واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: وقتي مجبوري فست فودبخوري...
فكرش را بكن! يك صبح پر كار را پشت سر گذاشته باشي و وقت ظهر تند تند شكمت به قاروقور ميافتد و احساس گرسنگي شديدي به وجود ميآيد. بدون هيچ درنگي تنها به فكرخوردن يك غذاي آماده، سريع و خوشمزه ميافتي.
بلافاصله پاشنه كفشت را بالا ميكشي تا به نزديكترين ساندويچي برسي. ليست غذاهاي سرد و گرم به ديوار چسبيده است! دركوتاهترين زمان و طبق ذائقه خودت يك ساندويج سفارش ميدهي.
تا به حال فكر كردهاي كه در عرض يك ماه چند باراين اتفاق برايت ميافتد؟ به اين هم فكر كردهاي كه خوردن چنين غذاهايي امكان افزايش بيماريهاي قلبي ـ عروقي را چند درصد افزايش ميدهد!؟
برنامه غذايي نامناسب يكي ازعوامل مهم در بروز بيماريهاي قلبي و عروقي است كه سبب تغييرات در چربي خون ميشود و در ابتلا به تصلب شرائين و بيماريهاي قلبي ـ عروقي نقش بسيار مهمي ايفا ميكند.
علاوه برآن، بيماريهاي قلبي ـ عروقي از مهمترين عوامل مرگ و مير و از عمده ترين مشكلات بهداشتي در كشورهاي پيشرفته و در حال توسعه است. در ايران نيز سالانه حدود 40 درصد از مرگ و ميرها به علت بيماريهاي قلبي ـ عروقي رخ ميدهد و اين بيماري همچنان در صدرعوامل مرگ و مير در كشور محسوب ميشود.
دكتر ربابه شيخ الاسلام، مديركل اسبق دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت با بيان اين كه فست فودها غذاهايي هستند كه به سرعت آماده مصرف ميشوند، ميگويد: اين غذاها مشتريان خاص خود را دارند كه متاسفانه روز به روز بر آنها افزوده ميشود.
او در رابطه با علت افزايش تعداد مصرف كنندگان فست فود، توضيح ميدهد: با گسترش جوامع شهري و به تبع آن هزينههاي بالاي زندگي و اشتغال زن و شوهر پخت غذا در منزل كمتر مورد توجه قرار ميگيرد.
همچنين مطالعات نشان داده است: در جوامعي كه داراي رژيم غذايي با كلسترول و چربي جامد كمتري هستند، ميزان چربي خون آنها نيز كمتر ميشود.البته خودداري از مصرف غذاهاي سرخ شده و روغنهاي جامد، حيواني و نباتي يكي از توصيههاي مهم در پيشگيري از بروز بيماريهاي قلبي ـ عروقي است.
دكتر شيخالاسلام درباره عوارض فست فود ميگويد: نياز به سرخ كردن اكثرفست فودها، استفاده بيش از حد سسهاي چرب و استفاده كمتر از سبزيجات منجر به چاقي، كمبود برخي از ويتامينها و املاح، ناراحتيهاي گوارشي و در نهايت بيماري هاي قلبي ـ عروقي در افراد ميشود.
وي تصريح ميكند: از سوي ديگر به علت اين كه ذائقه ايـــرانيها شور است، احتـــمال استفاده از مصرف مواد شـــور هم در كنار فست فودها وجود دارد كه ميتواند باعث بروز فشار خون در مصرف كنندگان شود. بنابراين در كل مصرف طولاني مدت فست فودها مجموعهاي از مشكلات را به دستگاه گوارش و سيستم ايمني بدن وارد ميكند. علاوه بر آن، بين الگوي غذايي و بروز بيماريهاي مزمن و غير واگير مانند بيماريهاي قلبي ـ عروقي، سكته مغزي، سرطانها و بيماريهاي ديابت ارتباط قوي وجود دارد.
مديركل اسبق دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت در عين حال با اذعان به اين كه در جامعه كنوني، گريزي از مصرف فست فودها نيست، خاطرنشان ميكند: جوامع را نميتوان از مصرف فست فودها بازداشت، زيرا به علت مشكلات درزندگي صنعتي امروز، خانوادهها از تهيه و پخت غذا در منزل بازمانده و زنان نيز به علت كاركردن همپاي مردان فرصت آشپزي ندارند.
از اين رو حداقل بايد از فست فودهاي معتبر استفاده كرد و با كنترل بهداشت محيط توليد و عرضه فست فود، از سلامت مواد غذايي، آشپزها و غيره اطمينان كامل حاصل كرد. همچنين با توجه به اين كه نگراني مردم از اين نوع مواد غذايي، افزايش ميزان چربي در آنهاست، ميتوان فست فودهايي با سسهاي كم چرب سفارش داد.
وي ميافزايد: استفاده از سبزيهاي تازه و كاهو و انواع سالادها بهترين جايگزين سسهاي چرب به شمار ميرود اما در حال حاضر مراكز اغذيه فروشي و فست فودها فاقد اين ويژگي هستند.
