واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: مراقب موهايتان باشيد!
بسياري از افراد ميانسال با از دست دادن موهاي خود ابراز ناراحتي و تاسف ميكنند. بيش از نيمي از مردان قبل از رسيدن به سن 50 سالگي دچار طاسي شده و مجموعا 40 درصد از زنان در آستانه 70 سالگي با اين پديده مواجه ميشوند. سؤالي كه اكثر اين افراد مطرح ميكنند اين است كه: «آيا علاوه بر جراحي و مصرف دارو اميدي به داشتن موهاي پرپشت وجود دارد؟ گياهان دارويي و يا تغذيه بر رشد مو تاثيري خواهند داشت؟»
ريزش طبيعي و بيش از حد مو
مو از داخل زائدههاي ريز پياز مانندي كه در پوست سر وجود دارند، ميرويد. با اينكه اكثر پيازهاي مو به سرعت مشغول روياندن مو هستند، حدود 10 تا 15 درصد آنها در زمانهاي خاصي از فعاليت بازمانده و بعد از گذشت چند ماه مجدداً فعاليت خود را آغاز ميكنند. از بيش از 100 هزار موي سر افراد، روزانه حدودا 50 تا 100 تاي آن ميريزد. چنانچه تعداد زيادي از پيازهاي مو غيرفعال شوند، آسيب ديده و يا از بين بروند، جايگزيني در ريزش مو صورت نميگيرد كه نهايتا به كمپشت شدن مو منجر ميشود. اين ريزش شديد مو را طاسي ميگويند.
شايع ترين نوع طاسي، كم پشت شدن تدريجي مو است كه با بالا رفتن سن اتفاق ميافتد. آشكارترين نوع كچلي يا موي درحال عقب نشيني در مردها به طاسي ناشي از هورمون مردانگي معروف است.
امكان دارد اين عارضه در زنان هم رخ دهد؛ با اين تفاوت كه كم پشت شدن موي خانمها پراكنده تر از مردها است. حساسيت در مردها احتمالا ژنتيكي و يا به دليل تغيير هورمون مردانه تستوسترون به DHT ( دي هيدرو تستوسترون) است كه خود مانع فعاليت پياز مو ميشود.
ريزش مو در خانمها ممكن است به تغييرات هورموني دوران يائسگي، بالا رفتن سن و كم كاري تيروئيد مرتبط باشد. مصرف داروهاي قلب، ضدكلسترول و قرصهاي رقيق كننده خون هم ريزش مو را تشديد ميكنند.
نوعي طاسي ناهمگون به نام «طاسي موضعي»كه به نسبت انواع ديگر، شيوع كمتري دارد، بعد از گذشت هفتهها و يا ماهها خود را نشان ميدهد. اين طاسي كه در نتيجه اختلالات شديد بروز ميكند، باعث غيرفعال شدن پياز مو ميشود. براساس بررسي انجام شده در سال، 2006 عواملي چون شيمي درماني، عفونتهاي پيشرفته، حساسيتهاي شديد، عود كردن بيماري و فشارهاي عاطفي زياد منجر به اين نوع طاسي ميشوند. برطرف شدن عامل ريزش و داشتن تغذيه سالم در رشد مجدد موهاي از دست رفته موثر است.
عواملي كه مانع از رويش مو ميشوند
بسيار زياد ميشنويم كه يك گروه از مواد شيميايي فلاون دار به نام پروسيانيدينها كه همان آنتياكسيدانها هستند، در سيب، جو، دانه انگور، كاكائو، قرهقاط، چاي سبز و ميوه گل سرخ وجود دارند. يافتههاي محققان ژاپني نشان ميدهد كه پروسيانيدينها به رويش مجدد مو در برخي افراد طاس كمك ميكند.
پروسيانيدينها كه همان آنتياكسيدانها هستند، ريشههاي مقاومي كه باعث التهاب و آسيب پياز مو ميشوند را خنثي ميكنند. همچنين مانع از توليد و يا فعاليت بازدارندههاي رويش مو ميشوند، بازدارندههايي كه از هورمون تستوسترون به وجود آمده و با به هم چسباندن پيازهاي مو جلوي فعاليت آنها را ميگيرند. از نتايج اين تحقيق كه تا به حال برروي مردها انجام شده، ممكن است در زنان يائسهاي كه ريزش مويشان درنتيجه نبود تعادل در هورمونهاي جنسي استروژن ـ تستوسترون است نيز نتايج موفقيتآميزي به دست آيد.
