واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: اعتيـاد؛ راهي به ناكجـا آباد
امروزه اعتياد مشكل بزرگ جوامع است و خساراتي كه اين معضل يا بلاي خانمانسوز به جا ميگذارد، بسيار زيانبار است؛ زيرا نيروي جوان جامعه را از چرخه توليد خارج ميكند.اعتياد وابستگي جسمييا رواني به چيزي است.اعتياد ميتواند به مواد شيميايي يا مواردي مانند اينترنت باشد.
اعتياد به تركيبات شيميايي رايجترين نوع موجود است و موادي كه به طور معمول به كار ميروند، شامل داروهاي مسكن و خوابآور، محركهاي مغزي،مواد استنشاقي، الكل،مواد افيوني و يا حشيش هستند.
داروهاي مسكن و خوابآور شامل گروه داروهاي بنزوديازپين هستند.اين تركيبات باعث اختلال عملكرد شغلي و اجتماعي، خوابآلودگي و اختلال درك ميشوند.از علائم آن، پوست سرد و نمناك است و عوارض آن ناراحتيهاي كبدي و گوارشي و در نهايت در اثر مصرف زياد مرگ را به دنبال دارد.
گروه ديگري از مواد اعتيادآور كه ممكن است كمتر جلب توجه كنند، مواد استنشاقي مانند چسب موكت، تينر، بنزين، گاز فندك، اتر و مايع خشك شويي هستند. پس از مصرف اين مواد فرد دچار نشئگي، سردرد، تهوع، پرخاشگري، اختلال تكلم و افزايش تعداد ضربانهاي قلب است.اين گونه مواد باعث از بين رفتن سلولهاي مغزي، كاهش بهره هوشي و آسيبهاي جدي به كبد و كليه و عضلات و ريه ميشود.اما از آنجايي كه اين مواد اثر مستقيم بر مغز دارد، احتمال كم خوني و سكته بسيار زياد است.
تركيبات ديگر مواد الكلي مانند انواع مشروبات الكلي هستند كه سبب به هم خوردن تعادل و كندي پاسخ ميشوند و از علائم آن استشمام بوي الكل، سيگار كشيدن زياد و استفراغ است. در چنين افرادي خطر ابتلا به سرطان سر و گردن و آسيب كبد بسيار بالاست.
مشهورترين گروه مواد اعتيادآور، مواد افيوني مانند ترياك، شيره كدئين، مرفين و هروئين هستند.اين مواد حالت نشئگي، گرما و گيجي ايجاد ميكنند. مشخصترين علامت مصرف، تنگي مردمك چشم اين افراد است؛ همچنين حساسيت، كاهش وزن، كاهش ميل جنسي و تيره شدن پوست از علائم آن است و احتمال ابتلا به هپاتيت،كزاز و ايدز در اين گونه افراد بسيار بالاست و مرگ بيشتر در اين گروه اتفاق ميافتد.
گروه ديگر مواد اعتيادآور كانابيس است كه شامل حشيش،ماري جوانا، گراس و بنگ و... ميشود. در اينگونه افراد تمركز از بين رفته و اشتها افزايش مييابد. از علائم مصرف آن، قرمز شدن چشم است.اين مواد به سلولهاي مغزي آسيب جدي وارد ميكند و با درصد بالايي سبب سرطان ريه ميشود.
و اما گروه جديدي از مواد اعتيادآور كه محركهاي مغزي هستند. اين مواد از آمفتامين ديتالين و مشتقات آنها هستند.
XTC كه امروزه به نامهاي اكستاسي،اكستازي، اكس و يا قرص شادي بخش شناخته شده است، در بين عامه مردم اسمهاي ديگري نيز دارد؛ از جمله ايكستيسي، آدام، رول واكس.
اكستازي از حدود نيمههاي دهه 1960 به عنوان آمفتامين با عوارض كميبراي كاهش افسردگي وارد بازار شد و به صورت كوتاه مدت باعث بهبود اين مشكلات شد اما به دليل سوء مصرف باعث مشكلات زيادي شد كه باعث شده ازآن به عنوان يك ماده مخدر نام برده شود.
اين دارو به صورت قرص مصرف ميشود و معمولا در پارتيها و مهمانيهايي كه به مدت زياد به رقص و پايكوبي ميپردازند، استفاده ميشود.
اين قرص از موادي كه باعث توهم زايي ميشوند هم تشكيل شده است.اين قرص زماني كه ساخته ميشود، نظارتي بر روي آن صورت نميگيرد و ممكن است كه از مواد ديگري هم ساخته شود(زيرا در كارخانههاي معتبر ساخته نميشود و يكي از دلايلي است كه باعث شده به عنوان قاچاق معرفي شود).
از لحاظ رواني اين قرص باعث اعتياد به آن هم ميشود كه بسيار خطرناك است.تا حدي كه 300 ميليگرم ازآن ميتواند سبب مرگ يك دختر 15 ساله شود.
