واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: سياستهاي دولت روند افزايش قيمت بازار مسكن در كردستان را متوقف كرده است
سياستهاي بخش مسكن دولت در چند ماه گذشته روند افزايش قيمت بازار مسكن در استان كردستان را متوقف كرده است.
اجراي سياستهايي مانند محدود كردن پرداخت انواع تسهيلات، سوق دادن سرمايهگذاري بخش مسكن به ساير بخشها و بدون انگيزه كردن دلالان بخش مسكن به خريد و فروش در اين مورد تاثير مهمي در كاهش قيمت زمين و مسكن در استان كردستان دارد.
توسعه بازارهاي رقيب براي بازار مسكن مانند بازار بورس، ساماندهي مسكن، از بين رفتن نياز كاذب بازار به مسكن و ايجاد تعاونيهاي مسكن مهر از ديگر موارد مهم و اثر گذار در كاهش قيمت بخش مسكن در استان كردستان است.
از طرفي ديگر كاهش نقدينگي در دست مردم، تمايل مردم به نگهداشتن سرمايههاي خود به صورت نقدي به دلايل وضعيت رواني جامعه و اثرات ناشي از خشكسالي در استان كردستان از ديگر فاكتورهاي قابل بحث در توقف روند بازار مسكن در استان كردستان است.
عدهاي از كارشناسان معتقدند اگر چه روند توقف افزايش قيمت مسكن و زمين در استان كردستان در كوتاه مدت باعث از رونق افتادن سرمايهگذاري در بخش مسكن خواهد شد، ولي در دراز مدت با منطقي شدن روند سرمايهگذاري در اين بخش، وضعيت بازار مسكن به حد متعادل خواهد رسيد.
آنان معتقدند با از بين رفتن نياز كاذب و صوري مردم به مسكن به دليل رواج دلالبازي در بازار، آيندهاي بهتر در انتظار بازار مسكن است به طوريكه با جلوگيري از روند كاذب افزايش قيمتها، نوعي آرامش رواني در بازار ايجاد خواهد شد.
بر اساس استانداردهاي وزارت مسكن و شهرسازي، كردستان يكي از استانهاي برخودار از تعادل نسبي از نظر وضعيت مسكن است.
بر همين اساس كردستان بر اساس شاخص تراكم واحد مسكوني يك به يك ( براي هر خانوار يك واحد مسكوني ) با كمبود ۲۸هزار واحد مسكوني روبرو است در حالي كه اين آمار بر اساس شاخصهاي تراكم جهاني ( ۱۰۰واحد مسكوني براي ۱۱۰خانوار) به ۱۲هزار واحد مسكوني كاهش مييابد.
از طرف ديگر استان كردستان داراي ۱۱هزار و ۱۰۹واحد مسكوني خالي از سكنه است كه اگر به شيوه درستي ساماندهي شود مشكل مسكن استان تا حد زيادي رفع خواهد شد.
همچنين بر اساس آخرين سرشماري نفوس و مسكن كه در سال گذشته انجام شد ۷۱/۸درصد خانوادههاي استان كردستان صاحب مسكن هستند.
تعدادي از فعالان و مشاوران بازار مسكن و زمين در سنندج مركز استان كردستان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا به بررسي وضعيت مسكن در استان پرداختند.
يكي از اين كارشناسان گفت: به دليل سياستهاي كارشناسانه دولت مانند كنترل پرداخت تسهيلات بخس مسكن و از بين بردن نياز كاذب بازار به مسكن به نوعي تعادل در بازار مسكن استان ايجاد شده است.
مظفر رضايي به خبرنگار ايرنا افزود: اما در قبال توقف روند افزايش قيمت بازار مسكن، قيمت اجاره بها تا حد ۳۰۰درصد افزايش يافته است.
يكي ديگر از مشاوران املاك سنندج گفت: به دليل افزايش قيمت زمين در سال گذشته از زمستان ۸۵تا زمستان ۸۶بازار مسكن هم اكنون ظرفيت افزايش قيمت را ندارد.
حسين پناهي به ايرنا افزود: از طرف ديگر تغيير مسير سرمايهگذاري در بخش مسكن به ساير بخشهاي اقتصادي مانند بورس و مواد غذايي نيز تا حد زيادي در توقف قيمت بازار مسكن موثر بوده است.
اميد فهري يكي ديگر از فعالان بخش مسكن سنندج در اين مورد به ايرنا گفت:
فارغ از اين مسايل با توجه به اينكه استان كردستان يكي از قطبهاي كشاورزي كشور است و كشاورزان به دليل روبرو شدن با پديده خشكسالي، با كاهش نقدينگي روبرو شدهاند كه اين عامل نيز تاثير بسزايي در كاهش قيمتها داشته است.
وي معتقد است كه سياستهاي دولت در بخش زمين و مسكن بايد به صورت منطقي تدوين شود تا تعادلي در بين قيمت مسكن و اجاره آن ايجاد شود.
به گفته وي به دليل پايين بودن قدرت خريد مردم هم اكنون اجاره مسكن به شدت افزايش يافته است و به صورت يك معضل اجتماعي نمايان گشته است.
وي گفت: اگر دولت بتواند در زمينه اجاره مسكن نيز قانوني را به تصويب برساند كه باعث ايجاد تعادل شود و وضعيت بازار مسكن آرامتر خواهد شد.
از طرف ديگر سياست دولت در بخش مسكن مهر نيز به اعتقاد عدهاي اگر چه در آينده ميتواند باعث ايجاد تعادل در بازار مسكن شود اما در حال حاضر تاثير چنداني در توقف افزايش بازار مسكن نداشته است.
آنان معتقدند اگر طرح مسكن مهر تاثير چنداني در كاهش قيمت زمين و مسكن داشت، چرا در نيمه دوم سال ۸۶كه طرح مسكن مهر آغاز شد، با افزايش سرسام آور قيمت مسكن مواجه شدهايم.
به گفته آنان نه تنها طرح مسكن مهر عاملي در كاهش قيمتها نبوده است بلكه به دليل وجود هزينههاي جانبي مانند پرداخت حقوق ماهيانه به اعضاي هيات مديره تعاونيها و مدير عامل، پرداخت هزينه اجاره دفتر و به كار گماشتن افراد فاقد تجربه كافي در پستهاي نظارت، مهندسي و طراحي اين تعاونيها، ممكن است باعث افزايش قيمت مسكن شود.
با وجود ضعفهايي كه در مورد مسكن مهر مطرح شد، به نظر ميرسد اين طرح بتواند در آيندهاي نزديك با خانهدار شدن عامه مردم، نوعي آرامش و سكون را در بازار مسكن به دنبال داشته باشد.
تاكنون بيش از ۲۰۶هكتار زمين در قالب طرح مسكن مهر به ۳۳۲تعاوني با ۲۸هزار و ۴۵۷عضو در استان كردستان واگذار شده است.
از ۵۳هزار و ۹۸۹متقاضي مسكن مهر در استان كردستان كه ثبت نام كرده بودند، پرونده ۴۱هزار و ۹۵۴نفر آنان بررسي شد كه سرانجام ۱۲هزار و ۳۹۰ نفر فاقد شرايط واگذاري مسكن شناخته شده و از فهرست متقاضيان حذف شدند.
از مجموع تعاونيهاي مسكن مهر استان تا كنون ۲۹۷تعاوني با ۲۴هزار و ۷۱ نفر عضو جهت واگذاري زمين به مسكن و شهرسازي استان معرفي شدهاند.
همچنين تاكنون زمين مورد نياز جهت احداث ۲۰هزار و ۳۲واحد مسكوني در قالب تفاهم نامه از طريق سازمان مسكن و شهرسازي به تعاونيهاي مسكن مهر واگذار شده است.
به هر حال عيان است با توجه به وضعيت اقتصادي مردم كردستان كه در سطح متوسط قرار دارند، بازار مسكن و زمين نميبايست اينقدر آشفته و پرتلاطم ميبود و دچار تورم ميشد اما وجود جمعيت فراوان بخش كشاورزي استان كه هر ساله درآمد حاصل از فروش محصولات خود را كه مقدار كمي هم نيست در بخش زمين و مسكن و ان هم در مركز استان سرمايهگذاري ميكنند، عامل مهمي در ايجاد تورم در بخش مسكن استان است.
تعدد بنگاههاي مشاور املاك و مسكن در سنندج كه بازار دلالي را رونق ميدهد يكي ديگر از مشكلات عرصه مسكن استان بويژه در سنندج است، اين نوع بنگاهها همانند قارچ و بدون نظارت خاصي روز به روز تكثير ميشوند.
فراواني اين نوع بنگاهها در برخي از محلات و شهركهاي تازه تاسيس سنندج از جمله شهرك بهاران سنندج به حدي است كه در يك مسير يك كيلومتري از ميدان قانع تا ميدان قباي اين شهرك بيش از ۸۴بنگاه با عنوان مشاور املاك و زمين وجود دارد.ك/۴
شنبه 22 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 561]