واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: مسوولان و كارشناسان فارس: فعاليتهاي فرهنگي در ادارات بايد تقويت شود
داخلي. فرهنگي. ارزيابي.
برخي از مسوولان و كارشناسان حوزه دين و فرهنگ در فارس بر اين باورند كه براي تجلي و رواج هر چه بيشتر و موثرتر آموزههاي ديني و فرهنگي در بين اقشار مختلف جامعه و به ويژه در سازمانها و ادارات دولتي، بايد به آسيب شناسي دقيق در اين مقوله پرداخت و برنامهاي عملياتي و با قابليت اجرا در اين زمينه تنظيم، تدوين و ارايه كرد.
به گزارش خبرنگار ايرنا، اين افراد بر لزوم تقويت فعاليتهاي فرهنگي و ديني در ادارات تاكيد ميكنند و معتقدند ملاك و شاخص اصلي ارزيابيهاي فرهنگي به ويژه در ادارات و دستگاهها بايستي رفتارها و كاركردهاي افراد باشد و تدوين برنامه جامع و همچنين آسيب شناسي مقولههاي فرهنگي بايستي مبتني بر كاركردها و رفتارهاي كنوني افراد باشد.
مشاور استاندار فارس در امور روحانيت در اين زمينه معتقد است: ريشه همه مشكلات جوامع بشري در دين گريزي و فاصله گرفتن مردم از ارزشها و معارف ديني است.
حجتالاسلام عليرضا حدايق اظهار داشت: رسالت يك مسوول در هر ارگان و يا سازمان دولتي، آشنا كردن و پيوند دادن هر چه بيشتر مردم با خداوند است و حتي اگر دواير دولتي بخواهند موفق تر و موثر تر عمل كنند بايددر نخستين گام، ارتباط انسانها را با خداوند عميق تر و مستحكم تر كنند.
وي گفت: در ارزيابي كه از برخي از ادارات دولتي در سال گذشته بعمل آمد آنها اظهار ميكردند، در بخشهايي كه حضور روحانيت و انجام فعاليتهاي ديني كم رنگ تر بوده، آثار آن بصورت ناامني، فقر و مشكلات اجتماعي تجلي و نمود بيشتري داشته است و در امور و بخشهايي كه فعاليتهاي قوي و مستمر ديني صورت گرفته است، مردم هم وظايف خود را بهنحومطلوب تري انجامدادهاند.
حجتالاسلام حدايق افزود: آنچه كه امروز ضامن اقتصاد، اجتماع و خانواده سالم در همه بخشهاي جامعه است، رواج فرهنگ دين محوري و خدا محوري است.
معاون فرهنگي حوزه مشاور استاندار در امور روحانيت و فرهنگي و ائمه جمعه و جماعات استان فارس نيز بيان داشت: يكي از اهداف دولت و شعار اصلي آن رواج فرهنگ اسلامي و فراگيري آن در جامعه است و براي تحقق اين مهم، حوزه مشاور استاندار فارس در امور روحانيت وفرهنگي، بحث ارزيابي فرهنگي ادارات را از پارسال و در سه ماه نخست امسال در دستور كار خود قرار داده است و در اين راستا فرمهاي نظر سنجي با رويكرد شاخصههايارزيابي فرهنگي ادارات را تهيه و تدوين كرده است.
حجتالاسلام محمد تقي زاده گفت: متاسفانه در گزارش كاري كه از ادارات و سازمانهاي فارس مبني بر شرح فعاليتهاي فرهنگي آنان دريافت كرديم، عمده فعاليتهاي فرهنگي آنان در نصب پلاكارد و توزيع تراكت خلاصه ميشود.
وي بيان داشت: اين در حالي است كه حتي برخي از ادارات و سازمانهاي فارس اظهار ميكنند كه به سبب نداشتن راهكار و دستورالعمل مشخص براي انجام فعاليتهاي فرهنگي مبادرت به برپايي مسابقاتي همچون دارت و طناب كشي ميكنند.
