واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: خشكسالي ، تهديدي جدي براي كشاورزي آذربايجان شرقي است
به عقيده كارشناسان ، بروز خشكسالي كمسابقه در آذربايجان شرقي علاوه بر تحميل خسارات عمده به كشاورزان، آينده كشاورزي در اين ناحيه را نيز با تهديد جدي مواجه كرده است.
براساس آمارمنتشرشده ازسوي جهاد كشاورزي آذربايجانشرقي، اين استان با يك ميليونو ۳۱۹هزارهكتاراراضي كشاورزي و توليد سالانه بيش از چهار ميليون و ۸۸۰هزارتن انواع محصولات ديم و آبي يكي از قطبهاي كشاورزي كشور به شمار مي رود.
اين استان رتبه چهارم اراضي كشاورزي كشور را داراست و به عنوان پنجمين استان كشور در دارا بودن وسعت اراضي باغي دائمي به شمار ميرود.
كاهش ۴۵درصدي ميزان بارندگي استان ،نسبت به سال قبل ، مويد اين واقعيت است كه كشاورزان آذربايجان شرقي، تابستان امسال را در نهايت سختي گذرانده و سطح برداشت محصولات كشاورزي استان به ويژه در بخش كاشت ديم به صورت چشمگيري ، افت خواهد كرد.
هر چند در ارتباط با اين پديده ، دستگاههاي مختلف مرتبط با خشكسالي دست به كار شده و برنامههاي نظري و عملي گوناگوني را ارايه كردهاند اما بدون شك رفع اين معضل علاوه بر گامهاي محلي اقدامي در سطح ملي ميطلبد.
به گفته مسوولان سازمان جهاد كشاورزي ، در سال جاري همزمان با استانهاي مشكل دار از نظر تامين آب زراعي به دليل خشكسالي اخير، ستاد مقابله با خشكسالي در اين استان نيز تشكيل و آغاز بكار كرده است.
يادآور ميشود كه ۱۴استان كشور مشمول طرحهاي حمايتي ستاد بحران خشكسالي كشور شدهاند ولي استان آذربايجان شرقي برغم مشكلات بارندگي در فهرست اين ستاد قرار نگرفته است.
به گفته مديران جهاد كشاورزي آذربايجان شرقي بروز پديده خشكسالي ، بيش از هشت هزار ميليارد ريال خسارت به اراضي كشاورزي وارد كرده است كه جبران آن از سوي كشاورزان استان در كوتاه مدت غير ممكن است.
مدير جهاد كشاورزي آذربايجانشرقي با جدي قلمداد كردن وضعيت خشكسالي استان ، اقليم استان را "حادثه آفرين" اعلام كرد.
"سلمان شفاعت"در اينباره ميافزايد:به منظور پايدارماندن توليد محصولات كشاورزي و جلوگيري ازتعميق خسارت خشكسالي ،سرمازدگي و بادزدگي طرح توسعه و ايجادمجتمعهاي گلخانهاي در سطح استان در دستور كار اين نهاد قرار گرفته است.
به گفته وي، قرار است تانيمه اول سال آينده پنج شهرك گلخانهاي با نزديك به يكهزار و ۲۰۰واحد توليد محصولات سبزي، گل و گياه با يكهزار و ۹۴۹نفر ظرفيت اشتغالزايي در اين استان راهاندازي شود.
وي يادآور شد:در اين زمينه تاكنون ۶۰ميليارد ريال هزينه شده است و امسال نيز براي راهاندازي و بهرهبرداري از ۳۰۰واحد گلخانهاي در سه شهرستان اين استان ۸۰ميليارد ريال سرمايهگذاري خواهد شد.
مديرعامل سازمان آب منطقهاي آذربايجان شرقي نيز با جدي خواندن كاهش ميزان نزولات جوي ،اين وضعيت را براي استان خطرناك اعلام كرد.
"رحيم ميداني" گفت:از ابتداي مهرماه سال گذشته تا پايان ارديبهشت جاري ۲۸۵ميليمتر باران وبرف در استان باريد كه اين ميزان در مقايسهبا ميانگين درازمدت بارشها با ۳۶درصد كاهش مواجه است.
ميداني افزود: روان آبها و رودخانههاي استان با مشكل جدي كمبودآب روبرو هستند و اين امر آينده كشاورزي استان را تهديد ميكند.
به گفته وي، به دليل كاهش نزولات آسماني برخي از رودخانههاي مهم استان نظير "تلخهرود" با كاهش ۹۰درصدي جريان آب مواجهاند.
به گفته ميداني، ۱۴استان كشور كه مشمول طرح خشكسالي وزارت كشور شدهاند، استانهايي هستند كه ميزان كاهش بارندگي در آنها بيش از ۵۰درصد است.
مدير عامل شركت آب منطقهاي آذربايجانشرقي با بيان اينكه تاكنون اعتباري براي مقابله با بحران خشكسالي در استان جذب نشده است،افزود: مديريت استان ميتواند ۵درصد از محل اعتبارات عمراني استان را براي مقابله با خشكسالي اختصاص دهد.
