واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: مديركل بورس و اعزام دانشجو به خارج در گفت و گو با «ايران» اعلام كرد تدوين آئين نامه جديد دانشجويان بورسيه
گروه اجتماعى ـ سالانه بخشى از اعتبارات دولت در حوزه آموزش عالى صرف بورسيه دانشجويان در دوره هاى تحصيلات تكميلى و فرصت هاى مطالعاتى كوتاه مدت مى شود. بر اساس ضوابط آموزش عالى، افرادى كه بورسيه داخل و خارج از كشور مى شوند، مكلف اند در ازاى تحصيل در دانشگاه هاى بين المللى به مدت ۱۰ سال در سازمان ها و دانشگاه هاى مورد تأييد وزارت علوم به خدمت مشغول شوند. اين درحالى است كه برخى از دانشجويان بنا به علل گوناگون و به رغم تعهدات خود، از بازگشت به كشور خوددارى مى كنند. به همين منظور مسئولان وزارت علوم آئين نامه جديدى براى برخورد با بورسيه هايى كه با تأخير به كشور باز مى گردند، تدوين كرده است كه بر اساس آن شرايط بورسيه شدن دانشجويان در ديگر كشورها تفاوت كرده است.
مديركل بورس و اعزام دانشجو به خارج در گفت و گو با خبرنگار «ايران» با بيان اين مطلب مى گويد: بسيارى از دانشجويان در دهه ۷۰ براى ادامه تحصيل به ديگر كشورها اعزام شدند و تعدادى از همين دانشجويان به هر علتى به كشور برنگشتند. البته در گذشته نيز رويه واحدى براى برخورد با دانشجويان بورسيه اى كه به كشور باز نمى گشتند و يا بازگشت آنها با تأخير بوده است، وجود نداشت. به عنوان نمونه با دانشجويانى كه بايد ۱۲ سال قبل به كشور باز مى گشتند، برخوردى نمى شد، اما براى برخورد با دانشجويى كه بازگشت وى با پنج سال تأخير بوده، سريع اقدام مى شد. از اين رو با توجه به اين كه مدت حضور دانشجوى اعزام شده در دانشگاه هاى خارج در اداره كل بورس معين شده است، تلاش كرده ايم رويه اى واحد براى اقدامات قانونى درباره دانشجويان بورسيه اى كه با تأخير به كشور باز مى گردند، ايجاد كنيم. على اكبر متكان، با اشاره به تدوين آئين نامه جديد براى برخورد با بورسيه هايى كه با تأخير به كشور باز مى گردند، گفت: وزارت علوم برنامه اى را در دست تهيه دارد كه بر اساس آن در صورت تأخير دانشجويان بورسيه، به جاى اجراى تعهدات از خدمات اين دانشجويان استفاده شود، يعنى با تدوين آئين نامه جديد به جاى اين كه وثيقه به اجرا گذاشته شود، در صورت تأخير مدت تعهدات خدمت اين دانشجويان در كشور افزايش يابد. پيشنهاد داده ايم كه اگر قوانين اجازه دهد، افراد سه برابر تعهدات خود در زمان اعزام، در دانشگاه هاى شهرستان ها تدريس كنند، البته اين موضوع بايد با شرايط بورس همخوانى داشته باشد.
متكان با اشاره به اين كه آمار دانشجويان بورسيه اى كه به كشور بر نمى گردند در چهار تا پنج سال اخير سير نزولى داشته است، خاطرنشان مى كند: سازمان بازرسى كل كشور چندى پيش در آمارى اعلام كرد كه ۷۴۳ نفر از دانشجويان بورسيه به كشور باز نگشته اند. بر اساس همين آمار طى ۱۸ سال گذشته، ۳۰ درصد از اين افراد به كشور بازگشته و در دستگاه هاى اجرايى مشغول به كار شده اند، اما در حال حاضر دانشجويان بورسيه اى كه به كشور برنگشته اند، به زير پنج درصد رسيده است.
متكان معتقد است بيشتر دانشجويان بورسيه در كشورهاى كانادا و انگليس كه امكانات علمى بالايى دارند، سال هاى بيشترى زندگى مى كنند. با اين حال وزارت علوم در چند سال اخير سعى كرده است تا امكانات علمى را توسعه بخشد و تجهيزات و امكانات آزمايشگاهى را براى پروژه هاى تحقيقاتى روز به روز افزايش دهد، چرا كه وقتى از افراد پرسيده مى شود كه چرا به كشور بازنگشته اند، آنان شرايط نامناسب علمى و تحقيقاتى، نبود دوره هاى تحصيلات تكميلى و شرايط نامناسب جذب هيأت علمى در دانشگاه ها را به عنوان علل عمده اين امر عنوان مى كنند.
متكان با اعلام اين كه هم اكنون بورسيه دانشجويان به كانادا و انگليس ممنوع شده است، مى گويد: متأسفانه كشور انگليس آن طور كه بايد از دانشجويان ايرانى در پروژه هاى علمى حمايت نمى كرد و سطح پروژه هاى تحقيقاتى پائين و با نيازهاى علمى ايران سازگار نبود. همچنين از استادانى براى حمايت از دانشجويان ايرانى استفاده مى كردند كه سطح علمى پائينى داشتند. كانادا هم رفتار مناسبى با دانشجويان ايرانى نداشت. كانادا ضد حقوق بشر با دانشجويان ايرانى رفتار مى كرد. بر همين اساس، در وزارت علوم به اين نتيجه رسيده ايم كه از اعزام دانشجو به كشورهاى انگليس و كانادا خوددارى كنيم، البته دانشجويان به طور آزاد مى توانند وارد دانشگاه هاى اين كشورها شوند، اما از طريق بورسيه ممنوع است.
كشورهاى ديگرى هم هستند كه به لحاظ علمى در سطح بسيار مناسبى اند و ما هم اكنون دانشجويان بورسيه را به كشورهاى فرانسه، هلند، بلژيك و استراليا اعزام مى كنيم.
وى درباره بورسيه هاى جديد امسال مى گويد: امسال براى دوره هاى مطالعاتى كوتاه مدت ۶۰۰ دانشجو و در دوره هاى دكترا ۲۰۰ دانشجو به كشورهاى مختلف اعزام مى كنيم. براى گذراندن دوره دكترا در داخل نيز هزار دانشجو به دانشگاه هاى معتبر كشور فرستاده مى شوند.
وى تأكيد مى كند: اعزام دانشجو فقط در رشته هاى اولويت دار كه كشور به آنها نياز دارد، انجام مى شود. البته در حال حاضر آئين نامه اى را تدوين كرده ايم كه دوره هاى مشترك را با كشورهاى ديگر به جاى اعزام دانشجو برگزار كنيم. اين مسئله موجب مى شود كه نيازهاى علمى كشور برطرف شود و هزينه بورس دانشجو كاهش پيدا كند.
پنجشنبه 27 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 126]