واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: صخرهنوردي سخت
سينمايجهان- ترجمه - كيكاووس زياري:
صخرهنوردي فقط كار قهرمان اكشني مثل سيلوستر استالونه در اكشن ماجراجويانه «صخرهنورد» نيست!
هاليوود براي مقابله با مشكلاتي كه طي روزهاي آينده پيش رو دارد، نيازمند گروهي از صخرهنوردان ماهر است. اين روزها در لسآنجلس فقط يك نام شنيده ميشود: «اعتصاب» و اين كلمهاي است كه لرزه بر اندام كمپانيهاي فيلمسازي مياندازد.
چند ماهي از تهديد به اعتصاب اتحاديه بازيگران سينما (SAG) ميگذرد و طي اين مدت هيچ پيشرفتي در مذاكرات بين آنها و نمايندگان كمپانيهاي فيلمسازي مشاهده نشده است.
آخرين بار نمايندگان دو طرف در آخرين روزهاي هفته قبل پاي ميز مذاكره نشستند. بحث اصلي آنان پيرامون «قرارداد، نهايي» بود كه بر اساس آن، اتحاديه بازيگران آمريكا 3 سال ديگر به همكاري با كمپانيهاي فيلمسازي ادامه ميدهد. اما اين مذاكرات هم بدون هيچ نتيجه مشخصي به پايان رسيد.
در بيانيههايي كه دو طرف منتشر كردند (و بسيار هم كوتاه بود) گفتند كه بحث اصلي پيرامون پيشنهاد 44صفحهاي اتحاديه بازيگران به كمپانيهاي فيلمسازي بوده است. يكي از نمايندگان كمپانيهاي بزرگ فيلمسازي ميگويد: «نمايندگان SAG درخواست كردند زمان بيشتري صرف مطالعه پيشنهادات دو طرف بشود. از قرار معلوم هر دو طرف ميخواهند مذاكرات به نتيجه خوبي برسد.»
با اين حال، طرفين هيچ تاريخ مشخصي را براي ديدار بعدي خود تعيين نكردند. بيانيه SAG هم هيچ اشارهاي به حركت و اقدام بعدي آنها نميكند. آنها فقط گفتند كه نمايندگان اتحاديه نيازمند «تجزيه و تحليل بيشتر و اساسيتر» هستند. نمايندگان اتحاديه طي روزهاي آينده پيشنهادات جديد كمپانيهاي فيلمسازي را مورد بحث و بررسي قرار ميدهند و واكنش لازم را نسبت به آن ابراز ميكنند.
كمپانيهاي فيلمسازي اميدوارند با كشتن زمان امتيازات لازم را از اتحاديه بازيگران بگيرند و اين همان كاري است كه آنها چند هفته قبل در ارتباط با دومين اتحاديه پرقدرت بازيگري آمريكا يعني فدراسيون آمريكايي هنرمندان راديو و تلويزيون (AFTRA) انجام دادند. اين فدراسيون كه حكم خواهر اتحاديه بازيگران سينما را دارد، چند هفته قبل با نمايندگان كمپانيهاي فيلمسازي به توافق رسيد و يك قرارداد جديد 3 ساله همكاري را امضا كرد.
امضاي اين قرارداد باعث شد تا كمپانيها يك نفس راحت بكشند. حالا اگر اعتصابي از سوي اتحاديه بازيگران سينما صورت گيرد، روند توليد برنامهها و محصولات تلويزيوني متوقف نخواهد شد (چيزي كه هنگام اعتصاب صد روزه اتحاديه فيلمنامهنويسان باعث دردسر و مشكل زياد شبكههاي تلويزيوني شد و تقريباً پخش اكثر برنامههاي پربيننده زنده را متوقف كرد.)
با اين وجود SAG تمامي 40هزار عضو رسمي خود را – كه برخي از آنها عضو AFTRA هم هستند – مجبور كرده از امضاي قرارداد كميتلطيف شده AFTRA خودداري كنند.
اعضاي اتحاديه اين هفته در يك نشست خصوصي در اين باره بحث ميكنند و پس از آن رسماً موضع خود را اعلام خواهند كرد. رهبران اتحاديه بازيگران عقيده دارند شكستدادن قرارداد AFTRA به آنها امكان آن را ميدهد كه با قدرت بيشتري در مذاكرات با كمپانيهاي فيلمسازي حاضر شوند. به اعتقاد آنها اقدام «خودسرانه» نمايندگان بازيگران تلويزيون به ضرر كل بازيگران است و مانع از به نتيجه رسيدن جمع متحد آنها عليه زورگويي و استثمار تهيهكنندگان سينما ميشود. فدراسيون آمريكايي هنرمندان راديو و تلويزيون حدود 120هزار عضو دارد كه هم در كارهاي تلويزيوني حضور دارند و هم با پروژههاي سينمايي همكاري ميكنند.
