واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: 8 مرداد سالروز ولادت مؤسس حكمت اشراق
زنجان / واحد مركزي خبر/ فرهنگي
امروز 8مرداد سالروز ولادت موسس حكمت اشراق شيخ شهاب الدين سهروردي است.
شيخ شهاب الدين ابوالفتوح يحيي سهروردي،معروف به شيخ اشراق ، از حكماي بزرگ اسلام در قرن 6 ميلادي است كه در سال 549هجري قمري در قريه سهرورد از توابع استان زنجان ديده به جهان گشود .
نخستين آموخته هاي وي در شهر مراغه نزد مجدالدين جيلي بود . سهروردي نزد جيلي ، فقيه مشهور آن زمان ، فقه را آموخت و در همانجا و نزد همين استاد با فخر رازي ، منتقد بزرگ فلسفه مشاء هم درس شد .
سهروردي پس از تكميل تحصيلات به اصفهان رفت تا نزد ظهيرالدين فارسي ، علم منطق را بياموزد . او در همين شهر براي نخستين بار با افكار ابن سينا روبرو شد و پس از مدتي تسلط خاصي بر آن پيدا كرد.
سهروردي پس از اتمام تحصيلات رو به عرفان و سلوك معنوي آورد. شيخ در جريان سفرهايش مدتي با جماعت صوفيه هم كلام شد و به مجاهدت نفس و رياضت مشغول شد .
شيخ هميشه در بيان مسائل ، به خصوص احكام و مسائل مربوط به دين بي باك بود
و همين صراحت بيان او بود كه سرانجام فقهاي قشري عامه عليه او شوريدند و او را مرتد خواندند.
اين كينه و عناد تا جايي رسيد كه ملك ظاهر را تشويق به قتل او كردند. اما ملك ظاهر نمي پذيرفت و به خواست آنان توجهي نمي كرد ، اما فقها با ارسال شكوائيه به صلاح الدين ايوبي او را مجاب كردند فرمان قتل شيخ را صادر كند.
سرانجام صلاح الدين ايوبي در نامه اي از پسرش خواست به دليل برخي ملاحظات سياسي شيخ را به قتل برساند بدين ترتيب شيخ را زنداني كرده و در سن36 يا 37 سالگي به شكل مرموزي ديده از جهان فرو بست.
نظام فلسفي اشراق يكي از با ارزشترين نظامهاي اسلامي است كه اصول آن به صورتي كه امروز شناخته شده ، به وسيلة متفكر، عارف و عالم عظيم الشأن شهاب الدبن سهرودي تدوين و تنظيم شده است.
تأثير فلسفه اشراق بر تكامل فلسفه درايران و علي الخصوص تأثير آن بر عرفان نظري
، شايد بيش از نظامهاي ديگر فلسفي باشد. پايه هاي تاريخي فلسفة اشراق از طرفي برتعاليم عالية قرآن مجيد استوار است و از طرف ديگر بر مكتب هاي فلسفة افلاطوني و نو افلاطوني مبتني شده است.
0002
سه شنبه 8 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 150]