پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1848706845
مهندسي كشاورزي .....
واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: كشور ايران با وجود 37 ميليون هكتار اراضي داراي قابليت كشاورزي، 118 تا 100 ميليارد متر مكعب منابع آبي قابل استفاده و گسترش و تنوع آب و هوايي در 14 اقليم گوناگون (كشور ايران از لحاظ تنوع توليد زراعي و باغي بين كشورهاي جهان رتبه هشتم را دارد)، پتانسيل بسيار خوبي در بخش كشاورزي دارد. البته براي توسعه اين بخش مهم كه به حق آن را محور توسعه اقتصادي كشور تلقي كردهاند، بايد از كشاورزي سنتي فاصله گرفت و با بهرهگيري از دانش كشاورزي به كشاورزي مكانيزه نزديك شد، دانش و تخصصي كه در گرايشهاي مهندسي كشاورزي آموزش داده ميشود.اين رشته در 7 گرايش علومدامي، باغباني، زراعت و اصلاح نباتات، گياه پزشكي، علوم و صنايع غذايي، خاك شناسي و ترويج و آموزش كشاورزي از بين داوطلبان گروه آزمايشي علوم تجربي دانشجو ميپذيرد.
گرايش علوم دامي:
هر نوع دامي را كه بخواهيم به طريق علمي پرورش دهيم، با پنج مقوله اساسي روبرو ميشويم. يكي بحث پرورش دام به نحو صحيح، منطقي و عملي است كه در اين ميان تغذيه به عنوان عاملي بسيار مهم در پرورش مطرح و در راستاي آن مسأله مراتع و كشت علوفه نيز مطرح ميشود. دومين عامل، اصلاح نژاد است كه باعث ميشود تا دام پر توليدتري داشته باشيم. سومين عامل، بهداشت است كه باعث كاهش تلفات و ضايعات و افزايش توان توليد ميشود. عامل چهارم، مديريت نيروي انساني است كه به ياري آن از نيروي فعال در مزارع به نحو مطلوب بهره برداري ميشود. عامل آخر، توليدات و بازاريابي است كه براساس اين عامل بايد بررسي كرد كه به چه نحوي توليدات به بازار عرضه شود تا در سطح توليدات، افتي ايجاد نگردد.مهندسي علوم دامي به بررسي و مطالعه اين پنج عامل و نقش آنها در پرورش دام ميپردازد. البته در كشور ما پرورش هر دامي در رشته علوم دامي نميگنجد. براي مثال پرورش آبزيان بيشتر در رشته شيلات مطرح ميشود؛ همچنين در كشور ما پرورش سگ ، گربه يا خوك رايج نيست.
تواناييهاي لازم :
هر داوطلب علوم دامي بايد بداند كه بخش قابل توجهي از دروس اين گرايش جنبه عملي دارد و دانشجو بايد در دامداريها و زمينهاي زراعي با نحوه پرورش و تغذيه دام آشنا گردد. از همين رو نبايد نسبت به بوي كود يا دام حساس باشد و از حيواناتي مثل گاو و گوسفند يا حشراتي مثل زنبور عسل بترسد. از لحاظ درسي نيز دانشجوي اين گرايش لازم است كه به دروسي مانند آمار و زيستشناسي مسلط باشد.
موقعيت شغلي در ايران :
بسياري از دامداران ما به ضرورت حضور يك كارشناس علوم دامي در دامداريها واقف نيستند و در حالي كه خودشان از اوج شير، ركود سالانه، فاصله زايمان، جيره نويسي، اصلاح نژاد و درصد تلفات و بيماريها اطلاعي ندارند، از تخصص كارشناس علوم دامي نيز در زمينههاي فوق بهرهاي نميبرند.البته اين به آن معنا نيست كه فارغالتحصيلان اين گرايش هيچ موقعيت كاري ندارند، چون خوشبختانه در حال حاضر هر دامپروري بايد از يك مهندس علوم دامي بهره بگيرد و همچنين بازار كار مهندسي علوم دامي در روستاها و شهرستانها نسبتاً مطلوب است و فارغالتحصيلان ميتوانند علاوه بر كار در جهاد كشاورزي در مرغداريها و دامداريهاي خصوصي نيز كار كنند يا اينكه خود يك دامداري را راهاندازي نمايند.همچنين ميتوانند در آزمايشگاههاي تغذيه براي خوراك يا آناليز خوراك، آزمايشگاههاي اصلاح نژاد دام و مراكز تحقيقاتي امور دام و آبزيان فعاليت نمايند.
