واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: مستندهاي «تعزيه» و «فردوسي و مردم» بررسي شدند
ناصر تقوايي (كارگردان مستند تعزيه) و حسين ترابي (كارگردان مستند فردوسي ومردم) در اولين روز از هفته فيلم باغ فردوس طي نشستي درباره مستندهاي «تمرين آخر» و «فردوسي و مردم» توضيحاتي ارائه كردند.
به گزارش سرويس هنري برنا به نقل از روابط عمومي انجمن دوستداران موزه سينما، «ناصر تقوايي» در اين نشست درباره فيلم «تمرين آخر» گفت: اين فيلم را به سفارش مركز هنرهاي نمايشي ساختهام و هدف از ساخت اين مستند ثبت هنر تعزيه در يونسكو بوده است.
وي با بيان اين كه هنوز مراحل اين ثبت انجام نشده و هنر تعزيه به ثبت رسمي نرسيده است، ادامه داد: من در مستند «تمرين آخر» سعي كردم با انجام يك بازسازي به تكيهها و محلهاي اجراي تعزيه اداي دين كنم.
تقوايي معتقد است؛ «تمرين آخر» اپراي ايراني است و اين اپراي ايراني كمتر فرصت پيدا كرده است كه به شكل واقعي خود به نمايش درآيد.
وي در نشست نقد و بررسي مستند تعزيه با اشاره به اين كه در مرحله تحقيق براي ساخت اين مستند با آرشيوهاي خالي روبرو شده و تنها به تصاوير اندكي از نمايش تعزيه در جشن هنر شيراز دست پيدا كرده است، گفت: نمايش هنر تعزيه تنها نمايش در دين اسلام است و به ويژه مسلمان شيعه نمايش تعزيه، را دوست داشتند و با عشق و علاقه به ديدن تعزيه ميرفتند. اما اكنون تعزيه مفهوم اصلي اش را از دست داده و حتي اجراكنندگان نمايش تعزيه با اصل اين هنر آشنا نيستند. در قديم گفته ميشد معين البكا در تعزيه ضامن اشك تماشاگر است در حاليكه امروز معين البكا نمي تواند اشك تماشاگر را تضمين كند.
كارگردان «تمرين آخر» با تاكيد بر اين كه در اين مستند تلاش ميكند كه به تماشاگر بفهماند كه تصاوير ثبت شده از تمرين آخر تعزيه هستند و اين دليل نبودن تماشاگر در اطراف محل اجراي تعزيه است، اظهاركرد: مستند تعزيه در 10 روز ساخته شد و اين فشردگي در كار باعث شد ما نتوانيم در ماه محرم از تعزيه واقعي فيلمبرداري كنيم بنابراين به بهانه نمايش «تمرين آخر» سعي كرديم بازسازي در اين مستند خيلي نمايان شود.
تقوايي افزود: من سال ها پيش از ساخت مستند «تمرين آخر» تكيه محل ساخت اين مستند را ميشناختم و از آنجا عكاسي كرده بودم. هميشه دوست داشتم يك فيلم در اين تكيه بسازم.
اين كارگردان باسابقه سينما در ادامه نشست نقد و بررسي مستندهاي تمرين آخر و فردوسي و مردم، درباره فيلم «اين خانه سياه است» (فروغ فرخ زاد) كه در بخش ويژه روز اول هفته فيلم باغ فردوس نمايش داده شد، صحبت كرد.
حسين ترابي (كارگردان مستند فردوسي و مردم) نيز در اين نشست درباره فيلمش صحبت كرد و گفت: مستند «فردوسي و مردم» در سالهاي قبل از انقلاب ويژه بزرگداشت حكيم ابوالقاسم فردوسي ساخته شد.
وي در ادامه دلايل خود را براي بازسازي در اين مستند عنوان كرد وافزود: اين مستند را با بودجه اندك ساختم و گستردگي لوكيشنها در فيلم (از تهران تا مشهد) و پر هزينه بودن پروژه باعث شد اين مستند را به شكل بازسازي بسازيم. بايد بگويم اكنون 90 درصد آدمهاي فيلم مردهاند.
ترابي نيز درباره مستند «اين خانه سياه است» (فروغ فرخزاد) در سخناني گفت: ارزش اين مستند در زمان ساخت درك نشد و اين «خانه سياه است» در آن زمان جدي گرفته نشد. حتي در آن زمان مستندي با عنوان «اين خانه سپيد است» در واكنش به فيلم فروغ ساخته شد كه اكنون از حافظه سينماي مستند ايران پاك شده است.
ترابي معتقد است؛ شاعرانگي مستند «اين خانه سياه است» دليل ماندگاري اين مستند است.
علي اصغر كشاني كه در اين نشست به عنوان منتقد حاضر بود در جلسه با طرح سوالاتي از ناصر تقوايي و حسين ترابي خواست كه درباره فيلم هاي خود توضيحاتي را ارائه دهند. وي درباره مستند «اين خانه سياه است» اظهاركرد: اين فيلم فيلمبرداري ويژهاي دارد و نوع پلانها، كادربندي و دكوپاژ و نورپردازي فيلم منحصر به فرد است.
همچنين نخستين هفته فرهنگي باغ فردوس (ويژه فيلم هاي كوتاه داستاني و مستند) توسط انجمن دوستداران موزه سينما و با همكاري نشر ماه ريز از 8 تيرماه آغاز شده و تا جمعه 14 تير ماه جاري در موزه سينما ادامه دارد.
يکشنبه 9 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 210]