واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: مروري بر نقش تبليغ در برگزاري مراسم اعتكاف
گروه خبرنگاران افتخاري / نجيبه خروشي : تبليغ و تبيين مراسم اعتكاف نقش مهمي در جهت هرچه باشكوهتر و پربارتر برگزار شدن اين مراسم دارد، كه بايد با برنامهريزي مناسب به اين بخش مهم نيز توجه خاصي شود.
تبليغ و تبيين اعتكاف؛ سزاوار است كه رسانهها مطالبي را درخصوص اين عبادت همگاني به اطلاع مردم برسانند و روحانيون نيز احكام عمليه اعتكاف را براي معتكفين توضيح و شرح دهند.
2 - فوائد اعتكاف و بيان فلسفه و ثمرات عبادت، باعث تشويق و تقويت انگيزه ميشود لذا زيبنده است كه فايدههاي متعدد اعتكاف براي همگان به ويژه معتكفان بازگو شود. فوائدي از قبيل تزكيه روح، ازدياد ايمان و تقوا، كسب ثواب عظيم، نورانيت و نشاط قلبي، گشوده شدن عقدههاي دروني و رسيدن به آرامش و اميد، هدفمند شدن زندگي، كسب معارف و علوم، تقويت اراده و صبر، گسترش محبت، عطر آگين شدن فضاي زندگي و در يك كلام تقويت و گسترش ارزشها و هنجارهاي اسلامي و انساني. 3 - مشاركت عمومي و سرمايه گذاري در امور خير به معناي سهيم شدن در عبادت و ثواب.
پس چه نيكوست افرادي كه به عللي توفيق اعتكاف را ندارند، از طرق ديگر در اين امر مهم سرمايهگذاري كرده و از سود آن بهرهمند شوند، مانند: الف - رضايت دادن مسئولين مربوطه و اولياي امور به زيردستان خود، در صورت امكان اجازه دهند تا در اعتكاف شركت كنند.
ب - اطعام و مساعدت، اميد است كه مراكز خيريه و افراد نيكوكار در تامين غذاي افطار و سحري و ديگر مايحتاج معتكفان، از قافله ابرار عقب نمانند.
ج - تشويق كردن ائمه جمعه و جماعت، مسئولان، خانوادهها و... نيز از همت و ايمان برادران و خواهران معتكف، قدرداني و تجليل كنند و با حضور خود و تشويقهاي مادي و معنوي، باعث تقويت انگيزههاي مقدس در افراد معتكف شوند.
4 - معارفه جهت مودت و محبتبيشتر بين معتكفان، براي جلوگيري از بروز اموري بعضا ناخوشايند، بهتر است بين معتكفين مستقيم يا غير مستقيم معارفهاي صورت بگيرد.
5 - حفظ حريم معتكفان از جهتسن، شغل، علم و... باهم تفاوتهايي دارند، لذا لازم است اولا حريم و شخصيت هركدام پاس داشته شود ثانيا با سعه صدر و بزرگواري اختلافات(روحي، فكري و عملي) همديگر را تحمل فرمايند.
6 - اعتدال معتكفان از نظر شوق و ظرفيت نيز يكسان نيستند، بنابراين در برنامههاي عبادي، سخنراني، مباحثات علمي، قرائت قرآن، عزاداري، دعا، نوحه خواني و... بايد ميانهروي مراعات شود كه خداي ناكرده زياده رويدر امور، اثرات منفي ايجاد نكند.
7 - عمل به توصيهها در اين سفر و اردوي معنوي، بر مسافران و شيفتگان وادي عبادت و عرفان لازم است كه نخست با توصيههاي اساتيد و سالكان طريقعشق و معرفت آشنا شوند و سپس به رياضت و تهذيب روح بپردازند تا در كوتاه مدت به سرمنزل مقصود برسند. به عبارت ديگر، هدف از اعتكاف، رسيدنبه كمال و خشنودي خداوند است كه آن هممقدماتي دارد، مانند اخلاص، خضوع، خشوع، تقوا، لقمه حلال، رجاء و اميد، توكل، توبه و استغفار، شكر و سپاس، اشك، دعا،استمرار ذكر و...
8 - سؤالات ديني با تشكيل جلسات پرسش و پاسخ ميتوانبه سؤالات و شبهاتي كه احيانا براي معتكفان مطرح است، جواب داد. لذا بايسته است كه برادران و خواهران به صورت شفاهي و كتبي سؤالات خود را از سروران روحاني و كارشناسان امور ديني بپرسند.
9 - مجالست با ابرار حال كه بهترين زمان و مكان و دوستان نصيب معتكفان شده است، علاوه بر بركات گوناگون اين ايام، نبايد از ثمرات مصاحبت و مجالست با اهل علم و اخلاق، غافل شد.