* آثار كوتاه مدت
اكستازي باعث افزايش انرژي و توهم در فرد ميشود.مصرف كنندگان ميگويند كه بعد از مصرف دوست دارند به ديگران نزديك شده و با آنها تماس داشته باشند.از ديگر اثرات آن ميتوان به دندان قروچه غير ارادي، كاهش اعمال مهاري، لرز با يِا بدون تعريق زياد، تاري ديد، افزايش ضربان قلب و فشار خون، احتمال بروز تشنج و...اشاره كرد.
مواد تحريكي موجود در قرص ميتوانند باعث شوند تا مصرف كننده به طور باورنكردني و طولاني مدت برقصد كه اگر در اين شرايط، گرما و شلوغي (مثلا در يك پارتي) هم باشد، ممكن است سبب تب و از دست دادن آب بدن(به شكل عرق) شود.اين شرايط ميتواند منجر به از دست دادن عملكرد عضلات، كليه، قلب و كبد شود.در اين صورت ميتوان مرگ را هم ديد.
حتي بعد از اين اثرات، مشكل در خواب، اضطراب و افسردگي هم ديده ميشود.
*آثار طولاني مدت
استفاده مكرر از اكستازي(و يا اعتياد به آن) ميتواند سبب از بين رفتن و تخريب سلولهاي ترشح كننده سروتونين شود.اين سلولها نقش مهميدر حالت روحي افراد، حافظه، يادگيري، درد و اشتها دارندكه تخريب آنها سبب اختلال در عمل آنها ميشود(اختلال در حافظه و يادگيري، كم اشتهايي، افزايش احساس درد، افسردگي و اضطراب).
در ضمن اين قرصها در انواع نامهاي تجاري و با آرمهاي مختلف ساخته ميشوند، مثل: ميتسوبيشي، موتورولا و...
حال بايد از كساني كه از اين ماده خطرناك استفاده ميكنند، پرسيد كه آيا حالت سرخوشي موقت به اين همه اختلال و شايد مرگ ميارزد؟!
اين ماده در سال 1914 در آلمان توسط شركت مرك به عنوان كاهنده اشتها توليد شد اما به علت عوارض آن از رده خارج شد. بعد از مدتي در دهه 70 در روان درماني براي كمك به بيان احساسات بيماران به كار برده شد.با اثبات اثرات اين ماده روي مغز حيوانات آزمايشگاهي، پيش مصرف آن ممنوع شد.
در سالهاي اخير مصرف اين ماده در مهمانيهاي شبانه موسوم به اكس پارتي افزايش يافته است. عامل اصلي رواج اين ماده در ايران نبود آگاهي افراد از عوارض آن، چون احساس تمايل براي ارتباط با ديگران، افزايش هوشياري و درك موسيقي، افزايش حس بويايي و چشايي و احساس روشنايي است.
به علت افزايش بيش از حد انرژي، اين افراد تمايل به رقصهاي طولاني دارند. ديگر اثرات آن كاهش اشتها، تاري ديد و گشاد شدن مردمكها است كه باعث ميشود در مهمانيها با وجود نور كم مجبور به استفاده از عينكهاي آفتابي در شب شوند.
حركات غير طبيعي چشم، افزايش ضربان قلب و فشار خون و قفل شدن دندانها كه براي جلوگيري از اين حالت مجبور به مصرف آدامس هستند و تا ساعتها اين حالت فكزدنهاي غير طبيعي وجود دارد نيز از عوارض ديگر است.
اين اثرات 3 تا 24 ساعت باقي ميماند و بعد ازآن تمايل شديدي براي مصرف مجددآن وجود دارد.
اعتياد به اين ماده رواني و ترك آن بسيار دشوار است. متاسفانه ميزان مصرف اين ماده خطرناك در ايران در حال افزايش است.خطر مرگ با مصرف آن وجود دارد و هيچ پادزهري تا امروز براي مسموميت با اكس شناسايي نشده است.
اعتياد بيشترين آسيب را به جوامع ميزند و چون هميشه پيشگيري راحت تر از درمان است، بهترين راه آگاه ساختن افراد و كاهش تعداد معتادان جامعه است.
نام علميقرص اكستازي «متيل دي اكسي متيل آمغتامين» است. اثر هر قرص پس از خوردن بعد از 15 تا 90 دقيقه در فرد آشكار ميشود و تا 24 ساعت باقي ميماند. اكستازي در لغت به معني شادي مفرط بوده است. اكستازي داروي سفيد رنگ بدبو و تلخ مزهاي است و به راحتي در آب حل ميشود و به شكلهاي قرص، كپسول، آدامس، نوشابه و پودرهاي طمعدار توليد و عرضه ميشود و گاه نيز به صورت تزريق وريدي مورد استفاده قرار ميگيرد.
اكستازي، اعتياد جديدي است كه در انتهاي آن مرگ به انتظار نشسته است. وقتي در سال 1914 ساخته ميشد، هيچ كس فكر نميكرد اين ماده تبديل به اعتياد نسل جوان در قرن جديد شود.
