واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: سلامت ،متاثرازتغييرات آب و هوا
خوانديم كه حدود دو سوم انرژي خورشيد كه به زمين ميرسد، جذب شده و باعث گرم شدن سطح زمين ميشود. در طي 50 سال گذشته، فعاليتهاي انسان باعث توليد مقدار معتنابهي دياكسيد كربن و ديگر گازهاي گلخانهاي شده و به طور كلي روي آب و هوا تأثير گذاشته است. در اين بخش و در ادامه مبحث قبل ميخوانيم:
توليد كلي دياكسيدكربن كماكان در حال افزايش است. با توجه به افزونتر شدن جمعيت جهان و نيز افزايش مصرف انرژي اين روند همچنان سبب تغييرات الگوي آب و هوا در سطح دنيا شده و در آينده نيز اين روند ادامه خواهد داشت. با توجه به اين مطلب آيپيپيسي مخاطرات زير را براي قرن آتي پيشبيني كرده است:
ـ متوسط گرماي سطح زمين به طور كلي حدود 4/6 ـ 1/1 درجه سانتيگراد افزايش خواهد يافت كه ميزان اين تغيير بسته به ميزان افزايش روند استفاده از انرژي در آينده خواهد بود.
ميزان خطر در خشكيها و عرضهاي جغرافيايي بالاتر بيشتر خودنمايي ميكند.
ـ تشعشعات گرمايي، بارندگيهاي سنگين و ساير بلاياي طبيعي با تناوب و شدت بيشتري بروز ميكنند.
ـ افزايش آب سطح درياها ادامه خواهد يافت و اين روند به صورت تصاعدي رخ خواهد داد.
بسياري از كشورها در حال تلاش براي كاهش اثرات گازهاي گلخانهاي هستند.
اين فعاليتها زير نظر كنوانسيون تغييرات آب و هواي سازمان ملل در حال انجام است.
متاسفانه عليرغم تمام فعاليتهاي در حال انجام، روند توسعه و استفاده از انرژي سبب شده كه شاهد تغييرات عمده آب و هوايي و افزايش سطح درياها در دهههاي آينده باشيم.
تاثير تغييرات آب و هواي بر روي سلامت
طبق ديدگاهي كلي و عمومي، عواملي كه بر بهداشت عمومي تاثيرگذارند، عبارتاند از: آب آشاميدني سالم، غذاي كافي، محل سكونت ايمن و شرايط مطلوب اجتماعي
تغييرات آب و هوايي ميتواند تمام عوامل فوقالذكر را متاثر سازد.
البته مطالعات IPPC نشان داده است كه تغييرات آب و هوا اثرات مثبتي نيز بر روي سلامت داشته است مثل كاهش مرگهاي ناشي از گرم شدن كره زمين در طول زمستان و افزايش محصولات كشاورزي در بعضي مناطق خصوصاً در عرضهاي جغرافيايي بالاتر.
با اين حال اين اثرات مثبت در مقايسه با تاثيرات منفي و مخرب ناشي از تغييرات آب و هوا بر روي سلامت انسان بسيار اندك و غيرقابل ملاحظه است.
از سوي ديگر سرويسهاي ارائه خدمات بهداشت عمومي با استانداردهاي بالا و سطح زندگي مطلوب و بالا توانسته است در بعضي از مناطق انسانها را از خطر تغييرات آب و هوايي در امان نگاه دارد.
نمونه بارز اين امر بروز نكردن بازپديدي و نوپديدي بيماري مالاريا در اروپا و آمريكاي شمالي است.
به طور كلي و در يك جمعبندي اجمالي تغييرات آب و هوا بر روي سلامت انسانها تاثير منفي خواهد گذاشت كه اين اثر در كشورهاي فقيرتر كه سهم كمتري نيز در توليد گازهاي گلخانهاي دارند شديدتر است.
برخي از تاثيرات تغييرات آب و هوا بر روي وضعيت سلامت بشر عبارتاند از:
1ـ افزايش تناوب تشعشعات گرمايي، تجزيه و تحليلها نشان ميدهد، تغييرات آب و هوايي ناشي از عملكرد انسان قوياً سبب افزايش ميزان گرماي تابستان 2003 ميلادي در اروپا شده است.