ميداني همچنين ، بر لزوم توجه جدي مديريت استانبه تامين تسهيلات ضروري اين بخش از محل ستاد حوادث غير مترقبه كشور تاكيد دارد.
وي افزود:با توجه به عمق خسارات وارده به ۸۰درصد از اراضي و ۷۲درصد از باغات آذربايجان شرقي در اثر سرمازدگي و خشكسالي، اين استان بايد در زمره استانهاي بحران زده قرار گيرد تا از تسهيلات مربوط بهرهمند شود.
وي اضافه كرد: در زمان حاضر بايد با مديريت مصرف ، از آب محدود موجود به نحو شايسته استفاده شود تا در صورت ادامه خشكسالي با مشكل عمده نبود آب و اثرات ناشي از آن مواجه نشويم.
باآنكه پديده خشكسالي تاثيرات خود را بر بخش بازرگاني استان نشان خواهد داد اما مديريت بازرگاني آذربايجان شرقي از وضعيت مساعد استان در مواجهه با اين پديده خبر ميدهد.
رييس سازمان بازرگاني و رييس كميسيون نظارت استان آذربايجان شرقي گفت:
در تامين وعرضه مايحتاج عمومي مردم، بويژه اقلامي نظير قند و شكر، چاي ، روغن و آرد هيچ مشكلي وجود ندارد.
صادق نجفي ،هرگونه كمبود و يانبود كالاهاي اساسي در بازار را قويا تكذيب مي كند و بر ادامه تزريق كالا به اندازه نياز بازار در آينده تاكيد دارد.
وي در عين حال با اشاره به كاهشهاي قابل توجه در توليد برخي اقلام زراعي در اين استان در فصل زراعيجاري به دليل خشكسالي و سرمازدگي،خواستار ايجاد تعادل در مصرف اقلام ضروري در جامعه شد.
معاون عمراني استاندار آذربايجان شرقي نيز از كليه ادارات و سازمانهاي اين استان خواسته است تا براي رفع مشكلات خشكسالياقدام كنند.
" محمد اشرفنيا" گفت: با توجه به شرايط سخت ناشي از خشكسالي و سرمازدگي در سطح اين استان ضروري است كليه سازمانها در جهت تامين اعتبارات و كمكهاي لازم براي كاهش عمق خسارات اقدام كنند.
وي افزود:سيستم بانكي بايد تسهيلات لازم را در اسرع وقت تامين كند و در اختيار كشاورزان و باغداران قرار دهد.
وي همچنين خواستار اقدام رسانههاي گروهي، بويژه صدا وسيما در جهت فرهنگ سازي براي جلوگيري از اسراف و زياده روي در مصرف آب و برق و نيز متعادل كردن مصرف در ارتباط با ساير مايحتاج ضروري مردم شد.
مدير بانك كشاورزي استان آذربايجان شرقي در گزارشي از وضعيت بحراني دو بخش زراعي و باغي در اين استان ميگويد:براساس برآوردهاي كارشناسي ميزان خسارات در بخش زراعي يك هزار و ۳۲۰ميليارد ريال و در بخش باغباني نيز ۴۶۰ ميليارد ريال برآورد شده است.
"ناصر گلچين" افزود:تاكنون ۵۰ميليارد ريال در قالب تامين خسارات اراضي بيمه شده از سوي اين بانك پرداخت شده است و روند تامين و پرداخت خسارات بخشهاي باقي مانده نيز همچنان ادامه دارد.
وي ميزان مطالبات اين بانك در مناطق داراي اراضي سرمازده و خسارت ديده از خشكسالي در اين استان از ۵۲هزار و ۳۰۱نفر كشاورز و باغدار رامجموعا يك هزار و ۸۸۳ميليارد ريال اعلام كرد.
نماينده مردم تبريز ، آذرشهر و اسكو در مجلس شوراي اسلامي نيز خواستار بازنگري فهرست استانهاي پرخطر خسارت ديده از خشكسالي شد.
" محمدحسين فرهنگي"گفت:آذربايجانشرقي به عنوان يكيازقطبهاي كشاورزي كشور كه خسارات سنگيني ناشي از خشكسالي متحمل شده بايد در فهرست مزبور قرار گيرد.
وي افزود: كاهش شديد برف و باران در اواخر پارسال و فصل بارانهاي موسمي در آذربايجانشرقي ، خسارات سنگيني را به كشاورزان استان در بخش زراعت، باغداري و دامداري تحميل كرده است.
وي تاكيد كرد:وزارت كشوربايد ضمن بازنگري در فهرست استانهاي پرخطر خسارت ديدهاز خشكسالي و حذف بارندگيهاي كمترازپنج سانتيمتر به عنوان بارندگيهاي غير موثر نسبت به احقاق حقوق كشاورزان آذربايجانشرقي اقدام كند.ك/۴ ۶۰۷ /۵۸۶
شنبه 15 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 481]