واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ارزش معاملات در بورس كالا در چهار ماهه اول امسال افزايش يافت
تهران-خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): مديرعامل شركت بورس كالاي ايران از افزايش حجم و ارزش معاملات در اين بورس طي چهار ماهه اول امسال نسبت به دوره مشابه سال قبل خبر داد.
به گزارش خبرنگار ايرنا ، "سيدعلي اكبر هاشميان " روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگاران، افزود: حجم كل محصولات مورد معامله در چهار ماهه اول سال 86 در بورس كالا بالغ بر يك هزار و 834 تن بود كه اين ميزان در چهار ماهه اول امسال به سه هزار و 768 تن رسيد.
وي ارزش معاملات انجام شده در چهار ماهه اول سال قبل در بازار را بالغ بر 16 تريليون و 209 ميليارد ريال عنوان كرد و گفت: اين ميزان در چهار ماهه اول امسال به 31 تريليون و 647 ميليارد ريال بالغ شد.
اين مقام مسئول با اشاره به رشد 107 درصدي در حجم معاملات و 97 درصدي در ارزش معاملات انجام شده در بورس كالا، گفت: حجم محصولات فلزي و معدني 30/61 درصد، نفت و پتروشيمي 69/36 درصد و كشاورزي 01/2 درصد از سهم معاملات انجام شده در اين بازار را در چهار ماهه اول امسال به خود اختصاص داده اند.
مديرعامل بورس كالاي ايران اضافه كرد: سهم ارزشي محصولات فلزي و معدني از مجموع معاملات اين بازار در چهار ماهه اول امسال 03/82 ، نفت و پتروشيمي 09/17 و كشاورزي 88/0 درصد بوده است.
وي با اشاره به عملكرد مطلوب شركت بورس كالا در شش ماهه دوم سال گذشته، گفت: در اين مدت سهم محصولات فلزي و معدني درحجم معاملات بورس كالا 88/94 درصد، نفت و پتروشيمي 57/2 درصد و كشاورزي 55/2 درصد بود.
هاشميان با بيان اينكه بورس كالا 25 وظيفه مهم دارد، به وجود امنيت در معاملات بورس كالاي ايران اشاره كرد و افزود: تعداد قراردادهاي منعقده بورس كالا از اول مهر ماه گذشته تا پايان تيرماه امسال 17 هزار و 143 فقره بوده است.
وي با بيان آنكه در اين مدت 24 فقره شكايت واصل شده است،گفت: تعداد شكايات مختومه نيز 17 فقره و تعداد شكايات در حال رسيدگي شش شكايت بوده است كه اين امر به معناي وجود امنيت كامل در بازار مي باشد.
هاشميان با بيان اينكه براي كالاهاي مهمي مانند سيمان و بورس نيز آمادگي پذيرش وجود دارد، از روند حركت صنعت فولاد به سمت آزادسازي خبر داد و گفت: انتظار مي رود سنگ آهن نيز در آينده در تابلوي شركت بورس كالا قرار گيرد.
وي ادامه داد: شركت هاي توليدي پذيرش شده در بورس كالاي ايران شامل 11 گروه اصلي كالايي از جمله فولاد، آلومينيوم، مس، روي و نفت و پتروشيمي هستند.
مديرعامل شركت بورس كالا با اشاره به عملكرد مناسب شركت بورس كالا گفت: 15 درصد سود نقدي شش ماهه با سودآوري 30 درصد نسبت به سهام نفت كه در نيمه دوم سال گذشته وارد بورس شد، نشان دهنده عملكرد مثبت شركت بورس كالاست.
هاشميان با اشاره به وجود بخش فلزي، معدني، پتروشيمي و كشاورزي در بورس كالا، افزود: در حال حاضر بخش پتروشيمي 35 درصد فعاليت كمي بورس را تشكيل ميدهد ،در حالي كه اين سهم در پايان شش ماهه اول فعاليت شركت تنها دو درصد بود كه اين امر نشان دهنده رشد و تعالي فاز اول بورس نفت است.