درسهاي اين رشته در طول تحصيل:
دروس مشترك در 7 گرايش زراعت و اصلاح نباتات، علوم دامي،گياه پزشكي، ترويج و آموزش كشاورزي، باغباني، خاك شناسي و صنايع غذايي :
رياضيات عمومي، فيزيك عمومي، شيمي عمومي، اكولوژي، گياهشناسي، آمار و احتمالات، بيوشيمي عمومي، زيستشناسي،آبياري عمومي، هوا و اقليمشناسي، اقتصاد كشاورزي، خاكشناسي عمومي، زراعت عمومي، باغباني عمومي،حشرهشناسي و دفع آفات، ماشينهاي كشاورزي، عمليات كشاورزي، اصول تبديل و نگهداري فرآوردههاي كشاورزي، دامپروري عمومي، آشنايي با كامپيوتر.
دروس تخصصي گرايش علوم دامي :
تغذيه دام ، اصول بهداشت دام، تشريح و فيزيولوژي دام، اصلاح دام ، بيماريهاي دام و طيور، پرورش گاو شيري ، پرورش گوسفند و بز، پرورش طيور، فيزيولوژي توليد مثل، مرتعداري ، پرورش زنبور عسل ، كارآموزي.
گرايش گياهپزشكي:
دانش گياهپزشكي به جاي معالجه انسان به حفظ و معالجه گياهان اعم از گياهان زراعي، زينتي و درختان ميوه ميپردازد و آنچه كه گياه را رنج ميدهد و به سلامت آن صدمه ميزند، مطالعه و بررسي ميكند؛ يعنيدانشجوي اين گرايش با آفاتي كه در مزرعهها، انبارها، سيلوها و كشتيها به بخشهاي مختلف گياه صدمه ميزند از قبيل حشرات، جوندگان و علفهاي هرز يا بيماريهاي گياهي مانند قارچها، ويروسها و باكتريها آشنا ميشود و نحوه سمپاشي را در مراحل مختلف رشد و نگهداري از گياه و نحوه ضد عفوني انبارها را فرا ميگيرد. البته بايد توجه داشت كه آنچه به گياه صدمه ميزند تنها بيماري نيست بلكه سرمازدگي، گرمازدگي و حتي كمبود مواد غذايي در خاك نيز گياه را رنج ميدهد و جزو ضايعات گياهي محسوب ميشود. از همين رو دانشجوي گياه پزشكي بايد موارد فوق را بشناسد و نحوه جلوگيري از اين آسيبها را بياموزد.
تواناييهاي لازم :
گياه پزشك ايراني بايد از يك سو با گونههاي گياهي و جانوري طبيعي ايران آشنا باشد و از سوي ديگر با موجودات زنده (آفات، بيماريها و علفهاي هرز قرنطينهاي) كه دائم از مبادي ورودي رسمي يا از مرزهاي طولاني كشور به صورت غيرقانوني وارد ميشوند، آشنا بوده و با آنها مبارزه كند. در واقع مهندس گياهپزشكي كاري دشوار، پيچيده و پر مسؤوليت را بر عهده دارد و بايد از بيوشيمي، بيولوژي و آمار، اطلاعات وسيع و گستردهاي داشته باشد.همچنين گياهپزشكي نياز به حافظه قوي دارد چون دانشجو بايد اسامي لاتين حشرات و قارچها و رده آنها را به خاطر بسپارد و بالاخره دانشجوي اين گرايش بايد به كشاورزي و بخصوص حشرهشناسي علاقهمند باشد. زيرا بخش عمدهاي از دروس اين گرايش شامل آفات گياهي ميشود و در اين درس حشرات مضر براي آفات و بيولوژي آنها آموزش داده ميشود.
