واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: ارزيابي مثبت جليلي و سولانا از مذاكرات ژنو
سرويس سياسي - اجتماعي: سعيد جليلي مذاكرهكننده ارشد هستهاي ايران اعلام كرد كه مذاكرات ايران با سولانا در چارچوب گروه كشورهاي 1+6، هفته آينده از سر گرفته ميشود.
به گزارش ايرنا جليلي ديشب پس از گفتگوهاي چند ساعته خود با سولانا و نمايندگان اعضاي گروه 1+5 در ژنو در جمع خبرنگاران، افزود: نگاه ما به ادامه مذاكرات و ساختار و نحوه و شكل آن، نگاه اساسي است كه ميتواند در شكل قوي و محكم ادامه پيدا كند.
مذاكرهكننده ارشد هستهاي ايران تصريح كرد: درباره ادامه مذاكرات پيشنهاداتي از سوي آنها ارائه شده بود، پيشنهاداتي نيز ما ارائه كرديم كه اين دو نقاط مشتركي دارند كه البته برخي تفاوت ديدگاهها هم وجود دارد.
يك ديپلمات مطلع از مذاكرات به خبرنگار ايرنا، گفت: هفت كشور توافق كردهاند مذاكرات خود را ادامه دهند و هفته آينده با يكديگر در تماس باشند.
جليلي در ادامه اظهار داشت: قرار شد در ادامه گفتگوها درباره نقاط مشترك و تفاوت بيشتر با هم گفتگو كنيم.
جليلي تصريح كرد: ما در مذاكرات با رويكرد مثبت وارد شديم و در چند ماه گذشته بسته پيشنهادي را كه ناظر به نگرانيهاي مشترك بود، ارائه كرديم.
دبير شوراي عالي امنيت ملي خاطرنشان كرد: ما معتقد هستيم براي نگرانيهاي مشترك بايد همكاريهاي مشترك بر اساس تعهدات دستهجمعي داشته باشيم.
وي اضافه كرد: ما بر اين باوريم بسياري از مشكلات و بحرانهايي كه وجود دارد، در مدل 1+6 بهتر ميتواند حل شود تا1-7 .
جليلي اظهار داشت: رويكرد ما در نگاهي كه داريم و در بستهاي كه ارائه كردهايم، رويكرد راهبردي و دراز مدت است نه تاكتيكي و مقطعي.
جليلي در ادامه گفتگو با خبرنگاران در ژنو با تاكيد بر اين كه مذاكرات رو به جلو بود افزود: در نشست امروز (ديروز) نحوه تداوم مذاكرات بررسي شد و ديدگاههاي يكديگر را بهتر درك كرديم.وي درباره حضور نماينده آمريكا در اين نشست گفت: مذاكرات 1+6 مدتهاست كه جريان دارد و آمريكا هم جزيي از آن است.جليلي افزود: در نامهاي كه اخيراً از سوي اين گروه براي ايران نوشته شد (بسته پيشنهادي)، آمريكا نيز آن را امضا كرده بود.وي همچنين با اشاره به اينكه مذاكرات در اين زمينه ادامه خواهد داشت، گفت: مهم اين است كه مذاكرات سازندهاي داشته باشيم كه براساس تعهدات متقابل باشد و هر نوع تحولي در اين چارچوب قابل انجام خواهد بود.
كار ديپلماسي مثل فرش ايراني است
وي روند ديپلماسي ايران در مورد مذاكرات هستهاي را همچون روند توليد فرش دستباف اصيل ايراني توصيف كرد و افزود: همانگونه كه بافتن فرش ايراني به صورت ميليمتري، دقيق، ظريف و با دوام جلو ميرود، انشاءالله اين روند ديپلماتيك نيز به همانگونه پيش خواهد رفت.
سولانا: مذاكرات مثبت بود
خاوير سولانا مذاكرهكننده ارشد هستهاي اروپا هم پس از نشست مطبوعاتي خود با سعيد جليلي دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران، در گفتگويي جداگانه با خبرنگاران گفت: گرچه مذاكرات با جمهوري اسلامي ايران مثبت بود، اما هنوز جوابي كه ميخواستيم نگرفتهايم.
به گزارش ايرنا، سولانا افزود: البته تبادل ديدگاهها بسيار مهم بود و مهمتر آن است كه اين روند ظرف هفتههاي آينده ادامه يابد.
