واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مدير مسئول وقت روزنامه ايران در دادگاه: نگاه ما در جهت تقويت نظام بوده است
خبرگزاري فارس:مدير مسئول وقت روزنامه ايران گفت: 17 شكايت مطرح شده را قبول ندارم چرا كه در نگاه ما تضييع حقوقي نبوده و نوع نگاهمان در جهت تقويت نظام بوده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعي فارس، دادگاه رسيدگي به جرام مطبوعاتي مدير مسئول سابق روزنامه ايران حسين ضيايي براساس اصل 168 قانون اساسي امروز به صورت علني با حضور هيئت منصفه دادگاه مطبوعات به تصدي قاضي حسينيان در شعب 1083 دادگاه عمومي استان تهران برگزار شد.
شكات اين پرونده معاون وقت رئيس كل دادگستري تهران و نماينده مدعيالعموم و همچنين فرمانده قرارگاه ثارالله سپاه پاسداران انقلاب اسلامي و وزارت فرهنگ و آموزش عالي بخش پژوهش هستند.
شاكيان خصوصي اين پرونده نيز صدرالدين جهانآرا، محمد زرخريدي، عباس سليمانيان، فاطمه اسماعيلي، مژگان محمدي، حسن صابري، عليرضا تقيزنجاني، آقاي هاشمي، سرهنگ بوربور، مجيد تجويدي، نورالله ملككندي، محمد نوروزي، قربانعلي نوري، علي ريواز، و منصور فدايي هستند.
همچنين بعضي از شكات از جمله سرپرست اداره حقوقي مؤسسه كيهان، معاونت حقوقي ستاد اجرايي فرمان امام(ره)، مسئول روابط عمومي سازمان قضايي نيروهاي مسلح، مدير مسئول نشريه يالثارات و مديركل قضايي سازمان زندانها و اقدامات تأميني در اين پرونده اعلام رضايت كردند.
در ابتداي جلسه نماينده مدعيالعموم آذرتاش با اشاره به اينكه شكايات مطرح شده در اين پرونده مربوط به قبل از سال 82 و احياي دادسراست، گفت: شكايت مدعيالعموم در اين پرونده در خصوص درج مطلبي با عنوان «زني كه تو پيادهرو گم شد» و همچنين مطلبي در ستون بدون شرح با كمي توضيح است كه مصداق انتشار مطالب هجو گونه است و مدعيالعموم در اين خصوص تقاضاي رسيدگي دارد. سپس نماينده فرمانده قرارگاه ثارالله متن شكايت خود را بدين شرح اعلام كرد كه اين قرارگاه نامه محرمانهاي را خطاب به رياست دادگستري استان تهران در خصوص فيلم اعتراض به كارگرداني مسعود كيميايي و مسائلي كه در اين فيلم وجود داشته است به دادگستري استان تهران نوشته بود و روزنامه ايران اين نامه محرمانه را كه هنوز در مراحل تحقيقات مقدماتي بود در تاريخ 13 مرداد 79 در روزنامه درج كرد.
وي اضافه كرد: اين روزنامه علاوه بر درج تحقيقات مقدماتي در خصوص اين نامه مطالبي را عنوان كرده كه كذب است مطلبي همچون اين كه با شكايت قرارگاه ثارالله مسعود كيميايي به دادگاه احضار شد و اين كه در اين فيلم به اشاعه و ترويج فرهنگ غلط رژيم گذشته پرداخت شده و بدحجابي ترويج شده است.
نماينده فرمانده قرارگاه ثارالله ادامه داد: اينكه اين روزنامه چگونه به اين نامه دسترسي پيدا كرده است اطلاع نداريم اما از دادگاه تقاضا داريم كه با توجه به اينكه اين موضوع سري بوده و هيچ كس نبايد تا پس از اثبات شدن آن را منتشر ميكرده است به دادخواست ما رسيدگي كنند.
سپس منشي دادگاه شكايات شاكيان خصوصي را كه در دادگاه حضور نداشتند، قرائت كرد.
در ادامه قاضي حسينيان اتهامات مدير مسئول وقت روزنامه ايران را انتشار مطالب خلاف عفت عمومي، افترا و توهين به نهادهاي نظام و دستگاههاي قضايي، انتشار مطالب هجو گونه به شكايت مدعيالعموم، نشر اكاذيب به قصد تشويش اذهان عمومي و اضرار به غير، چاپ مطالب خلاف واقع و افترا، چاپ عكسها و مطالب مربوط به دادگاههاي علني قبل از قطعي شدن حكم و انتشار تحقيقات مقدماتي جلسات دادگاه با شكايت شاكي خصوصي اعلام كرد و از وي خواست كه دفاعيات خود را به دادگاه ارائه دهد.
