واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نظرسنجيها و رايگيريها؛اعداد را باور كنيم يا نه؟ - نيوزويك/ ترجمه: كاوه شجاعي
نتايج مسابقات اسبدواني نوامبر را نميتوان در ژوئن پيشبيني كرد يا در صورت پيشبيني نميتوان زياد رو ي آن حساب كرد. پس چرا نتايج نظرسنجيهاي اخير كه از پيشتازي 15 درصدي سناتور دموكرات باراك اوباما حكايت ميكند، اين همه جمهوريخواهان را آشفته كرده است؟ اولين و سادهترين پاسخي كه به ذهن ميرسد اين است كه سناتور جان مككين هنوز نتوانسته جمهوريخواهان شكاك را به اين باور برساند كه او ميتواند رقيب بسيار باهوش و ستاد انتخاباتي ثروتمندش را شكست دهد. تنها 4 ماه به روز انتخابات رياستجمهوري باقي مانده و مككين مجبور است شمار زيادي از همحزبيهايش را به سرعت متقاعد كند كه نامزد شايستهاي است.
مككين روزهاي اخير را با حمله شديد به سياستهاي سوختي اوباما گذرانده و ستاد انتخاباتي اين سناتور سالخورده اميدوار است حملات شديد مككين باعث جلب نظر جمهوريخواهان و جيبهاي پر پول شماري از آنها شود.
با اين همه نتايج نظرسنجيهاي مستمر موسسه معتبر گالوپ نشان ميدهد كه رقابت تقريبا شانهبهشانه جريان دارد و قرار هم نيست اين روند در طول دو سه ماه بعدي تغيير خاصي كند. مباحثات تند- اما از راه دور- كنوني مككين و اوباما تاثير زيادي بر نتايج نظرسنجيها نميگذارد. به احتمال زياد رقابت زماني شكل ميگيرد - و جان ميگيرد- كه اوباما و مككين بحثهاي رو در روي دونفره را آغاز كنند.
ستاد باراك اوباما هم نگران نظرسنجيهاست، اما به شكلي ديگر. آنها نتايج نظرسنجيهاي مستمر گالوپ را نميپسندند چرا كه بايد حاميان ماليشان - بهخصوص پشتيبانان سابق هيلاري كلينتون - را قانع كنند روي بازنده شرط نبستهاند. پس ستاد اوباما نه بر نظرسنجي آرام و مستمر گالوپ، كه به نظرسنجيهاي گاه و بيگاه رسانهها، مثلا نيوزويك، تمركز ميكند. نتايج دو نظرسنجي تازه منتشر شده، يكي در نيوزويك و ديگري در لسآنجلس تايمز و بلومبرگ نشان ميدهد كه اوباما به ترتيب 15 و 12 درصد از مككين جلو است.
واكنشها به نظرسنجي ما در نيوزويك بسيار تند بود. ترنتلات كه سنا را ترك كرد و در واشنگتن لابيگر شد، تير اول را شليك كرد: ! يك روز بعد، كارل روو معمار مبارزات انتخاباتي جورج بوش كه حالا به جمهوريخواهان مشاوره ميدهد در يك گردهمايي خصوصي در جمع همحزبيهايش نظرسنجي نيوزويك را آنقدر پاكيزه توصيف كرد كه ترجيح داديم منتشر نشود( !جالب اينجاست او هنوز هم گاهي به نيوزويك مقاله ميدهد.) شماري از رقبا هم نظرسنجي ما را بياعتبار كردند، اگر چه مودبانهتر و فنيتر از روو؛ به اعتقاد آنها ما افراد خاصي را دستچين كردهايم و فقط نظر آنها را پرسيدهايم. اما نتايج نظرسنجي لسآنجلس تايمز و بلومبرگ كه آخر هفته گذشته منتشر شد نشان داد كه تعداد اين بيشتر از آن چيزي است كه فكر ميكرديم و هنوز روو و لات در مورد اين نظرسنجي حرفي نزدهاند. البته ستاد انتخاباتي مككين بيكار ننشست و اعلام كرد كه در نظرسنجي اخير تعداد دموكراتها بيشتر از جمهوريخواهان بوده 322 درصد در مقابل 22 درصد) و تاكنون چنين شكافي در هيچ نظرسنجياي ديده نشده است. (در نظرسنجي نيوزويك هم چنين شكافي وجود داشت.)
ستاد مككين يك نكته را ناديده گرفته است؛ شايد شمار بيشتري از مردم به سمت حزب دموكرات گرايش پيدا كردهاند و دموكراتهاي نهچندان دموكرات تصميم گرفتهاند از اوباما حمايت كنند. شايد اوضاع بد اقتصادي و محبوبيت بسيار پايين جورج بوش باعث شده جمهوريخواهان در وضعيت بسيار بدي قرار بگيرند.
البته نتايج نيوزويك و گالوپ به هم شبيه نيستند، اما اين دليل بياعتباري هيچكدام از آن دو نيست. هر متخصص امور نظرسنجي به شيوه خودش عمل ميكند. لريهاگيك، مسوول بخش نظرسنجي دانشگاه پرينستون از 1978 افكارسنجي ميكند و از 1993 با نيوزويك همكار است. ميان نظرسنجي ما و گالوپ تفاوتهايي وجود دارد. ما به خانهها تلفن ميزنيم، اما گالوپ به تلفنهاي همراه هم زنگ ميزند. اين فرق عمدهاي است. به گفته هاگيك، تماس گالوپ با مشتركان تلفنهاي همراه باعث ميشود اين موسسه به افراد بيشتري از رده سني زير 30 سال دسترسي داشته باشد. (اگرچه عموما جوانترها به اوباما علاقه دارند.) به علاوه نظرسنجيهاي نيوزويك در دو روز انجام شده و افكارسنجي گالوپ يك روز بيشتر طول كشيده است. با اين همه حتي نتايج نظرسنجيهاي گالوپ هم گاهي اوقات به هم شبيه نيستند. مثلا در نظرسنجياي كه اين موسسه با همكاري روزنامه يواساي تودي انجام داد اوباما با 6 درصد اختلاف از مككين پيش افتاده بود.
بايد بپذيريم كه نظرسنجيها واقعا به احساسات مردم در همان لحظه مربوط هستند. گاهي اين احساسات تداوم پيدا ميكند و گاهي نه. به همين سادگي.
مثلا در آستانه انتخابات مقدماتي در آيووا ما اولين رسانهاي بوديم كه پيروزي اوباما بر كلينتون را پيشبيني كرديم. اما در سال 1984، درست پس از آنكه والتر ماندل به عنوان نامزد نهايي حزب دموكرات برگزيده شد، نتايج نظرسنجي ما از پيشتازي 18 درصدي او در برابر رونالد ريگان حكايت ميكرد. اما ريگان در روز انتخابات او را رسما له كرد. از ديد متخصصان بهتر است نه به نتايج يك نظرسنجي كه به همه آنها توجه كنيم. وبسايتهايي وجود دارند كه اين كار را براي ما انجام ميدهند، مثل ريل كلير پالتيكز و بر اساس آخرين ميانگين اين سايت اوباما 3/6 درصد از مككين پيش است. مردم آمريكا اين طوري فكر ميكنند.
------------
------------
يکشنبه 9 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 182]