واضح آرشیو وب فارسی:مهر: اختصاصي مهر /تاسيس نخستين بانك اطلاعاتي نسخ خطي جهان در ايران
رئيس موسسه خانه كتاب و معاون كتابخانه ملي از راه اندازي نخسين بانك اطلاعاتي نسخ خطي جهان در ايران خبر دادند و جزئيات مراسم رونمايي از اين بانك را تشريح كردند.
حبيب الله عظيمي معاون كتابخانه ملي ايران در گفتگو با خبرنگار مهر، از راه اندازي بانك اطلاعات نسخ خطي به طور مشترك و همزمان در موسسه خانه كتاب و كتابخانه ملي ايران خبر داد و گفت: روز 14 مرداد ماه امسال مراسم رونمايي از بانك اطلاعات نسخه هاي خطي در محل كتابخانه ملي برگزار مي شود. همزمان اين بانك در موسسه خانه كتاب نيز راه اندازي مي شود.
وي افزود: اين بانك اطلاعات نتيجه تلاش ساليان متمادي "ناصر گلباز" است كه از مدت ها پيش با همكاري دفتر چاپ و نشر وزارت ارشاد، مركز پژوهشي ميراث مكتوب و موسسه خانه كتاب به جمع آوري اطلاعات فهارس نسخ خطي جهان پرداخته است. در اين بانك تاكنون 280 هزار ركورد به ثبت رسيده و مي توان با استفاده از آن به عنوان مثال پي برد كه كدام نسخه خطي در كدام شهر يا روستاي كشور وجود دارد و به اطلاعات موجود در آن دسترسي پيدا كرد.
معاون كتابخانه ملي اضافه كرد: قرار است براي تكميل بانك اطلاعات نسخ خطي در آينده نزديك همكاري هاي خود را با موسسه خانه كتاب مستمراً افزايش دهيم و اطلاعات تكميلي تر از نسخ خطي موجود در خارج از كشور را گردآوري و آنها را به بانك منتقل كنيم. در مراسم مذكور اين بانك در قالب سي دي هم عرضه خواهد شد تا پژوهشگران در ديگر كتابخانه هاي كشور نيز از آن بي بهره نمانند. با اين كار ديگر نيازي به اتصال به شبكه اينترنت براي دسترسي به اطلاعات مورد نياز وجود ندارد.
عظيمي گفت: من براي انجام كارهاي پژوهشي به كشورهاي زيادي سفر كرده ام اما چنين بانك اطلاعاتي در مورد نسخ خطي را نيافته ام؛ در واقع در ديگر كشورها عموماً اين اطلاعات در مورد نسخ خطي به صورت پراكنده در برخي كتابخانه ها وجود دارد اما به صورت متمركز چنين امكاناتي را در هيچ كشوري نديده ام. از اين رو شايد بتوان گفت ايران نخستين كشور جهان خواهد بود كه بانك اطلاعات نسخ خطي يكپارچه و متمركزي را راه اندازي مي كند.
وي افزود: همچنين كارگاهي دو روزه همزمان با افتتاح اين بانك، با حضور اساتيد برجسته اين حوزه از جمله عبدالله انوار، عارف نوشاهي - نسخه شناس پاكستاني و از شاگردان احمد منزوي - و ايرج افشار - منوط به بازگشت وي از مسافرت آمريكا - و بنده در محل كتابخانه ملي برگزار مي شود. براي برگزاري هر چه بهتر اين كارگاه از كارشناسان نسخ خطي كتابخانه هاي مهم كشور دعوت به عمل آمده است. در اين روز قرار است كتابي حاوي مجموعه مقالات پژوهشي نسخه هاي خطي با همكاري خانه كتاب منتشر شود.
عظيمي اضافه كرد: قرار است به مناسبت يكصدمين سالگرد تاليف كتاب "الزريعه" شيخ آقا بزرگ تهراني - مهم ترين كتاب شناسي كتب شيعي - تالار فهرستگاه نسخه هاي خطي كتابخانه ملي كه به نام وي هم نامگذاري شده است، به تمام فهرست هاي نسخه هاي خطي موجود در جهان تجهيز شود. فهرست هاي زيادي قبلا به تالار آمده و تمامي فهرست هاي نسخ خطي ديگر موجود در جهان هم جمع آوري شده و قرار است به فهرست هاي موجود در اين تالار اضافه شود.
علي شجاعي صائين مديرعامل خانه كتاب نيز در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به جلسه روز گذشته اش با علي اكبر اشعري و حبيب الله عظيمي رئيس و معاون كتابخانه ملي گفت: قرار بر اين شد از اواسط ماه آينده اطلاعات مربوط به بانك اطلاعاتي نسخ خطي براي استفاده همگان بر روي سايت موسسه خانه كتاب قرار گيرد. اطلاعات مربوط به اين بانك را در همان روز رونمايي از بانك در قالب سي دي هايي عرضه خواهيم كرد.
وي ابراز اميدواري كرد موسسه متبوعش بتواند با همكاري كتابخانه ملي اطلاعات مربوط به ديگر نسخ خطي موجود در جهان را به دست بياورد و با اين كار بانك مذكور تكميل شود.
چهارشنبه 12 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 128]