تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 28 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):دانش منافق در زبان او و دانش مؤمن در كردار اوست.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1854107161




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

تلقي عرفاني از هنر هنر معنوي و فطرت انسان‌


واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: تلقي عرفاني از هنر هنر معنوي و فطرت انسان‌
جام جم آنلاين: ذات و نفس هنر، امري معنوي و انساني است و همانند ادب و عرفان از معارف ذوقي و شهودي به شمار مي‌آيد و نوعي علو حضوري است نه حصولي و در حوزه مفاهيم و تصورات ذهني نمي‌گنجد و غالبا جنبه توصيفي و ذوقي دارد. نگارنده با دقت نظر در اين معاني به ارزيابي اين توصيف‌ها پرداخته است.


هنر، يكي از بارزترين جلوه‌هاي اسرارآميز فرهنگ و تمدن انساني است كه همواره بر حيات انساني سايه افكنده است. هر جا كاوش‌هاي تاريخ تمدن و باستان شناسي، نشاني از تمدن و فرهنگ بشري و تجلي آن كشف مي‌كند، در هر سرزميني به عرصه ظهور مي‌رسد.

آثار و مظاهر گوناگون هنري، اعجاب پژوهشگران تاريخ تمدن و هنر را برانگيخته است و رموز ناپيداي آن، حكيمان را به انديشه و تامل فرو برده است. يك محقق تاريخ هنر با مطالعه آثار هنري و جلوه‌هاي آن، سيماي روشني از تمدن و فرهنگ بشري در سرزمين‌هاي پيشين به نمايش مي‌گذارد. هنر، از اسرار آفرينش و حيات فرهنگي انسان است كه انديشمندان علوم انساني را به پژوهش بيشتر فرا مي‌خواند.

معناي هنر

در تاريخ فرهنگ و هنر انساني، معناي هنر با نوعي الهام و اشراق همراه بوده كه گاهي عقل و ادراك انساني از درك سر آن عاجز است. اين موضوع نشان مي‌دهد هنر بيشتر با جان پاك هنرمند يا سبك بيان او پيوند دارد، نه با صورت‌هاي ذهني و خيالي.

نمي‌توان براي هنر مانند اشياء و عناصر طبيعي، فرمول يا ضابطه‌اي خاص تعيين كرد و از نظر منطقي، جنس، فصل و حد آن را ترسيم نموده و تعريف علمي از آن ارائه داد؛ چرا كه هنر، امري معنوي است و در دل آن نوعي اشراق و شهود نهفته است. لازم به توضيح است كه در جهان هستي، امور معنوي قابل تعريف نيستند؛ البته براي درك امور ذوقي و روحي به ارائه تعريف روشن از آنها نياز نيست.

درك و كشف ذوقي و وجداني هنر با دريافت بي‌واسطه از آن مهم است نه تعريف انتزاعي و منطقي. اين موضوع تنها به هنر و زيبايي محدود نمي‌شود، بلكه بسياري از معاني بسيط و مجرد مانند وجود، حكمت، علم و عرفان، ادب، محبت و عدالت را نيز در برمي‌گيرد. از اين امور نمي‌توان تعريف حقيقي ارائه كرد، زيرا اين تعاريف در محدوده و قالب علوم مي‌گنجد و امور شهودي و ذوقي را شامل نمي‌شود.

به همين علت است كه ذات هنر در دنياي امروز، هنوز به عنوان پديده‌اي اسرارآميز در ابهام باقي مانده و تعريف جامع و گويايي از آن ارائه نشده است. گويي هنر چونان قله‌اي دست نيافتني است كه انسان هر چه براي سلوك به آن تلاش مي‌كند، كمتر به كشف و شهود آن دسترسي مي‌يابد.

هنر در معناي خاص، به عنوان كمالات انساني آمده است. بعدها هنر در معنايي به كار رفته كه تقريبا معادل تخنه يوناني يا صنعتي است كه ابن عربي به كار ‌برده و در جاي خود به توضيح آن مي‌پردازيم.

