واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: معضل قاچاق سوخت در سيستان و بلوچستان
زاهدان ---- خبرنگار اطلاعات: قاچاق مواد سوختي در محورهاي استان پهناور سيستان و بلوچستان نگرانيهايي در بين قشرهاي مختلف مردم ايجاد كرده است. عوامل مختلفي از جمله استمرار پديده خشكسالي و بيكاري باعث شده تا برخي از مردم به شغل كاذب خريد و فروش مواد سوختي در سيستان و بلوچستان روي آورند.
تفاوت قيمت مواد سوختي در دو سوي مرز موجب شده تا بنزين، گازوئيل (نفت، گاز) و نفت سفيد به كالايي گران بها بويژه در افغانستان تبديل شود.
در اين ميان برخي دلالان و سودجويان با تشكيل باندهاي مافيايي به اين تجارت شوم اشتغال دارند و در هدر رفتن اين سرمايه ملي نقش اساسي ايفا ميكنند.
محورهاي شمالي اين استان در منطقه سيستان در سالهايي اخير شاهد حوادث ناگواري بوده كه يكي از علل اصلي آن قاچاق مواد سوختي اعلام شده است.
آتش گرفتن خودرو و سوختن چندين مسافر بيگناه به دليل حمل و نقل مواد سوختي غيرمجاز در سالهاي اخير در زمره اخبار رسانههاي گروهي قرار دارد.
محورهاي ارتباطي زاهدان - زابل و نهبندان - زابل و فرعي دوست محمد، زهك و بنجار سيستان يكي از پرترافيكترين راههاي استان سيستان و بلوچستان را تشكيل ميدهد و آمارها بيانگر آن است كه بخش اعظمي از سوانح رانندگي در محورهاي شمال اين استان ناشي از سرعت زياد خودروهاي حامل مواد سوختي غيرمجاز است.
مرز طولاني سيستان با افغانستان و مسير كوتاه اين شهر با ولايت نيمروز افغانستان باعث شده است تا برخي سودجويان با شگردهاي خاص مواد سوختي را به آن سوي مرز قاچاق كنند.
هرچند اقدامهاي موثري از سوي دستگاههاي مربوطه براي شناسايي و برخورد با قاچاقچيان مواد سوختي اعمال ميشود، اما سودجويان با بيتوجهي به فرمان ايست پليس و مخدوش كردن پلاك خودروهايشان، براحتي اهداف شوم خود را دنبال ميكنند.
قبل از بحران خشكسالي، تردد خودرو در محورهاي ارتباطي شمال اين استان به كمتر از پنج هزار دستگاه خودرو در شبانهروز ميرسيد، اما در شرايط حاضر، آمارهاي غيررسمي نشان ميدهد كه بيش از 13هزار خودرو در شبانه روز در محور زابل - زاهدان رفت و آمد ميكنند.
به گزارش خبرنگار اطلاعات، راننده تويوتايي كه به نظر ميرسيد تاكنون سود زيادي از قاچاق مواد سوختي به دست آورده است، ميگويد كه خريد و فروش مواد سوختي تنها راه امرار معاش خود و خانوادهاش است.
برخي اتوبوسهاي مسافري محور زاهدان - زابل تا چندي قبل، به وفور اقدام به قاچاق مواد سوختي مي كردند، اما اين وضع اكنون با اقدامهاي پيشگيرانه پليس و ديگر دستگاههاي مربوطه كمتر شده است.
سرهنگ اردوان قاسمي فرمانده پليس راه سيستان و بلوچستان نيز با بيان اينكه گشتهاي پليس بهصورت شبانهروزي در محورهاي استان و بويژه جادههاي شمالي حضوري فعال دارند، اظهار داشت: سودجويان با دور زدن پاسگاه انتظامي و گشت پليس و نيز مخدوش كردن پلاك خودرو و سرعت زياد اهداف شوم خود را دنبال ميكنند.
وي افزود: هم اكنون بيشترين موارد تصادف منجر به فوت و حوادث جرحي در محورهاي شمالي استان مربوط به قاچاق مواد سوختي است.
قاسمي ادامه داد: با برنامهريزي صورت گرفته از سوي دستگاههاي قضايي، در صورتيكه خودرو با بار قاچاق توقيف شود، برابر مقررات از يك تا شش ماه توقيف خواهد شد.
به گفته وي، حتي در صورت تشخيص پليس در زمينه اثر مواد سوختي در خودرو، با هماهنگيهاي انجام شده با مراجع ذيصلاح، آن خودرو يك ماه توقيف ميشود.
وي با اشاره به فعاليتهاي در حال اجرا و برنامهريزي شده پليس راه در محورهاي استان، خاطرنشان كرد: تشديد كنترلهاي محسوس و نامحسوس، نصب و افزايش دوربينهاي سرعتسنج، تشديد كنترل ناوگان عمومي حمل و نقل مسافري، بهرهگيري از سامانه GPS و استقرار پليس ثابت در 50 نقطه پرتصادف، برخي از برنامههاي پليس در تابستان امسال در محورهاي شمالي و جنوبي سيستان و بلوچستان است.
سردار نكويي فرمانده انتظامي سيستان و بلوچستان نيز در زمينه كشف مواد سوختي قاچاق گفت: گشت پليسراه در محور زاهدان --- زابل در حوالي تاسوكي، با ظنين شدن به يك دستگاه اتوبوس به راننده آن فرمان ايست داد، كه راننده اتوبوس با پرتاب گالنهاي مواد سوختي مانع حركت خودرو پليس شد؛ اما در نهايت با تلاش گشت پليس متوقف و از خودرو مورد نظر 5 هزار و 356 ليتر گازوئيل قاچاق كشف و به همراه راننده مختلف به مراجع ذيصلاح تحويل شد.
براساس اعلام گزارشهاي رسمي، در سه ماهه نخست امسال 2 ميليون و 339 هزار و 739 ليتر انواع مواد سوختي قاچاق در سيستان و بلوچستان كشف شده است.
دستگيري سه هزار و 233 نفر در زمينه قاچاق مواد سوختي به همراه توقيف 2 هزار و 972 خودرو، از فعاليتهاي پليس در سه ماهه امسال است.
هنگام عبور از مناطق مختلف استان از جمله حاشيه جايگاههاي عرضه مواد سوختي اين منطقه ميتوان فروشندگاني را ديد كه با در دست داشتن گالنهاي 20 ليتري، در حال جذب مشتري هستند.
بهاي عرضه آزاد مواد سوختي در اين مناطق متفاوت است، برخي يك گالن 20 ليتري بنزين و يا گازوئيل را بين 70 تا 80 هزار ريال و برخي ديگر نيز بيش از 100هزار ريال عرضه ميكنند.
قاچاقچيان مواد سوختي در صورتي كه محموله خود را به آن سوي مرز قاچاق كنند، سود كلاني به جيب ميزنند، چرا كه در افغانستان مواد سوختي به بهاي بسيار بالاتري خريداري ميشود.
سه شنبه 8 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 176]