واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: ميدان سخت نبرد، از واشنگتن تا دبي
جهان- ليدا هادي:
شيخ محمد بن راشد آل مكتوم نخستوزير امارات عربي متحده و حاكم ابرشهر تجاري دوبي اين روزها به دنبال دعوت از جان مك كين و باراك اوباما دو نامزد انتخابات رياست جمهوري آمريكاست!»
با انتشار اين خبر براي لحظهاي كوتاه همه مردم خاورميانه به اين فكر فرو رفتند كه واقعا با دعوت آنها براي برگزاري نشستي انتخاباتي در دبي امارت كوچك كرانه خليج فارس چه نتيجهاي در پي خواهد داشت؟ به راستي سفر 7000 مايلي بزرگان آمريكا و نزديكي چند صد كيلومتري آنها با جمهوري اسلامي ايران در ميانه آبهاي خليج فارس چه پيامي با خود به همراه دارد؟
هر قدر هم با تصور اين موضوع و با كنكاش در حواشي آن نتوان به هيچ نتيجهاي رسيد وليكن خبر خود به تنهايي جالب و هيجانانگيز است. حضور دو نامزد برتر دموكرات و جمهوريخواه ميتواند براي آمريكاييها كه هر امري را در وراي هيجان و هياهوي تبليغاتي آن ميطلبند داراي اهميت باشد.
البته در اين ميان در بعد ديپلماسي بايد به اين مسئله اذعان داشت كه حضور آنها در خاورميانه تا ميزان قابل توجهي در افزايش مقبوليت آمريكاييها تاثير خواهد داشت. حضور آمريكاييها در دبي براي آنها كه اين روزها خارج از مرزهاي خود و آن سوي آبهاي اقيانوس اطلس محبوبيتي ندارند، حائز اهميت است.
البته در اين ميان آنها ميتوانند با سفر به دبي به اين نكته هم پي ببرند كه تا چه ميزاني تا به حال از نظرات ديگران نسبت به خود غافل بوده و تا چه حد خود را مقبول همگان پنداشتهاند!
حضور نامزدهاي انتخابات رياست جمهوري آمريكا در هر منطقهاي از خاورميانه براي آنها حضوري به مراتب سختتر از آوردگاه مبارزه در ايالتهاي بسيار آمريكا فراهم ميآورد. در واقع چالشيترين بحثهاي رئيسجمهوري آينده آمريكا در همين منطقه انجام خواهد گرفت.
چرا كه مردم آمريكا در ماه نوامبر فقط براي انتخاب ساكن بعدي كاخ سفيد رنگ واشنگتن راي نميدهند، بلكه هر يك از آراي آنها با صحه گذاشتن بر سياستهاي باراك اوباما يا جان مك كين مشخصكننده اين حقيقت است كه در آيندهاي نزديك جنگ عراق به چه سرانجامي ميرسد، تكليف جهان با القاعده و ساير گروهكهاي افراطي چه ميشود و در نهايت اين كه آيا آمريكا با ايران راه مصالحه را در پيش ميگيرد؟
چرا آنها براي بحث و چالش درباره مسائلي كه مرگ و زندگي شمار فراواني از مردم منطقه را با خود همراه دارد مكاني مانند عراق را انتخاب نمي كنند و راه سرزمين برجهاي سربه فلك كشيده و دلارهاي سرريز چاههاي نفتي اعراب را در پيش گرفتهاند؟
در اين ميان اگرچه ايده دعوت از اين دو نامزد از سوي شيخ امارات همچنان در وراي فرستادن نامههاي الكترونيكي پنهان مانده است اما ستاد تبليغاتي اوباما و مك كين هر دو از اين مسئله استقبال كردهاند تا جايي كه مك كين در اين باره گفت: «من هر جاي دنيا هم كه باشد حتي كره ماه با اوباما بحث ميكنم!» البته باراك جوان در اين باره موضع هشيارانهاي در پيش دارد.
او كه به زودي به افغانستان و عراق سفر ميكند قصد دارد خاورميانه را از طريق ديگري رصد كند. «من فكر ميكنم بهتر باشد هر بحثي در برابر ديدگان مردم آمريكا باشد تا جايي ديگر!»
اگرچه با اين اوصاف احتمال وقوع اين نشست تبليغاتي در دبي هر روز كمرنگتر از پيش ميشود اما انتخاب اين امارت كوچك عربي براي انجام چنين رقابتي در بطن آن داراي اهميت و جلوه بسياري است، چرا كه امارات عربي متحده از جمله كشورهاي تاثيرگذار عربي است كه نه تنها اسرائيل را به رسميت نشناخته بلكه از مهمترين كشورهاي دنبالهروي روند صلح خاورميانه است.
البته نبايد فراموش كرد كه برگزاري هر انتخاباتي در هر نقطه از دنيا نشاني از تغيير و تحول در معادله ديپلماسي پيچيده بينالمللي است كه در اين ميان حضور نامزدهاي آمريكايي در امارات عربي متحده نيز گامي اساسي در اداي اين تغيير نوين تلقي ميشود.
خاورميانه گزينه نخست فهرست برنامه كاري ساكن بعدي كاخ سفيد است كه در اولين روز اقامت خود بايد به آن بپردازد، پس چه بهتر كه شخص برتر رياست بر ايالتهاي كلان ينگه دنيا پيش از رويارويي با حجم فراوان مسئوليتهاي خود در خاورميانه از نزديك با اين منطقه و مردمان آن آشنا شود، خواه در ميان برجهاي سر به فلك كشيده دبي يا در هنگامه خون و آوار شهرهاي عراق!
همشهري امارات
تاريخ درج: 9 تير 1387 ساعت 11:20 تاريخ تاييد: 10 تير 1387 ساعت 22:42 تاريخ به روز رساني: 10 تير 1387 ساعت 00:02
دوشنبه 10 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 219]