واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: صدور مدارك قرآني غيراستاندارد؛ مولود موازيكاري در امور قرآني كارشناس فراكسيون قرآن و عترت مجلس: متأسفانه يك مركز هوشمند جهت ساماندهي امور قرآني وجود ندارد
گروه فعاليتهاي قرآني: متأسفانه به علت نبود يك مركز هوشمند جهت ساماندهي امور قرآني، اسامي و سوابق افرادي كه در دورهها و برنامههاي قرآني شركت ميكنند در مركز يا نهادي به ثبت نميرسد و براي افراد كد مشخصي وجود ندارد.
«محمدرضا بنيادي» رئيس آموزش و پرورش منطقه هشت تهران در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) با بيان اين مطلب اظهار كرد: متأسفانه امور قرآني سليقهاي، موازي و تكراري اجرا ميشود و ارزيابي صحيحي نيز درباره اين دورهها صورت نميگيرد. متأسفانه اين دورهها دچار دور و تسلسل شده و هنوز سطح روخواني عام مردم مشكل دارد و حتي استادان دانشگاهي و 90 درصد فرهيختگان كه در اين زمينه به تحصيل مشغولاند و ادبيات عرب ميدانند در تلاوت دقيق قرآن كريم دچار اشكلاتي هستند و توانايي قرائت صحيح را ندارند بنابراين اگر مركز هوشمندي راهاندازي شود كه امور قرآني را طبقهبندي و به دور از دور و تسلسل اجرا كند اين معضلات هم خود به خود رفع خواهند شد.
افراد جامعه قرآني بايد داراي كد قرآني شوند
اين قاري قرآن كريم در پايان اظهار كرد: افراد جامعه قرآني بايد داراي كد قرآني شوند و متوجه باشند كه در چه سطحي از سطوح قرآن و شناخت اهل بيت (ع) قرار دارند البته اهل بيت (ع) از قرآن هم مظلومتر است در حاليكه با عشق و حس فراوان مراسم سوگواري و جشن اهل بيت (ع) در جامعه برپا ميشود اما متاسفانه توانايي تصوير كردن يك صفحه از اهل بيت (ع) هم مشاهده نميشود و اين خطرناك است بايد در اين رابطه فكري شود تا انديشههاي اهلبيت (ع) و مفاهيم قرآن كريم در جامعه ترويج و گسترش يابد و در پي آن جاذبه حس و عقلگرا نيز به وجود آيد.
رئيس منطقه هشت آموزش و پرورش تصريح كرد: مبحث صدور مدارك قرآني بايد آسيبشناسي شود چراكه سازمان تبليغات اسلامي، آموزش و پرورش و هيئتهاي قرآني متمركز كه شعباتي در استانهاي مختلف دارند به صدور گواهينامه چند امضاء مبادرت ميكنند كه هيچ كدام قابليت قانوني ندارند و مانند مدارك دكترا، كارشناسي و كارشناسي ارشد تعريف شده نيست بلكه صدور مدارك و گواهينامههاي قرآني يك جريان خودجوش است كه توسط سازمانها و نهادها صورت ميگيرد و فقط در همان نهاد صادركننده كاربرد دارد و اگر كاربردي هم دارد كمرنگ و رابطهاي است نه ضابطهاي.
ضابطهمندكردن مباحث نيازمند قانونگذاري است
وي در ادامه گفت: ضابطهمند كردن اين مباحث بايد در حوزه قانونگذار باشد نه مجري (همه ما مجري هستيم) قانونگذار بايد طرح طبقهبندي مدارك و مدارج عالي قرآن را دنبال كند. از جمله نهادهايي كه ميتوانند اين طرح را با طبقهبندي مناسب و به صورت موازي ادامه دهند و دنبال كنند دانشگاه(دانشكده) علوم قرآني، دانشگاه آزاد اسلامي و سراسري است يا اينكه مديريت بخشيهايي را متقبل شوند تا گواهينامهها بر اساس سلايق و علايق افراد تهيه و به مخاطبان ارايه نشود.
رئيس آموزش و پرورش منطقه هشت تهران تصريح كرد: قانونگذار بايد جهت نحوه ارائه شايسته مدرك قرآني به فراگيران وارد عمل شود تا مباحث مدرك و مدارج عالي گواهينامههاي اعطايي به افراد ساماندهي شود در واقع اين فرايند هوشمندانه صورت گيرد.
كارشناس فراكسيون قرآن و عترت مجلس در ادامه گفت: متاسفانه قانونگذار درباره امور قرآني ساكت و كتوم است يعني كتمان كرده و عملا مطرح نكرده كه جريان امور قرآني به چه شكلي باشد به فرض اينكه در امور قرآني افرادي با عناويني همچون مقري، قاري، شيخالقراء، استاد استادان، متعلم، متربي و مربي، داور و غيره فعاليت ميكنند همچنين حوزههاي مختلف قرآني نظير روخواني، روانخواني، قصههاي قرآني و غيره و در مباني تخصصي قرآني مثل پزشكي، نجوم و غيره نيز وجود دارد اما قانونگذار در هيچ جا ورود نيافته تا به طور جزيي به عنوان يك ماموريت به نهادها و سازمانها اعلام كند تا سازمانها براساس آن قانون در اين حوزهها به فعاليت پرداخته و با آگاهي و علم به اينكه چه نوع گواهينامه يا مدركي به فراگيران اعطا كنند، به فعاليت بپردازند.
