واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: تغذيه كودكان دبستاني
سرعت رشد كودك در سنين هفت تا ده سال تقريبا ثابت است. در اين سنين ميل بيشتر به غذا پيدا ميكند. نياز غذايي كودك در اين سنين با توجه به ميزان فعاليت بدني و جنب و جوش و فعاليتهاي ورزشي بيشتر بوده و به نيروي زيادي احتياج دارد.
با توجه به اين كه در اين گروه سني، كودك مرحله بهانهجويي و بيميلي به غذا را پشتسر گذاشته است، ولي با مشكل تغذيه رو به رو ميشود و لذا وادار كردن كودك به خوردن يك نوع غذاي خاص ممكن است او را به آن غذا بي علاقه كند، پس سعي شود مقدار كمي از غذايي را كه كودك آن را دوست ندارد به او داده شود و اصرار و پافشاري به خوردن آن لازم نيست.
بعضي از كودكان علاوه بر اين كه تنوع غذايي آنها در اين سنين متنوع است، ولي باز هم تمايل بيشتري به خوردن شيريني به جاي خوردن سبزيها و ميوه و آش نشان ميدهند.
خوردن قند، شير و لبنيات علاوه بر قند، مواد مغذي مهمي مثل كلسيم و ويتامين D دارد كه مفيد و ضروري است.
شير كه ارزش غذايي خوبي دارد، برخلاف شيرينيهايي مثل، كيك و آب نبات و … كه مقدار زيادي انرژي توليد ميكند بسيار مفيد و موثر است. كودك با آنكه در اين مرحله از رشد، عادت غذايي ويژهاي دارد، ولي هنوز هم به راهنمايي والدين خود براي تغذيه سالم نياز دارد. با اين كه عادتهاي غذايي را ميتوان تغيير داد اما كودكان اين عادتها را تا مدتها و گاهي تا زمان پيري حفظ ميكنند. اختلاف تغذيه پسران و دختران از نظر مقدار غذايي مصرفي، از اين سنين ظاهر و تا 12 سالگي رفته رفته زياد ميشود. پسران نسبت به دختران، ميل بيشتري به غذا پيدا ميكنند و اين اختلاف در طول بلوغ بارزتر است.
والدين براي اينكه اصول و نكات تغذيه سالم را به كودك خود بياموزند، بايد علاوه بر اينكه نظرش را در مورد برنامه غذايي و آشپزي جويا شوند و سليقه و ذائقه او را در برنامه غذايي و آشپزي بدانند، بايد او را در كارهاي آشپزي و چيدن سفره كه اعتماد به نفس به وجودمي آورد، دخالت دهند. ضمن اين كه دختران و پسران، آشپزي را در كنار مادر يك كار جالب ميدانند. اول دبستانيها بعد از هر ساعت درسي به غذاي مختصر ميل زيادي دارند، ولي به علت عدم دسترسي آسان به مواد خوراكي تعداد وعدههاي غذا، به چهار تا پنج مرتبه در روز كاهش پيدا ميكند، لذا بايد والدين از فرصت ممكن استفاده كنند و با دادن وسايل ساده آشپزي و راهنماييهاي لازم از آنها بخواهند خود به تهيه عصرانه اقدام كنند.
بايد والدين اين نكته را بدانند كودكان با اينكه ارزش غذايي و اهميت تغذيهاي را ميدانند باز هم قسمتي از غذا را نخورده و يا به دوستانشان ميدهند و بعضي از كودكان بر اثر انتقاد دوستانشان غذاهايي كه به مدرسه ميبرند را مصرف نكرده و به سوي غذاهاي بيارزش كه در مدرسه وجود دارد سوق پيدا ميكنند.
نبايد والدين كودك را در خريدن خوراكي آزاد بگذارند كه نتيجه آن خريد غذاهاي بيارزش ميشود. بي توجهي به تغذيه كودك سبب ميشود تا او با مواد خوراكي بيارزش شكم خود را سير كرده و به غذاهاي با ارزش و سالم منزل اهميت ندهد و در نتيجه نارساييها و كمبودهاي غذايي براي كودك به وجود ميآيد كه سوء تغذيه براي كودك در آينده مشكل آفرين و براي والدين دردناك خواهد بود.
ميراثي جواد، بهترين كليدهاي تغذيه براي كودك
تغذيه سالم از دانشگاه علوم پزشكي تبريز
بروشور تغذيه سالم، زندگي سالم دانشگاه علوم پزشكي تبريز پاييز 84
پيوند شماره 35 ص54 دي ماه 84
روزنامه كيهان دوشنبه 2 مرداد 85 ص 7
ستاره لسي دبستان آزادگان
سه شنبه 1 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1445]