خوراكيهاي مضر براي رشد مو
برخي مواد غذايي ريزش مو را تشديد ميكنند. با توجه به ابنكه چربيهاي اشباع شده التهاب آورند، بهتر است از مصرف همبرگر و سرخكردنيهاي حاوي اين چربيها امتناع كنيم. در برخي افراد، حساسيت به لبنيات و يا فرآوردههاي گوشتي موجب التهاب و ريزش مو ميشود.
مصرف بيش از حد ويتامين آ ( همچنين داروهاي مشتق شده از آن مثل: قرصهاي رفع آكنه ) نيز مشكلاتي به همراه ميآورد. در مقايسه با تقويت كنندههاي موضعي با عصاره سيب كه خيلي مقرون به صرفه نيست ( 45 هزار تومان و يا بيشتر براي يك ماه مصرف)، ميتوان از مواد غذايي ديگري كه منبع غني آنتي اكسيدان هستند، استفاده كرد. آنتي اكسيدانها به صورت مكمل نيز موجود هستند ولي كسي نميداند كه تا چه حد اثربخش اند.
مصرف انواع ميوه، سبزي و ديگر خوراكيهاي سرشار از آنتي اكسيدان نيز هيچ ضرري براي شما نخواهد داشت.
حفظ مو با روغنهاي طبيعي
رزماري، دارويي قديمي درمان ريزش مو، قرنهاست كه از سوي متخصصان سلامت براي تقويت و رشد مو توصيه ميشود.
پژوهشهاي انجام شده در دانشكده پوست شناسي و استخوان درماني آمريكا حاكي از آن است كه استعمال موضعي رزماري علاوه بر رشد سلولهاي جديد در پوست سر، تا اندازهاي از تجمع چربي كه موجب مسدود شدن پياز مو ميشود نيز جلوگيري ميكند.
به علاوه، رزماري حاوي آنتي اكسيدان و تركيبي به نام اسيد رزماري با خاصيت ضدالتهابي است.
اين عنصر اصلي توليد b4، ماده شيميايي التهابآوري كه با آسيب زدن به پياز مو موجب ريزش شديد موها ميشود، را در بدن كاهش ميدهد. اسيد رزماري ضدويروس و آنتي بيوتيك نيز هست و براي ضدعفوني كردن پوست سر مفيد است.
از آنجا كه اين اسيد از راه پوست و يا دستگاه گوارش به راحتي جذب بدن ميشود، حتي نوشيدن يك فنجان چاي رزماري هم به طور غيرمستقيم تاثير مطلوبي بر موها خواهد داشت.
رزماري باعث رويش مو در قسمتهاي طاس سر ميشود.
تحقيقي در اسكاتلند بر روي مبتلايان به طاسي موضعي نشان داد كه مخلوطي از رزماري و ديگر روغنهاي طبيعي، رويش مجدد مو را سرعت ميبخشند.
در اين پژوهش، يك گروه از بيماران، روزانه با روغنهاي طبيعي رزماري، آويشن، اسطوخودوس، چوب سدر و روغن دانه انگور پوست سرشان را ماساژ ميدادند؛ درحاليكه گروه دوم تنها از روغنهاي خوراكي استفاده مي كردند.
بعد از گذشت 7 ماه، ارزشيابي دو متخصص پوست نشان داد كه استعمال روغنهاي طبيعي موجب تقويت رشد مو در 44 درصد از افراد گروه اول شد ولي در گروه دوم تنها 15 درصد آنها شاهد اين نتيجه مطلوب بودند. داشتن خواصي چون ضدعفونيكنندگي، باعث شده تا روغنهاي اسطوخودوس و چوب سدر از قديم به عنوان روغنهاي متعادل كننده به حساب آيند.
مترجم: محدثه خزاعي
Source:http://www.herbsforhealth.com
يکشنبه 9 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 395]