اين كارشناس علوم قرآني اظهار كرد: در ميان اقدامات انجام شده در امور قرآني تنها در دارالقرآنهاي آموزش و پرورش سطحبندي(شامل؛ از سطح يك تا 12 كه به صورت سطحبندي پلكاني از روخواني تا مفاهيم، تفسير و ترجمه قرآن كريم را شامل ميشود) وجود دارد.
بنيادي در ادامه گفت: با طرح و پرداختن به اين مبحث، اين مسئله ايجاد ميشود كه چقدر از افراد در اين سير 10، 12 پلكاني در سطوح طبقهبندي شده به درجه نهايي اين گواهينامه و چه تعداد به درجه مدرسي يا درجه ديگري نايل ميشوند همچنين مداركي كه اين فراگيران دريافت ميكنند چه قدر قابليت عرضه داشته يا قابليت تقاضاي استاد از ناحيه مخاطبان جهت داير كردن كلاس آموزشي و بهرهمند شدن از دانش وي را در پي دارد؟
ضرورت سطحبندي استادان قرآني
اين پيشكسوت قرآني يادآور شد: استادان قرآني بايد سطحبندي شوند و امضاء آنها هم مشخص و تعريف شود كه امضاء يك استاد جهت ارائه گواهينامه در چه حد، سطح و طبقهاي قرار دارد تا امضاء وي نه در يك نهاد بلكه در كل نهادهاي كشور پذيرفته شود در حالي كه متأسفانه چنين امضاهاي شناخته شدهاي نداريم و من با 30 سال سابقه فعاليت در عرصه امور قرآني، تاكنون شاهد امضاء شناخته شدهاي نبودهام و اگر بوده قابليت اجراي آنچناني نداشته است.
وي در ادامه اظهار كرد: درباره امور قرآني به ويژه شكلدهي به نحوه صدور مدارك قرآني بايد فكر اساسي و اصولي توسط شوراي عالي انقلاب فرهنگي آغاز شود و ماموريت اجراي آن را به سازمانها و نهادهايي كه مجري اين امور هستند بدهد همچنين قوه مقننه و قانونگذار بايد درباره اين موضوع به صورت ديد جزءگرا و كلگرا بتواند به حقانيت همه رسيدگي كرده و ايجاد حق كند تا افرادي كه در سطوح عالي قرآني قرار ميگيرند بتوانند از نعمت امضا برخودار شوند.
اين نويسنده و پژوهشگر قرآني در ادامه درباره نحوه برپايي دورههاي تربيت معلم قرآن گفت: دورههاي تربيت معلم قرآني بايد تعريف، شاخصها و سرفصلهاي آن معلوم و مشخص شود. زماني ميتوان دوره تربيت معلم برپا كرد كه منابع تربيتي و استاد لازم در اين زمينه وجود داشته باشد متأسفانه تعبيري به اسم دوره رايج است كه با 10، 15 نفر متقاضي، دوره تشكيل شده و افراد با سپريكردن چند ساعت فعاليت در يكي از رشتهها نظير رشتههاي قرآني روخواني، روان خواني، تجويد، وقف وابتدا، صوت و لحن و غيره گواهينامه دريافت ميكنند كه در نهايت با برپايي يك دوره تربيت مدرس قرآني هم دلخوش ميشويم درحالي كه همه اين موارد يادشده مقدمات فعاليت است.
دورههاي تربيت مربي بايد تعريف شده، آكادميك،علمي و قابل اثبات باشد
بنيادي يادآور شد: اگر بنا باشد دوره آموزشي تربيت مربي قرآن برپا شود بايد دورهها تعريف شده و به صورت آكادميك و علمي قابل اثبات و استدلال باشد كه بتوان با برهان قوي كه از يك غايت و نهايت هدفمند برخوردار است اين دورهها را برپا كرد. در ضمن بايد مكتوبات، منابع، استادان و اهداف آن هم مشخص و اهداف آن از صفر تا 100 به صورت سطحبندي پلكاني تعريف و مشخص شود تا وقتي فردي در يك چرخه قرار گرفت بداند كه بايد در چرخههاي بعدي نيز حضور يابد تا مدرك يا دوره نهايي را اخذ كند.
وي در ادامه درباره نحوه برپايي دورههاي تربيت مربي قرآن كنوني گفت: دورههاي كنوني را نميپسندم چرا كه بازدهي ندارند البته هر وقت دورهاي از استاد، منابع و محتواي مناسبي برخوردار بوده بازده مطلوبي نيز در پي داشته است، بهترين دورهها هم همان دورههاي سنتي است كه در مساجد داير و به صورت سنت نبيمكرم (ص) برپا ميشود و بسيار هم از غناي علمي برخوردار است.
چهارشنبه 2 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 134]