واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نيويورك تايمز:خاورميانه با مشكل انتخاب كشاورزي يا آب روبروست
تهران - گراني جهاني مواد غذايي از يك سو و مشكل كمبود ذخاير آب از سويي ديگر،خاورميانه و شمال آفريقا را در استيصال قرار داده است تا از ميان توليد بيشتر مواد غذا ي براي ارتزاق جمعيت رو به رشد و حفظ ذخاير ناچيز آب يكي را برگزينند.
به گزارش گروه اخبار صوتي - تصويري ايرنا، پايگاه اينترنتي روزنامه نيويورك تايمز در شماره روز دوشنبه خود در خصوص مشكل زمين كشاورزي و آب در منطقه خاورميانه و شمال آفريقا در گزارشي نوشت : بحران جهاني غذا بسياري از كشورها را در خاورميانه و شمال آفريقا كه از لحاظ سياسي نيز بسيار شكننده هستند ، ناگزير ساخته است در سياستهاي كشاورزي خود تجديد نظر كنند.
اين روزنامه نوشت : به مدت چندين دهه مردم مناطق خاورميانه و شمال آفريقا ، اقدام به خشك كردن آبخيزها و نمك آب را تصفيه ميكردند و با منحرف ساختن جريان رود پر آب نيل ، از اين آب براي ايجاد كشتزار در بيابانها استفاده ميكردند.
اما اين طرحها هم بسيار پرهزينه بود و هم آب زيادي را مصرف ميكرد ، بحدي كه ديگر اثري از آب لازم براي كشاورزي باقي نماند و دولتها مجبور به واردات مواد غذايي شدند.
شرايط امروز به گونهاي است كه برخي كشورهاي منطقه ۹۰درصد اقلام خوراكي اساسي خود را از خارج وارد ميكنند.
از سال ۱۹۵۰جمعيت اين منطقه چهار برابر شده و به ۳۶۴ميليون نفر رسيده است و انتظار ميرود تاسال ۲۰۵۰به ۶۰ميليون تن بالغ شود. بدون شك تا آن زمان آب كافي براي اين جمعيت وجود نخواهد داشت و حجم اين آب كه رو به كاهش است به نصف تقليل خواهد يافت . كاسته شدن از منابع ، خود به تنشهاي سياسي در منطقه دامن خواهد زد.
به علت بيثبات بودن بازارهاي جهاني ، اين كشورها در حال تجديد نظر در طرحهاي پرهزينه حفظ و ذخيره مواد غذايي خود هستند.
برخي كشورها براي حل مشكل كشاورزي و آب ، راهكارهايي انديشيده اند.
به عنوان نمونه ، جيبوتي در گلخانههايي كه با انرژي خورشيدي كار ميكند و از آبهاي زير زميني سيراب ميشود، اقدام به توليد برنج ميكند. بانك جهاني برنج توليد شده در اين طرح را گرانترين برنج جهان ميداند.
چندين كشور نفت خيز منطقه شامل عربستان كه از خاك حاصلخيز و كمبود آب رنج ميبرند، به جستجوي خلق كشتزار در كشورهاي حاصلخيز ديگر پرداخته اند ، اما اين كشورها مانند پاكستان و سودان ، از لحاظ ثبات سياسي، امن نيستند.
محصولات توليد شده در اين كشتزارها با كشتي به عربستان حمل ميشود.
حسن شرف الحسين يكي از مقامات وزارت كشاورزي بحرين گفته است : اين كشورها هم زمين دارند هم آب .
به نوشته نيويورك تايمز، در مصر كه قطع يارانه دولت در توليد گندم باعث گراني نان و در نهايت وقوع شورشهايي شد، مقامات دولت اعلام كردند كه در فكر كشت گندم در دو ميليون هكتار ازمرزهاي اين كشور با سودان هستند.
عربستان در دهه ۸۰ميلادي ، آبخيزها را مسدود و در آن اقدام به توليد گندم كرد و از لحاظ توليد گندم به خودكفايي رسيد. در سالهاي نخست دهه ۹۰ اين كشور به صادركننده بزرگ گندم تبديل شد.
عربستان امسال اعلام كرد كه اين برنامه را بتدريج متوقف ميكند، زيرا آب بسياري مصرف ميشود.
مصر هم كه دهها سال در روياي تبديل بيابانهاي خود به مزارع پرآب و پرمحصول بسر ميبرد، در منطقه توشكا كه واحهاي در بيابان //صحرا// و پوشيده از شن و صخره است ، زمينهاي شنزار بيابان را تبديل به كشتزار كرده است .
مصر از سال ۱۹۹۷كار ايجاد كشتزار در توشكا آغاز كرد و ۵۰۰هزار هكتار را زير كشت برد ، ضمن آنكه دهها هزار تن از ساكنان محل هم درگير اين طرح شدند.
اما با ناموفق ماندن بخش عظيمي از اين طرح ، تاكنون هيچ كس عازم اين منطقه بياباني نشده و بندرت ۳۰هزار جريب زمين كشاورزي بدست آمده است .
نرخ رشد جمعيت مصر ۱.۷دهم درصد است و پيش بيني ميشود تا سال ۲۰۵۰ دو برابر شود. سالانه يك ميليون و ۳۰۰هزار نفر به جمعيت مصر افزوده مي شود.
جمعيت ۷۷ميليون نفري مصر فقط در مناطق قابل سكونت كه به وسعت كشور تايوان است ، متراكم شده اند.
۲۰درصد جمعيت اين كشور زير خط فقر زندگي ميكنند.
حسني مبارك رييس جمهوري مصر جمعيت رو به رشد كشورش را يك مشكل اضطراري ناميده است كه به بحران غذا دامن ميزند.
دوشنبه 31 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 94]