واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: تقويت هويت ديني در اوقات فراغت / 1اوقات فراغت؛ فرصت طلايي براي برنامهريزيهاي درازمدت ديني و فرهنگي
گروه اجتماعي: توجه و اهتمام متوليان فرهنگي در زمان فراغت جوانان و نوجوانان از تحصيل بايد در راستايي هدايت شود كه به مديريت برنامههاي كلان ديني و فرهنگي بينجامد تا اين برنامهها در درازمدت به بار بنشيند.
اوقات فراغت يعني بازه زماني كه افراد فارغ از نقش رسمي و الزامي خود بتوانند فعاليتهاي آزادانه بر اساس گزينش شخصيشان داشته باشند كه چگونگي گذران اين اوقات متناسب با سن، جنس، طبقه اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، مكان زندگي (شهر يا روستا) و همچنين نيازهاي روحي و رواني متفاوت است.
برخي اوقات فراغت را مربوط به فعاليتهاي نشاطآور و فرحبخش ميدانند كه فرد به دور از كارهاي ضروري در زندگي در قالب آن به استراحت ميپردازد اما آنچه مسلم است اينكه اوقات فراغت ميتواند بهترين زمان براي شكوفايي استعداد، خلاقيت و نوآوري براي فرد باشد و در عين حال اين فرصت ميتواند صرف آموزش و كسب مهارت جديد شود.
در احاديث متعددي از ائمه معصومين(ع) آمده است كه «تفريح مؤمن كار است» اما اينكه چقدر اين مفهوم در رئوس كاري نهادهاي برنامهريز قرار ميگيرد ـ به اين معنا كه از بيفايده بودن و هدر رفتن فرصت اين ايام پرهيز شود ـ و افزون بر آن نشاط و شادابي را به فرد تزريق كند بايد از رهگذر تجزيه و تحليل برنامههاي فرهنگسراها، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، سازمان ملي جوانان، كميته امداد و ... مورد بررسي قرار گيرد.
بسياري از والدين در ايام فراغت فرزندان خود از تحصيل، دغدغه پركردن زمان خالي آنها را دارند و ميخواهند اين ايام به بطالت سپري نشود اما كمتر به تفاوت و تمايز پركردن اوقات با غنيسازي آن ميانديشند.
در سالهاي اخير كه سطح تحصيلات والدين بهطور نسبي افزايش يافته اين دغدغه نيز بهطور محسوستري دنبال ميشود اما با اين حال به تجربه ميتوان گفت كه گرايش به كلاسهاي ورزشي، كلاسهاي آموزشي مانند زبان انگليسي و ... مقصدي است كه دغدغههاي ذهني والدين بيشتر به آنها ختم ميشود.
پرسشي كه با آگاهي از اين پيشزمينه ذهني مطرح ميشود، اين است كه در زماني كه ذهن جوان و نوجوان آمادگي مطلوبي براي درك بسياري از مضامين ديني، اجتماعي، فرهنگي و حتي سياسي جامعه خود را دارد كه در زمان تحصيل برايش سخت جلوه ميكند، آيا بهتر نيست برنامهها با رويكرد خلاقانهتري در مراكز مورد نظر دنبال شود؟
در زماني كه متخصصان امور مذهبي و كارشناسان ديني دائماً بر لزوم ارتقاي سطح آگاهيهاي ديني و فرهنگي و اجتماعي دانشآموزان و دانشجويان تأكيد ميكنند، چگونه ميتوان از اين فرصت براي تحقق اين هدف استفاده كرد؟
بهعنوان مثال درباره برگزاري كلاسهاي قرآن، آيا تنها بهانه برگزاري اين كلاسها ميتواند حفظ يا روخواني و روانخواني قرآن باشد يا ظرفيتهاي بالقوه ديگري هم وجود دارد كه هنوز به فعليت نرسيده است؟
حتي مسئله ادامهدار بودن اين برنامهها در طول سال و تأكيد بر اينكه فعاليتهاي جنبي آموزشي و تفريحي تنها نبايد به ايام تابستان محدود شود، در كنار برخي از پرسشهاي ديگر از دلايل آغاز سوژهاي با عنوان «راهكارهاي تقويت هويت ديني در اوقات فراغت» است كه در خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) در قالب سلسله گفتوگوهايي به آن پرداخته خواهد شد.
دوشنبه 17 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 159]