وي افزود: آنها نامه بلند بالايي را ارائه كردهاند كه فكر نميكنم اين جواب ما باشد و سوال اصلي ما همچنان باقي است.
وي با اشاره به بسته پيشنهادي به ايران گفت: اين بسته كه همه آن را امضا كرده بودند، تعهدات دو طرف را در حوزههاي مختلف تشريح ميكند.
وي با اشاره به حضور نماينده آمريكا در اين نشست گفت: اين حضور براي من خيلي مهم و بسيار شاخص بود.
وي ابراز اميدواري كرد كه نشانههاي مثبتي در روند كلي مذاكرات ديده شود.
وي ابراز اميدواري كرد كه ظرف دو هفته آينده مذاكرات با تهران از سر گرفته شود.
سولانا در عين حال يادآور شد كه گروه 1+5 هنوز پاسخ بسته پيشنهادي خود را دريافت نكرده است.
مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا گفت كه اميدوار است دو هفته آينده، فرصتي براي تبادل ديدگاههاي مشترك باشد.
موضع چين
دستيار وزير امورخارجه چين ديروز پس از مذاكرات هستهاي ايران در چارچوب كشورهاي 1+6 در ژنو، بر يافتن سريع راه حل در جريان اين مذاكرات تاكيد كرد.
لو جيي در گفتگو با ايرنا افزود: يافتن راه حل سريعتر بهتر از آن است كه بعدها به دنبال يافتن راه حل باشيم.
وي با تاكيد بر اميد مشترك همه شركتكنندگان در اجلاس ژنو گفت: مهم آن است كه رو به جلو حركت كنيم.
تحليل لسآنجلس تايمز
در اين زمينه پايگاه اينترنتي روزنامه لسآنجلس تايمز نوشت: تماس در بالاترين سطح ميان آمريكا و ايران كه ظرف سه دهه اخير بيسابقه بوده، گامي بزرگ در غلبه هر دو كشور بر چالشهاي سخت داخلي است كه هر دو را گرفتار بنبست كرده است.
اين منبع در تفسيري با عنوان درباره حضور ويليام برنز فرستاده آمريكا به مذاكرات سعيد جليلي مذاكرهكننده هستهاي ايران و خاوير سولانا مذاكرهكننده گروه 1+5 در ژنو نوشت: دولت بوش طبق سنت ديپلماتيك دو پهلوي خود، تاكيد دارد كه اين مذاكره نيست، بلكه مقدمه مذاكرات است و ويليام برنز صرفاً يك ناظر است.
لسآنجلس تايمز در ادامه افزود: اين نخستينبار است كه دولت بوش سياست مبتني بر تعهد (پيش شرط) را دنبال نميكند. قابل پيش بيني است كه اين سياست ره به جايي نميبرد.
ديدگاه دالتون
در اين زمينه سفير پيشين انگليس در تهران با استقبال از تحولات اخير در موضع واشنگتن در قبال ايران، گفت كه آمريكا با رويكردهاي مختلف به دنبال حل مسائل و مشكلاتش با ايران است.
سر ريچارد دالتون در مصاحبهاي اختصاصي با ايرنا در لندن، در عين حال تأكيد كرد كه حل مشكلات ميتواند تدريجي و مرحله به مرحله باشد و نبايد انتظار داشت يكباره همه اختلافات برطرف شود.
اظهارات متكي
وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران در گفتگو با يك روزنامه اردني با استقبال از نشست ژنو با حضور نمايندگان ايران و گروه 1+5 افزود: ابتكارات جديدي از سوي كشورهاي1+5 وجود دارد علاوه بر اينكه برگزاري اين نشست نيز يكي از اين ابتكارات بود و ما نسبت به اين نشست اميدواريم.
متكي در ادامه به موضوع افتتاح دفتر حفاظت منافع آمريكا در ايران اشاره كرد و با تاكيد براينكه تمايل فراواني در سطوح فكري و دانشگاهي در آمريكا براي سفر به ايران وجود دارد گفت: بايد اين ديدارها را براي مردم دو طرف آسانتر كنيم بنابراين پيشنهاد كرديم كه سفرهاي مستقيم ميان تهران و آمريكا انجام شود، از ديدگاه ما انجام سفرهاي مستقيم و افتتاح دفتر حافظ منافع آمريكا در ايران ميان دو طرف قابل بررسي است.
