واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: استاد اقتصاد دانشگاه علامهطباطبايي: طرح رييسجمهور همبستگي ندارد
اين طرح مشتمل بر اجزاي مختلفي است كه همبستگي و پيوستگي مشخصي ندارد و بيشتر حرفهاي سياسي است و بيشك برخاسته از تحليل عميق و جامع اقتصادي نيست.
آفتاب: بهروز هادي زنوز گفت: «در كشور نظام برنامهريزي و برنامههاي پنج سالهاي وجود دارد و هر دولتي كه سر كار ميآيد موظف است به الزامات قانون برنامه توجه كند و براساس برنامه پنج ساله سياستهاي اقتصادي خود را تنظيم كند».
استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبايي در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد و صنعت آفتاب، با ارزيابي طرح تحول اقتصادي رييسجمهور گفت: «در تنظيم و تهيه برنامه پنجساله سازمان مديريت و برنامهريزي بيش از 30 وزارتخانه و دستگاههاي مختلف فعاليت ميكنند كه نتيجه اين فعاليت در طول يك تا دو سال باعث تهيه برنامهاي ميشود، بنابراين ظرفيت كارشناسي كشور در چنين برنامهريزيهايي كامل به كار گرفته ميشود».
وي ادامه داد: «متاسفانه دولت نهم از زمان شروع به كار اساسا برنامه چهارم را زير سوال برده و به تجربه ثابت شد برنامههايي را كه به صورت مقطعي چه در زمان انتخابات چه بعدها اعلام كردند از بنيه كارشناسي قوي برخوردار نبوده است».
زنوز گفت: «اين برنامه جديد اصلاحي كه در ايشان درمصاحبه تلويزيوني اخير مطرح كردند عنصر جديدي در آن ديده نميشود، شاخصي در آن برنامه هدفمند كردن يارانه است اين دقيقا همان چيزي است كه در برنامه چهارم بسيار روشن مطرح شده و دولتها به دلايل مختلف از اجراي آن عدول كردند».
اين استاد دانشگاه با انتقاد از عملكرد دولت نهم و مجلس هفتم به دليل طفره رفتن از اجراي هدفمند كردن يارانهها اظهار داشت: «اكنون بعد از گذشت سه سال از مديريت دولت نهم، رئيسجمهور به اين نتيجه رسيده كه برنامه هدفمند كردن يارانه را بايد اجرا كند».
زنوز با اشاره به اينكه «نميتوان مشكل مسكن را از طريق عرضه زمين و يا كنترل قيمت مصالح ساختماني و متعرض شدن به صاحبان خانههاي استيجاري حل كرد»، گفت: «بحران مسكن زاييده سياستهاي انبساطي دولت در زمينههاي مالي و پولي است و تا زماني كه سياستهاي مالي و پولي اصلاح نشود، مشكل مسكن لاعلاج خواهد ماند».
عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي با انتقاد از سخنان احمدينژاد درباره تورم اعلام كرد: «رئيسجمهور در مورد تورم برنامه روشني را مطرح نكردند».
اين كارشناس اقتصادي خاطرنشان كرد: «در بحث بيكاري با وجود طرحهاي زودبازدهي كه وزارت كار تعقيب كرده وبانكها اعتبارات لازم را فراهم كردند باز هم نتايج مورد انتظار را در برنداشت».
استاد
” اين بسته، بسته منسجمي نيست كه كار كارشناسي عميقي روي آن انجام شده باشد... “
اقتصاد دانشگاه علامه طباطبايي اعلام كرد: «اين بسته، بسته منسجمي نيست كه كار كارشناسي عميقي روي آن انجام شده باشد».
وي درباره موضوع حذف يارانهها نيز اظهار داشت: «آقاي تركان روز گذشته برنامه وزارت نفت را در مورد هدفمند كردن يارانههاي انرژي مطرح كردند به اين ترتيب كه بنزين، گازوئيل و گاز بايد به نرخهاي بالاتري براي اقشاري كه مصرف بالايي دارند فروخته شود تا از محل آن اگر قرار است، پرداخت نقدي به اقشار آسيبپذير صورت بگيرد ».
وي با اشاره به وجود تناقض در برنامه وزارت نفت و آنچه رئيسجمهور گفته است، گفت: «در برنامه وزارت نفت مساله پرداخت نقدي يارانهها مطرح نيست، بلكه مساله اين است كه به نحوي از اقشار مرفه جامعه، قيمتهاي حاملهاي انرژي را به تدريج دريافت كنيم و به اقشار آسيبپذير همان يارانههاي قبلي را كه به صورت پنهان مطرح بوده، بپردازيم».