اين روحاني مسوول تصريح كرد: برگزاري اين چنين برنامههايي به عنوان كار فرهنگي حاكي از اين است كه بودجه فرهنگي اختصاص ميدهيم وليدر راستاي فرهنگ هزينه نميشود و اين در حالي است كه ظرفيتها و پتانسيلهاي قوي در ادارات ما موجود است كه در صورت شناسايي و انجام سرمايهگذاري مناسب بر روي آنها، ميتواند خود منشا تحول در بسياري از بخشهاي جامعه شود و مردم نيز از نتايج آن بهره مند شوند.
حجتالاسلام تقي زاده گفت: در نظر داريم براي سازماندهي ائمه جماعات ادارات با همكاري دانشگاه شيراز، كلاسهاي روانشناسي و برخوردهاي روابط اجتماعي و خانوادگي برگزار كنيم، زيرا تقويت و ارتقاي سطح كيفي كار ائمه جماعات خود يك ركن اساسي براي پيشبرد فعاليتهاي فرهنگي در ادارات است.
او افزود: بر همين اساس با بهره گرفتن ازنظرات و پيشنهادهاي كارشناسان و صاحب نظران حوزه و دانشگاه و جمع بندي آنها، در صدد تهيه دستورالعمل مشخص و روشني براي پيگيري فعاليتهاي فرهنگي در ادارات هستيم.
نماينده ولي فقيه در پادگان احمد بن موسي (ع) هم بر اين باور است كه:
فعاليتهاي فرهنگي ما هدفمند نيست و بدون استراتژي صورت ميپذيرد.
حجتالاسلام عبدالحميد رييسيتاكيد كرد: فعاليت فرهنگي نيازمند زمينه سازي وايجاد تمهيدات مناسب است زيرا در غير اين صورت حاصلي در بر نخواهد داشت.
وي معتقد است: روساي ادارات، ارگانها و سازمانها بايد خودتفكرفرهنگي داشته باشند و در گام نخست با امور فرهنگي خلاف و مغاير با آموزههاي ديني و فرهنگي برخورد كنند.
حجتالاسلام رييسي افزود: يكي از اموري كه بايد نسبت به آن حساس بود و براي آن چاره انديشي كرد، پرهيز از انجام امور موازي، مقطعي بدون بازده، تكراري و با تاثيرگذاري كم در انجام فعاليتهاي فرهنگي است.
او ادامه داد: برخلاف تصور برخي از مسوولان، متمركز كردن امور فرهنگي موجب جلوگيري از بروز خلاقيت در سازمانها و نهادهاي اداري نميشود، بلكه تعيين متولي مشخص براي انجام اين امور خود موجب ساماندهي و ارايه كاربهتر در اين زمينه خواهد شد.
حجتالاسلام رييسي، گفت: براي فعاليت و كسب نتيجه بهتر در عرصه امور ديني و فرهنگي بايد رويكرد ويژهاي به نظام آموزش و پرورش داشته باشيم، زيرا اين نهاد، وسيله كارساز و موثري در مقوله فرهنگسازي به شمار ميآيد.
يكي از استادان دانشگاه شيراز، معتقد است: براي اخذ نتيجه از تلاش در حوزه دين و فرهنگ، بايد آموزش معارف به شيوه كاربردي اعمال شود.
دكتر نعمت الله رزمي افزود: ما هنوز آنگونه كه شايسته است معروفها را آموزش نداديم زيرا بعضا مشاهده ميشود كه دانشجويان ما با معروفها و منكرات آشنايي لازم ندارند در حاليكه بايد ابتدا اين دو مقوله را آموزش دهيم ودر پي آن پس از آموزش معارف كاربردي، از آنان التزام عمليبخواهيم.