وي همچنين با اشاره به ورود كالاهاي جديد از آغاز فعاليت بورس كالا، راهاندازي قراردادهاي آتي را مورد توجه قرار داد و گفت: در حال حاضر معاملات آتي طلا آغاز شده و به صورت آزمايشي در حال انجام است.
اين مقام مسئول خاطرنشان كرد: ورود كالاهاي اساسي مانند سيمان و سنگ آهن در دستور كار بورس كالا قرار داشته و در طول پنج ماه گذشته فعاليتهاي زيادي براي امكان پذيري اين كالا انجام شده است.
وي درخصوص آزادسازي يادآور شد: سيمان در دو سال گذشته مورد پذيرش قرار گرفت و اقدام هاي فني آن جهت ارايه در تالار صورت گرفت كه متاسفانه متوقف شد و در حال حاضر فاز جديد خروج سيمان از سبد حمايتي در حال انجام است و بورس كالا خودش را براي ورود اين محصول آماده ميكند.
وي در مورد سنگ آهن گفت: در حال حاضر كه آزادسازي كامل روي صنعت فولاد با اجراي اصل 44 در حال انجام است، ورود اين محصول به هماهنگي نياز دارد تا در آينده به كالاهاي قابل عرضه از طريق بورس كالا اضافه شود.
مديرعامل شركت بورس كالا اظهار داشت: از 38 قلم كالايي كه طبق برنامه هاي سوم و چهارم دولت مكلف بود از سبد حمايتي خارج كند در حال حاضر تنها كاغذ، شيشه، لاستيك و روغن خام باقي مانده است كه بورس كالا ورود روغن خام و كاغذ را در دستور كار قرار داده كه اگر اين كالاها نيز وارد بورس شوند ، از 38 قلم تنها شيشه و لاستيك باقي ميماند كه فعلا تصميمي براي ورود اين كالاها اتخاذ نشده است.
هاشميان درباره راهاندازي مرحله دوم بورس نفت، گفت: درحال حاضر كارگروهي متشكل از وزارتخانه هاي نفت، خارجه، امور اقتصادي و دارايي و بانك مركزي در حال تشكيل است تا زماني كه دولت صلاح ديد اين فاز راهاندازي شود و بستر راهاندازي آن در بورس كالا وجود دارد.
وي چشمانداز شركت بورس كالا را بسيار اميدوار كننده دانست و تصريح كرد: تامين امنيت بازار، تامين مالي، پوشش ريسك و كشف قيمت چهار وظيفه اصلي شركت بورس كالا است كه اين بازار تاكنون درسه بخش آن موفق عمل كرده است.
مديرعامل شركت بورس كالاي ايران از ديگر وظايف بورس كالا را امكان تامين مالي ذكر كرد و افزود: بورس كالا سريعترين روش تامين مالي را برقرار كرده و بسيار سريع تر از بانك ها در اين زمينه اقدام ميكند.
هاشميان درمورد پوشش ريسك نيز گفت: در حال حاضر پوشش ريسك با معاملات سلف انجام ميشود ، اما پس از اينكه دوران آزمايشي معاملات كاغذي (آتي) طي شد. امكان پوشش ريسك گستردهتري در بازار فراهم ميشود. كشف قيمت نيز در بورس كالا به خوبي انجام شده و مشكل خاصي در اين زمينه وجود ندارد.
مديرعامل شركت بورس كالا افزود: در حال حاضر از 94 شركت پذيرفته شده در بورس 34 شركت خارجي و 48 شركت خصوصي در 11 گروه اصلي فلز، معدن، نفت و كشاورزي در حال فعاليت هستند.
وي ضمن تشريح ساير اقدام هاي بورس كالا در اين مدت، گفت: علاوه بر راهاندازي معاملات آتي، سيستم جديد نرم افزار معاملات اجرايي شده و ادامه آن نيز در حال راهاندازي است كه سيستم جديد بورس كالا در راه اندازي است و بتدريج جايگزين سيستم فعلي خواهد شد.