وي با اشاره به اينكه در درجه اول بايد تناقضات موجود رفع
” در شرايطي كه تورم به بالاي 20 درصد رسيده وارد كردن يك شوك جديد به اقتصاد از طريق افزايش قيمت حاملهاي انرژي ميتواند مسالهساز باشد... “
شود، ادامه داد: «اين در حالي است كه دولت ميگويد از شش ماه دوم سال جديد ميخواهيم يارانههاي نقدي به مردم بپردازيم».
زنوز هشدار داد: «در شرايطي كه تورم به بالاي 20 درصد رسيده وارد كردن يك شوك جديد به اقتصاد از طريق افزايش قيمت حاملهاي انرژي ميتواند مسالهساز باشد».
اين استاد دانشگاه با بيان اينكه جزئيات طرح تحول اقتصادي هنوز مشخص نيست، افزود: «اجراي اين طرح بايد با يك برنامهريزي زمانبندني شده و به تدريج صورت گيرد و برآورد شود كه چه درآمدهايي تحصيل و چگونه خرج خواهد شد».
وي با تاييد بخشي از سخنان رييسجمهور درباره ادامه پرداخت يارانهها اضافه كرد: «پرداخت يارانه به شكل فعلي كه طبقات ثروتمند بيش از طبقات فقيراز اين يارانهها بهره ببرند، به هيچ وجه موجه نيست و در اين كه سيستم فعلي يارانه بايد عوض شود با ايشان همصدا هستيم».
زنوز درباره دعوت رئيس جمهور از صاحبنظران اقتصادي گفت: «دولت بايد برنامه مدوني را روي ميز بگذارد و اين برنامه را به بحث بگذارد وگرنه با شعارهاي كلي نميشود از اقتصاددانان دعوت كرد كه راجع به محتواي برنامههاي دولت اظهارنظر كرده و با دولت در زمينههاي كارشناسي همكاري كنند».
وي در مورد نقاط ضعف و قوت طرح مطرح شده از سوي احمدينژاد اظهار داشت: «اين طرح مشتمل بر
” انحلال سازمان برنامه يكي از اشتباهات جدي بود كه تضعيف نظام برنامهريزي كشور را به همراه داشت و در آينده هر دولتي كه بر سر كار بيايد بايد آن را جبران كند... “
اجزاي مختلفي است كه همبستگي و پيوستگي مشخصي ندارد و بيشتر حرفهاي سياسي است و بيشك برخاسته از تحليل عميق و جامع اقتصادي نيست».
استاد اقتصاد دانشگاه علامهطباطبايي ادامه داد: «مساله عمده در حال حاضربيثباتي اقتصاد كلان كشور است كه در تورم بالا و گسترش نقدينگي و بحران بانكي خودش را نشان ميدهد و براي اين حل اين مشكلات، دولت نهم هيچ برنامهاي ندارد».
زنوز تاكيد كرد: «در مورد هدفمند كردن يارانه ها مضمون كار درست است ولي بايد برنامه مدوني روي ميز گذاشته شود و معلوم شود آيا اكنون كه در آستانه انتخابات قرار داريم، ميخواهند با انگيزه سياسي به گروههاي آسيبپذير پول نقد برسانند يا اينكه واقعا درصدد حل مسائل مملكت در درازمدت هستند».
استاد دانشگاه علامه طباطبايي در پاسخ به سوال خبرنگار آفتاب درباره وجوه مثبت و منفي عملكرد دولت نهم در زمينه اقتصادي گفت: «انحلال سازمان برنامه يكي از اشتباهات جدي بود كه تضعيف نظام برنامهريزي كشور را به همراه داشت و در آينده هر دولتي كه بر سر كار بيايد بايد آن را جبران كند».
وي با برشمردن سياستهاي اشتباه دولت نهم در عرصه اقتصادي تاكيد كرد: «تز دولت اين بود كه با تزريق هر چه بيشتر پول به اقتصاد كشور مسائل اقتصادي حل ميشود و متاسفانه اين نظريه ورشكسته است همچنان از سوي دولت تعقيب ميشود».
زنوز «مداخله گسترده دولت در سيستم بانكي و انحلال شوراي پول و اعتبار كه باعث صدمات جدي به نظام مالي كشور شد» را از ديگر اشتباهات احمدينژاد عنوان كرد.
وي با بيان اينكه عملكرد مثبتي در زمينه اقتصادي در كارنامه دولت نهم وجود ندارد، گفت: «به نظرم چيزي خاص و بارزي نيست كه بتوان از آن به عنوان يك حركت درخشان ياد كرد».
چهارشنبه 5 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 224]