واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: فناوري ضرورتي ترين نياز براي جبران افزايش قيمت ها كالاها ست
تهران-خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): معاون علمي و فناوري رييس جمهوري گفت استفاده از فناوري هاي راهبردي، ضروري ترين نياز براي جبران افزايش قيمت كالاها در كشور است.
دكتر صادق واعظ زاده گفت پيش بيني مي شود سير صعودي افزايش قيمت نفت و كالاها و مواد مورد نياز خارجي همچنان ادامه يابد، اما ممكن است در مقطعي،سير صعودي قيمت نفت متوقف و يا بطور وحشتناكي سقوط كند، با اين حال قيمت كالاها و مواد مورد نياز ما كاهش نيابد.
وي در نشستي كه روز پنجشنبه در دفتر معاونت علمي و فناوري برگزار شد افزود اگر از اين فاصله زماني از منابع مازاد نفتي موجود براي توسعه و تجاريسازي فنآوريها به عنوان ثروت جايگزين درآمدهاي نفتي استفاده نكنيم با زيان و خسران غير قابل جبراني مواجه ميشويم.
وي تاكيد كرد توسعه و تقويت فنآوريهاي راهبردي از ضروريترين اقدامات براي جبران اين خسارات است.
واعظ زاده با بيان اينكه شرايط موجود جهاني ايجاب ميكند كه به سرعت در جهت توسعه و تقويت اين فنآوريها گام برداريم، افزود: قيمت نفت به صورت بيسابقه و اعجابآور افزايش انفجاري دارد كه به تدريج، افزايش قيمت كالاي صنعتي را در پي دارد و پس از مدت كوتاهي، هزينه واردات ايران هم افزايش مييابد و درآمد ما از افزايش قيمت نفت، صرف خريد مواد و كالاهاي مورد نياز به قيمت گرانتر ميشود.
به گفته وي بايد پيش از وقوع اين روند، از مازاد تراز بازرگاني خارجي خود استفاده مطلوب كنيم.
وي تاكيد كرد: يكي از موارد بهرهمنديها اين است كه نيازهاي خود را به سرعت و پيش از آنكه قيمتها بسيار زياد افزايش يابد، تامين كنيم و مهمتر آنكه با استفاده از اين منابع، فنآوريهاي راهبردي را كه در توسعه پايدار كشور نقش اساسي دارد، تقويت، بومي و تجاري سازي كنيم و به عنوان زيربناي توسعه اقتصادي و كسب درآمدهاي جايگزين براي درآمدهاي نفتي قرار دهيم.
معاون علمي و فنآوري رييس جمهور خاطرنشان كرد: ما فرصت كمي براي اين كار داريم و به همين دليل، تشكيل و فعاليت اين ستادها بايد سريع و پر شتاب باشد و نه تنها به توسعه و تقويت فناوري بلكه بايد به تجاريسازي آنها و توليد ثروت از مسير آنهانيز توجه شود.
واعظ زاده افزود: دولت و مجلس در حد منابع مالي مورد نياز ستادها براي سال جاري اقدام كردهاند، اما اين منابع كفايت نكرده و بايد منابع بيشتري به اين حوزه اختصاص يابد و در جهت توليد ثروت از فنآوريها به كار گرفته شود تا با بحران سقوط قيمت نفت و افزايش قيمت كالاهاي صنعتي مواجه نشويم و اين به معناي تعيين منبع پايدار درآمد مبتني بر فناوري است.
وي با اشاره به برنامه مشترك ستادها و همكاري آنها با دستگاههاي دستاندركار ، شناسايي سرمايه انساني موجود در هر يك از اين فنآوريها، منابع مالي - كه به صورت پراكنده موجود است-، نقاط قوت و ضعف و موقعيت جهاني آنها به ويژه در كشورهاي رقيب و ارائه مسير مناسب براي رسيدن به اهداف چشمانداز بيست ساله را به عنوان وظايف اين ستادها بر شمرد.
تعيين چشماندازي براي يكايك فناوريهاي نوين و رتبه استحقاقي ايران و ارائه راهبردهاي لازم براي رسيدن از وضع موجود به وضع مطلوب از ديگر وظايف است كه اين ستادها بايد با هماهنگي و تجميع قوا و نه به طور متفرق به منظور رقابت در جهان بايد در سطح ملي انجام دهند.
معاون علمي و فنآوري رييس جمهور همچنين در اين مراسم با اعلام اينكه پيشنويس نهايي نقشه جامع علمي كشور طي دو تا سه ماه آينده براي تصويب به شوراي عالي انقلاب فرهنگي ارائه ميشود، گفت: اين پيشنويس پس از عبور از چهار مرحله ويرايش در هشت ماه گذشته آماده ميشود.
واعظ زاده اظهار داشت تدوين نقشه جامع علمي كشور كه به دستور مقام معظم رهبري بر عهده شوراي عالي انقلاب فرهنگي گذاشته شد، با كيفيت خوبي به پيش رفته و شوراي تخصصي آن، طي هشت ماه گذشته جلسات خود را به صورت پيوسته برگزار كرده است.