2ـ افزايش تغيير الگوي بارشها سبب كاهش منابع آبهاي تازه و قابل شرب شده و در نتيجه ميزان خطر بروز بيماريهاي منتقله ناشي از آب آلوده را افزايش داده است.
3ـ افزايش درجه حرارت و تغيير در الگوي بارش سبب كاهش توليدات كشاورزي در بسياري از مناطق شده كه خود موجب بروز افزايش خطر سوءتغذيه در آن مناطق ميشود.
4ـ افزايش آب سطح درياها سبب بروز سيلهاي فراواني شده و موجب شده جمعيت كثيري از مناطق سيلزده مجبور به نقل مكان شوند. در حال حاضر بيش از نيمي از جمعيت كره زمين در فاصلهاي حدود 60 كيلومتري از درياها زندگي ميكنند. بعضي از مناطق آسيبپذير در جهان عبارتاند از: دلتاي رود نيل در كشور مصر، دلتاي رود گنگ در كشور بنگلادش و بسياري از جزاير كوچك مثل كشورهاي مالديو و ايسلند.
5ـ تغييرات آب و هوا سبب ميشود فصل انتقال بيماريهاي منتقله توسط ناقلان طولانيتر شود علاوه بر ايجاد مشكل در مناطق آندميك، سبب انتشار اين نوع بيماريها به مناطق ديگر شود كه ساكنان آن فاقد ايمني لازم در مقابل آن بيماري بوده و يا فاقد زيرساختارهاي مناسب بهداشتي براي مقابله با بيماري نوپديد هستند.
اندازهگيري دقيق تأثير تغييرات آب و هوا بر روي وضعيت سلامت امري بسيار پيچيده و دشوار است.
ارزيابي كمّي سازمان جهاني بهداشت در اين زمينه نشان ميدهد كه تغييرات آب و هوا كه از اواسط دهه 1970 شروع شده، منجربه مرگ بيش از 150 هزار نفر در سال 2000 ميلادي شده است. نكته تأسف بارتر اين است كه اين امر در آينده نيز در حال افزايش و پيشرفت است.
واكنش سازمان جهاني بهداشت
سازمان جهاني بهداشت در حال بررسي و بازنگري شواهد علمي و ارتباطات موجود بين آب و هوا و تغييرات آن و تأثير بر روي سلامت بشر است. اين بررسي مشتمل بر حمايت از برنامه IPPC است.
بر پايه اين ارزيابيها، سازمان جهاني بهداشت عنوان كرده است كه تغييرات سريع آب و هوا خطر ويژهاي را بر روي سلامت انسانها اعمال خواهد كرد كه اين خطر در كشورهاي فقيرتر شديدتر خواهد بود.
به همين دليل سازمان جهاني بهداشت از هرگونه فعاليتي در جهت كاهش اثر عملكرد انسان بر روي وضعيت آب و هوا حمايت جدي به عمل ميآورد.
برنامه و استراتژيهاي دقيق در جهت تخفيف اين اثرات مستقيماً بر روي سلامت بشر اثر مثبت خواهد گذاشت. بهطور مثال طراحي دقيق و علمي سيستم حمل و نقل شهري ميتواند به خوبي سبب كاهش گازهاي گلخانهاي و اجتناب از مرگ و مير ميليونها نفر در سال به علت آلودگي هواي شهرها شود.
عايقبندي مناسب منازل از اتلاف انرژي به ميزان زيادي جلوگيري كرده و از توليد گازهاي گلخانهاي به ميزان زيادي خواهد كاست و سبب كاهش مرگ و ميرناشي از گرما يا سرماي شديد ميشود.
از سوي ديگر در كشورهاي فقير كاهش مصرف سوختهاي فسيلي باعث كاهش آلودگيهاي ناشي از مصرف اين نوع سوختها در منازل ميشود.
سازمان جهاني بهداشت فعاليتهاي خود را بر روي دو موضوع اساسي متمركز كرده است:
1ـ حمايت از توسعه سالم و پايدار جوامع كه باعث كاهش خطرات محيطي موجود بر روي سلامت بشر ميشود.
