واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: صعود دوباره بعد از كاهش 15 دلاري؛ وابستگي به نفت اوپك تشديد ميشود
گروه اقتصاد: با وجود اينكه خبرگزاريها از كاهش حدود 16 دلاري بهاي نفت طي 3 روز گذشته خبر داده بودند اما روز قبل بهاي نفت كه به 129 دلار رسيده بود، با افزايشي در حدود يك دلار به مرز 130 دلار در هر بشكه بازگشت.
سقوط شديد بهاي نفت در بازار جهاني كه مهمترين عامل آن نرمتر شدن لحن طرفين در مذاكرات هستهاي ايران عنوان شده بود، آنچنان دوامي نداشت و بازهم تنشهاي هستهاي ايران و عوامل ديگر در بازار جهاني بهاي طلاي سياه را به روند صعودي گذشته خود بازگرداند؛ هرچند قيمتها همچنان در حدود 10 درصد پايينتر از دوشنبه گذشته است. اين در حالي بود كه كارشناسان همزمان با كاهش بهاي نفت در بازار پيشبيني كرده بودند افزايش ذخاير انبارهاي نفت و گاز آمريكا، نگراني از كاهش تقاضا در اثر اوضاع بحراني اقتصاد و تورم در آمريكا و تحولات سياسي اخير بين آمريكا و ايران به كاهش بهاي نفت كمك كرده است. اما بر اين اساس بهاي نفتخام سبك شيرين آمريكا (وست تگزاس اينترمديت) براي تحويل در ماه آگوست در بازار مبادلات نفتي نيويورك (نايمكس) با يك دلار و 10 سنت افزايش قيمت در هر بشكه به 130 دلار و 30 سنت رسيد. در اين بين بهاي نفت خام اوپك نيز كه پيش از اين سايه به سايه بهاي نفت در بازار جهاني در حركت بود اينك با كاهش 5 دلاري مواجه شده است بهطوري كه نفت اوپك كه پيش از اين رقم 137 دلار را نيز پشت سر گذاشته بود اينك با كاهش حدود 5 دلار در هر بشكه به رقم 133 دلار رسيده است.
به اين ترتيب دبيرخانهاوپك در گزارش جديد خود عنوان كرد كه سبد نفتي اوپك - متشكل از 13 نوع نفتخام - در آخرين روز مورد بررسي به 133 دلار و 9 سنت رسيده كه كاهشي معادل 4 دلار و 91 سنت را پشت سر گذاشته است. اما بر اساس بخشي از گزارش ماهانه اوپكيها توليد نفت ايران طي ماه خرداد با افزايش چشمگيري همراه بوده است. بر اساس اين گزارش قيمت نفت ايران در خرداد امسال با 19/8 دلار افزايش نسبت به ماه قبل از آن به 66/124 دلار در هر بشكه رسيده است. قيمت نفت خام سنگين ايران نيز كه بيشترين ميزان نفت توليدي ايران را به خود اختصاص ميدهد نيز از افزايش بهاي نفت بيبهره نبوده است و خردادماه گذشته با 19/8 دلار افزايش در هر بشكه به 66/124 دلار در هر بشكه رسيد. شايد همين افزايش بهاي نفت سبب شده تا ايران كه تا پيش از آن از افت توليد نفت خود در اوپك خبر ميداد به افزايش توليد براي افزايش عرضه نفت در بازار جهاني تشويق شود و بر همين اساس بود كه توليد اوپك در خردادماه با 123 هزار بشكه در روز افزايش به بيش از 32 ميليون بشكه در روز و توليد ايران با 7 هزار بشكه در روز افزايش به 844/3 ميليون بشكه در روز رسيد. اما در حالي كه غيراوپكيها سعي دارند تا با توليد اندك خود نياز كنوني نفت مصرفكنندگان را براي رهايي بيش از اندازه به نفت اوپكيها كاهش دهند اما سازمان بينالمللي انرژي در گزارشي از ناتواني آنها در افزايش توليد نفت طي 5 سال آينده خبر داد و گفت: كشورهاي غيراوپك طي 5 سال آينده قادر به افزايش سقف توليد خود نخواهند بود كه اين مساله در تاريخ توليد نفت اين كشورها بيسابقه است. سازمان بينالمللي انرژي در گزارش خود نسبت به كاهش چشمگير توليد نفت در درياي شمال و مكزيك هشدار داد و اعلام كرد كه شواهدي از كاهش و افت شديد توليد نفت روسيه به چشم ميخورد. كاهش سريع ذخاير نفتي درياي شمال و مكزيك موجب كاهش20 درصدي توليد نفت اين مناطق طي سالهاي آينده خواهد شد. اين به اين معنا است كه 8/14 ميليون بشكه از 16 ميليون بشكه عرضه نفت از ميدانهاي جديد در كشورهاي غيراوپك، صرف جبران كاهش توليد در ميدانهاي فرسوده طي 5 سال آينده خواهد شد و توليد كشورهاي غيراوپك در اين مدت عملا افزايش چنداني نخواهد داشت. رشد توليد نفت كشورهاي غيراوپك طي سالهاي 2008 تا 2013 كمتر از 5/0 درصد خواهد بود. تقاضاي جهاني نفت نيز در اين مدت هر سال 6/1 درصد رشد خواهد داشت. اين مساله به معناي افزايش وابستگي جهان به نفت اوپك و سير صعودي قيمتها است.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
يکشنبه 30 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 192]