وي افزود: سازمان برنامهريزي نقشه جامع علمي كشور متشكل از صدها نفر از اساتيد دانشگاهي، پژوهشگران و مديران عرصههاي علمي، اقتصادي، فنآوري و صنعتي شكل گرفت كه در كميتههاي ذيربط به طراحي نقشه پرداختند و پيشنويس اوليه را براي ارائه به شوراي تخصصي نقشه تهيه كردند.
معاون رييس جمهوري گفت: اين پيشنويس مورد نقد و بررسي مسوولان كميتههاي اصلي قرار گرفت و براساس پيشنهادات آنها، پيش نويس دوم تهيه و مورد نقد قرار گرفت و در نهايت، پيشنويس سوم در اختيار 500 نفر از برنامهريزان نقشه قرار دارد و در حال حاضر اعضاي اين كميتهها،مشغول بررسي، ارزيابي و نقادي آن هستند.
وي خاطرنشان كرد: در اين پيشنويس، چشمانداز علم و فناوري كشور به طور مشروح، مباني نظري و ارزشي نقشه، حذف كامل بيسوادي از كشور ظرف مدت كوتاه، افزايش آگاهيهاي علمي و فني مردم در سطح جامعه با توجه خاص به نظام غير رسمي آموزش مورد تاكيد قرار گرفته است.
به گفته واعظ زاده همچنين ضرورت نايل شدن به جايگاه اول جهاني در حوزههاي علمي مرتبط با ايران و اسلام و يا تثبيت و تحكيم جايگاه برتري كه در حال حاضر در برخي زمينهها چون علوم و معارف اهل بيت داريم، كسب مقام اول در برخي از فنآوريهاي راهبردي در دنيا و نيز مشخص شده است.
وي افزود: در اين راستا، علوم به چهار دسته تقسيم شدهاند كه براساس نقشه، بايد توجه ويژهاي به علوم انساني و علوم پايه مبذول شود تا اين دو حوزه از مهجوريت نجات يابد و فعاليتهاي آنها در كشور تقويت شود.
به گفته واعظ زاده در حوزه فناوري، راهبردهاي مشخصي براي توسعه فنآوريها پيشبيني شده است كه از آن جمله ميتوان به اجراي طرحهاي كلان فناوري ملي، ارتباط بين فناوري از يك سو با علم و از ديگر سو با بازار، تاكيد جذب نيروهاي پراستعداد به حوزه علوم انساني و پايه، تاكيد بر نوآوري در روشهاي تربيتي و آموزش در دو سطح آموزش و پرورش و آموزش عالي، تسهيل ارتباط ساده و طبيعي بين علم، فنآوري و تجاريسازي آنها اشاره كرد.
همچنين در ويرايش نهايي نقشه، راهبردهاي خاص هر يك از علوم درج خواهد شد.
دكتر واعظ زاده گفت: هنوز دو ويرايش براي ارائه پيشنويس نهايي به شوراي عالي انقلاب فرهنگي باقي مانده كه پس از تنظيم انتقادات و پيشنهادات 500 نفر، پيشنويس چهارم براي دريافت نظرات عموم صاحبنظران و علاقهمندان در اختيار عموم قرار ميگيرد و ويرايش پنجم كه ظرف دو تا سه ماه آينده آماده ميشود، براي تصويب به شوراي عالي انقلاب فرهنگي ارائه خواهد شد.
وي در ادامه با اشاره به جمعآوري و مطالعه اسناد مشابه موجود در ساير كشورها در اين زمينه اظهار كرد: در تهيه اين نقشه تجارب ديگر كشورها نيز مطالعه شد، اما اين نقشه كاملا نوآورانه بوده و اين دستاورد موفق و نو با برنامهريزي باز، ميتواند الگوي ساير كشورها نيز قرار گيرد.
معاون علمي و فنآوري رييس جمهور در ادامه اين نشست گفت: ستادهاي فنآوريهاي راهبردي در 9 زمينه كه در سال گذشته در قالب لايحه بودجه سال 87 به تصويب رسيد، در حال شكلگيري هستند و اجراي آن به معاونت ابلاغ شده است.
وي ادامه داد: به منظور تقويت اين فنآوريها، ستادهايي متشكل از مسولان و مديران ارشد كشور در سطح معاونان وزارتخانههاي ذيربط و روساي دستگاههاي مربوط به آنها به عنوان اعضاي حقوقي شكل ميگيرند.
در حال حاضر، روسا و دبيران شش ستاد منصوب شدهاند كه جلساتي براي هماهنگي برگزار ميكنند و به زودي ظرف يك ماه آينده، اعضاي حقيقي شامل دانشمندان، پژوهشگران و فنآوران برجسته كشور در هر زمينه انتخاب شده و ستادها آغاز به كار ميكنند. حداكثر هفت نفر از شخصيتهاي علمي فنآوري كشور به عضويت اين ستادها در ميآيند.
واعظ زاده خاطرنشان كرد: دفتر فنآوريهاي راهبردي در معاونت علمي و فنآوري رييس جمهور تاسيس شده و مدير كل آن انتخاب شد كه خدمات لازم را به اين ستادها ارائه خواهد داد.
شنبه 8 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 230]