واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نامه متكي در حال ارسال به 5+1؛نيويوركتايمز: درخواست تعليق غني سازي بيپاسخ ماند
اعتماد ملي: پس از آنكه در روز جمعه علياصغر خاجي سفير ايران در بلژيك پاسخ منوچهر متكي به نامه وزيران خارجه 1+ 5 و سولانا را به مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا تحويل داد، سفيران ايران در برلين و مسكو هم پاسخ اين نامه را به فرانك والتر اشتاين ماير وزير امور خارجه آلمان و آلكسي بارادافكين معاون وزير امور خارجه روسيه تسليم كردند. پاسخ نامهاي كه روز 25خرداد خاوير سولانا مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا و مديران كل سياسي 551 به وزيرخارجه ايران تحويل دادند در پاي آن امضاي شش وزير خارجه و سولانا آمده بود و تاكيد ميكرد:
مذاكرات رسمي را ميتوان به محض توقف فعاليتهاي مربوط به غنيسازي و بازفرآوري از سوي ايران از سر گرفت. علاقهمنديم تصريح نماييم كه ما حق ايران را تحت پيمانهاي بينالمللي كه اين كشور امضا نموده و پذيرفته است، به رسميت ميشناسيم... از شما ميخواهيم نامهحاضر و پيشنهادهاي ما را با دقت بررسي نماييد. اميدواريم بهزودي بتوانيم پاسخي از شما دربارهآن دريافت كنيم. پيشنهادهاي ما فرصتهاي قابل توجهي براي منافع سياسي، امنيتي و اقتصادي ايران و منطقه فراهم ميآورند. اين، گزينشي مقتدرانه براي ايران است. ما اميدواريم پاسخ شما مثبت باشد؛ چنين پاسخي سبب افزايش ثبات و پيشبرد بهروزي براي ملتهاي همه ماست.>گرچه هنوز تهران پاسخي به بسته پيشنهادي 551 نداده و فقط در گفتوگوي تلفني سعيد جليلي دبير شورايعالي امنيت ملي ايران و سولانا توافق شده كه مذاكرات اواخر تيرماه از سرگرفته شود، اما پاسخنامه وزيران خارجه 551 ميتواند پيشبيني پاسخ ايران به بسته مشوقها را امكانپذير كند؛ چنانكه راديوي بينالمللي فرانسه گزارش ميدهد: ميان آنها وجود دارد.> گرچه غلامحسين الهام سخنگوي دولت ايران هم روز گذشته اعلام كرد و اين ميتواند نشانهاي باشد از اينكه تهران قصد تعليق غنيسازي اورانيوم كه شرط آغاز مذاكرات است را ندارد؛ البته بلافاصله اين پرسش پيش ميآيد كه در اين صورت چگونه سولانا و جليلي بر آغاز مذاكرات طي دو هفته آينده به توافق رسيدهاند؟
روزنامه نيويوركتايمز به نقل از مقامات دخيل در تلاش ديپلماتيك در رابطه با برنامه هستهاي ايران، نوشت: ايران بهطور رسمي به پيشنهاد بينالمللي كه با هدف حل بنبست بر سر برنامه هستهاي اين كشور دريافت كرده است پاسخ داد اما به اين مساله حساس كه آيا فعاليت غنيسازي را تعليق ميكند يا نه پاسخي نداده است. به گزارش ايسنا، اين روزنامه آمريكايي گزارش داد: اين پاسخ كه در قالب نامهاي از منوچهر متكي، وزير امور خارجه ايران ارائه شده است در عوض ميگويد كه ايران تمايل دارد مذاكراتي سازنده را با خاوير سولانا، رئيس سياست خارجي اتحاديه اروپا و شش قدرت درگير در مساله هستهاي ايران داشته باشد. اين نامه به طور خاص به هيچيك از پيشنهادهايي كه در ماه گذشته به ايران ارائه شد، پاسخ نميدهد. به گفتهمقاماتي كه طبق قواعد معمول ديپلماتيك از اشاره به نامشان خودداري كردند، در پاسخ ايران آمده است: به گفتهآنها در اين نامه همچنين از تحريمهاي شوراي امنيت سازمان ملل انتقاد شده و تحريمها را خوانده است و از به دليل صحبت ميكند.به گفتهكريستينا گالاش، سخنگوي خاوير سولانا، رئيس سياست خارجي اتحاديه اروپا، پاسخ ايران عصر جمعه به دفتر سولانا تحويل داده شد. با اين حال دولتهاي درگير، روز جمعه از مذاكره درباره ماهيت پاسخ ايران در اظهارات علني خودداري كردند. گوردون جاندروئه، معاون مطبوعاتي كاخ سفيد در بيانيهاي اعلام كرد: قصد داريم پاسخ ايران را بررسي كنيم. وي گفت كه آمريكا با پنج دولت ديگر متشكل از انگليس، فرانسه، آلمان، روسيه و چين پيش از ارائه پاسخ رسميشان مذاكره خواهد كرد. همچنين يك مقام وزارت امور خارجهانگليس، گفت: ما پاسخ ايران را دريافت كردهايم و (با ديگر دولتها) پيش از پاسخگويي مشاوره ميكنيم.