هنر در عرفان‌

هنر كه زيبايي و آفرينندگي است، با نوعي خودآگاهي عرفاني و شهود دروني پيوند خورده است. انسان هنرمند با درك اين شهود، تمام عالم را شهود مي‌نمايد. در درون هنرمند، پنجره‌اي به سوي جمال و كمال بي‌انتهاي حق و روزنه‌اي براي ديدن نفس زيبايي هستي باز شده است، به صورتي كه ذات حق را مي‌بيند. هنرمند آنچه را در جمال هستي شهود مي‌نمايد، به زبان و قالب هنر، بيان مي‌دارد.

از اين رو هنر، تجلي و تمثيل نفس زيبايي و جمال حق است و به بيان ديگر گوهر هنر، تجلي شيدايي و مظهر زيبايي جان هنرمند نسبت به جمال حق است. الهام، زيبايي و خيال باطني، جانمايه هنر است. هنر، ظهور و جلوه جان پاك و زيباي هنرمند است كه در آثار و سبك هنري او انعكاس يافته است و زبان هنري مانند زبان عرفان جنبه نمادين دارد.

هنر، لطيف‌ترين و ظريف‌ترين تجلي ادراك هنرمند و جلوه و تجلي صورت جهان هستي است كه از عوالم برتر هستي و خيال برتر هنرمند سرچشمه گرفته است؛ بنابراين نفس هنر در عالي‌ترين جلوه و ظهور خويش، نوعي تجلي نشأت گرفته از تجلي جمال و صورت زيباي حق در جان و خيال هنرمند است.

انسان نيز آينه شفاف و جلوه زيباي تمام‌نماي حق است و به صورتي خدا‌گونه آفريده شده است.از اين رو هنر، هديه‌اي الهي و آسماني در باطن انسان است و جايگاهي خاص دارد. احساس و مرتبه خيال هنرمند بر اساس مبناي معرفتي، حكمت ذوقي، عرفان و نظام زيباي هستي استوار است.

با عنايت به حفظ جانب حرمت و قدر و بهاي هنر و توجه به مباني حكمت اشراقي و متعاليه هنر، جانمايه هنر در تمام جلوه‌هاي آفرينش ظهور دارد؛ بنابراين هر گونه آسان‌گيري در معناي هنر و هبوط آن از عالم پاك به عالم خاك، گناهي نابخشودني است و اين گوهر هنر، امانت الهي نزد انسان است كه بايستي به حضرت حق بازگردد.

نفس و ذات هنر مانند علم، ادب، هنر، حكمت و اخلاق از آن نظر كه امري ذوقي و وجداني يا شهودي است، با جان هنرمند پيوند دارد. از آنجا كه هنر به قطب درون‌ذاتي انسان باز مي‌گردد، بازگشت به علم حضوري دارد نه علم حصولي. از اين رو قابل تعريف علمي نيست.

اگر مسائل تجربه حسي علم‌گرايي، حس‌گرايي، پوزيتيويسم، كه پس از رنسانس و در قرن جديد در جهان غرب ارائه شد و بر انديشه شرقي‌ها نيز اثر گذاشت، بشر را در دام خويش افسون نمي‌كرد، امروزه انسان به قطب ذاتي و دروني معرفت توجه دقيق‌تري كرد، اسرار بيشتري را در جهان هستي كشف مي‌كرد.

اصولا مسائل هنري و زيبايي، تنها يك پديده عيني و خارجي نيست، بلكه احساس و درك زيبايي در فطرت دروني و جمال‌دوستي آدمي نهفته است و تنها به جهان بيروني باز نمي‌گردد، يعني به قطب درون‌ذاتي زيبايي ارتباط پيدا مي‌كند، بدين معنا كه اصل هنر و زيبايي در درون ماست، نه در صورت فيزيكي و ساختمان خارجي هنر.

مريم لباف‌زادي
 چهارشنبه 19 تير 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[مشاهده در: www.jamejamonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 152]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن