واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: اعتياد، افول زيباييها ((۱
گزارش از: منوچهر صمدي
اعتياد، امروزه به عنوان يكي از معضلات اساسي جوامع بشري علاوه بر آنكه جامعه را دچار زيانهاي انساني و مادي بسياري ميكند، عرصههاي اخلاقي انسانها را نيز به ورطه سقوط ميكشاند.
بيشتر كارشناسان معتقدند اين بلاي خانمانسوز كه به عنوان يك آسيب جدي سلامت روح، روان و جسم افراد جامعه را تهديد ميكند ارزشهاي انساني و معنوي را تحت تاثير خود قرار داده و از اين نظر باعث تخريب مباني اعتقادي و ارزشي افراد ميشود.
به گفتهي آنان، پرورش انسان سالم نياز به اطلاعات كافي، صرف وقت لازم و تمرين رفتارهاي صحيح درمحيط خانه، مدرسه و اجتماع دارد و براي حل مشكلي مانند اعتياد لازم است كه همه افراد خود را مسوول بدانند.
اغلب كارشناسان ميگويند براي مبارزه با اين پديده بايد ابتدا علل و عوامل آن را شناخت و سپس به راههاي پيشگيري، درمان و مقابله با آن متوسل شد.
تعريف اعتياد:
اعتياد يك پديده زيستي است كه به بدن اين امكان را ميدهد خود را تدريجا با پارهاي مواد، سازش داده و مصرف روزمره آن را تحمل كند به گونهاي كه فرد معتاد به مرده متحركي تبديل ميشود كه فقط براي مصرف بعدي زنده است و اعتياد وي سبب انحراف او از دنياي واقعي و از دست دادن بهترين سالهاي عمر ميشود.
علل و انگيزههاي گرايش به اعتياد
...............................
(۱بلوغ و نوجواني
دوران بلوغ و نوجواني يكي از حساسترين دورههاي زندگي به شمار ميرود كه در اين دوره خصوصياتي از قبيل تشخص طلبي، اعلام استقلال، مخالفت جويي، خودنمايي، تبعيت از گروههاي مرجع و دهها صفت ديگر بروز ميكند.
دوره جواني زمان بحران و شورش است جوان با دارا بودن ويژگي خاص خود به دنبال هيجان است و در اين راه اغلب به بيراهه كشيده ميشود بطوريكه نتايج بررسيها نشان ميدهد كه نوجوانان و جوانان بيشتر از ساير گروههاي سني ديگر در معرض خطر اعتياد قرار دارند.
(۲اختلافات خانوادگي و تضاد و كشمكش بين والدين
درگيريهاي خانوادگي بين والدين موجب ميشود كه فرزندان از مراقبت و كنترل لازم برخوردار نباشند واين وضعيت و فضاي نامناسب و نامساعد خانوادگي و عدم صميميت بين افراد خانواده موجب ميشود فرزندان چنين خانوادههايي براي خود دوستاني يافته و با اهمال و غفلتي كه در پرورش آنها شده بهسوي اعتياد سوق داده شوند.
(۳دوستان ناباب و معتاد
برخي از افراد سست عنصر و بياراده وقتي ميبينند دوستانشان با مصرف مواد مخدر نگرانيها و گرفتاريهاي روحي خود را به ظاهر "خاموش ميكنند" و حالت "آرامش" و "شادي موقتي" به دست ميآورند از روي كنجكاوي ترغيب ميشوند تا با چندبار مصرف، حالتي مانند آنان بدست آورند اما همين گرايش موقت موجب اعتياد ميگردد و يك عمر بدبختي و پشيماني را در پي ميآورد.
(۴نابسامانيهاي زندگي و بيكاري
بيكاري و فرار از مشكلات زندگي و عدم توانايي فرد در روبرو شدن با مسايل اجتماعي از ديگر عواملي هستند كه موجب ميشود شخص مواد مخدر را پناهگاهي براي خود تلقي كرده و به آن پناه ببرد.
(۵تنهايي
احساس بيپناهي، نداشتن دوستان خوب، بيكسي، شكستهاي اجتماعي و نداشتن دوستان صالح، امين و دلسوز و مهربان نيز ممكن است فرد را به طرف اعتياد سوق دهد.
