واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مراحل اوليه پژوهش و مطالعه ميداني مسير هجرت امام رضا (ع) پايان يافت
مشهد - خبرگزاري مهر: رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي گفت: مراحل اوليه پژوهش و مطالعات ميداني مسير هجرت امام رضا (ع) آغاز شده و تاكنون 25 درصد از كار بررسي و پژوهش جاده ولايت انجام شده است.
به گزارش خبرنگار مهر در مشهد، ابوالفضل مكرمي فر ظهر امروز در جمع خبرنگاران همزمان با 10 تيرماه روز ملي خراسان رضوي با اشاره به اينكه پژوهش هاي انجام شده دستاوردهاي بسيار خوبي در بر داشته است، افزود: با توجه به گزارش ارائه شده از سوي مشاور طرح پژوهشي مسير هجرت امام رضا (ع) "جاده ولايت" در مراحل اول و دوم اين مطالعات كه از جنوب غربي ايران يعني مسير تقريبي ورود حضرت از عراق به ايران و استان خوزستان كه مقام معظم رهبري از آن تعبير به دروازه ولايت داشتند آغاز شده، بيش از 20 اثر معروف به قدمگاه، مقام و مسجد و ... منسوب به امام رضا (ع) شناسايي شد.
وي افزود: همچنين براي نخستين بار در اين بررسي حداقل 10 مورد از آثاري با عنوان قدمگاه امام رضا در شهرستانهاي انديمشك ، شوش، اهواز، رامهرمز و آبادان، گچساران، سپيدان و ... مورد باز شناسي دقيق قرار گرفت.
مكرمي فر ضمن اشاره به برگزاري سه همايش جاده ولايت در سالهاي گذشته گفت: با توجه به برگزاري اين همايش نياز به پژوهشي جامع و ميداني براي بازشناسي و تدقيق، معرفي و مستند سازي مسير هجرت امام رضا در ايران احساس شد كه سازمان استان خراسان رضوي طراحي و تامين اعتبار پروژه اي مطالعاتي ميداني با بهره گيري از علوم مختلف تاريخ، مردم شناسي و باستان شناسي و ... را راهي براي پاسخگويي به اين نياز ارزيابي كرد.
وي اظهار اميدواري كرد: با انجام اين پروژه اهداف پيش بيني شده و انتظارات جامعه علمي كشور و عموم علاقه مندان تامين شود.
مكرمي فر اظهار داشت : در مرحله دوم پژوهش ميداني، مسير هجرت حضرت در جنوب استان كهكيلويه و بوير احمد و استان فارس مورد بررسي قرار گرفته و به گفته مشاور پروژه در جنوب استان كهگيلويه و بوير احمد آثار معماري قابل توجهي نظير پلها، بقاياي شهرهاي باستاني قدمگاه ها در اين خصوص شناسايي شد كه همگي به نوعي مبين و مويد مسير مورد نظر هستند.
وي خاطر نشان كرد: اما ظريف ترين و مهمترين بخش كار ارزيابي و طرح فرضيه اي جديد در رابطه با مسيري غير از آنچه بود كه تا پيش از اين مورد اتفاق نظر و توجه اكثر محققان و پژوشگران يعني مسير نورآباد - مرودشت - استخر - اقليد بوده است.
مكرمي فر افزود: هيئت بررسي و پژوهش ميداني با بررسي پيمايشي مسيرهاي احتمالي ديگر با توجه به مورفولوژي منطقه و نيز بررسي دقيق راههاي مهم تارخي و دره ها و تنگه هاي ارباطي پيش فرضهاي جديدي را براي تبيين اين اين ايده مطرح و شواهد و قرائن قابل توجه و تاملي بر آن اقامه مي نمايد كه در اين مرحله نيز تعدادي قدمگاه و برخي شواهد منسوب و يا قابل انتساب شناسايي و مستند سازي شد.
وي در ادامه گفت : اين آثار شامل قدمگاه، پل هاي تاريخي و بقاياي شهرهاي باستاني متعلق به دوران ساساني و اوايل اسلامي در شهرستانهاي گچساران، نورآباد محسني، سپيدان و اقليد هستند و نيز همزمان با هيئت باستان شناسي، مطالعات مردم شناسي اين محور و آداب و رسوم و باورها و اعتقادات مردم در خصوص اين قدمگاهها يا ... در حال انجام است.
مكرمي فر اظهار داش : مرحله بعدي اين بررسي هاي ميداني در محور استان يزد صورت مي گيرد كه مسيري تقريبا مشخص و مبتني بر تنها جاده تاريخي يزد به خراسان است و چندان مورد مناقشه و اختلاف نظر پژوهشگران نمي باشد اگر چه وجود تعداد قابل توجهي قدمگاه در حوزه فرهنگي كاشان - نايين شايسته مطالعات و بررسيهايي در خور و روشنگر است.
وي عنوان كرد: بر پايه گزارش هاي اوليه بسياري از قدمگاه ها يا مكان ها و آثار منتسب به امام رضا نيازمند توجه جدي و احيا مي باشند و اقدامات نوسازي مي بايست براساس مطالعات و لحاظ نمودن نظرات سازمان ميراث فرهنگي و اوقاف باشد.
مكرمي فر ادامه داد: با شناسايي دقيق اين محور و عرصه جديد گردشگري بي ترديد موجب رونق بسياري از نقاط محروم استان هاي مسير هجرت امام خواهد شد و بي شك قدم بعدي دولت انجام مطالعات و ايجاد زير ساختهاي گردشگري متناسب و در خور، اولويت بندي اقدامات مرمتي قدمگاه ها، پلهاي تاريخي و مطالعات و كاوش هاي باستانشناسي در شهرهاي باستاني مسير و محور خواهد بود.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي متذكر شد: بي ترديد جاده ولايت به عنوان يكي از مهمترين محورهاي گردشگري مذهبي در كشور موجبات ايجاد بستري خواهد شد كه شناسائي و معرفي آن، مسير جديدي براي زيارت حضرت و عزيمت به خراسان خواهد بود.
دوشنبه 10 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 548]