مدير مسئول وقت روزنامه ايران در دفاع از خود گفت: در طول خدمتم از بعد از سال 58 و پيروزي انقلاب در موقعيتهاي مختلف از جمله سپاه پاسداران مشغول خدمت بودم، همچنين در بخشهاي مختلف كار خبري را تجربه كردم و تمامي تجاربم برگرفته از يك سلسله مباني روشن ديني و در عين حال حرفهاي بوده است كه در روزنامه ايران نيز سعي كردم اين تجربيات را به منصه ظهور بگذارم.
وي اضافه كرد: متأسفانه به دليل تعدد تعاريف و برداشتهاي سياسي كه در عرصه مطبوعات بروز و ظهور كرده، از سال 75 به اين طرف فضاي مطبوعات دچار فراز و نشيب شده است كه بايد فكري براي آن شود.
ضيايي تصريح كرد: همواره سعي كردم خط سير كاري روشن بر اصول نظامند و در چارچوب تقويت نظام پي بگيرم و نميتوانم اين اتهام را قبول كنم كه تأمل يا ارادهاي در جهت تضعيف نهادها در مطالب روزنامه بوده است.
وي ادامه داد: من تنها مدير مسئول روزنامه ايران نبودم بلكه مجبور بودم در شبانهروز بيش از 8 نشريه و روزنامه را مطالعه كنم و برآنها نظارت داشته باشم اين كار سنگيني است و دوستان مطبوعاتي به اين موضوع واقفند.
ضيايي با اشاره به شكايت انصار حزبالله گفت: در خصوص اين شكايت مطلبي با عنوان «حمله تعدادي اوباش به جهانگردان در اصفهان» كه در صفحات داخلي كار شده بود، گفت:اگر شاكي توجه ميكرد بنده بلافاصله دستور اصلاح اين عنوان را داده بودم و اين جمله به عنوان «عدهاي مهاجم ناشناس» در صفحه اصلي تغيير كرد اما متاسفانه با سهلانگاري يكي از عوامل اين عنوان در صفحه داخلي اصلاح نشده است و با همان عنوان به چاپ رسيده است.
وي اضافه كرد: با چاپ اين مطلب قصد توهين نداشتهايم و بديهي است كه اين اتهام قابل پذيرش نيست. مستندات نيز موجود است كه اين عنوان تغيير كرده و در صفحات داخلي به علت اهمال باقي مانده است.
ضيايي ادامه داد: بعضي از متهمان كه داراي پرونده قضايي بودهاند از خانواده شهدا بودند و روزنامه خبر مربوط به آنها را درج كرده است و اين موضوع براي خانوادههاي محترم شهدا مطرح شده كه روزنامه در صدد برآمده كه خانواده شهدا را زير سوال ببرد اما مجموعه كساني كه در روزنامه بودند اصلا چنين ديدگاهي نداشتند بلكه تنها خبر را درج كردند و هيچگونه قصد توهيني در بين نبوده است.
ضيايي تصريح كرد: در مورد برخي از اخبار قضايي نيز كه در صفحه حوادث چاپ شده ذكر اين موضوع لازم است كه در مورد برخي از اين اخبار دادگاه درخواست داشته كه اسم و عنوان و حتي عكس متهمان جهت پيگيري در نشريات چاپ شود كه بعد از چاپ عكس نيز طبيعتا پس از رسيدگي به جرايم متهمان آنها در بخشي متهم شناخته شده و در بخشي تبرئه ميشوند و در اينجاست كه فرد متهم از روزنامه شكايت ميكند كه با حيثيت من بازي شده است در صورتي كه روزنامهنگار و روزنامه هيچ تعمدي در درج اين اخبار نداشتهاند.
وي گفت: كمتر ارادهاي را سراغ دارم كه بصورت آگاهانه اقدام به چنين كاري كند.
ضيايي تصريح كرد: در طول دوره مدير مسئوليام موظف بودم كه نشريات زيادي را مطالعه كنم و به هيچ وجه سعي نداشتم كه به خانواده شهدا افترا بزنم و همواره سعي كردم مطابق ماده 2 قانون مطبوعات رفتار كنم و در همينجا اگر در مواردي به صورت سهوي افترايي به كسي زده شده است خود را موظف ميدانم كه عذرخواهي كنم.
وكيل مدافع متهم سردار خدامي نيز در دفاع از موكلش گفت: در درج مطالب مورد شكايت در روزنامه به هيچ وجه جملات توهينآميز بكار نرفته و هدف صرفا رعايت رسالت مطبوعاتي و آگاهي بخشي بوده است.
وي اضافه كرد: تمامي شكايات مطرح در اين پرونده از سال 78 لغايت 80 بوده كه مشمول مرور زمان ميشود.
وكيل مدافع متهم ادامه داد: در اكثر شكايت مطرح شده برعليه موكلم شاكي در طرح دعوا سمت ندارد و داراي وجاهت قانوني براي شكايت نيست همچنين روزنامه در درج اخبار حوادث تنها در جهت رسالت مطبوعاتي فعاليت كرده است.
