقام معظم رهبري، اظهار كرد: رهبر معظم انقلاب تا كنون ٢٣٨ نماز جمعه، ٢٦ نماز عيد فطر و هفت نماز عيد قربان اقامه كردهاند. آيتالله هاشمي رفسنجاني ٤١٣ نماز جمعه، دو نماز عيد فطر و هشت نماز عيد قربان، آيتالله امامي كاشاني ٢٨٩ نماز جمعه و دو نماز عيد قربان، آيتالله جنتي ٢١٤ نماز جمعه و آيتالله سيد احمد خاتمي ٣٧ نماز جمعه را در تهران اقامه كردهاند كه در اين ميان بيشترين نمازهاي جمعه تهران به امامت آيتالله هاشمي رفسنجاني اقامه شده است.
وي در مورد تعداد سخنرانان پيش از خطبه نماز جمعه تهران، گفت: ١٤٨٧ سخنران پيش از خطبه داشتهايم كه سران قوا، معاونان آنها، وزرا، روساي سازمانهاي مختلف تابعه قوا، فرماندهان لشكري، شخصيتهاي برجسته داخلي و شخصيتهاي خارجي مانند شهيد آيتالله حكيم، شهيد سيدعباس موسوي، اسماعيل هنيه، خالد مشعل و سيد حسن نصرالله دبيركل حزبالله لبنان از جمله اين سخنرانان بودهاند.
مرادي با بيان اينكه در طول اين سالها ٢٦ هزار خبرنگار خارجي و ٥٨ هزار خبرنگار داخلي نماز جمعه تهران را انعكاس خبري دادهاند، خاطرنشان كرد: نماز جمعه تهران با ٥ ميليون ريال هديه حضرت امام(ره) آغاز به كار كرد و تاكنون از هيچ بودجه و امكانات دولتي استفاده نكرده و تنها بر كمكهاي مردمي متكي بوده است.
رييس ستاد برگزاري نماز جمعه با اشاره به اهم اقدامات صورت گرفته از سوي اين ستاد در يك سال و نيم گذشته، اظهار كرد: راهاندازي فيبرنوري براي پخش مستقيم نماز جمعه تهران از طريق شبكههاي جهاني، ساماندهي محصولات فرهنگي، راه اندازي مهد كودك «آدينه» با مربيان كارآزموده و متبحر به منظور نگهداري از فرزندان خردسال نمازگزاران در روز جمعه، توزيع هدايا بين نوجواناني كه براي اولين بار به نمازجمعه ميآيند، برگزاري مسابقات هفتگي با جوايز نفيس و ضبط ديجيتالي صوتي و تصويري مراسم نماز جمعه جهت در اختيار گذاشتن مخاطبان از جمله اقدامات فرهنگي مهم در يك سال و نيم اخير بوده است.
مرادي در مورد اقدامات انجام گرفته در زمينه پشتيباني نماز جمعه تهران نيز گفت: تكميل شبكه آبرساني سالم و انجام اقدامات لازم براي راه اندازي تلويزيون مداربسته در خيابانهاي طالقاني و قدس جهت نمايش مراسم نماز جمعه نيز از جمله اقدامات پشتيباني انجام گرفته در يك سال و نيم گذشته است.
رييس ستاد اقامه نماز جمعه يكي از مشكلات بزرگ ستاد را عدم تكميل مصلاي امام خميني(ره) برشمرد و با اشاره به بازرسيهاي بدني لازم براي ورود نمازگزاران، افزود: اين مشكل نيز با راهاندازي گيتهاي مخصوص بازرسي بدني به زودي حل خواهد شد.
وي اضافه كرد: در حال حاضر حدود ١٦٠٠ نفر به صورت داوطلبانه كار خدمترساني به نمازگزاران را در روز جمعه به عهده دارند كه كار آنها در اين روز از ساعت ٣٠/٥ صبح آغاز ميشود و اين كار در روزهايي كه نماز جمعه به امامت مقام معظم رهبري با جمعيتي در حدود ٥/١ تا ٢ ميليون نفر اقامه ميشود، سنگينتر است.
انتهاي پيام
جمعه 11 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 388]