هاشميان در خصوص اعلام نتايج كارگروه كشاورزي در راستاي رونق اين بازار توسط وزير جهاد كشاورزي، گفت: روز چهارشنبه دهمين و آخرين جلسه كارگروه كشاورزي تشكيل و نتايج آن توسط وزير جهاد كشاورزي به دولت پيشنهاد ميشود. به همين منظور عرضه اوليه كالاهاي وارداتي كشاورزي مانند ذرت و جو به وزارت دارايي ابلاغ شده كه اتخاذ تمهيدات مناسب به گمرك ابلاغ شده است كه در صورت تصويب، عرضه اوليه اقلام كشاورزي در بورس كالا قيمت خواهد خورد.
وي گفت: همچنين جلسات شركت بورس كالا با وزارت بازرگاني و صنايع معادن در حال انجام است كه دراين جلسات 2/2 ميليارد دلار اعتبار به بخش خصوصي توليدكننده فولاد تخصيص يافت كه با هماهنگي وزارت بازرگاني از طريق بورس انجام شود.
هاشميان اظهار داشت: در آن صورت تقسيم پول كالا بين بانك و توليدكننده از طريق بورس صورت ميگيرد ، بانك از اين نظر نگراني ندارد . زيرا اين كار در قالب تضمينهاي بورسي صورت ميگيرد و سهمي كه بايد براي تسهيلات از طريق بانك انجام شود توسط بورس به حساب شخص واريز ميشود.
وي اضافه كرد: با اين روش درخواست تضمين از اعتبار گيرندگان كاهش خواهد يافت و توليدكنندگان ميتوانند مواد اوليه را به راحتي از خارج تامين كرده و به صورت هر سه ماه اعتبارات را دريافت كنند كه اين امر در گشايش فعاليت توليدكنندگان فولاد و در گسترش معاملات بورس بسيار موثر خواهد بود.
هاشميان تعداد كارگزاران بورس را مورد توجه قرار داد و افزود: در حال حاضر از 39 كارگزار پذيرفته شده در بورس 32 كارگزار در حال فعاليت هستند كه اين تعداد در آينده به 45 كارگزار خواهد رسيد و آن تعداد كارگزاري كه مراحل ثبت خود را انجام دادند تاكنون از سوي سازمان بورس به شركت بورس كالا معرفي نشدند.
مديرعامل شركت بورس كالا از تجهيز تالارهاي جديد در كيش و تهران با سه برابر ظرفيت فعلي خبر داد و گفت: تا پايان مرداد ماه فعاليت تالار كيش آغاز شده و در تهران نيز تا آذرماه در تالار جديد مستقر خواهيم شد.
وي همچنين انجام رينگ صادراتي را از اقدام هاي بسيار مهم بورس كالا دانست و گفت: رينگ صادراتي از دو سال گذشته عملياتي شد ولي عملا نتوانست كار خود را آغاز كند كه در حال حاضر با وارد شدن محصولات پتروشيمي اين رينگ نيز فعال شده و اسناد معاملات ارزي را تحويل مشتريان ميدهد و مانند بورسهاي بينالمللي فعاليت ارز خارجي در آن صورت ميگيرد.
وي با اشاره به طراحي سايت جديد بورس كالا ادامه داد: در حال حاضر فاز اول انجام معامله از طريق تلفن همراه آغاز شده به طوري كه معاملات از طريق آن صورت ميگيرد.
هاشميان ادامه داد: از آنجا كه ايجاد تالارهاي منطقهاي بسيار پرهزينه بوده و بعد از افتتاح هر تالار نيز مشكلاتي وجود دارد بنابراين براي حل آن استفاده از سيستم تلفن همراه مدنظر قرار گرفت به طوري كه معاملهگران مي توانند از هر نقطه از كشور معاملات كالا را بدون تاخير زماني مشاهده كنند.
