واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: زيبايي با تيغ جراحي
جام جم آنلاين: جراحيهاي زيبايي بهطور بيسابقهاي در كشور افزايش يافته است. اما وقتي رئيس انجمن جراحان پلاستيك ايران آمار جراحي بيني و ليپوساكشن را در صدر تمام اعمال جراحي در ايران ميداند، بايد قبول كرد اين آمار بسيار هشداردهنده است.
جراحيهاي زيبايي و پلاستيك با همه خطراتي كه براي جان و سلامت در پي دارد، چند سالي است كه در ميان دختران و زنان جوان افزايش يافته و اكنون اين تب مردان را نيز گرفتار كرده است.
بسياري معتقدند بيش از 50 درصد افرادي كه براي جراحي پلاستيك مراجعه ميكنند، از نظر پزشكان نيازي به جراحي ندارند اما به علت چشم و همچشميهاي بسيار اصرار ميكنند.
بر اساس آمار موجود بيشترين درخواستهاي جراحي زيبايي از سوي زنان 17 تا 26 سال و از قشرهاي متوسط تازه به دوران رسيده و متجدد و ثروتمند است كه البته از قشر مستضعف هم اين درخواست وجود دارد. اما قشر مستضعف با راهنمايي و صحبتهاي جراحان ميپذيرند اين جراحي انجام نشود؛ ولي درخواستكنندگان دو قشر ديگر به هر صورتي كه شده اين جراحي را انجام خواهند داد.
گفته ميشود در ايران 3 هزار نفر به جراحي پلاستيك و زيبايي مشغول هستند، اما فقط 125 جراح پلاستيك و زيبايي، مجوز قانوني از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي دارند.
تبليغات براي هيچ
در شهرهاي بزرگ در پشت زيباسازي مبالغهآميز خانمها يك شتاب ديده ميشود و اين مسابقه پرشتاب براي محبوبيت به جامعه سرايت پيدا كرده است. حداقل در طبقه متوسط به بالا، جراحي زيبايي به موضوعي تبديل شده است كه اگر كسي زير چاقوي جراحي نرفته باشد احساس كمبود ميكند.
استقبال بيش از حد زنان جوان از جراحيهاي زيبايي كه در پي تبليغات گمراهكننده به وجود آمده، نگرانكننده است، زيرا بيشتر افرادي كه براي جراحي پلاستيك به نشاني آگهيهاي گمراهكننده مراجعه ميكنند، از نظر جراحان واقعي زيبايي، نيازي به عمل جراحي ندارند؛ اما اين افراد با جراحان واقعي روبهرو نبودهاند تا درباره زيبايي خود، دچار فرهنگ غلط چشم و همچشمي نشوند؛ بلكه در زماني طولاني كه گرفتار تبليغات گمراهكننده جراحي زيبايي شدهاند، تقاضاهايي در وجودشان شكل گرفته كه آنان را براي اين قبيل اعمال با كيفيت پايين و خسارتبار، به مطبهاي غيرقانوني اعمال جراحي پلاستيك ميكشاند.
بر اساس قانون وزارت بهداشت و دستورالعمل سازمان نظام پزشكي، اعمال جراحي در مطبهايي كه فاقد نور، استريل، متخصص بيهوشي و تجهيزات بوده غيرقانوني است؛ اما در عمل اين مطبها به كار خود مشغولند.
كساني كه به اين گونه مطبها مراجعه ميكنند، اغلب اعضاي جراحي شده آنان مثل غضروفها و استخوانها دچار آسيب ميشود و گاهي در چهره اين افراد عنصري نامناسب و ناهماهنگ با تركيب صورت ايجاد ميشود كه ديگر با هيچ عمل جراحي ديگري هم قابل درمان نيست.
اتلاف منابع بيمه
منابع بيمه درمان كشور محدود است و در بسياري موارد براي اعمال ضروري نيز كفايت نميكند. بيشترين شكايت مردم و پزشكان نيز از بيمهها به كمبود منابع مالي بيمه و حمايتهاي ناقص آن برميگردد. اما گاهي همين منابع ناچيز نيز هرز ميرود. بر اساس قوانين بيمهاي كشور سازمانهاي بيمهگر تعهدي در قبال اعمال جراحي زيبايي (مگر رفع عيوب مادرزادي) ندارند.