وي با اشاره به اينكه متاسفانه دانشگاههاي ما هنوز ظاهر آنها اسلامي نشده است، بيان داشت: براي انجام كار فرهنگي در ادارات نيز بايد نخست از روسا و مسوولان بخواهيم كهخود ملتزم بهانجام اين امورباشند و سپس پايههاي آموزههاي فرهنگي را مبتني بر آن محكم و استوار سازيم.
معاون ستاد اقامه نماز استان فارس در اين مورد چنين اظهار نظر كرد:
بايد در زمينه مسايل ديني و فرهنگي در ادارات، آسيب شناسي همه جانبه صورت گيرد، زيرا به رغم سپري شدن ۳۰سال از پيروزي انقلاب اسلامي، هنوز در اين زمينه با مشكل مواجه هستيم.
حجتالاسلام علي سقاچي گفت: آسيب ها، شامل اختصاصي و عمومي است و تاكنون ۳۶۰آسيب عمومي در ارتباط با امور فرهنگي و ديني شناسايي شده است و موارد آسيبهاي اختصاصي موجود را به ادارات ابلاغ كردهايم.
وي افزود: در راستاي اقامه نماز در ادارات متاسفانه فقط روساي سه يا چهار اداره نسبت به رفع اين آسيبها اقدام كردهاند در حاليكهبخش عمدهاي از آسيبهاي موجود ناشي از اين است كه نماز آنگونه كه شايسته است اقامه نمي شود.
حجتالاسلام سقاچي بيان داشت: برخي از مديران ما نسبت به وظايف مديريتي اقدامميكنند ولي متاسفانه به تمهيدات فرهنگي و تمهيدات فيزيكينمي پردازند و همين امر موجب فاصله گرفتن مديران از مسايل اخلاقي ميشود كه به تبع آن نيز مشكلات اداري نيز پديد ميآيد.
وي با انتقاد از موازي كاري در امور فرهنگي گفت: اگر همه متوليان امور فرهنگي در يك مجموعه مشخص فعاليت كنند، امور فرهنگي جامعه بهتر انجام مي شود.
او ادامه داد: بايد پنج درصد از بودجه جاري ادارات صرف امور فرهنگي شود ولي متاسفانه هنگامي كه مشاهده ميكنيم براي حل مشكل فاضلاب ادارهاي از بودجهفرهنگي هزينه ميشود، اين پرسش را هم مطرح ميكنيم كهچرا فرزندان ما به تماشاي ماهواره رو ميآورند؟
مدير حوزه علميه فاطمه الزهرا(س) شيراز نيز در اين زمينه گفت: بسياري از مشكلات موجوددر حوزه دين و فرهنگ به سبب عدم همكاري برخي از مديران دستگاههاي اداري است.
زهرا احمدي اضافه كرد: بدون همكاري و تعامل متقابل مديران دستگاههاي اداراي و اجرايي، تصميمگيري ها و ارايه راهكارها منتج به نتيجه مطلوب نخواهد شد.
وي بيان داشت: شايسته تر اين است كه تصميمگيري براي پيشبرد امور ديني و فرهنگي ادارات با حضور مسوولان و روساي مستقيم دستگاههاي اداري صورت گيرد زيرا آنان بهتر ميتوانند در اين زمينه همكاري و مشاركت داشتهباشند.
يكي ديگر از استادان حوزه و دانشگاه چنين ابراز عقيده كرد:برنامههايي كه به عنوان شاخصههاي ارزيابي فرهنگي ادارات ارايه شده نميتواند نقش چنداني در ارتقاي فعاليتهاي فرهنگي ادارات داشته باشد.
حجتالاسلام عبدالرسول هاديان در بيان دليل خود از طرح اين مطلب گفت:
تعطيل كردن كار در ادارات و موكول كردن آن به روزهاي بعد بعضا به دليل اقامه نماز، موجب دلزدگي مردم از دين و ديانت ميشود
وي تاكيد كرد: مسايل فرهنگي به وسيله كلاس و درس اخلاق حل نميشودو بايد توجه داشت كه مردم دين را در اعمال ما مشاهده ميكنند و به همين دليل آنچه كه تاثير گذار است و نقش مهمي ايفا ميكند رفتارهاي ديني ماست نه آن دسته از برنامههاي كليشهاي كه معمولا براي برنامههاي فرهنگي پيشنهاد و ارايه ميشود.