موقعيت شغلي در ايران :
شايد برخي از كشاورزان تصور كنند كه اطلاعات لازم را درباره آب و خاك دارند اما هر كشاورزي ميداند كه براي مبارزه با آفات و بيماريهاي گياهي بايد به يك متخصص مراجعه كند تا نوع سم و نحوه استفاده از آن را فرا گيرد. به عبارت ديگر كشور به فارغالتحصيل علاقهمند و تواناي گياهپزشكي نياز مبرمي دارد. وزارت كشاورزي، شهرداريها و كلنيكهاي گل و گياه نيز از مراكز جذب فارغالتحصيلان اين گرايش هستند.از سوي ديگر در حال حاضر مهندسين كشاورزي ميتوانند با استفاده از طرح اشتغالزايي جهاد كشاورزي، از اين وزارتخانه وام گرفته و گلخانه يا باغ ميوه ايجاد كنند.قابل ذكر است كه موقعيت فارغالتحصيلان اين گرايش در شهرستانها بهتر است زيرا ميتوانند در سازمان تحقيقات كشاورزي شهر خود فعاليت نمايند.
دروس تخصصي گياه پزشكي:
حشرهشناسي ، قارچشناسي، آفات مهم گياهان زراعي ، بيماريهاي مهم گياهان زراعي، آفات مهم درختان ميوه، بيماريهاي مهم درختان ميوه، آفات و بيماريهاي مهم گياهان زينتي، جاليزي و سبزيها، اصول مبارزه با آفات و بيماريهاي گياهي، سمشناسي، تكنولوژي مبارزه شيميايي، علفهاي هرز و كنترل آنها، آفات انباري، كارآموزي.
گرايش ترويج و آموزش كشاورزي:
يكي از رسالتهاي مهم هر رشتهاي بردن دانش و علم آن رشته در بين اقشار مختلف جامعه است. به عبارت ديگر مطالبي كه دانشجويان در دانشگاهها فرا ميگيرند، مستقيماً براي عموم مردم قابل استفاده نيست بلكه بايد تغيير و تحولي در آن صورت گيرد تا متناسب با سطح توانايي هر يك از مخاطبان بتوان ايدهها و نوآوريها را در اختيارشان قرار داد. در كشاورزي نيز ما با افراد مختلفي سر و كار داريم كه از لحاظ سطح علمي و آگاهي در ردههاي متفاوتي قرار دارند. افرادي كه نياز به دانش كشاورزي نوين دارند اما نميتوانند اين دانش را از كتب كشاورزي به دست بياورند بلكه بايد متخصصاني باشند كه يافتههاي جديد علمي را متناسب با سطح دانش و توان علمي اين دسته از مخاطبان در اختيار آنها قرار دهند اين متخصصان همان مهندسين ترويج و آموزش كشاورزي هستند.البته بخش آموزش اين گرايش شامل آموزشهاي رسمي نيز ميشود؛ يعني دانشجويان مهندسي ترويج و آموزش كشاورزي در اين بخش با نحوه برنامهريزي آموزشي، تدريس و مديريت هنرستانها و دبيرستانهاي كشاورزي آشنا ميشوند.
