واضح آرشیو وب فارسی:ايتنا: كمپوست كرمي !
يكي از مهمترين مشكلات هزاره سوم چگونگي برخورد با زباله هاي توليد شده به وسيله بشري است كه همواره در حال تغذيه از محيط پيرامون جهت رفع نيازهاي خود است . ساليانه ميليونها تن زباله هاي آلي دفن و يا سوزانده مي شود و علاوه بر اينكه هزينه هاي كلاني صرف حمل دفن و يا سوزاندن زباله ها مي شود مشكلات زيست محيطي فراواني رانيز به همراه دارد. براي نمونه در روش دفن زباله با خطرات ورود نيترات ها و ساير مواد آلاينده به آبهاي زيرزميني روبه رو هستيم و محدوديت هاي فراواني را نيز در امر تهيه فضاهاي بيشتر جهت دفن آلاينده ها داريم . يكي از راه حل هاي بسيار موثر در جهت حل كردن اين مشكلات و مبارزه و خنثي سازي اثرات نامطلوب زباله ها تبديل آنها به كود است كه نه تنها باعث رهايي جوامع بشري از معضلات بوجود آمده مي گردد بلكه مزاياي فراواني را نيز براي وي به ارمغان مي آورد كه سبب حفظ منابع طبيعي موجود و بدست آمدن سودهاي اقتصادي كلاني مي گردد. در سال هاي اخير روش ها و فن آوري هاي توليد كود از زباله هاي آلي به طور گسترده اي از لحاظ علمي و عملي در حال گسترش است . يكي از مهم ترين اين روش هاي استفاده از كرم ها در توليد كود از زباله هاي شهري مي باشد كه « ورمي كمپوست » يا « كمپوست كرمي » ناميده مي شود.
ورمي كمپوست محصول تجزيه تخمير و فساد مواد آلي موجود در زباله هاي مناطق شهري و بخصوص زباله هاي خانگي و يا زباله هاي كشاورزي و زراعي است كه تحت شرايط خاص و كنترل شده توليد مي گردد.
در اين فرايند زباله هاي آلي اعم از زباله هاي ميوه ها سبزيجات ضايعات كشاورزي و ديگر ضايعات ارگانيك توسط نوع خاصي از به كود تبديل مي گردند . Eisenia foetidae كرم هاي خاكي تحت عنوان
اين كرم ها با بلع مواد آلي و دفع آنها از طريق سيستم گوارشي خود موجب توليد نوعي كود مي گردند كه از لحاظ ميزان عناصر غذايي بسيار غني بوده و از دانه بندي مناسبي نيز برخوردار مي باشد.
عبور آرام مداوم و مكرر مواد از مسير دستگاه گوارش كرم خاكي همراه با اعمال خرد كردن ساييدن به هم زدن و مخلوط كردن آن كه در بخش هاي مختلف اين مسير و آغشته كردن اين مواد به انواع ترشحات سيستم گوارش اين جاندار مانند كربنات كلسيم آنزيم ها مواد مخاطي متابوليت هاي مختلف و ميكرو ارگانيسم هاي دستگاه گوارشي و بالاخره ايجاد شرايط مناسب براي سنتز اسيدهاي هوميك در مجموع منجر به توليد ماده اي مي گردد كه خصوصياتي كاملآ متفاوت با مواد فرو برده شده پيدا مي كند كه ورمي كمپوست خوانده مي شود.
اين كود از لحاظ كيفي ماده اي سر شار از مواد هوميك و عناصر غذايي به فرم قابل جذب براي گياه بوده و همچنين داراي انواع ويتامين ها هورمون هاي محرك رشد گياه و آنزيم هاي مختلف است .
از لحاظ ظاهري به صورت دانه اي شكل و به رنگ تيره و عاري از هر گونه بوي نامطبوع مي باشد. و داراي قابليت هاي بالايي جهت عرضه تجاري است .
از مزاياي اين كود نسبت به ديگر انواع كودهاي موجود مي توان به موارد زير اشاره كرد :
سبك و فاقد هر گونه بوي نا مطبوع
عاري از علف هاي هرز
عاري از باكتري ها ي غير هوازي
حاوي ميكرو ارگانيسم هاي هوازي مفيد مانند ازتو باكتر
بالا بودن ميزان عناصر اصلي غذايي مانند آهن روي منگنز و مس
دارا بودن مواد محرك رشد گياهان نظير ويتامين ها
قابليت بالاي نگهداري آب و مواد غذايي
در مجموع اين عوامل باعث شده كه ورمي كمپوست به عنوان مطلوب ترين و بي رقيب ترين كود آلي براي مصارف كشاورزي فضاي سبز نشاكاري گل كاري سبزي كاري باغات ميوه گياهان آپارتماني و ... محسوب گردد.
ورمي كمپوست مي تواند جايگزين مناسبي براي كودهاي شيميايي باشد.
تحقيقات نشان داده است كه كودهاي ارگانيك بسيار بهتر از كودهاي شيميايي هستند و استفاده از آنها علاوه بر كاهش هزينه هاي اقتصادي مشكلات عديده كودهاي شيميايي نظير خراب كردن بافت خاك نفوذ مواد شيميايي به آبهاي سطحي و آلوده كردن اين آب ها و رسيدن اين آلودگي ها به صورت چرخه اي به غذاي حيوانات و انسان ها را نيز به همراه ندارد. علاوه بر معايب ذكر شده كودهاي شيميايي لازم به ذكر است كه قيمت كودهاي شيميايي نسبت به ورمي كمپوست به مراتب بالاتر بوده و استفاده از ورمي كمپوست به جاي كودهاي شيميايي سبب صرفه جويي در هزينه ها ميگردد.
ورمي كمپوست در مقايسه با كودهاي دامي نيز داراي مزاياي زيادي بوده و همچنين مشكلات استفاده از كودهاي دامي مانند انتقال بيماري هاي انگلي منتقله از طريق فضولات دامي و آلودگي هاي محيطي ناشي از مصرف اين كود ها را نيز به همراه ندارد
در زراعت و كشاورزي رايج باغات ميوه و گياهان گلداني مي توان به راحتي از ورمي كمپوست استفاده نمود واز مزاياي بي شمار آن بهره مند گرديد.
با توجه به فوايد بي شمار كمپوست كرمي كه به اجمال به آنها اشاره شد لزوم گسترش سيستم هاي توليد كننده اين محصول و حمايت از توليد كنندگان آن يكي از نيازهاي مهم جهان امروز مي باشد كه كمك شاياني در تقليل هزينه ها نموده و سبب حفظ محيط زيستي مي گردد كه آدمي همواره براي ادامه حياط خويش بدان وابسته است .
تهيه و تنظيم : مهندس بهناز صالحي سياوشاني
مقطع كارشناسي ارشدـ مهندسي محيط زيست
كودهاي ارگانيك بسيار بهتر از كودهاي شيميايي بوده و استفاده از آنها علاوه بر كاهش هزينه هاي اقتصادي مشكلات عديده كودهاي شيميايي و تخريب محيط زيست را ندارد
ورمي كمپوست محصول تجزيه تخمير و فساد مواد آلي موجود در زباله هاي شهري و خانگي تحت شرايط خاص توسط نوع خاصي از كرم هاست
يکشنبه 23 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايتنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 364]