واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري مهر/فوك ؛ قديمي ترين پستاندار درياي خزر در معرض نابودي كامل
گرگان - خبرگزاري مهر: شماري از كارشناسان با اشاره به خطر افتادن تنوع زيستي درياي خزر بر لزوم ارائه برنامه هدفمند و اصولي براي حمايت ويژه از "فوك" به عنوان باستاني ترين و قديمي ترين پستاندار و سفير درياي خزر تاكيد كردند.
به گزارش خبرنگار مهر اين كارشناسان در گفتگو با خبرنگار مهر در گرگان اظهار داشتند: فوك تنها پستاندار خونگرم و شناگر درياي خزر است كه مي تواند وضعيت اين درياچه بسته جهان را از نظر آلودگي و حفاظتي مشخص كند.
به تاكيد آنها، صيد غيرمجاز، افزايش آلودگي نفتي، شيوع بيماري و كمبود مواد غذايي از جمله عوامل تهديد كننده اي است كه نسل فوكهاي خزري را در معرض انقراض قرار داده است.
همچنين هدايت سالانه ميلياردها مترمكعب انواع آلاينده ها و سموم كشاورزي جمعيت اين گونه دريايي را به مخاطره انداخته است.
فوكها از نظر ديرين شناسي به نسل سوم زمين شناسي باز مي گردند، طول اين پستاندار دريايي در زمان بلوغ 160 سانتي متر و وزن آن 100 كيلوگرم است و در زندگي 50 ساله خود بيشتر به سواحل ايران نزديك مي شود.
اكنون فوك هاي خزر در ليست قرمز سازمان بين المللي حفاظت محيط زيست قرار دارند.
يك كارشناسس محيط زيست گرگان در اين زمينه به مهر گفت: به طور كلي پنج عامل عمده نسل فوكهاي درياي خزر را تهديد مي كنند كه مهمترين علت آن كشتار مستقيم از سوي صيادان است.
محسن حاجيلو افزود : بيشتر اين فوكها به خاطر پوست شكار مي شوند كه بيشتر اين شكار در مناطق شمالي درياي خزر است.
وي اظهار داشت : وجود سموم كلري د. د. ت از ديگر عواملي است كه خطر انقراض فوك را شدت بخشيده است.
وي خاطرنشان كرد : ميزان سموم كلري در سه نقطه باكو، آستار و تنكابن در حاشيه خزر بيش از ساير نقاط است.
به گفته حاجيلو، سموم مواد پتروشيمي در روكش لوله هاي نفتي و كابلهاي انتقال انرژي از ديگر عوامل تهديد اين گونه جانوري است.
اين كارشناس ادامه داد : بايد با ارائه راهكارهاي اصولي تهديدهاي فراروي فوكها را كاهش داد. وي ارائه آموزش به صيادان و ارائه راهكارهايي براي كاهش كشتار توسط آنها را ضروري دانست و يادآور شد: از آنجاييكه بيشتر صيد ماهي سفيد به وسيله پره انجام مي شود، بايد به صيادان آموزش هاي لازم براي جلوگيري از كشتن فوكها ارائه شود.
يك پژوهشگر محيط زيست درياي خزر و استاد دانشگاه نيز به مهر گفت: فوكها از جمله نادرترين جانوران شناخته شده روي زمين هستند كه اكنون در ليست قرمز سازمان بين المللي قرار دارد.
جعفر قلي پور افزود: در صورتي كه براي رفع مشكلات زيستي اين جانور فعاليتي نشود به زودي شاهد انقراض كامل آن در درياي خزر خواهيم بود.
وي اظهار داشت: شماري از فوكهاي درياي خزر در سالهاي اخير بر اثر ابتلاء به نوع بيماي ويروسي از بين رفتند.
وي تصريح كرد: وجود انواعي از سموم كشاورزي و سموم حاصل از پساب كارخانجات صنعتي در بافتهاي چربي فوكها از ديگر دلايل مرگ و مير اين جانور آبزي است.
به گفته قلي پور، كاهش گونه هاي غذايي مناسب مانند كيلكا و حمله مهاجم شانه دار، مرگ و مير فوكها را در سالهاي اخير شدت بخشيده است.
اين پژوهشگر محيط زيست درياي خزر ادامه داد: تعديل شناورهاي صيد و جلوگيري از صيد پره از جمله راهكارهاي حفاظت از اين گونه آبزي است كه بايد مورد توجه قرار گيرد.
وي بيان داشت: ارائه طرحهاي جامع براي بهره برداري از منابع پايدار درياي خزر امري الزامي است و بايد زيستگاههاي دريايي را سالم نگه داريم.
وي اضافه كرد : بايد از طريق كنوانسيونهاي بين المللي براي مسائل مربوط به حيات زيست محيطي درياي خزر تلاش بيشتري شود.
قلي پور ادامه داد : تحقيقات نشان مي دهد كه شمار اين گونه دريايي در سالهاي اخير كاهش چشمگيري يافته است .
طبق آمار تا يك قرن پيش، بيش از يك ميليون فوك در درياي خزر زندگي مي كرد كه اين رقم در سالهاي اخير به حدود 100 هزار راس رسيده است.
درياي خزر داراي 114 گونه، 63 زيرگونه و 14 نژاد از كمياب ترين ماهيان جهان است.
دوشنبه 31 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 222]