تواناييهاي لازم :
مهندسي ترويج و آموزش كشاورزي يكي از رشتههاي بين رشتهاي است چون دروس آن حيطه گستردهاي از علوم مختلف شامل ارتباطات، روانشناسي تربيتي، تكنولوژي آموزشي، علوم تربيتي، مديريت، كامپيوتر، آمار و كشاورزي را دربرميگيرد.به همين دليل دانشجوي اين گرايش بايد هم در دروس مهم مهندسي كشاورزي مانند زيستشناسي، شيمي و رياضي قوي باشد و هم توانمنديهاي لازم براي تدريس را داشته باشد؛ يعني بايد صبر و حوصله بسيار داشته و با كوچكترين عدم پذيرش از سوي كشاورزان، دلسرد نشود. در ضمن بايد نوانديش و خلاق باشد تا بتواند به بهترين نحو به ترويج و آموزش كشاورزي بپردازد و از روشهاي متعدد و متفاوت تكنولوژي آموزشي مثل تهيه پوستر، فيلم و عكس در اين راه استفاده نمايد. همچنين بايد شخصيتي برونگرا داشته باشد تا بتواند با طبقات مختلف جامعه به خصوص قشر روستايي ارتباط برقرار كند و با جلب اعتماد آنها، دانش تئوري و عملي را به كشاورزان منتقل سازد و در نهايت لازم است كه از محيط روستايي و فعاليتهاي كشاورزي لذت ببرد و علاقهمند به همكاري و كمك به ديگران باشد.
موقعيت شغلي در ايران :
مهندسين ترويج و آموزش كشاورزي ميتوانند به عنوان رئيس سازمان كشاورزي استان، مجري طرحهاي تحقيقاتي - ترويجي، كارشناس ترويج و آموزش در وزارت تعاون، صندوق بيمه و سازمان مديريت و برنامهريزي مشغول به فعاليت شوند و باعث ارتقاي سطح زندگي روستاييان گردند. يا به عنوان كارشناس، گروهي از مروجين را براي انتقال يافتههاي نوين به روستاييان آماده كرده، بر كار آنها نظارت كنند.همچنين ميتوانند به عنوان مدير، آموزشگر، برنامهريز آموزشي يا تكنولوژيست آموزشي در هنرستانها و دبيرستانهاي كشاورزي فعاليت نمايند يا در سمينارها و كنگرههاي علمي مسؤول وسايل ديداري و شنيداري شوند و به عنوان سردبير روزنامهها و نشريات كشاورزي در جامعه خدمت كنند.لازم به ذكر است كه در بخش كشاورزي، نياز به آموزش هم براي زنان و هم براي مردان روستايي وجود دارد، بنابراين فارغالتحصيلان اين گرايش چه زن و چه مرد ميتوانند فرصت شغلي مناسبي داشته و نقش بسيار ارزندهاي در بهبود وضعيت روستاييان داشته باشند.
دروس تخصصي گرايش ترويج و آموزش كشاورزي :
مقدمات روانشناسي تربيتي، جامعه شناسي روستايي ، مقدمات مردمشناسي عشايري ، اصول آموزش و پرورش ، اصول آموزش بزرگسالان، اصول آموزش كشاورزي، اصول ترويج كشاورزي، اصول مديريت آموزش و ترويج ، اصول برنامهريزي ترويجي، طرح و تهيه برنامه آموزشي، نوآوري و نوپذيري، آموزش سمعي و بصري ، اصول مقاله نويسي فني و ترويجي، ترويج و آموزش كشاورزي عملي .
گرايش باغباني:
باغباني آميختهاي از علم، هنر، تجربه و مهارت در پرورش گياهان باغباني است. گياهاني كه شامل درختان ميوه، گلها و گياهان زينتي، سبزيجات و گياهان دارويي ميشود و دانشجوي مهندسي باغباني در طي چهار سال با ويژگيهاي ژنتيكي اين چهار دسته از گياهان، پاسخهايي كه گياهان به شرايط محيطي ميدهند و پاسخهايي كه به تيمارهاي ما مثل آبياري، كود، هرس و ... ميدهند، آشنا ميشود و به خاطر همين بررسيهاي دقيق فيزيولوژيكي گياهان است كه باغباني يك رشته علمي است، علمي كه باعث بهتر شدن كميت و كيفيت محصولات باغباني شده است. براي مثال به ياري علم باغباني، گياهان زينتي دوام بيشتري پيدا كرده و گلهاي بزرگتري ميدهند. يا در قديم بعضي از خيارهايي كه ميخريديم تلخ بود اما امروزه به ياري اصلاح نژاد و رسيدگيهاي لازم خيار تلخ وجود ندارد.