2ـ كمك و تشويق جوامع براي كاهش تأثير بر روي وضعيت كلي آب و هوا
در عين حال سازمان جهاني بهداشت تأكيد ميكند كه گازهاي گلخانهاي توليد شده در گذشته باعث ميشود كه حداقل تا چندين دهه آينده و حتي با انجام تمام اقدامات پيشگيري كننده، همچنان روند گرم شدن زمين و تغييرات آب و هوا ادامه يابد.
فعاليتهاي سازمان جهاني بهداشت در جهت حمايت از برنامههاي كنترل بيماريهاي عفوني، تأمين آب سالم و ارتقاء سطح ارائه خدمات بهداشتي و نيز پاسخ مناسب و به موقع جوامع به بلاياي طبيعي تاكنون تأثير قابل توجهي بر تخريب كمتر جوامع آسيبپذير از تغييرات آب و هوا به همراه داشته است.
در عين حال سازمان در اكثر مناطق آسيبپذير كارگاههاي آموزشي فراواني براي افزايش آگاهي مسئولان و مردم نسبت به تأثيرات تغييرات آب و هوا بر روي سلامت جوامع بشري برپا كرده است.
سازمان جهاني بهداشت درحال افزايش همكاري با سازمانهاي ديگر در سازمان ملل متحد است تا با حمايت از كشورها، سيستمهاي بهداشتي آنها را نيز تقويت كند. اقداماتي نظير اجراي نظام مراقبت از بيماريها و واكنش سريع در بلايا از اين دسته به شمار ميآيند كه مهمترين نياز سيستم بهداشت عمومي در مقابله با اثرات ناشي از تغييرات آب و هوا است.
اهداف و موارد مورد نظر روز جهاني بهداشت
هدف سازمان جهاني بهداشت تسهيل
در مشاركت عمومي جوامع به منظور حفظ سلامت در مقابل عوارض ناشي از تغييرات آب و هوا است.
سازمان جهاني بهداشت در نظر دارد بهداشت عمومي را در مركز فعاليتهاي سازمان ملل متحد درخصوص تغييرات آب و هوا قرار دهد.
اين امر فرصتي مناسب را فراهم ميسازد تا سازمانهاي بينالمللي، سازمانهاي غيردولتي و دولتها بتوانند به اهداف زير دست يابند:
1ـ نهادينه كردن ارتباط بين تغييرات آب و هوا و سلامت و ديگر حوزههاي توسعه مثل محيط زيست، غذا، انرژي، حمل و نقل،....
2ـ تبديل كردن حوادث و فعاليتهاي مرتبط با تغييرات آب و هوا و اثر آن بر روي سلامت به مقولههاي عمومي و قابل درك براي عموم مردم تا اهميت موضوع بيش از پيش روشن شود.
3ـ درگير كردن هر چه بيشتر طيف وسيعي از مردم جهان براي كوشش در جهت پايدار كردن تغييرات آب و هوا.
4ـ تشكيل گروههاي حامي سلامت و ايجاد جنبش و حركتي كه موجب مجاب كردن دولتها و جوامع بينالمللي،
گروههاي اجتماعي و اشخاص در جهت فعاليت در اين زمينه شود.
5ـ حمايت از جمعيت فقير و آسيبپذير در مقابل اثرات تغييرات آب و هوا خصوصاً در قارة آفريقا.
پيامهاي كليدي
1ـ سلامت يكي از آسيبپذيرترين زمينهها در مقابل تغييرات آب و هوا است. اين تأثير هماكنون به وقوع پيوسته است.
2ـ عوارض تغييرات آب و هوا بر روي سلامت بيش از همه گريبانگير فقرا است.
3ـ ابزار پايه و اساسي بهداشت عمومي (آب سالم، غذاي كافي، ايمنسازي، نظام مراقبت از بيماريها، ....) مهمترين جزء مقابله با تغييرات آب و هوا محسوب ميشود.
4ـ همكاريهاي درون بخشي و بين بخشي يكي از ملزومات اساسي مقابله با به خطر افتادن سلامت ناشي از تغييرات آب و هوا است.
5ـ فعاليتها هم اكنون بايد آغاز شود تا با انجام اعمال تطابقي و نيز اقدامات كاهش دهنده عوامل خطرساز، سلامت بشر حفظ شود.
* سرپرست مركز بهداشت شمال تهران
معاونت امور بهداشتي دانشگاه
علوم پزشكي شهيد بهشتي
پنجشنبه 3 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 432]