واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: مديريت خلاق
خلاقيت به عنوان يك موهبت الهي بر تمام ابعاد زندگي انسان تاثيرگذار است.
بدون خلاقيت، زندگي معناي اصلي خود را از دست ميدهد، رابطههاي انسان رنگ ميبازد، مفهوم اصلي تفكر از بين ميرود و زندگي تكرار ميشود. اگر خلاقيت را از زندگي حذف كنيم. شاهد رفتارهاي كليشهاي و ماشيني او خواهيم بود و در روابطي كه برقرار ميكند هيچ توليد و تولدي نخواهيم ديد.
بدون خلاقيت ميل به جاودانگي از بين ميرود، بينهايت خواهي رو به فنا ميرود و دليلي براي خدمت به اجتماع پيدا نميكند. شعاع ديد او كاهش پيدا ميكند، عشق و صميميت، مزاحم اوست و دوري و دوستي شعار او خواهد بود.
بدون خلاقيت، نظم نيز معناي ديگري پيدا مي كند. عدم توجه به اولويتها و كم شدن توان انسان و افت توقع انسان از خودش، بيتوجهي به اطرافيان و (نه گفتن) نظم به شمار نميآيد.
بدون خلاقيت: مدير كسي است كه بهتر بتواند (نه) بگويد.
با خلاقيت: مديركسي است كه نحوه بله گفتن را ياد بگيرد تا نه گفتن از گزينههاي مختلف انتخاب شود.
بدون خلاقيت: تصميمهاي يك مدير براساس جبر و اجبار و بيچارگي اتخاذ ميشود و خلاقيت، معيارها و تكنيكهاي انتخاب و اختيار را براي او مشخص ميكند.
بدون خلاقيت، خستگي زودرس و پيري زود هنگام به سراغ انسان ميآيد.
آدمي با خلاقيت: شيوههاي استراحت و كسب انرژي را ميآموزد، چون خلاقيت، مبتني بر توليد و تغيير و تولدي دوباره است.
بدون خلاقيت، رفتارهاي انسان، قابل پيشبيني است و به راحتي ميتوان زندگي يك انسان و ارزشهاي او را تغيير داد و او را متحول كرد، حتي بدون اينكه خودش نيز نقش مهمي داشته باشد. اما خلاقيت، اجازه نمي دهد كه بدون بصيرت و فهم كسي تغيير كند.
خلاقيت، ميوه آزادي و انتخاب است و ريشه زايندگي و سازندگي دوباره،خلاقيت يعني تولد مستمر خلاقيت يعني خلق جاويدان، آزاد كردن ذرههاي زمان و تبديل آن به هستي جاودانه و بيكران، خلاقيت يعني اتصال قطرههاي لحظه به اقيانوس بينهايت. مديران خلاق با نظم دادن به انديشههاي خود و سازمان دادن به رفتار به امورتازه و نو دست يابند.
خلاقيت زمينههايي را ايجاد مي كند كه افراد بتوانند از طريق گامهاي زير به هدفهاي خود برسند:
1ـ جستجوي راههاي مختلف از طريق بارش مغزي
2ـ تركيب و مهندسي ايدهها با استفاده از تكنيكهاي مختلف
3ـ گزينش و غربال كردن ايدهها براساس معيارهاي مرتبط با هدف
4ـ تركيب و سازماندهي ايدهها
5ـ تصميمگيري نهايي
مديران خلاق نسبت به آينده، تصوير مثبت و سازندهاي دارند. آنها نسبت به اين تصوير متعهدانه موضعگيري ميكنند. آنها معتقدند كه ميتوانند آنچه را هرگز قبلاً وجود نداشته است و پيشبيني آن درگذشته امكانپذير نبوده به واقعيت تبديل كنند. در نتيجه اين دسته از مديران با سعه صدر و گشادهرويي، افراد و منابع و امكاناتي را منجر به تحقق تصاويري از آينده ميشود به زيبايي و با هنرمندي به هم متصل و مرتبط ميكنند. اين دسته از مديران داوري را به تعويق مياندازند و دائماً به دنبال خلق و تربيت ايدههاي جديد براي حل يك مساله هستند.
خلاقيت ميگويد كه با تركيب درست و امكانات به ظاهر كم ميتوان امكان بهتري را توليد و از دل حادثههاي به ظاهر تلخ ميتوان پيام شيرين دريافت كرد. او خوب ميداند كه زنبور عسل بهترين عسلها را از تلخترين گياهان توليد ميكند. خلاقيت زمينهاي را فراهم ميسازد كه انسان بتواند مفهوم واقعي «ان معالعسر يسرا» را بفهمد و متوجه شود كه همراه سختيها آساني و گشايش است نه بعد از آن، مديران خلاق نااميدي و كسالت را دفن كردهاند و ريشههاي آن را خشكاندهاند. آنها با قواعد ريسك بيخطر آشنا ميشوند و بالاخره مديران خلاق، براي يكديگر احترام قايل هستند و از همديگر حمايت ميكنند. باورهاي بسياري از مردم با آنچه محققان خلاقيت توصيه ميكنند در تضاد است، اما با تغيير نگرش و ذهنيت آنها ميتوان زمينه تغييرات جدي و اساسي را فراهم ساخت.
به قول ويليام جيمز؛ 1- از بين تمام موجودات روي زمين، فقط انسان ميتواند الگوهايش را تغيير دهد 2ـ تنها انسان معمار سرنوشت خويش است. انسانها با تغيير طرز فكر دروني ذهنشان ميتوانند جنبههاي بيروني زندگيشان را تغيير دهند.
اكنون ميتوان با تسلط بر زمان حال، برآينده نيز مسلط شد. خلاقيت، يعني وجود رنگ الهي و نشان خدا در تمام لحظههاي زندگي.
توصيههاي عملي به والدين براي پرورش تفكرخلاق در كودكان با كمك معلمان:
1ـ وقتي كودك شما چيزي تازه خلق ميكند (نقاش يا كاردستي خلاقانه) او را تشويق كنيد.
2ـ اوقاتي را به كودكان اختصاص دهيد و آنها را درگير فعاليتهاي سادهي روزمره كنيد. مثلا كودك را به باغچه ببريد و با كمك وي گياهان را وجين كنيد و بياراييد.
3ـ كودكان را در شرايطي قرار دهيد تا فكر كنند و در مورد حل مسائل مختلف بينديشند. مثلا چراغ قوهاي را باز كنيد و از كودك بخواهيد كه آن را به شكل اول درآورد.
4ـ براي كودك يك گلدان تهيه كنيد و مراحل كاشت و مراقبت روزانه يك گياه را به او واگذار نماييد.
5ـ كودك را ترغيب كنيد تا به مطالعه و جستجو در كتابخانه بپردازد و پاسخ بعضي از سؤالات خود را پيدا كند.
6ـ با طرح سئوالات كه پاسخ درست يا غلط ندارد به كودك كمك كنيد تا به تفكر بپردازد. مثلا از او بپرسيد: فكر ميكند اگر برق اختراع نشده بود چه اتفاقي ميافتاد؟
7ـ بعضي از تصميمات ساده را به عهده كودك بگذاريد. مثلا از او بپرسيد:دوست دارد لباس يا اتاقش چه رنگ باشد.
شمسي صادقي
سه شنبه 25 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 164]