قرارداد 3 ساله همكاري اتحاديه بازيگران سينما با كمپانيهاي بزرگ فيلمسازي همين روزها به پايان ميرسد و اگر كمپانيها درخواستهاي مادي و معنوي بازيگران را قبول نكنند، آنها با شروع يك اعتصاب نامحدود از حضور جلوي دوربين فيلمبرداري خودداري ميكنند. اين اقدام به مفهوم توقف كامل توليد محصولات سينمايي است.
اتحاديه بازيگران از ماهها قبل درخواستهاي خود را اعلام كرده بود و مذاكرات آنها با نمايندگان كمپانيهاي فيلمسازي از اواسط ماه آوريل شروع شده بود. اين مذاكرات 2بار به شكست انجاميد و طرفين با وساطت لابيهاي مختلف اقتصادي و هنري دوباره به پاي ميز مذاكره برگشتند. خواستههاي بازيگران هم تا حد زيادي شبيه خواستههاي اتحاديه فيلمنامهنويسان است.
فيلمنامهنويسان هم وقتي كمپانيها، حاضر به پذيرش خواستههايشان نشدند دست به اعتصاب زدند. اولين خواست آنها كسب سود ناشي از فروش اينترنتي و ديويدي فيلمهاي سينمايي بود. اين خواسته در مذاكرات بازيگران و تهيهكنندگان هم حرف اول را ميزند. در عين حال، بازيگران خواستار امنيت كاري بيشتري هم سر صحنه فيلمبرداري هستند. اين در حالي است كه فيلمنامهنويسها ميگفتند هرگونه تغييري در فيلمنامهها بايد با اطلاع و نظر آنها باشد.
مذاكرات بين SAG و كمپانيهاي فيلمسازي روندي شبيه مذاكرات فيلمنامهنويسها با نمايندگان كمپانيها داشت. نتيجه بحثها و مذاكرات قبلي، يك اعتصاب بزرگ بود كه بيش از 100 روز طول كشيد و بيش از 500 ميليون دلار فقط براي اقتصاد كاليفرنيا ضرر و خسارت به همراه آورد، اما به عقيده تحليلگران اقتصادي و هنري يك اعتصاب احتمالي جديد، خسارتهاي بيشتر و بزرگتري به صنعت سينما و ديگر بخشهاي اقتصادي شهر لسآنجلس خواهد زد.
اعتصاب فيلمنامهنويسان روند توليد فيلمهاي سينمايي را كند كرد، ولي ساخت محصولات سينمايي متوقف نشد. كمپانيهاي فيلمسازي كار توليد فيلمنامههايي را كه از قبل خريده بودند ادامه دادند و اين باعث شد چرخه توليد به كار خود ادامه دهد. در همان زمان اتحاديه بازيگران سينما رسماً و طي بيانيهاي حمايت كامل خود را از اعتصاب فيلمنامهنويسها اعلام كرد و تعدادي از بازيگران هم در گفتوگوهايي جداگانه بر اين حمايت تأكيد كردند. براي مثال رابرت ردفورد اختلاف فيلمنامهنويسان و تهيهكنندگان را «جنگ سرمايه و تفكر» معرفي كرد.
اتحاديه بازيگران سينما در شرايطي مذاكره با نمايندگان كمپانيهاي فيلمسازي را شروع كرد كه يك برگ برنده در دست داشت و آن، عقبنشيني كمپانيها در برابر خواسته فيلمنامهنويسان بود. طبق تحليل آدمهاي نزديك به دنياي سينما، اين عقبنشيني به معني آن است كه بازيگران هم ميتوانند (حداقل) همان امتيازاتي را به دست بياورند كه فيلمنامهنويسان چند ماه قبل از كمپانيها گرفتند. در حقيقت، بازيگران سينما هم خواهان چيز بيشتري نيستند.
به جز كسب درصدي از سود حاصل از فروش اينترنتي و ديويدي فيلمها، بازيگران خواسته مهم – و غيرقابل اجابت – و بزرگ ديگري ندارند. كمپانيهاي فيلمسازي قبل از اين نشان دادهاند كه در پذيرش چنين خواستهاي مشكلي ندارند، اما سؤالي كه مطرح ميشود اين است كه پس چرا مذاكرات با نمايندگان بازيگران را كش ميدهند و قرارداد جديد را طبق خواسته اتحاديه بازيگران امضا نميكنند؟
تحليلگران در اين رابطه به 2نكته اشاره ميكنند: اول اينكه تهيهكنندگان با درخواست بازيگران موافقند و در نهايت قرارداد جديد درخواستي آنها را امضا ميكنند. اما آنها نميخواهند خيلي سريع اين كار را انجام دهند تا مبادا روي بازيگران و بقيه اتحاديهها زياد شود! تحليلها چنين حكايت ميكند كه مقاومت در برابر خواستههاي صنفي اتحاديه بازيگران (و ديگر اتحاديهها) به معني آن است كه تهيهكنندگان بهراحتي به كسي امتيازي نميدهند و كسب امتيازهاي جديد با دردسرهاي زيادي همراه خواهد بود.
