واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: از: احمد فراهاني آمريكا و تروريسم رسانه اي: اهداف و رويكردها
اين طرح كه در شوراي نمايندگان كنگره نيز به ثبت رسيده همچنين از كشورهاي خاورميانه و دولتهاي طرفدار و دوست آمريكا خواسته تا با واكنش رسمي خود تبليغات ضد آمريكايي را نكوهش كنند.
به نظر ميرسد تلاش نمايندگان كنگره آمريكا براي محدود كردن فعاليت اين چند شبكه و قرار دادن اين شبكه در فهرست سازمانهاي تروريستي اوج انحطاط رسانهاي غرب است.
در حاليكه خود آنها تلاش ميكنند با تاسيس شبكه خبري عرب زبان و فارسي در منطقه خاورميانه به ارزشهاي بومي و اسلامي هجوم ببرند، مسدود كردن صداي چند شبكه خبري مستقل را ميتواند به آنها درپنهان كردن واقعيات آنچه كه درخاورميانه ميگذرد كمك كند.
بطور قطع انعكاس واقعيات اخبار افغانستان و سپس پخش آثار زيانبار حمله آمريكا به عراق و وسعت خرابيهايي ، وجهه دولت آمريكا در كشورهاي اسلامي را به شدت مخدوش كرده است.
عراق يكي از دغدغههاي اصلي آمريكا محسوب ميشود، موفقيت كامل در زمينه اشغال اين كشور و تثبيت آرامش در اين كشور ميتواند الگويي براي كشورهاي ديگر عربي باشد و رسانهها و به ويژه تلويزيون ميتواند در راستاي فرهنگ سازي، اطلاع رساني و همسو كردن افكار عمومي با نيات و اهداف دولت آمريكا نقش بارزي ايفا ميكنند.
از نظر آمريكايي ها، كشورهاي اسلامي و رسانههاي آنها، مهد تولد و پرورش تروريسم و بنيادگرايي محسوب ميشوند و مصداقهايي مانند شبكههاي خبري المنار و يا العالم كه به زعم آنها از اين تفكر حمايت ميكنند، بايد در نطفه خفه شوند.
از نظر نومحافظه كاران حاكم بر ايالات متحده، محدود كردن شبكههاي مستقل خبري و غير وابسته در راستاي اهدافي چون جلوگيري از تغيير وجهه آمريكا نزد ملتهاي عرب و مسلمان، خنثي كردن برنامههاي ضدآمريكايي، تثبيت موقعيت در عراق، بسترسازي فرهنگي براي حضور بلندمدت در منطقه، جلوگيري از گسترش بنيادگرايي و مقابله فرهنگي و خبري با رسانههاي ضد آمريكايي و در نهايت ايجاد زمينه براي تغييرات احتمالي در رژيمهاي منطقه انجام مي شود.
در چارچوب كلي تر و بر اساس راهبرد و دكترين امنيت ملي آمريكا، رفتار رسانهها در مناطق مختلف جهان بايد براساس راهبردي كلي تعريف شود:
- ايالات متحه آمريكا بايد در نظام بينالملل قبله عالم شناخته شود.
- الگوهاي سياسي، فرهنگي و اقتصادي اين قبله عالم ، بايد مدل و سرمشق جهان به ويژه دولتها و ملتهاي خاورميانه، شمال آفريقا و جهان اسلام قرار گيرد
- فرهنگ، مذهب خميرمايه اصلي و اساسي جهان اسلام، خاورميانه و شمال آفريقا را تشكيل ميدهد.
ايجاد تغييرات بنيادين در اين منطقه از جهان كه خود را قبله عالم فكري و فرهنگي تلقي ميكند، به منظور تبديل به قبله عالم جهاني ايالات متحده آمريكا مستلزم ايجاد تغييرات و تعديلات در فرهنگ و نظام ارزشي فكري ، اخلاقي و عملي حاكم بر اين جوامع است .
از اين رو، اساس تغيير رژيمها در جهان اسلام تغيير رژيم فرهنگي است و بدون ايجاد دگرگوني در فرهنگ و مذهب جوامع نميتوان انتظار بروز و ظهور تحول در حوزههاي سياسي ، اقتصادي و نظامي امنيتي را داشت .
تغيير رژيم فرهنگي متكي بر ايجاد دگرگوني در نظام ارزش ها، باورها، اخلاق و اعمال است و لذا مراكزي كه به اين سه بخش انديشه ، گفتار و كردار سمت و سو ميدهند بايد در جهت اين اهداف تغيير رژيم فرهنگي به استخدام درآيند و در صورت ناهماهنگي منزوي و يا مضمحل گردند.
نظام خانواده ، آموزش و پرورش ، آموزش عالي ، مذهب و اخلاق ، هويت ملي و بومي ، سنن ورسوم و سنتهاي ديرين ، معيارها و گفتمانهاي نهادينه شده باستان همه و همه بايد در خدمت فرايند تغيير رژيم فرهنگي درآيند.
چنانچه مجموعهاي در اين خصوص مقاومت نمود بايد با شوك ، هيمنه و ابهت (ضربات ناگهاني ، مقتدرانه و ذليلكننده ) از سر راه برداشته شود و مي توان گفت كه تلاش اخير نمايندگان گنگره آمريكا نيز در همين راستا ارزيابي مي شود.
گزارش كميسيون يازدهم سپتامبر مبني بر لزوم تغيير در رژيم اطلاعاتي در داخل آمريكا و رژيم كاروكنش فرهنگي در خارج از آمريكا، در يك حركت متوازن جديد القاي تصوير مثبت از ايالات متحده آمريكا و تغيير باورها و اذهان ملل جوامع مختلف تحت عنوان جنگ نرم از پوشش رسانهاي نيزبرخوردار شد.
ايالات متحده آمريكا در حوزه سخت افزاري در ابتداي امر در عراق قوي ، منسجم و پرقدرت عمل كرد اما در حوزه نرم افزاري و فرهنگي بسيار زود به شكست كشيده شد.
نومحافظه كاران به رغم شعارهاي به ظاهر پرطمطراق ،امنيت محور، نظامي گرا و عمل گراي محض هستند و در حوزه مسايل فرهنگي چندان تمركزي ندارند.
در جنگ رسانهاي و نرم ،ايالات متحده آمريكا بدون ترديد با شكست مواجه شده و اينك در صدد تعريف دوباره دكترين ، ساختارها، امكانات مالي و انساني و رويكردهاي راهبردي و تاكتيكي است.
تروريسم رسانهاي يكي از اين راهبردها است كه بعد از سقوط صدام و استقرار نظاميان از سوي آمريكاييها و البته كشورهاي اروپايي مانند انگليس و فرانسه پيگيري ميشود اما بطور قطع با شكست مواجه خواهد شد.
چهارشنبه 19 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 198]