جانشين نمايندگي ولي فقيه در سپاه فجر هم در اين خصوص بيان داشت: هم اينك بين كارگزاران نظام كه به معاش و زندگي ماديمردم ميپردازند و بخش معنوي جامعه كه متولي آن روحانيت است، فاصله ايجاد شده است.
حجتالاسلام الله نور كريمي تبار افزود: بايد به ساختار حكومت اسلامي بازگرديم و نگرش نويني به وظايف كارگزاران در اين ساختار داشته باشيم.
وي گفت: بايد برپايي آيينهاي مذهبي ما جزو برنامههاي تدويني وابلاغي بهادارات باشد و براي انجام اين كار بودجه مشخص منظور شود.
حجتالاسلام كريمي تبار با پيشنهاد اينكه فعاليتهاي فرهنگي و ديني كه در سپاه انجام ميشود ميتواند الگوي ساير ادارات قرار گيرد افزود: بايد اختياراتي كه به يك مسوول فرهنگي تفويض ميشودتاثيرگذارباشد ولي متاسفانه ما در اين زمينه بصورت حاشيهاي عمل كردهايم.
مدير مسوول حوزه علميه سفيران هدايت شيراز هم در اين زمينه اظهارداشت:
به سبب اينكه مباحث امور فرهنگي به عهده حوزههاي علميه گذاشته شده است از اين رو، حوزههاي علميه بايستي در اين زمينه فعاليت بيشتري داشته باشند.
حجتالاسلام مرتضي شيرازي افزود: مهمترين ركن در پرداختن به امور وآموزش آموزههاي فرهنگي، آموزش و پرورش است ولي متاسفانه اقامه نماز در اين نظام آموزشي خيلي سطحي و بدون برنامه است.
وي اضافه كرد: يكي از مشكلات اين است گزينش خاصي براي انتخاب روحاني و طلبهاي كه قرار است به واحد آموزشي براي انجام امور ديني و فرهنگي اعزام شود، وجود ندارد و بعضا به صرف اينكه فرد طلبه است براي اين امر در نظر گرفته ميشود.
معاون اطلاعات و اخبار صداو سيماي مركز فارس در اين زمينه گفت: براي انجام امور فرهنگي در گام نخست بايد از مسوولان ادارات آغاز كرد وپرداختن به امور ديني و فرهنگي يكي از دغدغههاي مديران دستگاههاي اجرايي قلمداد شود.
سيد حسين حقايقي، حضور مديران در نماز جمعه و محافل مذهبي، استفاده از روحانيون باسواد و فعال كردن بخش آموزش در ادارات را به عنوان راهكار مناسب در اين زمينه پيشنهاد داد.
مسوول دفتر نهاد رهبري در دانشگاه علوم پزشكي شيراز هم در اين خصوص بيان داشت: نظام جامع فرهنگي ادارات، نيازمند بهبود و ساماندهي است.
حجتالاسلام حميد مقامي افزود: نظام جامع فرهنگي شامل چهار عنصر اساسي از جمله اهداف فرهنگي، مباني فرهنگي كه خود شامل انسان شناختي و روانشناختي است، اصول و راهبردهاي فرهنگي و راهكارها و روشهاي فرهنگي است.
وي گفت: بايد در ادارات ما سه مولفه نظم،نماز(عبادات) و مطالعه مدنظر قرار گيرد كه در صورت محقق شدن آنها، بسياري از امور فرهنگي را ميتوان به نيروهاي انساني شاغل در ادارات القا كنيم.ك/۴
يکشنبه 30 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 210]