مديرعامل شركت بورس كالا اضافه كرد: در حال حاضر اين سيستم با شبكه ايرانسل كه داراي امكانات بيشتري است آغاز شده و بزودي امكان انجام اين مهم از طريق شبكه همراه اول نيز فراهم خواهد شد.
وي با اشاره به مراحل دوم و سوم اين سيستم گفت: در فاز دوم صداگذاري صورت گرفته و كاربران از طريق راديوي اينترنتي ميتوانند صداي معامله گران را بشنوند و در لحظه براي انجام معامله تصميم بگيرند و در فاز سوم نيز دستور معامله با امضاي الكترونيكي صادر شده و نقل و انتقالات وجوه صورت ميگيرد كه اين پيشرفته ترين نوع معامله در دنياست و در حال حاضر مرحله نخست آن در كشور در حال انجام است.
اين مقام مسئول خاطرنشان كرد: فاز سوم اين سيستم در سه ماه آينده راه اندازي خواهد شد و از اين طريق دستور فروش به كارگزار و معاملهگر صادر ميشود.
هاشميان به عدم وجود رانت در بورس كالا اشاره كرد و گفت: بورسهاي كالا مساله اطلاع رساني را براي افراد برطرف كرده و در صورت مشاهده سايت بورس اطلاعات دقيق را به افراد ارائه ميكنند ، بنابراين امكان وقوع رانت صفر بوده و ماهيت بورس اين بستر را از بين برده است.
مديرعامل شركت بورس كالا در مورد وضعيت جهاني و داخلي اين بازار، تصريح كرد: در بازار فلزات رنگي شيب منحني اين فلزات با شيب منحني انرژي برابر است . زيرا صنايع ذوب انرژي بر بوده و در آلومينيوم 70 درصد قيمت تمام شده آن را انرژي تشكيل ميدهد. دراين صورت اين صنعت از دو ناحيه آسيبپذير و تحت تاثير قيمت انرژي قرار ميگيرد. به طوري كه در دو هفته گذشته با كاهش قيمت نفت، قيمت فلزات رنگي سير نزولي پيدا كرده و از 12 تا 100 دلار كاهش پيدا كرده است.
وي يادآور شد: در بخش فولاد و فلزات رنگي در بازار داخل مشكل خاصي وجود ندارد و آنچه كه در آينده بورس را تحت تاثير قرار ميدهد، از نظر فعاليت پروژههاي عمراني است . زيرا اين پروژهها از تيرماه 87 آغاز شده و با اجراي اصل 44 تاثيرات آن در بورس اوراق بهادار و بورس كالا قابل مشاهده است. همچنين سياست هاي دولت در مورد مسكن باعث ميشود بازار فولاد و سيمان را تحت تاثير قرار داده و به طور مستقيم بر فعاليت هاي بورس كالا موثر خواهد بود. علاوه بر اين اگر تاثير اقتصاد آمريكا افزايش يابد ، تاثير آن در مصرف مواد اوليه به خصوص كالاهاي پايه تاثيرگذار خواهد بود.
هاشميان در مورد كارگروه رونق محصولات كشاورزي گفت: در بخش كشاورزي اشكال نهادينه و ذاتي وجود دارد و آن اين است كه سه ميليون بهرهبردار كشاورزي وجود دارد و تا اين مشكل برطرف نشود، اين اشكال ذاتي وجود خواهد داشت كه راهكار آن تكيه بر اقلام وارداتي و تجارت خارجي بخش كشاورزي است كه اگر حل شود ، ورود محصولات كشاورزي نيز تسهيل خواهد شد.
وي در مورد دلايل افت معامله محصولات كشاورزي گفت: در حال حاضر مقررات بورس فلزات بسيار سنگين بوده و با تضمينها و سپردهها اعمال ميشود. در حالي كه مقررات بورس كشاورزي با اين مقررات همخواني نداشته و براي رونق بايد بتواند خود را تطبيق دهد.
اقتصام ** 1558 **1557
سه شنبه 1 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 230]