واضح آرشیو وب فارسی:مهر: به بهانه پخش از شبكه دو/"پس از پايان" يك فيلم تلويزيوني آبرومند
فيلم تلويزيوني "پس از پايان" ساخته حجت قاسمزاده اصل در ميان توليدات تلويزيوني از وجه اهميت به پرداخت فيلمنامه، كارگرداني، بازيگري و ... تفاوتي عميق با ديگر آثار مشابه دارد و نشان ميدهد هنوز هم تلهفيلم ميتواند آبروداري كند.
به گزارش خبرنگار مهر، قاسمزاده اصل در "پس از پايان" وامدار مولفههاي مشترك مفهومي است كه بيش از هر چيز از مرحله نگارش وارد كار شده و برجستهترين نقطه قوت كار در كنار كارگرداني دقيق و حرفهاي او در پرداخت فيلمنامه و ديالوگهاي نغز و آهنگين و پر مفهوم برجسته ميشود.
يك خطي فيلم بر محور زندگي زني به نام مريم (آتنه فقيه نصيري) ميگذرد كه پس از تصادف و از دست دادن پدر، شوهرش (بهنام - نيما رئيسي) را كه راننده خودرو بوده مقصر دانسته و از او جدا ميشود تا زندگي مستقل و تازه را شروع كند. در واقع فيلم مقطعي مستعد را براي شروع انتخاب ميكند كه با اسبابكشي مريم به خانه جديد همراه است.
با توجه به اينكه قرار است فيلم فروپاشي زندگي اين زوج را بر اثر يك حادثه محور قرار دهد، بسيار متكي است بر تغييري كه رابطه آنها از عشق به سمت نفرت پيدا كرده است. به اين ترتيب مقطع زمان حال بايد بتواند نشانيهاي درست و مشخص درباره گذشته و حال آنها بدهد.
با توجه به اين نياز حياتي و مقطع جدايي و تغيير خانه كه براي آغاز فيلم انتخاب شده، انتخاب راوي اول شخص كه ماجرا را تعريف ميكند و به واگويههاي شخصي مريم ميماند كه اين نياز اوليه را برطرف ميكند. فيلم با نريشن اين زن در موقعيتي واخورده و آسيبديده آغاز ميشود كه به تدريج در مقاطعي كه لازم است دلايل خود را مطرح كرده و درباره گذشته توضيحاتي ميدهد.
شخصيت مريم هر چند قهرمان اصلي است ولي با شخصيت پردازي و حضور خاص فقيه نصيري از تخت شدن و مثبتنمايي محض فاصله گرفته و تا مقطعي حتي گارد مخاطب را براي او بسته نگه ميدارد. اين رويكرد موجب ميشود كه اگر مخاطب همراهي هم با مريم پيدا ميكند به واسطه امتيازات بالقوه و تنهايي و ضعف او نباشد بلكه به واسطه شناختي باشد كه در طول فيلم با او پيدا كرده است.
مريم زني آسيبديده با مشكل حركتي است كه عصا به دست دارد، بيماري ديابت دارد، مغرور و تندخو است و زباني تند هم دارد و در مقابل همه پيگيري بهنام و ملايمت او مانند سنگ سرد و سخت است. اين شخصيت پردازي در كنار رفتاري كه مريم با مدير سپيدموي چاپخانه پدر، همسايههاي آپارتمان جديد و در مواقعي دوستش رويا (بهناز جعفري) دارد، او را بدل به كاراكتري غيرسمپات ميكند كه مخاطب نميتواند براي مقصر دانستن شوهر در مرگ پدرش، حق تمام و كمال به او بدهد.
در كنار اين شخصيت پردازي خاص و روندي تدريجي كه در معرفي و افشاي شخصيتهاي پيرامون او مورد نظر قرار گرفته، پرداختن به مسائل و مضامين خاص به صورت قصه فرعيهاي كوچك و چه بسا محور گفتگوهاي كوتاه، از نمونههايي است كه فضا و حال و هواي فيلم "پس از پايان" را تازه و خاص جلوه داده است.
طرح مضاميني چون هاله نوراني اطراف آدمها، پرداختن به كشتار جمعي قومي در جهان در طول ساليان، طلسم آفريقايي براي زجر دادن افراد و ... يا حتي پرداختن به مسائلي كه شايد كمتر به اين وضوح به آنها پرداخته شده مانند آداب بيوهگي و ... از جنس ديالوگها و مسائل روز و متداول فيلمها فاصله گرفته و فضا و حال و هوايي تازه به كار ميبخشد.
