واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: بمب خبري المپيك پكن !
«شما به خاطر ناتوانيهايتان، ناتوان نيستيد. شما توانا هستيد به خاطر تواناييهايي كه داريد.» اين شعار معروف كسي است كه بالاخره بعد از جنگ و دعواي فراوان ميتواند به حق خودش برسد.
«اسكار لئونارد كارل پيستوريوس»، دونده 21 ساله اهل آفريقاي جنوبي ميتواند امسال در رقابتهاي المپيك پكن شركت كند.
تا اينجا اين سوژه چندان هم عجيب و غيرمعقول نيست اما وقتي متوجه شويد كه او از 11 ماهگي پا نداشته، داستان جذابتر ميشود. اين جوان اهل آفريقاي جنوبي 21 سال پيش بدون نازك ني به دنيا آمد و در 11ماهگي دو پايش را از زانو به پايين از دست داد. شايد هر كسي كه شرايط او را داشت، هيچ وقت به ورزش كردن فكر نميكرد اما او آنقدر در تمرينات ورزش مصمم بود كه ركورد دو و ميداني در پارالمپيك را از آن خود كرد. او برنده يك برنز و يك طلادر رقابتهاي 100 و 200 متر پارالمپيك است.
پيستوريوس دو عنوان قهرماني در رقابتهاي جام جهاني دو و ميداني دارد و يك بار هم مدال طلاي رقابتهاي قهرماني بزرگسالان آفريقاي جنوبي را به دست آورده است. اين عناوين در نوع خود جالب توجه هستند اما پيستوريوس داستاني مجزا براي خود دارد. او از دو پاي مصنوعي استفاده ميكند كه شركت «اوسور» ايسلند توليدكننده آن است. اين پاها كه به «چيتا فلكس فوت» مشهورند، از جنس كربن هستند و اين امكان را به مرد اهل آفريقاي جنوبي دادهاند كه بتواند به روياي خودش برسد: حضور در مسابقات (IAAF) فدراسيون بينالمللي دو و ميداني؛ رويايي كه به نظر ميرسيد كمكم به واقعيت تبديل ميشود. پيستوريوس بعد از عناوين قهرمانياش در رقابتهاي معلولان توسطIAAF به رقابتهاي هلسينكي فنلاند در سال 2005 دعوت شد. او نتوانست در اين رقابتها به ميدان رود اما 13 ژوئيه 2007 روز سرنوشت بود. پيستوريوس در رقابتهاي گلدن گالادر رم شركت كرد و آنجا در رده «B» با زمان 46 ثانيه و 90 صدم ثانيه، پشت سر استفانو براسيولا قرار گرفت تا همه از اين رتبه او شگفتزده شوند. همين اتفاق بود كه باعث درخواست پيستوريوس براي شركت در مسابقات دو و ميداني بينالمللي و جنجالهاي پس از آن شد. استفاده از دو پاي مصنوعي كه شكل حرف J در زبان انگليسي را دارند، موجب انتقاد همه از او شد.به اعتقاد منتقدان، اين پاها امتيازي ويژه به پيستوريوس در رقابت با دوندگان سالم ميدهد. ادعاي آنها اين بود كه پاهاي تيغ شكل پيستوريوس اين امكان را به او ميدهد تا با قدمهايش مسافت بيشتري را بپيمايد. در عين حال عقيده داشتند اين پاها موسوم به «چيتا» در هر قدم انرژي بيشتري را به او برميگردانند بدون اينكه اثري از خستگي ظاهر شود.
در واقع اين پاها مثل پاهاي عادي تحت تاثير اسيد لاكتيك كه در اثر خستگي در عضلات ترشح ميشود، قرار نميگرفتند. پيستوريوس و مربياش امپي لو اين ادعاها را رد كردند و اعتقاد داشتند اين پاهاي معمولي هيچ برتري غيرمنصفانهاي به او نميدهند.
به اين انتقادات، ادعاي پروفسور رابرت گيلي استاد دانشگاه ميامي هم اضافه شد. پروفسور گيلي اعتقاد داشت پاهاي پيستوريوس تنها 80 درصد فشار ناشي از انرژي جذبي را به زانوهاي او برميگرداند، در حالي كه اين فشار در ورزشكاران عادي به 240 درصد ميرسد. همين مساله بود كه پيستوريوس را به واكنش وا داشت: «اگر IAAFشواهدي پيدا كرد كه من مزيتي نسبت به بقيه دارم، آن وقت دويدن را كنار خواهم گذاشت چون نميخواهم با مزيتي ناعادلانه در مسابقات شركت كنم.»
