واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مدير گروه فلسفه و كلام پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي: روشنفكران ديني عامل اصلي عقب ماندگي را كم معرفتي ديني ميدانند
خبرگزاري فارس: مدير گروه فلسفه و كلام پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي اظهار داشت: روشنفكران ديني معتقدند عامل اصلي عقب ماندگي و انحطاط در كم معرفتي ديني ماست.
به گزارش خبرگزاري فارس از مشهد، عبدالحسين خسروپناه ظهر امروز در نشست علمي تبيين و تحليل روشنفكري ديني گفت: روشنفكري اصطلاحي است، وارداتي كه بيش از يك قرن از مغرب زمين وارد جامعه معاصر ايران شده و جايگزين دو مولفه محوري دين و قوميت شده است.
وي افزود: روشنفكري نه تنها كالايي غربي در برابر دين است، بلكه عنصر قوميت را هم تحت شعاع قرار داده و باعث مخالفت دينگرايان و مليگرايان شده است.
خسروپناه با بيان اينكه ما در گوهر روشن فكري دينداري نميبينيم، گفت: روشنفكري در غرب به صورت كليساستيزي و در كشورهاي اسلامي نيز با نفي دينداري به سراغ تجدد رفته و حتي ميتوان روشنفكري را نوعي بديلسازي براي روحانيت تلقي كرد و به همين دليل جريان روشنفكري با نشر مطبوعات و روزنامهها روحانيت و رهبران ديني را واپسگرا و مخالف اصلاحات و مدعي خرافه معرفي كردند.
خسرو پناه با اشاره به تاريخ روشنفكري در ايران و به ويژه روشنفكري ديني گفت: تحقيقات انجام شده نشان ميدهد چهار گفتمان روشنفكري ديني علم گرايانه به نمايندگي مهندس بازرگان و آيتالله مطهري از دهه 30، فلسفي به نمايندگي استاد مطهري در دهه 40، جامعه شناختي به نمايندگي دكتر شريعتي از اواخر دهه 40 و هرمنوتيكي به نمايندگي دكتر سروش در كشور ما وجود داشته كه همه معتقدند دين عامل انحطاط ما نيست.
وي افزود: روشنفكري ديني همانند همه جريانهاي روشنفكري دغدغه انحطاط و رابطه دين و مدرنيته را داشته، اما علاوه بر آنها معتقداست، عامل اصلي انحطاط، دين نبوده بلكه معرفت ديني ماست و برخي بر اين باورند كه بايد بخشي از غرب را پذيرفته و بخش ديگر را نپذيرفت.
مدير گروه فلسفه و كلام پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي با بيان اينكه هركدام از اين گفتمانها، خوشبيني نسبت به رابطه علم و دين دارند، گفت: تمام علوم به ويژه علوم انساني زاييده مباني متافيزيك غير ديني هستند، بنابراين اين علوم با دين تعارض داشته و تا زماني كه ما علوم انساني و طبيعي و ... را براساس دين نسازيم، اين تعارض برطرف نخواهد شد.
انتهاي پيام/م
شنبه 15 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 253]