وي با بيان اين كه ميتوان با تغييراتي از عوارض فست فودها كاست، يادآور ميشود: به عنوان مثال هنگام سفارش پيتزا ميتوان درخواست استفاده بيشتري از سبزيجات، قارچ و پياز در آن كرد. همچنين ميتوان از انواع و اقسام سبزيجات مانند ذرت، اسفناج و گوجه استفاده كرد تا عوارض فست فودها به خصوص پيتزا را به حداقل برسانيم.
شيخالاسلام تهيه فست فودها را در منزل قابل اعتمادتر دانسته و ميافزايد: تهيه فست فود در منزل امكان استفاده بيشتر از سبزيجات را به خانوادهها ميدهد و حتي ميتوان ازروغن در كنار آن استفاده كرد، زيرا معمولا در فست فودها روغن تهيه فست فود به دفعات متعدد مورد استفاده قرار ميگيرد و صاحبان محلهاي فروش فست فودها تعويض آن را مقرون به صرفه نميدانند.
مديركل اسبق دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت با بيان اين كه استفاده مكرر از روغن در درجه بالاي حرارتي موجب سوختن آن شده و در نهايت عامل بسياري از سرطانها خواهد بود، اظهار ميدارد: روغنها بسته به انواع آنها درجه حرارت مشخصي را تحمل ميكنند. معمولا بيماريهاي قلبي، سكتههاي مغزي و قلبي و ساير بيماريها مانند چاقي و ديابت در سنين ميانسالي بروز ميكنند، اما عوامل بروز آنها از دوران جنيني، كودكي، نوجواني و جواني تكامل يافته تا نهايتاً در سنين بالا عوارض مذكورخود را نشان ميدهد. بهطوري كه بدن عوارض تمامي مواد غذايي و تغذيه غلط را انباشته كرده و ناگهان در سنين ميانسالي كه ايمني بدن نيز كاهش مييابد، بروز پيدا ميكند. البته كاهش سن بروز بيماري ها از حدود 50 سالگي به 25 سالگي را نبايد فراموش كرد.
وي تصريح ميكند: متاسفانه در مدارس، اولياي مدارس به دانش آموزان برنامه غذايي هفتگي ميدهند كه در آن پيتزا، همبرگر و كباب كوبيده قرار دارد كه نشان از نبود كنترل نسبت به مواد غذايي مورد مصرف دانش آموزان را دارد و نبايد تصور شود كه فست فودها در كودكان عارضهاي ندارد.
مصرف روغن جامد و غذاهاي سرخ كردني در دوران بارداري
شيخ الاسلام درباره عوارض فست فودها در كودكان به عنوان يك گروه پرخطر توضيح ميدهد: در اثر مصرف فست فودها عروق كودك با انسدادهاي ريز مواجه شده و چربيها باعث افزايش كلسترول خون آنها ميشود. همچنين در حال حاضر كارشناسان تاكيد زيادي بر تغذيه دوران بارداري دارند و توصيه به مصرف كم چربيهاي اشباع شده و ايزومرترانس در مواد غذايي مادران دارند، زيرا چربيها در بدن زن باردار ذخيره شده و تبديل به شير خواهند شد و چنانچه ذخيره شيرمادر مطلوب نباشد، كودك در معرض خطر قرار ميگيرد. به همين دليل در دوران بارداري مصرف ماهي، روغنهاي غيراشباع مانند مايع و انواع سبزيجات تازه توصيه ميشود. ازسوي ديگر انسان براي دستيابي به سلامت كامل به تمام گروههاي غذايي نياز دارد. بنابراين مصرف يك تركيب غذايي سالم موجب سلامت جسم و روان ميشود.
وي با تاكيد براين كه در دوران بارداري بايد از مصرف روغن جامد و غذاهاي سرخ كردني خودداري شود، اذعان ميدارد: در دوران كودكي ذائقه فرد ساخته ميشود و اگر در هفته يك دانش آموز را به غذاهاي چرب و سرخ شده عادت دهيم، به طور قطع بدن در آينده قدرت ترك آن را نخواهد داشت.
اين متخصص اپيدميولوژي تغذيه با بيان اين كه بين تغذيه، فعاليتهاي بدني و بيماريهاي چاقي، قلبي و عروقي رابطه مستقيمي وجود دارد، اظهار ميدارد: بنابراين تمامي كارشناسان، تغذيه مناسب از دوران جنيني، ذائقه سازي در دوران كودكي و انجام فعاليتهاي بدني را توصيه ميكنند.
شيخالاسلام با بيان اين كه رستورانها و اغذيه فروشيها ميتوانند با داشتن ضوابطي سالم تر باشند، ميگويد: همچنين با امكان بازديد مصرف كنندگان از محل تهيه غذا اطمينان مشتريان نيز حاصل ميشود و چنانچه مصرف كنندگان از ميزان كالري مصرفي غذاهاي خود آگاه باشند، از افزايش وزن جلوگيري خواهند كرد. همچنين رستورانها و اغذيه فروشيها ميتوانند با اخذ ISO با افزايش كيفيت غذاها، مشتريان بيشتري را جذب كنند.
وي در پايان تاكيد مي كند: ميتوان با تغييرات مناسب در فست فودها مضرات آنها را كاهش داد و غذاهاي سالمتري را انتخاب كرد.
چهارشنبه 5 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 279]