اما اين پايان راه نبود. پيستوريوس ادعا كرد پاهاي مكانيكي او مقابل باد و باران دچار مشكل ميشود. باد پاهاي او را كه مقاومت چنداني ندارد، از مسير منحرف ميكند و در باران هم روي پيست جا مياندازد. در عين حال اين دونده اهل آفريقاي جنوبي ادعا كرده بود پاهاي مكانيكي او هنگام شروع، شتاب اوليه كمتري نسبت به پاهاي معمولي دارد.
در ژوئن 2007 فدراسيون دووميداني (IAAF) قانوني وضع كرد كه طي آن هر وسيله مكانيكي كه براي استفادهكنندهاش مزيت ايجاد كند، ممنوع خواهد بود. با اين حال اين فرصت به پيستوريوس داده شد در رقابتهاي رم شركت كند تا حركاتش زير نظر گرفته شود. نوامبر 2007 بود كه پروفسور گرت پيتر بروگمان آلماني تحقيقاتش را روي پاهاي مصنوعي دونده آفريقاي جنوبي آغاز كرد. تحقيقات اين پروفسور آلماني نشان داد پاهاي او 25 درصد انرژي كمتري نسبت به پاهاي معمولي در سرعتي مشابه صرف ميكند. در عين حال اين پاها 30 درصد كار مكانيكي كمتري نسبت به پاهاي معمولي براي ايستادن و حركت عمودي كردن انجام ميدهند.
پروفسور بروگمان در دسامبر 2007 در گفتوگو با روزنامه دي ولت، پيستوريوس را داراي مزيت قابل توجه دانست و ادعا كرد كه خودش هم فكر نميكرده اين پاها تا اين حد آشكارا نسبت به پاهاي معمولي برتري داشته باشند. پيرو همين ادعا بود كهIAAF حضور پيستوريوس در تمامي رقابتهاي دووميداني عادي را ممنوع اعلام كرد.
«پيت فن زيل»، مدير برنامههاي اين دونده، شكايتي را به دادگاه داوري ورزش(CAS) برد. او اين شكايت را براساس ادعاي كارشناسان آمريكايي كرده است. آمريكاييها اعتقاد داشتند پاهاي موسوم به چيتا مزيت حساب نميشوند و همه مزايا و معايب آن در گزارش پروفسور بروگمان گنجانده نشده است.
روز جمعه CAS رايIAAF را نقض و اعلام كرد پيستوريوس ميتواند در رقابتهاي المپيك امسال شركت كند. البته اين راي با توجه به ناكافي بودن شواهد لازم عليه پيستوريوس صادر شده و در صورتي كه IAAF مدارك قابل ارائهاي در آينده داشته باشد، ميتواند به دادگاه ارائه دهد. پيستوريوس بعد از صادر شدن راي به نفع خودش در بيانيهاي اعلام كرد: «تمركز من در طول اين دادخواست روي اين مساله بود كه مطمئن شوم به ورزشكاران معلول هم اين شانس داده ميشود تا به شكلي منصفانه، با ورزشكاران عادي رقابت كنند.»
با اين حال پيستوريوس براي شركت در المپيك پكن كار آساني در پيش ندارد. او براي داشتن شانس در ماده 400 متر بايد يا سهميهA المپيك يعني زماني حدود 55/45 را كسب كند يا سهميه B را (95/45). اين در شرايطي است كه هيچ ورزشكار ديگري از آفريقاي جنوبي نتواند زمان بهتري به دست آورد. در عين حال نبايد فراموش كرد در همه رشتههاي 400 ، 200 و 100 متر، ركورد پيستوريوس با ركورد المپيك فاصله زيادي دارد. ركورد 400 متر متعلق به مايكل جانسون آمريكايي است (18/43) يعني چيزي حدود 2 ثانيه بهتر از پيستوريوس.
در 200 متر هم اين فاصله 2 ثانيهاي با مايكل جانسون ديده ميشود. در 100 متر وضع بدتر است. ركورد 100 متر متعلق به «آسافا پاول» آمريكايي با 74/9 ثانيه است، در حالي كه بهترين ركورد پيستوريوس در اين ماده 91/10 است كه ركورد جهاني پارالمپيك به حساب ميآيد. با تمام اين اوصاف كار پيستوريوس قابل ستايش است. او با وجود معلوليت، با اميد زندگي ميكند و در صورت حضور در المپيك، تبديل به اولين ورزشكار معلول حاضر در المپيك پكن خواهد شد. اين اتفاق ميتواند بمب خبري المپيك پكن باشد.
چهارشنبه 5 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 151]