در حقيقت، آنهايي كه امتياز ميخواهند بايد هزينههاي سنگين مربوط به آن را هم پرداخت كنند. نكته دوم اين است كه بخشي از بازيگران (منظور، فدراسيون هنرمندان راديو و تلويزيون است) به عنوان رفيق نيمهراه عمل كرده و با امضاي قرارداد مستقل با تهيهكنندهها، آب به آسياب دشمن ريختهاند.
كمپانيهاي فيلمسازي اميدوارند بتوانند از اين دودستگي نهايت استفاده را بكنند و اتحاديه بازيگران را به شرط پرداخت امتيازات كمتر پاي ميز مذاكره و امضاي قرارداد بكشانند.
اما اتحاديه بازيگران هم حاضر نيست از خواستهايي كه مطرح كرده چشمپوشي كند. آنها هنوز يك برگ برنده دارند كه در صورت لزوم از آن نهايت استفاده را خواهند كرد: اعتصاب، اين نكتهاي كه آنها بارها و بارها دربارهاش صحبت كردهاند. از قرار معلوم، بازيگران هيچ نگرانياي از بابت بيكاري كوتاه يا درازمدت خود ندارند. آنها خود را براي يك تعطيلي اجباري اما خودخواسته آماده كردهاند.
حتي جرج كلوني به شوخي گفتهاست: «ما كه فرصت استراحت نداريم. حداقل اين اعتصاب باعث ميشود با خيال راحت براي يك ماه به تعطيلات و استراحت برويم!» اين در حالي است كه اعتصاب فيلمنامهنويسان درسهاي خوبي هم به بازيگران داده است. اتحاديه بازيگران از مدتي قبل كار جمعآوري پول و اعانه را شروع كرد تا در صورت اعتصاب احتمالي، به كمك مالي آن دسته از بازيگراني بيايد كه وقوع اعتصاب، آنها را در موقعيت بد مالي قرار ميدهد.
رسانههاي گروهي ميگويند هاليوود و محيطهاي وابسته به آن در اين روزها در مود اعتصاب هستند و فعاليتهاي هنري، روند عادي و معمول خود را طي نميكند. آدمها در حال پچپچ كردن هستند و با ديدن يك غريبه، خودشان را در حال كار كردن نشان ميدهند. رفتار مديران با همكاران زيردست بهتر و مهربانانهتر شده است. فضا شبيه آرامش قبل از توفان است و انگار كه همه چشمانتظار وقوع فاجعهاي هستند كه نمونهاش را در اكشنهاي ماجراجويانهاي مثل «روز استقلال»، «گودزيلا» يا «پسفردا» ديدهاند!
نكته جالب اينكه اتحاديه بازيگران قبل از اين قراردادي با 300 تهيهكننده مستقل سينما امضا كرده و گفته اعتصاب آنها شامل اين تهيهكنندگان نميشود. به اين ترتيب بازيگران حتي در صورت شروع يك اعتصاب، جلوي دوربين فيلمبرداري محصولات مستقل سينمايي ظاهر خواهند شد. نماينده اتحاديه ميگويد: «ما هميشه مدافع سينماي مستقل و گردانندگان آن بودهايم. تهيهكنندگاني كه سرمايهشان را صرف توليد محصولات مستقل و غيرمتعارف ميكنند، آدمهايي نجيب و قابل احترام هستند.
درگيري ما با كمپانيهاي بزرگ فيلمسازي شامل آنها نميشود و آنها را در بر نميگيرد. ما خواهان حقوق قانوني خود هستيم و اميدواريم كمپانيهاي فيلمسازي اين حقوق را به رسميت بشناسند. زماني كه 3 سال قبل قرارداد همكاري با نام آنها را امضا ميكرديم، چيزي به نام فروش اينترنتي فيلمها وجود نداشت اما حالا آنها از فروش اينترنتي محصولات سينمايي سود خوبي ميكنند. طبيعي است كه بخشي از اين سود حق طبيعي بازيگراني است كه باعث فروش و موفقيت آنها ميشوند.»
رويترز- 4 جولاي 2008
تاريخ درج: 18 تير 1387 ساعت 09:22 تاريخ تاييد: 18 تير 1387 ساعت 10:05 تاريخ به روز رساني: 18 تير 1387 ساعت 10:00
سه شنبه 18 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]