واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: پيامك با كدام زبان؟ - مصطفي قوانلوقاجار
هنگامي كه قرار شد نرخ پيامك لاتين از 14 به 22 تومان برسد، هيچيك از مسوولان وزارت ارتباطات دليل اين امر را تورم و يا افزايش هزينهها ندانستند بلكه در همه گفتوگوها و مصاحبهها صحبت از حفظ صيانت فارسي بود.محمد سليماني وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات درباره گران شدن پيامك به زبان لاتين گفت:
هدف از ارسال پيامك به زبان فارسي، حفظ زبان فارسي است. زبان ما فارسي است و انتظار ميرود همه ما از جمله شما خبرنگاران از موضع دولت در اين خصوص دفاع كنيد. همه بايد حوزه فرهنگ را صيانت كنند، زيرا خط و زبان فارسي، ميراث فرهنگي كشور ما است و همه موظفيم از اين خط و زبان كه اجداد ما نيز آن را حفظ كردند، دفاع و آن را حفظ كنيم و با ورود به فناوريهاي جديد با زبان فارسي، از اين خط و زبان نگهداري كنيم بنابراين انتظار اين است مردم پيامكهاي خود را به زبان فارسي بفرستند.>
تقريبا 6 ماه از زماني كه هيات دولت گران كردن پيامك لاتين و تعيين نرخ 9/8 تومان براي پيامك فارسي را تصويب كرد، ميگذرد. در اين 6 ماه نيز وعدههاي مختلفي در مورد نرم افزار نوشتن به زبان فارسي داده شد و قرار بود در اولين روز فصل تابستان اين نرمافزار روي سايت mci.ir منتشر شود اما هيچ خبري از اين نرمافزار نشد و سپس اعلام شد كه اين نرمافزار احتياج به برطرف كردن مشكلات خود دارد، حتي بر فرض اينكه نرمافزار ويژه بهموقع منتشر ميشد باز اين سوال مطرح بود كه چه كساني ميتوانند از اين نرمافزار استفاده كنند. جواب اين سوال بسيار ساده است.
تلفنهاي همراهي وجود دارند كه توانايي اتصال با كابل و يا پورت USB را دارند ولي بسياري از تلفنهاي همراه ارزانقيمت و يا قديمي چنين امكاناتي را ندارند، بنابراين نرمافزار شركت ارتباطات سيار تنها به درد كسانيميخورد كه تلفنهاي گرانقيمت يا جديد دارند؛ متاسفانه هيچ آماري هم در دست نيست كه طبق آن بتوان قضاوت درستي از دسترسي مردم به مدلهاي مختلف گوشي تلفنهمراه كرد. آنچه مسوولان وزارت ارتباطات در قالب گفتوگو با رسانهها عنوان ميكنند بر آمار و اطلاعات روشني متكي نيست و بيشتر يك حدس است.
حتي در زمستان گذشته هنگامي كه صحبت از گران شدن نرخ پيامك لاتين شد، هيچ صحبتي از نرمافزار ويژه فارسي زبان نبود و پس از انتقاد و فشار رسانهها و مخالفتهاي سازمان بازرسي صحبت از طراحي يك نرمافزار شد. آنچه مسلم است در وضعيت فعلي هرشخص كه تلفن همراه دارد بايد راه حل مخصوص به خودش را دنبال كند. بسياري هنوز به فرستادن پيامك به زبان فارسي عادت نكردهاند و بايد وقت بيشتري را براي ارسال يك پيامك صرف كنند. اين در حالي است كه فرستادن پيامكهاي فارسي طولاني از نظر هزينه اقتصادي مقرون به صرفه نيست، به طوريكه حدود 70 كاراكتر در پيامك فارسي مبادله ميشود اما اين ميزان در پيامك لاتين 160 كاراكتر است. به عنوان نمونه حرف ي، دو كاراكتر به حساب ميآيد در حالي كه حرف E يك كاراكتر. در پيامكهايي كه به زبان انگليسي نگارش ميشود از زبان لاتين براي نگارش آنها استفاده ميشود. براي هر كاراكتر يك بايت 88 بيت) اختصاص داده شده، در حالي كه در پيامك زبان فارسي به دليل نياز به ايجاد يك كد قابل فهم براي سيستمهاي كامپيوتري (صفر و يك)، دو بايت مورد نياز است. نتيجه اينكه تعداد كاراكتر مجاز براي نوشتن يك پيامك با حروف انگليسي، 150 و تعداد كاراكتر مجاز براي نوشتن يك پيامك با حروف عربي، 75 است. همين مساله باعث ميشود در برخي موارد، هزينه فرستادن پيامك عربي، گرانتر از پيامك انگليسي تمام شود. يك راه ساده دستهبندي كردن پيامك براساس تعداد كاراكتر آن است. ارسال پيامك را ميتوان به دو دسته تقريبا مشخص تقسيمبندي كرد؛ پيامكهاي طولاني و پيامك كوتاه. پيامكهايي كه براي كارهاي ضروري و فوري استفاده ميشود بيشتر در زمره پيامكهاي كوتاه قرار ميگيرد. اين دسته از پيامكها معمولا داراي متن تكراري و مشخص هستند. به طور مثال يا و يا نظير اين پيغامها را ميتوان در بخش save items و يا templates گوشيهاي تلفن همراه به زبان انگليسي ديد. اكنون بيشتر گوشيهاي تلفن همراه امكان ذخيره پيامك در بخش save items يا save message را دارند، بنابراين هر كاربر گوشي تلفن همراه ميتواند آن دسته از پيامها يا پيغامهايي كه روزانه با آنها سروكار دارد را در حافظه تلفن همراه خود به زبان فارسي ذخيره كند. كساني كه فونت فارسي ندارند ميتوانند زبان عربي را فعال كنند و پيامهاي مربوطه را ذخيره كنند و هنگام لزوم از آنها جهت پاسخگويي يا كار فوري استفاده كنند. پيامهاي كوتاه به زبان فارسي داراي كاراكترهاي كمتري است، بنابراين اين كار هم باعث صرفهجويي در وقت و هم صرفهجويي در هزينه ميشود.
سوالي كه اينجا مطرح ميشود اين است كه آيا واقعا اين طرح بدون وجود فونت فارسي در گوشيهاي تلفنهمراه باعث حفظ و صيانت از زبان فارسي ميشود. در حالي كه با فونت عربي نميتوان از حروفي نظير ، و استفاده كرد.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
مشاهده خبر بعدي
------------
پنجشنبه 13 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 297]