تواناييهاي لازم :
باغباني يك كار عملي است، بايد آن را حس كرد، بايد با آب و خاك ارتباط برقرار كرد و بايد بررسي كرد كه در زمينه باغباني چه كارهايي در دنيا انجام شده است و از آنها ايده گرفت. به همين دليل دانشجوي مهندسي كشاورزي ـ باغباني لازم است كه سرِ زمين برود و به كار با خاك و گل و گياه علاقهمند باشد.همچنين دانشجوي اين گرايش بايد به علوم زيستي به ويژه گياهشناسي علاقهمند بوده و به آن تسلط داشته باشد براي اينكه تنوع گياهي در اين گرايش فوقالعاده زياد است.گفتني است كه باغباني به خاطر ماهيت گياهان بخصوص گياهان زينتي با مسائل ذوقي سر و كار دارد. بنابراين افرادي كه زمينههاي هنري در آنها قوي است و به گل و گياه نيز علاقه دارند، در اين گرايش موفقتر خواهند شد.
موقعيت شغلي در ايران :
باغباني از نظر اقتصادي رشته پردرآمدي براي توليدكنندگان است، چون فارغالتحصيلان اين گرايش در صورت داشتن سرمايه لازم ميتوانند به توليد گلها، گياهان زينتي و دارويي، سبزيجات يا ميوههاي گلخانهاي بپردازند.از سوي ديگر چون دانشگاه آزاد اسلامي در سطح وسيعي دانشجوي مهندسي باغباني نميگيرد، هنوز بازار كار اين گرايش اشباع نشده است.فارغالتحصيلان مهندسي باغباني ميتوانند در سازمان برنامه و بودجه يا جهاد كشاورزي نيز كارهاي تحقيقاتي و آزمايشگاهي انجام دهند يا به عنوان كارشناس در مزارع و باغهاي خصوصي فعاليت نمايند.
دروس تخصصي گرايش باغباني:
اصول باغباني، اصول اصلاح نباتات، علفهاي هرز و كنترل آنها، حاصلخيزي خاك و كودها، ازدياد نباتات ، سبزيكاري عمومي، سبزيكاري خصوصي، ميوههاي مناطق معتدل ، فيزيولوژي بعد از برداشت، گلكاري ، ميوههاي ريز، اصلاح و بذر گيري گل و گياه ، ميوههاي گرمسيري و نيمه گرمسيري، فيزيولوژي گياهي ، كارآموزي .
گرايش خاكشناسي:
مهندسي كشاورزي ـ خاكشناسي به شناسايي خاك، بهرهبري از خاك در جهت توليد مواد غذايي و حفاظت از محيط زيست، مديريت خاك و آب، آلودگي خاك، اصلاح خاكهاي شور و قليايي، مصرف بهينه كودهاي شيميايي و آلي و كاربري خاك براي مصارف گوناگون از قبيل جنگل، مرتع، زراعت آبي، زراعت ديم و شهرسازي ميپردازد. به عبارت ديگر دانشجويان اين گرايش با مراحل پيدايش و تكامل خاك، ردهبندي و نامگذاري انواع خاك، روشهاي مختلف كنترل فرسايش و حفظ، نگهداري و تقويت خاكهاي زراعي آشنا ميشوند و رابطه بين خاك با آب و گياه و عوامل مختلف اقليمي را مطالعه ميكنند و با بررسي خصوصيات فيزيكي و شيميايي خاك و واكنش آن در برابر اضافه يا كم شدن مواد مختلف به بهروري هرچه بيشتر محصولات زراعي كمك ميكنند.
تواناييهاي لازم :
دروس پايه در مهندسي كشاورزي ـ خاكشناسي، شيمي و زمينشناسي است و دانشجويان اين گرايش بايد به اين دروس و همچنين محيط زيست و منابع طبيعي علاقهمند باشند و آمادگي كار در آزمايشگاهها، صحرا و مزارع را داشته باشند.