10- قبولي دعا يكي از شرايط استجابت دعا، طولاني بودن سجده است و از ديگر شرايط، دعا كردن براي ديگران است، بنابراين دعا براي ظهور و سلامتي امام زمان عليه السلام، سلامتي و عزت رهبر معظم، آزادي اسيران، پيروزي اسلام و مسلمين، شفاي جانبازان و بيماران، سلامتي و سعادت خدمتگزاران، خانواده، اقوام، دوستان و بانيان اعتكاف و خصوصا طلب علو مقام و رحمت الهي براي امام راحل(قدس سره)، شهيدان و اموات، فراموش نشود.
11 - مولوديه شب و روز 13 رجب، سالروز ولادت مولود كعبه، حضرت اميرالمؤمنين علي عليه السلام است، نيكوست به همين مناسبت، به ذكر فضائل و مناقب آن حضرت پرداخته شود.
12 - سوگواري با توجه به اين كه 15 رجب مصادف با رحلت حضرت زينب كبري (عليها السلام) ميباشد، شايسته است به همين مناسبت، با ذكر فضائل و مصائب آن بانوي نمونه، به سوگواري پرداخته شود.
13 - قدر لحظات حال كه خويشتن را در اين چند روز از همه چيز و همه جا فارغ ساختهايم و به جمع سالكان طريق دوست پيوستهايم، شايسته است براي نيل به تكامل معنوي، از تمامي لحظات ملكوتي اعتكاف استفاده كنيم. و به قول ديگر، شبها و روزهاي اعتكاف همان هنگامههاي عروج و صعود است كه ميتوان مسافت چهل ساله را به سرعت طي كرد، پس زينهار كه اين خلوت و سفر معنوي به نوعي با غفلت و سهل انگاري سپري شود! آري، هرشب، شب قدر است اگر قدربداني. بايد مواظب بود در اين ايام و ليالي نوراني، صفات رذيلهاي مانند سوءظن، حسادت، عجب، ريا، تكبر، غيبت، غفلت، دروغ و ساير امور ناپسند دل نوراني معتكفان را آلوده نكند.
14 - انديشيدن بر اساس آيات و روايات تفكر و تدبر بهترين عبادت است، لذا چه نيكوست كه در مسائل خداشناسي، خودشناسي و غيره به تفكر و انديشه پرداخت.
15 - خواب يكي از نيازهاي روحي و جسمي هر انساني، خواب است، لذا معتكفان براي خود و دوستان شرايط مطلوبي فراهم بسازند تا بعد از مدتي استراحت، با انرژي و شادابي بيشتري به امور عبادي خود بپردازند. از اين روست كه خداوند حتي خواب روزهدار را نيز عبادت شمرده است.
16 - علاج افسردگي چه بسا عدهاي از معتكفان خصوصا نوجوانان به سبب دوري از خانواده و دوستان، گاهي دچار دلتنگي بشوند، لذا بستگان و ديگران ميتوانند با حضور خود در مسجد و ديدار از آنان، به تشويق و تقويت آنها بپردازند.
17 - روحيه تعاون يكي از ثمرات گرانبهاي اعتكاف، مساله تعاون و همكاري است كه ميتوان به روش هاي متعدد، اين روحيه را تقويت كرد، همانند جارو كردن مسجد، پذيرايي در هنگامههاي افطار و سحر، شستن ظروف و...
18 - آداب مساجد، سزاوار است در خصوص فضائل مسجد، آداب و احكام آن را نيز به ياد سپرد و مراعات كرد. مانند ثواب عبادت و نشستن در مسجد، رعايت كردن احترام و قداست مسجد، خواندن نماز تحيت، آلوده نكردن مسجد، وجوب طهارت آن در صورت آلودگي، عدم دست زدن به وسايل مسجد و غيره.
19 - حلاليتطلبي از آنجايي كه ممكن است در اين چند روزه به صورت خطا و جهل يا خداي ناكرده عمد و علم نسبت به ديگران بياحترامي و غيبتي محققشده باشد، پس لازم است كه معتكفان گرامي در پايان اعتكاف، از همديگر حلاليت بطلبند.
20 - غبار روبي، همان طوري كه پيش از اعتكاف بحمدالله در امر غبارروبي مساجد مشاركت به عمل آمده شايسته است پس از اتمام زمان و مراسم با شكوه و گسترده اعتكاف، به بهداشت و غبار روبي جايگاه اعتكاف نيز اهميت داده شود.
21 - نكاتي ديگر برگزاري مسابقات ديني، نوشتن خاطرات، مقاله و شعر، كشيدن طرح پيرامون اعتكاف (قبل يا بعد از اتمام مراسم)، نوشتن و بازگوكردن پيشنهادها و انتقادات به مسئولان محترم ستاد اعتكاف، گرفتن عكس دستهجمعي با دوستان معتكف و...
يکشنبه 23 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 144]