واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: ياد ايام ،مهمترين رويدادهاي تاريخي در چنين روزي
تهران / واحد مركزي خبر / فرهنگي 18/ 04/ 87
امروز سه شنبه هجدهم تير سال 1387 هجري شمسي برابر با پنجم رجب سال 1429 هجري قمري و هشتم جولاي سال 2008 ميلادي است .
مهمترين رويدادهاي تاريخي ،سياسي و فرهنگي در چنين روزي به اين شرح است :
==============================
پنجم رجب سال92هجري قمري: طارق بن زياد فرمانده سپاه اسلام به مكاني رسيد كه بعدها جَبَلُ الطّارق ناميده شد.
طارق با سپاهي متشكل از7000هزارجنگجو عازم اسپانيا شده بود.
سُردريك شاه اسپانيا پس از شنيدن خبرپيشروي مسلمانان سپاهي شامل100000هزار سرباز براي مقابله راهي جنوب كرد.
دو سپاه در برابر هم صف آرايي كردند و مسلمانان با وجود عده كمتر به پيروزي رسيدند.
اين پيروزي در مدت كمتر از چهار روز بدست آمد بعد ازآن مسلمانان به پيشروي خود ادامه دادند و به طرف شمال حركت كردند و شهرقُرطُبه را فتح كردند.
طارق سپس آهنگ شرق كرد، بعد ازفتح مُرسيه و حركت به طرف طُلَيطَلِه، فرمان موسي بن نصيربه طارق رسيد كه به او دستورعقب نشيني و قطع فتوحات را داده بود. بدين ترتيب طارق بن زياد آهنگ بازگشت كرد.
================================
5 رجب سال 244هجري قمري: اِبن سِكّيت دانشمند لغت شناس و نحوي ايراني تبار و شيعه مذهب به دستور متوكل خليفه عباسي شهيد شد.
ابن سِكّيت در يكي از شهرهاي خوزستان به دنيا آمد؛ سپس همراه خانواده به بغداد رفت و رفته رفته عالمي مشهورشد.
متوكل ابتدا او را براي تربيت دو فرزندش به دربارفراخواند. اما پس ازآگاهي ازعلاقه ابن سكّيت به علويان و شيعه بودن او بر وي خشم گرفت و به علت علاقه ابن سكّيت به امام علي(ع) و خاندانش او را به مرگ محكوم كرد.
از ابن سكّيت آثاري با ارزش به يادگار مانده است كه « اِصلاحُ المَنطِق درباب لغت، اَلاَلفاظ درباره واژگان متشابه و اَلاَضداد درباره معاني متضاد كلمات» ازآن جمله اند.
===========================
5 رجب سال471هجري قمري: اَبوعلي عَبدُ الله بن بناء دانشمند علوم قرآني، محدث و فقيه عاليقدر مسلمان دارفاني را وداع گفت.
ابن بنا قرائات هفتگانه، فقه و حديث را از استاداني چون ابوالحسن حُمامي آموخت.
او به تحقيق و مطالعه علاقه وافرداشت و علاوه برعلوم ديني درزمينه هاي علوم تاريخ، حديث، كلام، لغت و شرح احوال نيز تحقيقات جامعي كرد و دراين زمينه ها صاحب آثارمتعددي است. اما درحال حاضر فقط سه اثرخطي ازابن بناء موجود است كه دركتابخانه ظاهريه دمشق نگهداري مي شود يادداشتهاي روزانه ابن بنا ب خط خودش كه جزئي ازكتاب تاريخ اوست ازجمله اين آثاراست.
============================
5 رجب سال721هجري قمري: ابن بناي مراكشي رياضيدان و ستاره شناس بزرگ قرن هشتم هجري قمري درگذشت. ابن بنا درموطن خود مراكش صرف و نحو، حديث، فقه و رياضيات را آموخت. سپس درشهرفاس به فراگيري طب و ستاره شناسي پرداخت و بعد ازتكميل معلومات خود درهمين شهر به تدريس رياضيات و هيئت مشغول شد. او دانشمندي نيك نفس و زاهد بود و علوم را با زباني ساده و شيوا به شاگردان خود درس مي داد. ازآثارابن بناي مراكشي «كتاب تَلخيصُ اَعمال الحِساب» را درزمينه رياضي مي توان نام برد.
==============================
8 جولاي سال 1807 ميلادي : همزمان با امضاء معاهده تاريخي تلسيت در ناحيه اي به همين نام در سرزمين روسيه ميان ناپلئون بناپارت و تزار الكساندر اول امپراتور روسيه معاهده ديگري به نام پيمان اتحاديه دو امپراتوري نيز امضاء شد. بر اساس اين پيمان روسيه و فرانسه متعهد شدند در صورت حمله هر كشورديگر به خاك سرزمينشان يكديگر را ياري كنند. اما دوره دوستي و اتحاد اين دو كشور تنها تا سال 1810 ادامه يافت. زيرا روسيه به اين نكته پي برده بود هوا داري نظام قاره اي، تجارت روسيه را مختل خواهد نمود. به همين سبب بندرهاي روسيه را بر روي كشتي هاي بي طرف گشود و براي كالاهاي فرانسوي نيز مالياتهاي سنگين وضع نمود . عاقبت دوران اتحاد دو امپراتوري با هجوم نافرجام ناپلئون به روسيه در 24 ژوئن سال 1812 ميلادي خاتمه يافت.
========================
8 ژوئيه سال 1880ميلادي : پل بروكا دانشمند و جراح معروف فرانسه و باني علم جمجمه شناسي در گذشت. بروكا پس از اتمام تحصيلات خود در طب و جراحي به تحقيق در مبحث جمجمه شناسي و نژاد شناسي پرداخت و بدين ترتيب رابطه ميان طب و جامعه شناسي را به اثبات رسانيد.
كد0001/10107/98
سه شنبه 18 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 293]