اين وجه از اين جهت اهميت پيدا ميكند كه توانسته پرداختن به كليشههاي عام و معمول در عموم فيلمها را نيز پذيرفتنيتر جلوه دهد. مسائلي مانند فضولي همسايگان، نگاه خاص به مريم به عنوان زن بيوه، خيانت شوهر و ... كه در بيشتر فيلمها تكرار شده و مسئله اصلي شخصيت را به خود اختصاص ميدهند.
فيلم "پس از پايان" بر الگوي اوليهاي آشنا حركت ميكند كه طي آن قرار است بر متوهم بودن زن دامن زده شود و در انتها شوهر خوشظاهر و معصوم، مقصر و خيانتكار معرفي شود. اما تلاش شده اين تعريف اوليه با همه كدهايي كه براي ترسيم آن ارائه شده، در پيچ و خم داستاني به سطحي متفاوت ارتقاء پيدا كرده و اتفاقاً مطابق با انتظارات مخاطب حركت نكند.
به نظر ميآيد همين توجه و رويكرد بوده كه در بخش پاياني فيلم را دچار مشكل كرده و ريتم آرام بخش مياني و گره ايجاد شده، از راهي نامعمول پاسخ ميگيرد. البته اين نامعمول بودن به بهاي تغيير ريتم اساسي در همان نيمه پاياني است كه يكباره فيلم را بدل به اثري جنايي پليسي ميكند.
نكته ديگر اينكه براي لو نرفتن ماجراي اصلي اطلاعات لازم براي ايجاد شك و گمان نسبت به شاهرخي (فرخ نعمتي) كه به پدر مريم بدهكار بوده، دير ارائه ميشود و يكباره در پايان بايد اين مسئله هم طرح شود و هم حل و فصل. از اين روست كه بستن پرونده فيلم همراه شده با چند قتل پي در پي و رويارويي خشن ميان شاهرخي و مريم كه ميتوانست اين شدت و رنگ و لعاب را نداشته و روندي آرامتر و البته اينجاييتر داشته باشد.
به عنوان مثال سكانسي كه نيروي انتظامي به خانه شاهرخي وارد شده و دوربينهاي مدار بسته كار گذاشته در نقاط مختلف خانه مريم را ميبينند و يا وقتي شاهرخي در خانه خانم زماني در كنار جسد خونالود او با بيسيم در حال گوش دادن به حرفهاي مريم و دوستش است، كجاي روابط و مناسبات و انگيزهمندي قتل و جنايات ايراني جاي دارد؟
در جايي از فيلم شوخي بجا با همين نكته ميشود و جايي كه مريم به پليس ميگويد يك نفر براي آزار دادن و انتقام گرفتن از او اين نقشهها را كشيده، پليس به او ميگويد (اينجا ايران است، رمان پليسي كه نمينويسيم). اما همين نقد طنزگونه به نوعي گريبان بخش پاياني فيلم را گرفته و آن را از مدلي ايراني و اينجايي دور كرده است.
فيلم "پس از پايان" در ميان توليدات تلويزيوني از وجه اهميت دادن به پرداخت فيلمنامه، كارگرداني، بازيگري و ... تفاوتي سطحي عميق با ديگر آثار دارد و نشان ميدهد كه هنوز هم تله فيلم ميتواند آبروداري كند و اهميت توجه به مخاطب را نه تنها به عنوان يك شعار بلكه در همه وجوه كار وارد كند.
فيلم تلويزيوني "پس از پايان" ساخته حجت قاسمزاده اصل بامداد روز سهشنبه 18 تيرماه و تكرار آن ساعت 30/15 از شبكه دو پخش شد. فيلم داستان زني جوان به نام مريم است كه همسر خود را در مرگ پدرش مقصر ميداند و از او طلاق ميگيرد. زن پس از نقل مكان به منزلي جديد هر روز با درگير يك اتفاق عجيب و تازه ميشود.
اين فيلم بر مبناي فيلمنامه قاسمزاده اصل و به تهيهكنندگي محمدرضا تختكشيان با حضور بهناز جعفري، آتنه فقيهنصيري، فرخ نعمتي، نيما رئيسي، قدرتالله فرحزادي، فرحناز منافيظاهر و بهناز توكلي ساخته شده است. مسعود كراني مدير تصويربرداري، ناصر انتظاري صدابردار، مريم دوستي طراح گريم، داريوش پيرو طراح صحنه و لباس و طاهر اماني مدير توليد "پس از پايان" هستند.
حجت قاسمزاده اصل فيلمهاي "از شنبه تا پنجشنبه"، "تنهايي" و "كسوف" را در كارنامه دارد.
چهارشنبه 19 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]