وي در مورد شكايت نماينده مدعيالعموم گفت: تمامي مطالب و موارد مندرج در راستاي ماده 9 آييننامه اجرايي قانون مطبوعات به عنوان تحليل سياسي راديو ، مندرج است و موكلم به هيچوجه قصد توهين و افترا به نهادهاي نظامي را نداشته و ندارد.
خدامي در خصوص شكايت مدعيالعموم در رابطه با چاپ مطلبي با عنوان «زني كه تو پيادهرو گم شد» مبني بر اينكه اين مطلب خلاف عفت عمومي است گفت: ذكر مسائل و معضلات موجود در جامعه از وظايف اساسي و رسالت مطبوعات است و هدف آگاهي بخشي و گوشزد مسائل به مسئولان بوده تا در اين رابطه چارهانديشي كنند و ريشه اين معضلات را بخشكانند.
وي ادامه داد: موكلم هيچگونه سوء نيتي از درج اين مطلب نداشته است و نميتوان وجود مشكلات غيراخلاقي را منكر شد ذكر اينگونه اخبار بهيچوجه برخلاف عفت عمومي نيست و روزانه چندين پرونده از اين دست در دادگاهها تشكيل ميشود.
خدامي در خصوص شكايت قرارگاه ثارالله گفت: قرارگاه مذكور داراي شخصيت حقوقي مستقل براي شكايت نيست همچنين صرف درج اين خبر و موضوع شكايت به هيچ عنوان جرم نبوده و نيست و برفرض اينكه اين نامه با مهر محرمانه بوده لذا با توجه به اينكه موكل بنده اصل نامه را نداشته موظف به عدم درج اين خبر نبود است بنابراين درج اين خبر مصاديق افترا به منظور تشويش اذهان عمومي نبوده است.
وي تاكيد كرد: هدف موكل من از چاپ مطالب مورد شكايت در روزنامه تنها آگاهي بخشي به مردم در راستاي قانون مطبوعات است.
خدامي در پايان گفت: از هيات منصفه تقاضاي اعلام نظر بر بيگناهي و صدور حكم تبرئه براي موكلم را دارم.
قاضي حسينيان بعد از شنيدن دفاعايت وكيل مدافع متهم گفت: جرائم مطبوعاتي اكثرا مشمول تعزير است و مبناي ما در رسيدگي نيز همين موضوع است بنابراين بسياري از شكايتهاي مطرح شده مشمول مرور زمان نميشود.
وي گفت: در مورد اين موضوع نيز كه برخي از شاكيان سمت براي شكايت ندارند بايد جداگانه در راي مورد توجه قرار گيرد.
حسينيان ادامه داد: در رابطه با مطالبي كه به دستور رياست دادگاه و به نقل از روابط عمومي مورد استفاده روزنامه قرار گرفتهاند بايد مدارك مستند به دادگاه ارائه شود همچنين در رابطه با چاپ تحقيقات مقدماتي كه با تصاوير، مشخصات و هويت دقيق به آن اشاره شده نيز روزنامه بايد مجوز قانوني براي چاپ داشته باشد يا اينكه حكم قطعي صادر شده باشد.
وي افزود: در اين رابطه نيز بايد رضايت شاكيان جلب شود و يا اينكه مستندات اينكه دادگاه يا روابط عمومي از روزنامه خواسته است تا اين مطالب مورد استفاده قرار گيرد، به دادگاه ارائه شود.
ضيايي در آخرين دفاعايت خود تاكيد كرد: با توجه به اينكه مسئوليت بيش از 8 نشريه را داشتم در چنين حجم گستردهاي بروز برخي از خطاها طبيعي است البته اين به معناي توجيه نيست.
وي گفت: در بين 8 مجموعه ما مجموعا 17 شكايت داشتيم كه غالبا از سوي اشخاص حقيقي مطرح شده است و بعنوان مثال در مورد شكايت انصار حزبالله اصلاحيه صفحه اول نشان ميدهد كه اين شكايت نميتواند وارد شود زيرا به علت اهمال فردي بوده است.
ضيايي ادامه داد: همچنين اگر توهين به خانواده شهدا صورت گرفته عذرخواهي ميكنم.
وي تصريح كرد: در مورد شكايتي كه از سوي افراد حقيقي مطرح شده است نيز عمده شكايتهاي مطرح شده مواردي بوده كه محكوميت گرفتنداند.
ضيايي همچنين با اشاره به اينكه بيش از 8 سال از درج اين اخبار گذشته است و پرونده شامل مرور زمان شده است گفت: برخي از مطالب و عكسهاي مربوط به صفحه حوادث با درخواست تلفني بازپرسان و دادگاه در روزنامه درج شده و ما با چاپ آنها قصد تشويش اذهان عمومي و يا اهانت به جايگاه حقوقي افراد را نداشتهايم.
وي در پايان با اشاره به اينكه تقاضاي تبرئه دارم گفت: 17 شكايت مطرح شده را قبول ندارم و در نگاه ما تضييع حقوقي نبوده و نوع نگاه در جهت تقويت نظام بوده است.
انتهاي پيام/ز
يکشنبه 16 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 329]