با اين حال ديده ميشود بسياري با استفاده از دفترچه بيمه اقدام به اين كار ميكنند. متاسفانه برخي پزشكان بيمار خود را در بيمارستان دولتي بستري ميكنند و با درج عنوان عمل جراحي تيغه بيني (سپتوپلاستي)، جراحي زيبايي (رينوپلاستي) انجام ميدهند. البته بقيه هزينه عمل را نيز از بيمار نقدا دريافت ميكنند! با اين كار قسمتي از منابع ناچيز بيمهاي صرف اعمال بيمورد زيبايي ميشود.
همهگيري
در جامعهشناسي، اصلي وجود دارد كه ميگويد وقتي چيزي در جامعه رواج پيدا كرد، رفتهرفته حالت همهگيري به خود ميگيرد. اعمال جراحي زيبايي هم ازجمله همين همهگيريهاست كه طرفداران زيادي ميان همه اقشار بخصوص جوانان براي خود دست و پا كرده است.
برخي آمارها نشان ميدهد بيشترين علت درخواستكنندگان جراحيهاي زيبايي، چشم و همچشمي است و پس از آن زيباتر شدن و ايجاد اعتماد به نفس، بيشترين علتهاي درخواستكنندگان براي اين جراحيهاست.
برخي نيز استقبال از جراحيهاي زيبايي را نوعي مد اجتماعي ميدانند. مد اجتماعي رفتار جمعي مكرري است كه به اندازه رسم اجتماعي تثبيتشده نيست؛ مد اجتماعي ناپايدار است و دوام ندارد. فرد ديروز را زشت و مضحك ميداند و فردا را نامعقول و ناراحتكننده مييابد. تنها آنچه را كه در زمان حال اتفاق ميافتد يعني مد روز را نيك ميپندارد.
فناوريهاي نوين از جمله اينترنت و ماهواره نيز به گسترش اين پديده كمك ميكنند. هر مد جديد در آن سوي آبها، طي زمان اندكي به اين سو منتقل ميشود و براي خود بازاري ايجاد ميكند. بسياري از مردم نيز بدون آنكه آگاه باشند گرفتار اين بازار ميشوند. بيشك اين تحفه غرب براي جامعه ما بود، اما امروز وضع در دنياي سرمايهداري نيز دگرگون شده است.
نگاهي گذرا به مقالات درج شده در مجلات اروپايي و آمريكايي نشان ميدهد كه بتازگي جنبشي بر ضد جراحيهاي بيمورد زيبايي به وجود آمده است و آنان نگران افزايش بيرويه اين جراحيها در جامعه خود بخصوص جوانان شدهاند. اميد است همانگونه كه موج جراحي از اروپا به ايران رسيد، موج مخالفت با آن نيز به ايران برسد.
سرمايههاي از دست رفته
شايد تا بهحال در صفحه حوادث روزنامهها خوانده باشيد كه افراد بسياري كه جان يا زيبايي خود را بر اثر عمل جراحي زيبايي از دست دادهاند. بسياري هستند كه بيني خود را در فريبي كه از آگهيهاي تبليغاتي ميخورند، به تيغ يك تكنسين اتاق عمل يا غيرپزشك ميسپارند و يك هفته پس از آن با بيني نابود شده به دنبال برگشت به وضع قبلي خود هستند. اينان، فقط به اندازه هزينهاي كه براي اين عمل پرداخت كردهاند، خسارت نديدهاند بلكه ممكن است براي هميشه بيني خود را از دست داده باشند.
هيچ كس هم درباره ميلياردها تومان پول مملكت كه هر روز صرف عملهايي ميشود كه اصلا نيازي به آنها نيست، حرفي نميزند. در تهران هر روز به طور متوسط هزار بيني روي تخت بيمارستانها و درمانگاهها عمل ميشود، در حالي كه اين تختهاي بيمارستانها و امكانات و وسايل جراحي بايد صرف هزار عمل جراحي ضروري شود.
دلارام شجاعي باغيني
شنبه 29 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 467]