واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: رسالت رسانهها در تحقق شعار نوآوري و شكوفايي/26محمدصادق كوشكي:نوآوري و شكوفايي در صورت توجه بيشتر رسانهها گفتمان مسلط جامعه ميشود
گروه سياسي: همانگونه كه توجه افراطي رسانهها به مقولاتي مانند فوتبال، موجب شده تا اين مسئله به عنوان يك ارزش در جامعه مطرح و محور قرار گيرد، اگر توجهي به همين ميزان و چه بسا كمتر به نوآوري و شكوفايي داشته باشند، اين مسائل تبديل به يك گفتمان مسلط جامعه ميشود.
محمدصادق كوشكي، عضو هيئت علمي دانشگاه خواجه نصيرالدين طوسي در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) با اشاره به شعار سال «نوآوري و شكوفايي» نقش رسانهها را در اين زمينه مورد بررسي قرار داد و اظهار كرد: تأكيد رهبر معظم انقلاب بر مقوله نوآوري، امري بيسابقه نيست و ما در تاريخ انقلاب در مقاطع ديگري نيز با تأكيد بر مقوله نوآوري مواجه هستيم.
وي ادامه داد: به عنوان مثال در 29 تيرماه سال 67، رهبر كبير انقلاب، حضرت امام خميني(ره) در پيام استقامت از مسئولين ميخواهند كه به هر شكل ممكن، وسائل ارتقاي اخلاقي، ديني، هنري و علمي جوانان را فراهم آورده و آنان را تا مرز رسيدن به بهترين ارزشها و نوآوريها همراهي كنند.
كوشكي توضيح داد: امام خميني، در مقطعي از تاريخ اين سخنان را به زبان جاري ساختند كه قطعنامه 598 را پذيرفته و يكي از حساسترين فرازهاي انقلاب را پشت سر ميگذاشتند، با اين حال به مسئولين سفارش ميكنند به هر شكل ممكن، وسايل نوآوري جوانان را فراهم آورند.
اين مدرس دانشگاه، توجه امام به جوانان را در اين پيام مورد تأكيد قرار داد و بيان داشت: حضرت امام در اين پيام از جوانان ميخواهند كه براي يك مبارزه علمي و عملي بزرگ در راه تحقق آرمانهاي بلند انقلاب، آماده باشند.
وي در تكميل سخنان خود افزود: حضرت امام (ره) در فرازي ديگر از همين پيام ميگويند، مبارزه علمي براي جوانان، زندهكردن جستوجو و كشف واقعيتهاست.
كوشكي لزوم و دليل مطرحكردن اين شعارها در سالهاي مختلف توسط مقام معظم رهبري را ارزيابي كرد و گفت: تمام مواردي كه امروز تحت عنوان توصيه به نوآوري، شكوفايي و نيز توليد علم و امثالهم از سوي رهبر معظم انقلاب ميشنويم، تكرار آموزههايي است كه حضرت امام در دهه 60 به عنوان رمز تداوم و حيات نظام بيان فرمودهاند و متأسفانه ما در طول سالهاي گذشته بدان زياد توجه نكردهايم.
عضو هيئتعلمي دانشگاه خواجه نصيرالدين طوسي، دليل تكرار مجدد اين پيامها و اينبار از سوي رهبر معظم انقلاب را بيان كرد و يادآور شد: هماكنون نياز بر آن است كه مقام معظم رهبري اين مفاهيم و رموز زندهماندن نظام و شادابي آن را دوباره مطرح كنند.
اين منتقد سياسي اضافه كرد: بنيانگذار انقلاب اسلامي به عنوان يك عالم ديني و رهبر نظامي كارآمد و مدير يك انقلاب پيروز، نوآوري، توليد علم، زندهكردن روح جستوجو و كشف واقعيت و مبارزه علمي را به عنوان تنها مسير رسيدن جامعه اسلامي ايران به خوشبختي و برپايي تمدن ديني قلمداد كردهاند.
كوشكي تصريح كرد: اين مهم در طول سالهاي پس از فوت حضرت امام تا به امروز به فراموشي سپرده شده و از آن پس جامعه ما با انواع درگيريها و مشكلات اقتصادي، سياسي، فرهنگي، اجتماعي و ... رو به رو بوده و آسيبهاي بسياري ديده تا جايي كه حتي نظام اسلامي از سوي برخي به ناكارآمدي متهم شده است.
اين مدرس دانشگاهي بيان داشت: در چنين فضايي اگر رسانهها پايبندي به نظام اسلامي و ارزشهاي آن دارند و حضرت امام را به عنوان يك نظريهپرداز ديني به رسميت ميشناسند بايد اين مفاهيم كه به عنوان كليد و رمز بقا و استمرار نظام اسلامي است را جدي بگيرند و بدان بپردازند.
كوشكي عنوان كرد: همانگونه كه توجه افراطي رسانهها به مقولاتي مانند فوتبال در حال حاضر، موجب شده تا اين مسئله به عنوان يك ارزش در جامعه مطرح و محور قرار گيرد، اگر رسانهها توجهي به همين ميزان و چه بسا كمتر به مسائل مهمي چون شعار سال داشته باشند اين مسائل نيز در جامعه زنده و تبديل به يك گفتمان مسلط ميشود.
وي ادامه داد: در اين صورت خواستههاي مذكور اين امكان را مييابند كه به جايگاه واقعي خود در جامعه دست يابند و تأثيرات عميق خود را كه حل مشكلات جامعه اسلامي و گسترش تفكر اسلامي در سطح جهان و مقدمهسازي براي برپايي تمدن ديني است را انجام دهند.
كوشكي برخورد رسانهها در برابر شعارهايي كه مقام معظم رهبري براي سالهاي مختلف عنوان ميكنند را به چند دسته تقسيم كرد و گفت: برخي رسانهها به شكل كليشهاي، فرمايشي و دستوري با اين نكات برخورد ميكنند كه البته هيچ بازتابي ندارد و برخي ديگر آن را مسكوت ميگذارند، سايرين نيز به شكل غير مستقيم و بعضاً مستقيماً به رد اين شعارها ميپردازند.
وي گفت: در كل كارنامه قابل قبولي از مطبوعات اعم از رسانههاي ديداري، شنيداري، مكتوب، الكترونيكي و ديگر منابع در خصوص انديشههايي كه مقام معظم رهبري در سالهاي مختلف مطرح ميكنند و قرار است توسط رسانهها تبديل به گفتمانهاي مسلط شوند را نميتوان يافت و حداقل، تاكنون نمونهاي از برخورد مثبت در اين زمينه در جامعه ديده نشده است.
كوشكي در پايان رسانهها را نيازمند ايجاد يك فضا و بستر معرفتي دانست تا بتوانند اهميت اين مفاهيم را درك كرده و كار مثبتي در اين زمينه انجام دهند؛ اگر اين بستر ايجاد شود آن زمان ميتوانيم اميدوار باشيم كه رسانهها و دستاندركاران با درك اين مفاهيم سعي در فرهنگسازي داشته باشند.
چهارشنبه 2 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]