موقعيت شغلي در ايران :
فرض كنيد كه يك باغدار ميخواهد باغي 30 يا 50 هكتاري را كود بدهد. تعيين ميزان كود و نوع كود برعهده مهندس كشاورزي ـ خاكشناسي است. همچنين مهندس اين گرايش ميتواند كاربري زمينهاي مختلف را تعيين كند؛ يعني مشخص كند كه يك زمين براي زراعت، باغباني يا مسكن مناسب است. در ضمن نوع محصول مناسب براي زمين زراعي را نيز پيشنهاد بدهد. در حال حاضر نيز مهندس كشاورزي ـ خاكشناسي ميتواند در وزارت جهاد كشاورزي، محيط زيست، شهرداريها يا در بخش خصوصي فعاليت كند.
دروس تخصصي گرايش خاكشناسي:
فيزيك خاك، شيمي خاك، خاكهاي شور و قليايي، پيدايش و ردهبندي خاكها، حاصلخيزي خاك و كودها، بيولوژي خاك، فرسايش و حفاظت خاك، رابطه آب و خاك و گياه، ارزيابي خاكها و اراضي، نقشهبرداري خاكها، مباني زهكشي، تغذيه گياه، كارآموزي.
گرايش زراعت و اصلاح نباتات:
زراعت و اصلاح نباتات در كنار گرايشهاي باغباني و علوم دامي يكي از سه گرايش توليدكننده مهندسي كشاورزي است. در اين ميان گرايش زراعت و اصلاح نباتات به رشد و نمو، ميزان عملكرد و روشهاي بهينهسازي توليد گياهان زراعتي نظير گندم، جو، ذرت، چغندر قند، سويا و آفتابگردان ميپردازد. گياهاني كه غذاي انسان و دام به آنها وابسته است و در واقع مهمترين گياهان زراعتي به شمار ميآيند. همچنين در اين گرايش طريقه اصلاح گياهان كه پايه ژنتيكي دارد، مطالعه ميشود تا با اصلاح ژنتيكي، گياهاني با كيفيت و بازدهي بيشتري داشته باشيم. براي مثال با تلاقي گندمهاي مختلف، گندمي را توليد كنيم كه بالاترين بازدهي و بهترين كيفيت را داشته باشد.
تواناييهاي لازم :
استادان و متخصصان اين گرايش معتقدند كه زندگي شخصي دانشجويان زراعت و اصلاح نباتات بايد به نوعي وابسته به كشاورزي باشد. چون تجربه نشان داده شده است، دانشجوياني كه زندگي شهري دارند در دروس عملي كشاورزي با مشكلات زيادي مواجه ميشوند. همچنين افرادي كه به كار در مزرعه و آزمايشگاه علاقهمند باشند در اين گرايش موفقتر هستند.
موقعيت شغلي در ايران :
اگر فارغالتحصيل اين گرايش سرمايه داشته باشد به خوبي ميتواند يك زمين زراعي را به صورت مكانيزه اداره كند و در صورت نداشتن سرمايه نيز ميتواند جذب مؤسسات توليد واحدهاي كشاورزي گردد. به ويژه اين كه با اجراي آئيننامههاي نظام مهندسي كشاورزي كه توسط مجلس تصويب شده است، هر زمين زراعي اعم از دولتي و خصوصي بايد تحت نظارت يك مهندس زراعت و اصلاح نباتات اداره گردد. گفتني است در حال حاضر دولت به هريك از فارغالتحصيلان مهندسي كشاورزي در صورت داشتن توانمنديهاي لازم 20 ميليون تومان وام براي انجام فعاليتهاي كشاورزي ميدهد.
دروس تخصصي گرايش زراعت و اصلاح نباتات :
مرتعداري، ديمكاري، علفهاي هرز و كنترل آنها، رابطه آب و خاك و گياه، اصول اصلاح نباتات، اصلاح نباتات خصوصي، زراعت نباتات صنعتي، زراعت نباتات علوفهاي، فيزيولوژي گياهان زراعتي، كارآموزي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
-