وي ادامه داد: براي ما تفاوتي ندارد كه چه كسي در آمريكا پيروز ميشود ما در 30 سال گذشته تمام احزاب داخلي آمريكا را آزمودهايم، ديدگاهها و ارزيابيهاي ما بر اساس سياستهاي عملي است كه مقامات آمريكايي اتخاذ ميكنند.
چارچوب مذاكرات براي آينده
وزير امور خارجه همچنين ابراز اميدواري كرد كه گفتگوهاي ايران و مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا به يك چارچوب مذاكراتي منجر شود.
منوچهر متكي ديروز در حاشيه همايش ملي نوآوري و شكوفايي صنعت گردشگري در مركز همايشهاي بينالمللي صدا و سيما در پاسخ به پرسش خبرنگاران با تاكيد بر اينكه اين مداليته و چارچوب بايد به مذاكرات دو طرف كمك كند افزود: ممكن است اين نشست به چند نشست ديگر افزايش يابد تا مجموعه ديدگاههاي طرفين يكجا جمع شود و سپس در قالبي كه دو طرف به آن رضايت دهند، مورد توافق قرار گيرد.
متكي همچنين گفت: با توجه به آمادگيهاي شكلي به وجود آمده، مجموعه تمهيدات شكلي را كه براي گفتگوهاي ژنو صورت گرفته است، مثبت و سازنده ارزيابي ميكنيم.
تحليل اينديپندنت
يك روزنامه انگليسي در گزارشي با اشاره به اعزام معاون امور سياسي وزير امور خارجه آمريكا به ژنو براي شركت در گفتگوهاي گروه 1+5 با ايران اين اقدام رئيس جمهوري آمريكا را گامي در جهت اجتناب از درگيري با ايران توصيف كرد.
به گزارش فارس، روزنامه اينديپندنت در شماره ديروز خود با اشاره به اعزام ويليام برنز به ژنو، اين اقدام جورج بوش را تغيير سياست تاريخي وي در منطقه خليج فارس دانست.
اتحاديه اروپا
مسئول امور خارجه كميسيون اروپا هم ديدار سعيد جليلي دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران با خاوير سولانا مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در حضور نماينده آمريكا را گامي بسيار مهم در مذاكرات هستهاي دانست.
مسئول امور خارجه كميسيون اروپا افزود: براي اروپاييها مساله هستهاي ايران راهحل ديپلماتيك دارد و معتقدم كه اينك بايد از سولانا مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در مذاكرات با اين كشور حمايت كرد.
ساير تحولات
* يك روزنامه فرامنطقهاي در گزارشي اعزام نماينده آمريكا به مذاكرات 1+5 با ايران را چرخش دوسويه آمريكا درباره مذاكره با ايران دانست.
* رئيس سابق موساد به رژيم صهيونيستي عليه حمله هوايي به ايران بر سر برنامه هستهاي هشدار داد.
به گزارش ايسنا افرايم هالوي افزود: هرگونه حمله رژيم صهيونيستي به ايران با ضد حملات آن كشور پاسخ داده خواهد شد. به گزارش شبكه خبري پرس تي.وي هالوي گفت: ضدحملات ايران ممكن است آخرين بخش از اين بازي نباشد.
* آسوشيتدپرس گزارش داد: اقدام براي اعزام ويليام برنز، معاون وزير امور خارجه آمريكا به مذاكرات هستهاي ژنو، خشم تندروهاي واشنگتن را كه ميگويند اين كار نشانگر ضعف آمريكاست، برانگيخته است. اما حاميان آن ميگويند به اين دليل كه تهران و آمريكا هر دو ميخواهند تنش رفع شود، اين اقدام ميتواند به مذاكرات هستهاي در بنبست قرار گرفته، حيات دوباره بدهد.
* شبكه خبري سي. ان.ان به نقل از مقامات امنيتي رژيم صهيونيستي نوشت: دولت آمريكا به ايهود المرت، نخستوزير اسرائيل اعلام كرد كه گفتگوي تهران - واشنگتن هرگز به امنيت اسرائيل لطمهاي وارد نخواهد كرد.
سه شنبه 1 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 131]