(۶فشارهاي عصبي و رواني
دراكثر اوقات عوامل رواني و فشارهاي عصبي مشكلات و نيازهاي رواني و عاطفي برآورده نشده و عوامل نامساعد و ناراحتكننده زندگي حالتي از كشش به سوي اعتياد در فرد بوجود ميآورد و شخص را بطرف مواد مخدر سوق ميدهد.
(۷لذتهاي نفساني و زودگذر
گروهي نيز باتصور نادرست براي پيدا كردن آرزوهاي گمشده خود به مصرف مواد مخدر روي ميآورند و آنرا منبع لذت و خوشحالي و رفع نيازمنديهاي خود مي پندارند .
(۸فراواني و در دسترس بودن مواد مخدر
نميتوان انكار كرد كه فراواني مصرف مواد مخدر و در دسترس بودن و تهيه آسان آن، افراد معتاد و توزيعكنندگان را ناخودآگاه برانگيخته و تاثير بسياري در معتاد كردن افراد زودباور و سست اراده به ويژه در نوجوانان و جونان دارد.
(۹توهم لذت جنسي بيشتر
برخي افراد تصور ميكنند مصرف مود مخدر لذت جنسي را افزايش ميدهد اما واقعيت اين است كه مصرف موادمخدر نه تنها توانايي جنسي را زياد نميكند بلكه موجب اختلال در تعادل هورمونهاي جنسي و عقيمي در مردان و نازايي در زنان ميشود.
(۱۰روي آوردن به كارهاي خلاف شرع، عقل و عرف جامعه
در نزد فرد معتاد، ترس، وحشت و بزدلي جانشين شجاعت و شهامت و از خود گذشتگي ميشود زيرا فرد معتاد به كار و شغل شرافتمندانه بياعتنا ميگردد ناچار براي به دست آوردن مواد مخدر و توهم درآمد بيشتر به كارهاي خلاف شرع ، عقل و عرف اجتماعي مانند تكدي گري و دزدي روي ميآورد و يا واسطه فروش موادمخدر ميشود.
اصوليترين راه پيشگيري اعتياد و درمان معتادان
..............................................
بايد اذعان كرد تا زمانيكه مصرفكننده مواد مخدر داشته باشيم، مواد مخدر از راههاي مختلف به داخل كشور راه مييابد بنابراين در كنار اقدامات موثر در برخورد با قاچاقچيان مواد مخدر درداخل كشور و مناطق مرزي راهحلهاي زير نيز جهت كاهش پيشگيري و درمان معتادان را ميتوان ارايه كرد:
(۱تحقيقات علمي براي شناسايي علل اعتياد
.......................................
بايد زمينه لازم براي تحقيقات مراكز پژوهشي فراهم شود تا زمينه رشد اين بلاي خانمانسوز از ميان برود و ديوار نامريي نيز در برابر اعتياد بوجود آيد.
در بسياري از كشورهاي جهان ، كارشناسان پس از سالها تجربه به اين نتيجه رسيدهاند كه اصليترين راه مبارزه با مواد مخدر و خشكانيدن ريشههاي اعتياد برچيدن زمينه و انگيزه اعتياد در نسل جوان است.
(۲آموزش عمومي درباره علل و پيامدهاي اعتياد
............................................
آموزش عمومي و پيشگيري ازاعتياد همواره بايد به عنوان يك فرهنگ در جامعه همگاني شود.
(۳شناخت دقيق نيازهاي جوانان
............................
اساسيترين نيازهاي جوانان، تحصيل، اشتغال، ازدواج، مسكن، امكانات سالم تفريحي و ورزشي و ... ميباشد كه با شناخت دقيق نيازها و تصميم جدي براي برطرف نمودن اين نيازها در حد توان توسط خانوادهها و مسوولين ميتوان اميد جدي به پيشگيري از اعتياد و درمان معتادان داشت.
(۴نقش رسانهها و وسايل ارتباط جمعي
..................................
برنامههاي مفيد آموزشي ، تربيتي، تفريحي و سرگرمي ، وسايل ارتباط جمعي ، بخصوص صدا و سيما ميتواند در اين زمينه نقش موثري داشته باشد زيرا برنامه هاي تلويزيوني جذاب و آموزنده زمينه ساز گرايش جوانان به زندگي سالم و دوري از اعتياد خواهد بود.ك/۴
شنبه 15 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 299]