مقامات در دفتر سولانا نيز گفتند كه در خصوص ماهيت نامه ايران به سرعت اظهارنظر نخواهند كرد.
همچنين مقامات ديگري كه در مذاكرات شركت دارند ابراز دلسردي كردند. يكي از آنها، گفت: هيچ چيز جديدي در پاسخ ايران نيست. مقامات غربي ادعا ميكنند كه ايران قصد دارد رفت و آمد ديپلماتيك را به درازا بكشاند تا بتواند به فعاليتهاي هستهاي خود ادامه دهد.
يك مقام ديگر گفت كه ممكن است به دليل اينكه ايران در كل به آنها پاسخ داده و به صراحت مشوقها را رو نكرده است، دستپاچه شوند.
روسيه و چين تاكنون به دنبال كردن مذاكرات با ايران حتي در صورتي كه غنيسازي را متوقف نكند، تمايل نشان دادهاند. آمريكا، فرانسه و انگليس، برعكس، تمايل دارند به اعمال فشار عليه ايران از طريق اعمال تحريمهاي بيشتر در صورت عدم پايبندي ايران ادامه دهند. اتحاديه اروپا اواخر ژوئن تحريمهاي جديد عليه ايران را تصويب كرد كه فراتر از تحريمهاي اعمال شده شوراي امنيت بود و بر اساس آن 35 شركت و فرد ايراني كه گفته ميشود با برنامه هستهاي يا موشكي ايران مرتبطند تحت تحريم قرار ميگيرند. در نامهايران گفته ميشود كه ظاهرا اشاره به نقاط توافق - ميان نامه متكي به سازمان ملل و نامه شش كشور به ايران وجود دارد. نامه جديد ميگويد كه سعيد جليلي، مذاكرهكننده ارشد هستهاي ايران رياست هيات ايراني را برعهده خواهد داشت.
اوايل روز جمعه جليلي در تماس تلفني به سولانا گفت كه دولت ايران پاسخ خود را با آماده كرده است. به گفته گالاش وي ابراز تمايل كرد به زودي براي تداوم مذاكرات با سولانا ديدار كند. به نوشته نيويوركتايمز، شش كشور در پيشنهادشان فضاي مانور را براي ايران با يك جدول زماني براي مذاكرات آغازين باز گذاشتند.
مذاكرات مقدماتي بر اساس طرح آنها با يك تعليق دو جانبه شش هفتهاي آغاز ميشود كه در آن شوراي امنيت تحريمهاي بيشتر و ايران غنيسازي را تعليق ميكند. اين امر ميتواند به ايران اجازه آغاز مذاكرات درباره برنامه هستهاياش در آينده را در حالي بدهد كه اين كشور به غنيسازي اورانيوم ادامه ميدهد. در نامه ايران هيچ اشارهاي به اين رويكرد نشده است.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
مشاهده خبر بعدي
------------
يکشنبه 16 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 149]