درآن زمان (1914) اين ماده به علت اثرات آن از رده خارج شد، اما در سال 1914 اين دارو مجدداً وارد بازار شد و در روان درماني براي كمك به بيان احساسات بيماران استفاده شد؛ اما در سال 1984 با اثبات اثرات آن روي مغز حيوانات آزمايشگاهي از طرف مجامع علمي مصرف و توليد اين داروها رسماً ممنوع اعلام شد؛ ولي در اثر جرياناتي مصرف آن مجدداً آغاز شد، به طوري كه در دوره زماني خاص مصرف اين ماده انرژيزا و شاديبخش براي كاهش مصرف ساير مواد مخدر مثل هروئين تشويق شده است. به عنوان مثال در اروپا مصرف اين قرص از 500 هزار به 30 ميليون قرص در 2 سال بعد رسيده است و يا در آمريكا در پارتيهاي شبانه مصرف اين قرصها به شدت افزايش يافت.
اثر هر قرص 15 تا 90 دقيقه پس از خوردن در فرد آشكار ميشود و تا 24 ساعت باقي ميماند. قرصهاي اكستازي از لحاظ تركيب و عملكرد از يكسو شبيه مواد محرك از قبيل آمفتامينها و از سوي ديگر شبيه مواد توهمزا است. مواد محرك موجود در اين ماده نقش تحريك كننده داشته و باعث سرعت فعاليت سيستم عصبي ميشوند. از طرفي مواد توهمزاي موجود درآن به طور خاص بر روي ادراك تاثير گذاشته و باعث توهم شنيداري و ديداري ميشود.اكستازي در مجموع يك ماده مصنوعي روان گردان به حساب ميآيد كه اگرچه آثار بسيار سوءبر روي بدن دارد، ولي مصرف اين ماده مصرف كننده را به تدريج يا به سرعت به سمت يك نوع اجبار در مصرف ميكشاند و از لحاظ رواني وابسته ميسازد.
*عوارض و پيامدهاي قرص
تحقيقات ثابت كردهاند 99 درصد كساني كه از اين قرص استفاده ميكنند دچار افسردگيهاي شديد شده و اقدام به ارتباطات نامشروع جنسي و خودكشي ميكنند. قرص اكس سبب تخريب قسمتهايي از مغز ميشود كه قدرت تصميمگيري را از شخص مصرف كننده ميگيرد. برخي از عوارضي كه مورد تاييد سازمان بهداشت جهاني قرار گرفتهاند، عبارتاند از: تخريب سلولهاي قشر مخ،نارسايي كبد و كليه، ضايعات پوستي و زوال حافظه كوتاه مدت.
سكوت مرگ
اگر اقداميجدي براي آگاهسازي جامعه در مورد عوارض و خطرات داروهاي نشاطآور ازجمله اكستازي انجام نشود، در آينده با گسترش بيشتر اين داروها در ميان جوانان و گرايش آنها به مواد خطرناكتري نظير هروئين و كوكايين روبهرو خواهيم بود.مطالعات غيرمتمركز در ايران، روندي بهشدت روبه رشد را نشان ميدهد كه كاهش قيمت داروهاي اكستازي يكي از عللآن است.
*چند توصيه به معتادان داروهاي نشاطآور
هرچند آثار جانبي ناشي از قطع مصرف اكستازي در نظر مصرفكننده غيرقابل مهار و وحشتناك است، باز هم راهحلهايي وجود دارد.
اولين قدم، فهميدن علت اعتياد فرد به مادة اعتيادآور است.
بسياري از افراد به اشتباه تصور ميكنند كه با مصرف مواد شاديافزا «بهتر ميشوند»، «بهتر فعاليت ميكنند» يا «شادتر ميشوند». اين فقط يك هذيان است. اين مواد دير يا زود جسم و روان را نابود ميكنند. فشار زندگي مدرن، انسان امروزي را در خود غرق كرده است. اما باز هم راهحلهايي وجود دارد.
ورزش، رژيم غذايي، پيادهروي طولانيمدت همراه با مشاهدة طبيعت باعث القاي احساس رضايت و آرامش ميشود. صحبت با يك فرد قابل اعتماد در مورد مشكلات ميتواند كمككننده باشد. مصرف مواد اعتيادآور و شاديافزا راهحل واقعي مشكلات زندگي نيست. نتايج و تبعات مصرف اين داروها بسيار بدتر و وحشتناكتر از مشكلات اوليهاي است كه فرد براي رهايي از آنها به اين مواد پناه آورده است. روي آوردن به مواد و داروهايي از اين قبيل پا گذاشتن در جادة ناهمواري است كه فرد براي رسيدن به جهنم انتخاب ميكند.
جوانان اميدهاي آيندهاند. والدين بايد با فرزندان خود صحبت كنند و وقت بيشتري را به آنها اختصاص دهند.
به مشكلات جوانان گوش فرا دهيد. آرزوهايشان را بشنويد. از تلاشهاي آنها، هرچند بدون نتيجه باشد، قدرداني كنيد. تواناييهاي آنها را تمجيد و روحيهشان را تقويت كنيد. با آنان در مورد داروهاي خطرناك و استفادة نابجا از آنها صحبت كنيد. شما ميتوانيد زندگي فرزند خود را نجات دهيد.
شنبه 8 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 416]