تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 13 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):هرگاه مؤمن به برادر [دينى] خود تهمت بزند، ايمان در قلب او از ميان مى رود، همچنان كه نم...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1803906096




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

بررسي مباني اخلاق زيست‌محيطي در اديان در ماه‌نامه «اطلاعات حكمت و معرفت»


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي مباني اخلاق زيست‌محيطي در اديان در ماه‌نامه «اطلاعات حكمت و معرفت»
گروه انديشه: مقاله «مباني اخلاق زيست‌محيطي در اديان»، توسط «محسن حدادي»، پژوهش‌گر بنياد دائرة‌المعارف اسلامي نوشته و در آخرين شماره از ماه‌نامه «اطلاعات حكمت و معرفت» (شماره 3، خرداد 1387) منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، ما در عصري زندگي مي كنيم كه جامعه بشري در ميانه بحران زيست‌محيطي كه هستي تمامي گونه هاي حيات را بر روي اين سياره تهديد مي كند. از نظر بسياري از انديشمندان، بحران زيست‌محيطي با اين پيچيدگي و گستره تنها حاصل برخي عوامل اقتصادي، سياسي و اجتماعي نيست.

اين بحران هم‌چنين بحراني اخلاقي و معنوي نيز هست كه براي پرداختن بدان، ما به دركي فلسفي و ديني از خود به مثابه مخلوقات طبيعي نيازمنديم كه در چرخه حيات به دنيا آمده و به اكوسيستم وابسته‌ايم. بنابراين بايد بار ديگر اديان را با توجه به بحران زيست‌محيطي فعلي مورد بررسي قرار داد.

اين بدان سبب است كه اديان چه به صورت آگاهانه و چه ناخودآگاه كمك مي كنند نحوه تعامل خود را با طبيعت شكل دهيم. اديان حاوي حكايات بنيادين تفسيري درباره ماهيت انسان و طبيعت (‌اين‌كه ما از كجا آمده‌ايم و به كجا خواهيم رفت) هستند. اديان همچنين به ما مي‌گويند كه چگونه بايد با ديگران رفتار كنيم و چگونه با طبيعت رابطه برقرار سازيم. اين ارزش‌ها جهت‌گيري اخلاقي يك جامعه را مي‌سازند.

بنابراين اديان، جهان‌بيني و اخلاقياتي را پديد مي‌آورند كه شالوده رويكردها و ارزش‌هاي جوامع و فرهنگ‌هاي مختلف را مي‌سازد. «لين وايت» يكي از مورخان مشهور مي‌گويد: «رفتار مردم با محيط زيست وابسته به ديدگاهي است كه درباره رابطه خود با پديده‌هاي اطراف خود دارند. اكولوژي انسان عميقا از عقايد او درباره ماهيت و سرنوشت خود يعني دين او متأثر است. در جريان كوشش براي بازنگري در رويكرد انسان به زمين،‌ روشن شده است كه ما فاقد توان ارزيابي ماهيت پيچيده ماده و نيز ماهيت خويشتن هستيم.»

وي معتقد است كه ما در تعاملات خود با دنياي طبيعي «خود‌محور» شده‌ايم. به عبارت ديگر ما قادر نيستيم كه زيبايي و حيات طبيعي را درك كنيم؛ زيرا در افكار خود‌پسندانه و نيازهاي كوته‌بينانه خويش اسير شده‌ايم. او معتقد است كه ما به يك كيهان‌شناسي نوين، تدوين مجدد اصول فرهنگي و برانگيختن توان جهاني براي غلبه براين نقيصه نيازمنديم.

يكي از مؤلفه‌هاي مهم بحران زيست‌محيطي كنوني، بعد معنوي و اخلاقي آن است. در اين‌جاست كه اديان جهان مي‌توانند در مشاركت با افراد، نهادها و جريان‌هاي پيش‌گام كه به مسائل زيست‌محيطي مي‌پردازند، نقش مهمي ايفا كنند. اديان علي‌رغم تأخير در پرداختن به اين بحران، اكنون با شيوه‌هاي قابل ملاحظه و خلاقانه شروع به پاسخگويي كرده‌اند.

آن‌ها فقط به بازانديشي مباحث كلامي خود مشغول نيستند، بلكه علاوه بر اين به بازنگري در اعمال و عائر و تعهدات ديرينه زيست‌محيطي خويش هم توجه كرده‌اند. بدين منظور ماهيت دين و اخلاق مورد چالش و تفسير قرار گرفته است. بازنگري در جهان‌بيني‌هاي حاصل از عقايد و اعمال ديني مي‌تواند براي احياء كيهانشاسي‌هاي جامع به گونه‌اي بسنده ‌و نيز ايجاد چارچوب‌هاي مفهومي وسيع و اخلاقيات زيست‌محيطي مؤثر و كار آمد براي قرن بيست و يكم حياتي باشد.

يكي از بزرگ‌ترين چالش‌ها براي اديان امروزين همچنان اين مسأله است كه چگونه به بحراني پاسخ دهند كه بسياري معتقدند به سبب تجاوزات و چپاول عظيمي كه توسط ماده‌گرايي بي حد و مرز، عرفي‌شدن و صنعتي شدن در جوامع معاصر بويژه جوامعي كه در يا تحت‌تأثير جهان غرب بوجود آمده اند، ايجاد شده است.

در واقع برخي معتقدند كه جدا كردن دين از زندگي عرفي ممكن است، يكي از دلايل عمده اين بحران باشد. در حالي‌كه در گذشته هيچ‌يك از اديان جهان با بحران زيست‌محيطي به گونه‌اي كه ما با آن مواجهيم، روبرو نبوده‌اند، اما داراي چنان ساز‌وكارهايي مؤثر هستند كه در شكل‌دهي رويكردهاي بشري نسبت به طبيعت هم‌چنان ابزارهايي كليدي به شمار مي‌روند.

ماه‌نامه اطلاعات حكمت و معرفت به صاحب امتيازي مؤسسه اطلاعات و مدير مسئولي و سردبيري «انشاء‌الله رحمتي» هر ماه منتشر مي‌شود كه اين شماره ويژه «دين و محيط زيست» است.
 جمعه 7 تير 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 180]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن