واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نويسنده: فرزان شهيدي آتش بس حماس و اسراييل
خبرگزاري فارس: بسياري از مقامهاي اسرائيلي نسبت به پايداري آتش بس خوش بين هستند، اما شماري از آنها همسو با دولت آمريكا اوضاع را شكننده ارزيابي ميكنند.
بسياري از ناظران توافق آتش بس شش ماهه ميان رژيم صهيونيستي و جنبش حماس را رويدادي مهم مي دانند كه تاثيرات مهمي در روند تحولات آتي منطقه برجاي خواهد گذارد. برخي با خوش بيني اين توافق را زمينه ساز آرامشي پايدار در منطقه و به دنبال آن پيشبرد روند سازش قلمداد مي كنند، در حالي كه گروهي ديگر اين آتش بس را شكننده و به مثابه آتش زير خاكستر تلقي مي كنند. بسياري از مقامهاي اسرائيلي نسبت به پايداري آتش بس خوش بين هستند، اما شماري از آنها همسو با دولت آمريكا اوضاع را شكننده ارزيابي ميكنند.
يكي از دلايل اين ترديد آن است كه حماس عليرغم پذيرش آتش بس، همچنان از به رسميت شناختن رژيم صهيونيستي خودداري مي كند، لذا برخي مقامات صهيونيستي موضوع آتش بس را نوعي تاكتيك از سوي حماس دانسته اند كه در سايه آن مي تواند به تجهيز بيشتر خود بپردازد.
از سويى اسراييل به مساله آزادي گلعاد شاليط سرجوخه ربوده شده توسط شبه نظاميان وابسته به حماس و نيز موضوع قاچاق سلاح از صحراي سينا به نوار غزه اهتمام زيادي نشان مي دهد و چنانچه در اين دو موضوع پيشرفتي حاصل نشود، اسرائيل مخالفت خود را براي بازگشايي گذرگاه مرزي رفح كه نقطه مرزي بين نوار غزه و مصر محسوب مي شود، ادامه خواهد داد.
از سوي ديگر به زعم آن دسته از مقامات اسراييلي كه موافق آتش بس هستند، در اراده رهبران حماس براي پاي بندي به آتش بس با اسرائيل، چندان ترديدي وجود ندارد، زيرا آنها با اعلام آتش بس، پذيرفته اند حتي با عوارض منفي و اتهامات مربوط به كنار گذاردن مقوله مقاومت ـ هر چند به طور موقت ـ كنار بيايند.
اين در حالي است كه از درون كساني حماس را متهم به سازش و عدول از آرمان هاي مقاومت متهم ساخته و آتش بس را مقدمه اي براي گام نهادن در روند صلح و تبديل حماس به «فتح» دوم قلمداد مي كنند.
اما رهبران حماس عقيده ديگري دارند و مي گويند امضاي توافق آتش بس با ميانجي گري مصر در شرايطي صورت گرفت كه ما در موضع قدرت به سر مي بريم و از سويي پذيرش اين امر از سوي اسراييل به مفهوم آن است كه رژيم صهيونيستي كه تاكنون در صدد حذف و يا تضغيف حماس بود، اكنون اين جنبش را به عنوان يك عامل مقتدر و تاثيرگذار در معادلات داخلي و منطقهاي به رسميت شناخته است.
در هر حال تعهد حماس به مفاد آتش بس بدين معناست كه حماس مسئول هر گونه حمله احتمالي به اسراييل خواهد بود. كساني كه توافق آتش بس را شكننده مي دانند در كنترل ساير گروههاي شبه نظامي فلسطيني توسط حماس و چگونگي واكنش نظامي اسرائيل به حملات احتمالي آنها ترديد دارند. علاوه بر گروه هاي شناخته شدهاي همچون جهاد اسلامي فلسطين و جبهه خلق براي آزادي فلسطين، چندين گروه ديگر در نوار غزه حضور دارند از جمله گروه صلاح الدين و جيش الاسلام كه چندان شناخته شده نيستند. اين گروه ها داراي تفكرات افراطي نزديك به سازمان القاعده هستند و طبعا هيچ گونه سازش و آتش بس را برنمي تابند. اين گروه ها به تناسب توانمندي ميداني و تسليحاتي قادر به نقض آتش بس خواهند بود، هر چند طور طبيعي از نظر رژيم صهيونيستي حماس مسول نقض آتش بس شناخته خواهد شد و وضعيت به حالت قبل از مرحله صفر بازخواهد گشت.
ناظران تاكيد دارند حماس براي نشان دادن تعهد و اقتدار خود در حفظ آتش بس، ناچار به كنترل اين نوع گروه ها خواهد بود، اما مشكل آن جاست كه حماس نسبت به اين گروه ها و ميزان قدرت واقعي آن ها اطلاع زيادي ندارد و در عمل مشكلاتي بروز خواهد كرد.
علاوه بر گروه هاي افراطي مذكور برخي تحليلگران به سازمان جهاد اسلامي فلسطين اشاره دارند كه البته با شروط خاصي متعهد به آتش بس شده است، اما رويكرد حماس را به طور كامل قبول ندارد و چه بسا در اين رويكرد شوائبي از سازش و تسليم در برابر دشمن مي بيند. از طرفي جهاد اسلامي با جمهوري اسلامي ايران روابط خوبي دارد و بيش از حماس متاثر از سياست هاي تهران مي باشد. مقامات ايراني پيش از اين در ديدار با رهبران حماس در تهران، بر ادامه مقاومت آنها در برابر اسرائيل تاكيد كردهاند و اين بدان معناست كه از آتش بس بين حماس و اسرائيل خشنود نيستند. بر همين اساس برخي محافل از احتمال نقض آتش بس توسط جهاد اسلامي سخن گفته اند كه بعيد نيست ادامه آن به تنش ميان حماس و جهاد اسلامي منجر گردد.
چالش ديگري كه فراروي آتش بس حماس و اسراييل قرار دارد، اقدامات جريانات تندرو در داخل جنبش فتح(به رهبرى محمد دحلان) است كه تمايلي به رفع محاصره غزه ندارند، لذا تلاش مي كنند به نحوي آتش بس را نقض كنند تا حماس همچنان در محاصره و موقعيت دشوار خود باقي بماند. جالب آن است كه تا چندى پيش نيروهاي فتح شبه نظاميان حماس را به علت حمله به مواضع اسرائيل در كرانه باخترى دستگير ميكردند، اما اكنون اين نيروهاي حماس هستند كه شبه نظاميان فتح را به دليل شليك خمپاره به خاك اسرائيل و نقض آتش بس بازداشت ميكنند!
در هر حال مساله مهم ديدگاه مردم فلسطين و به ويژه ساكنان نوار غزه است. با آتش بس موقت و برداشته شدن محاصره و گشوده شدن معابر در اوضاع معيشتي اهالي غزه نوعي گشايش حاصل مي شود، اما فلسطيني ها نشان داده اند كه اهل پايداري هستند و در عين حال از اصل مقاومت كه ريشه در فرهنگ و تاريخ آن ها دارد دست نمي كشند، بنابراين آتش بس موقت زمينه اي از سازش و به رسميت شناختن اسراييل دربرنخواهد داشت. گروه هاي فلسطيني و از جمله حماس قاعدتا نمي توانند اراده ملت فلسطين و آرمان مقدس آن را ناديده بگيرند.
..................................................................
منبع: باشگاه انديشه
شنبه 15 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 272]