واضح آرشیو وب فارسی:مهر: شماره جديد "فصلنامه رسانه" منتشر شد
هفتاد و دومين شماره فصلنامه علمي ـ ترويجي وسايل ارتباط جمعي با موضوع "زبان و رسانه" منتشر شد.
خبرگزاري مهر - گروه فرهنگ و ادب : شماره جديد فصلنامه رسانه (زمستان 1386) به موضوع ”زبان و رسانه“ اختصاص دارد. با نگاهي گذرا به مطالب و مقالات اين شماره از رسانه ميتوان گفت : زبان امكان ايجاد يك گفتمان است و نماد هويت فرهنگي و ملي كه به واسطه آن هويتهاي فردي و اجتماعي شكل گرفته و تداوم مييابد. ارزش حياتي زبان تنها در فراهم آوردن امكانات براي گسترش سوادآموزي نيست بلكه زبان وسيلهاي است براي درك ما از جهان پيرامون و راهكاري است كه به صورت فعال اشكال مختلف اقتدار فرهنگي را به چالش ميكشد.
زبان بهعنوان مجراي توليد و توزيع معنا، نقش كليدي در هر گونه صورتبندي اجتماعي و فرهنگي دارد و به دليل اهميت آن در فرايند بازنمايي است كه كنترل و نظارت بر عقايد و رفتارهاي ديگران از طريق ساختن و شكل دادن معنا ميسر مي شود.
بدون ترديد زبان در قلب و هسته اصلي كليه وجوه ارتباطات بشري قرار دارد. رسانهها براي برقراري ارتباط با مخاطبان ناچار از بهكارگيري زبان هستند گاه به صورت گفتاري و گاه به صورت نوشتاري. از اينرو زبان بهعنوان ابزار ارتباطي نقش بسيار مهمي را در انتقال پيام ايفا ميكند و مسائل ناشي از آن نيز تأثير بسيار مهمي در كاركرد رسانهها دارد.
اگر زبان را يكي از واسطهها و نهادهاي اصلي جامعهپذيري و فرهنگپذيري بدانيم بايد گفت رسانهها در انتقال و آموزش زبان نقش اساسي دارند. بنابراين نسبت زبان و رسانه امر مهمي است كه اگر سياست فرهنگي و راهبرد آموزشي مشخصي وجود داشته باشد، رسانهها نه تنها ميتوانند در باروري فرهنگي جمعي نقش داشته باشند بلكه ميتوانند بسياري از كمبودها را نيز جبران كنند.
بحث ديگري كه در زبانشناسي مطرح است، زبانشناسي انتقادي است كه با تحليل انتقادي گفتمان سعي در برملا ساختن مناسبات نابرابري اجتماعي در چارچوب زبان دارد كه نشان ميدهد چگونه واژگان ميتوانند حامل ايدئولوژي و گفتمان و نوعي رويه قدرت باشند.
فهرست مطالب اين شماره از فصلنامه عبارتند از: آسيبشناسي زبان مطبوعات، دكتر حسن ذوالفقاري؛ خط و زبان رسانهها از ديدگاه حقوقي، دكتر محسن اسماعيلي؛معنيشناسي ارزشي و موضعگيري ايدئولوژيك در گفتمان روزنامهنگاري، پي.آر.آر. وايت/ دكتر پيروز ايزدي؛ نظرات و ايدئولوژيها در مطبوعات، تئون اي.وندايك/ زهرا حداد، كوثر شهني/ ويرايش ترجمه دكتر پيروز ايزدي؛ درآمدي بر زبان تصوير در رسانه: خواندن صفحه، بدون قرائت متن، احمدرضا دالوند؛ادبيات رسانهاي؛ با نگاه به آئين نگارش در مطبوعات، احمد توكلي؛ ادبيات و روزنامهنگاري، علياكبر قاضيزاده؛ مقابله با كاهش تيراژ؛ شيوههاي نوين پردازش مطلب، دكتر تژا ميرفخرايي؛ سوسور، ساختارگرايي و نظامهاي نمادين، ديويد هوارث/ نظام بهرامي كميل؛ بازنمايي ”ما“ و ”آنها“: تصوير سفيدپوستان و مسلمانان در نشريات غرب پس از يازدهم سپتامبر 2001، دكتر مريم سادات غياثيان؛ اصول گزارشگري ايدز؛ مباني نظري و راهكارهاي عملي، پدرام الوندي؛ معرفي كتاب؛ فهرست گزيده مقالات ارتباطات جمعي در مطبوعات؛ نمايه فصلنامه رسانه سال هجدهم(1386).
يکشنبه 23 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 501]