واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: كشيدن سيگار، يعني استقبال از درد و رنج و مرگ
دوست بسيار عزيزي كه از فرهيختگان جامعه مطبوعات است چندين سال است كه گروهي پزشك را كه به وي ارادتي دارند،درگير كرده است متخصص داخلي و قلب و ريه و راديولوژي و آزمايشگاه و گوش و حلق... همه كوشش داشتند كه سلامتي را به او باز گردانند، گاه گرفتار سرفه و تنگي نفس ميشد، گاه از ناراحتي قلبي ميناليد علاوه بر دوستان خانواده او نيز دلواپس بودند و بخصوص همسر گراميش كه بيش از همه رنج ميبرد، من ميدانستم كه او سيگار ميكشيد، يك روز مقالهاي كه از نتايج تحقيقات و فعاليتهاي همكاران جوان ما در كلينيك ترك سيگار بيمارستان مسيح دانشوري در طي سالهاي 1380 تا 1382 به دست آمده بود براي مطالعه به او دادم و گفتم دوست عزيز تو نه تنها با كشيدن و دود كردن سيگار به خود آسيب ميرساني بلكه سرمشق بدي براي خانواده، دوستان و جامعه مطبوعاتي كه حرمتي در آنجا داري هستي، نميدانم تأثير حرف من، يا مقاله يا دوستان ديگر متخصص بود كه همتي كرد و سيگار را به يكباره ترك كرد.
گرچه با ترك سيگار هنوز مدتي گرفتاريهاي ثانوي را داشت، زيرا وابستگي به نيكوتين يكي از مشكلات اساسي در كساني است كه به ترك سيگار مبادرت ميكنند ولي مراجعه او به يكي از اساتيد متخصص بيماريهاي ريوي خيال همه را راحت كرد.
اينك اين دوست عزيز يكي از مروجين مبارزه با دخانيات است و با همت اوست كه اين مقاله در روزنامه گرامي اطلاعات كه يكي از مسئوليتپذيرترين روزنامهها در هدايت جوانان بسوي نيكبختي است منتشر ميگردد.
مجله تنفس در شماره اخير خود مقالهاي تحت عنوان اطلاعات تكاندهندهاي را منتشر ساخته است.
استعمال دخانيات مهمترين علت قابل پيشگيري مرگ در جهان شناخته شده است. دود ناشي از استعمال دخانيات نهتنها موجب زيانهاي جسمي و روحي در مصرفكنندگان ميشود و بلكه موجب آسيب رساندن به افراد در معرض اين دود ميگردد.
براساس آمار سازمان بهداشت جهاني در حاليكه امروزه مصرف حدود شش تريليون نخ سيگار ساليانه بيش از پنج ميليون نفر را در سراسر جهان به كام مرگ ميكشاند، پيشبيني ميشود با ادامه اين روند تا سال 2030 ميزان مصرف به 9 تريليون و مرگ و مير ناشي از آن به بيش از هشت ميليون نفر در سال برسد.
در حاليكه در دهه 60 ميزان استعمال دخانيات در ميان مردان بالاي 20 سال ژاپني، 18 ساله آمريكايي و 16 ساله انگليسي به ترتيب 81، 52 و 61 درصد بوده است امروز با گذشت حدود نيم قرن اين ميزان به ترتيب4723 و 28 درصد ميباشد.
چين با مصرف بيش از 30% سيگار جهان بزرگترين بازار فروش كمپانيهايي مانند فيليپ موريس است و اين رونق بيسابقهاي به كسب و كار اين شركتها در قبال مرگ ميليونها چيني داده است.
همانطور كه گفتم كمپانيهاي فروش سيگار جوانان و بانوان را نخستين اهداف شيطاني خود قرار دادهاند و با تبليغات گمراهكننده آنها را به دام اعتياد ميكشانند.
قوانيني كه در طي سالهاي اخير چه در سطح بينالمللي و چه در سطح كشوري وضع شده است برطبق نوشته مجله تنفس بشرح زيراست.
بين سالهاي 1999 تا 2003 كشورهاي عضو سازمان بهداشت جهاني بعد از چهار سال كار كارشناسي معاهده جهاني كنترل دخانيات FCTC را در 11 بخش و 38 ماده ارائه و بر تأييد وزراي بهداشت 192 كشور عضو سازنده اين معاهده به كشورهاي عضو رهنمودهاي لازم را در بسياري از موارد مرتبط با كنترل دخانيات ميدهد و كشورها براساس شرايط خاص خود بايد مقررات و اقدامات مربوطه را بكار بندند.
از مهمترين پيشنهادهاي عملي اين معاهده ميتوان به
ماده 8 حفاظت از افراد در معرض دود دخانيات
ماده 11 نصب هشدارهاي بهداشتي بر روي بسته دخانيات
ماده 13 ممنوعيت كامل تبليغات مستقيم و غير مستقيم
ماده 14 ادغام برنامههاي ترك سيگار در برنامه ملي بهداشتي كشورها
ماده 15 مقابله با معاملات غيرقانوني محصولات دخاني، اشاره نمود
نماينده ايران در تاريخ 16 ژوئن 2003 برابر با 26 خرداد 1382 معاهده جهاني را در نيويورك امضا نمود، ايران جزء اولين كشورهاي امضاكننده اين معاهده و تنها كشور آسيايي است كه استعمال دخانيات را بصورت كامل در كليه اماكن عمومي خود ممنوع كرده است.
اين معاهده در 15 آبان 1384 به تصويب مجلس شوراي اسلامي رسيده و از 25 آذر همان سال لازم الاجرا گرديد.
به خاطر كوششهاي بيدريغي كه همكاران جوان ما در پژوهشكده سل و بيماريهاي ريوي به عمل آوردند، مركز تحقيقات پيشگيري و كنترل دخانيات وابسته به پژوهشكده سل و بيماريهاي ريوي بعنوان مركز همكاريهاي منطقهاي خاورميانه سازمان بهداشت جهاني در كنترل دخانيات بعنوان نهمين مركز همكاريهاي بينالمللي انتخاب شده است و اين خود افتخاري براي كشور ما است.
ام الامراض: به اعتقاد بسياري از پزشكان و متخصصين، استعمال دخانيات عامل اصلي بسياري از بيماريها است، مصرف و دود سيگار كه حاوي مواد خطرناك و كشندهاي است عامل بروز بيماريهاي ريوي قلبي و عروقي است، و زمينه را براي ابتلاي به سرطان ريه رحم و انواع ديگر سرطانها آماده ميسازد بيماريهاي مزمن انسداد ريه (COPD) نتيجه مستقيم تاثير دود سيگار بر روي بافتهاي ريوي است.
با اين شناخت از تأثير سيگار و انواع مختلف محصولات دخاني مانند قليان پيپ چپق انفيه سيگار برگ، بر روي سلامتي جامعه و بخصوص جوانان و بانوان ما، جا دارد كه يك عزم ملي براي كنترل و مبارزه با استعمال دخانيات در كشور بوجود آيد، و در اين راستا مطبوعات ملي و رسانههاي كشور وظايف بسيار مهمي به عهده دارند.
آيا ميتوان اميدوار بود كه روزي، فتواي تحريم سيگار و انواع دخانيات را صادر كنند و اعلام فرمايند...
دكتر ابوالحسن ضياء ظريفي
مشاور علمي مركز تحقيقات سل و بيماريهاي ريوي
و عضو افتخاري اتحاديه بينالمللي مبارزه با سل
سه شنبه 1 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 196]