واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: شركت ملي نفت و بنياد براي فروش نفت ايران تفاهمنامه امضا كردند؛نفتفروشي فعاليت جديد بنياد مستضعفان - ريحانه مظاهري
روي كار آمدن دولت نهم بيش از هر بخش ديگر صنعت نفت را دگرگون ساخت، به طوري كه اين دولت همزمان با روي كار آمدن محمود احمدينژاد شعار خوداتكايي و خودكفايي در تمام بخشهاي صنعتي را سر داد و بر اين اساس بود كه در جهت زدودن مافياي نفتي از چهره وزارت نفت كه كليديترين وزارتخانه براي دولت محسوب ميشد قرارگاه خاتمالانبيا را به پروژههاي نفتي كشور وارد و بسياري از پروژههاي جدي در صنعت را به اين بخش واگذار كرد.
هر چند در طول سه سال گذشته عملكرد مثبتي از فعاليتهاي قرارگاه خاتم ديده نشد اما بعد از سه سال از عمر دولت اينك مديرعامل شركت ملي نفت از حضور بنياد مستضعفان از ديگر زيرمجموعههاي پردرآمد كشور از بعد از انقلاب كه همواره با وجود ورود به بخشهاي دولتي نام بخش خصوصي را يدك ميكشد، به بخش فروش نفت خبر ميدهد. جشنساز كه بدون داشتن سوابق اجرايي مثبتي در سمت مديريت عاملي شركت ملي نفت تكيه كرده با اعلام اين خبر به خبرگزاريهاي دولتي اظهار داشت: فعلا فقط بنياد مستضعفان انقلاب اسلامي به عنوان بخش خصوصي ميتواند در حوزه فروش نفت خام، فرآوردههاي نفتي و محصولات پتروشيمي در بازار جهاني حضور داشته باشد. سيفالله جشنساز- مديرعامل شركت ملي نفت ايران- در مراسم امضاي يادداشت تفاهمنامه همكاري اين شركت و بنياد مستضعفان در زمينه نفت و گاز با بيان اين مطلب اظهار كرد: براي فروش نفت، فرآوردههاي نفتي، محصولات پتروشيمي و حتي سوآپ نفت به اين نتيجه رسيدهايم كه نبايد اين حوزهها در انحصار نفت باشد. وي با تاكيد بر اينكه در آينده چارچوب اجرايي اين تفاهمنامه و جزئيات بيشتر آن كه شامل 12 بند است، مشخص ميشود، افزود: به طور كلي براساس اين تفاهمنامه امكان حضور بنياد مستضعفان در بخشهاي بالادستي، ساخت تاسيسات، فرآورش، لرزهنگاري، مطالعه مخازن، حفاري و خدمات مربوط به آن ممكن ميشود. به گفته او، براي واگذار كردن پروژههايي كه نياز به سرمايه بسيار زياد دارد، به بنياد مستضعفان سقف مالي مشخص شده است، ولي براي ساير پروژهها مانند معاملات نفتي هيچ محدوديتي گذاشته نشده است. همچنين براساس اين تفاهمنامه برخي پروژهها بدون مناقصه و به صورت ترك تشريفات به بنياد داده خواهد شد. اين در حالي است كه از زمان روي كار آمدن دولت نهم پروژهها به صورت ترك تشريفات به قرارگاه خاتم نيز واگذار شده است.
بازار نفت ايران خرابتر ميشود
فروش نفت خام ايران از مهمترين مسائلي بوده كه طي سالهاي گذشته همواره مورد شبهه از سوي دولت نهم واقع شد. به طوري كه همزمان با روي كار آمدن اين دولت شعار مافياي نفتي و وجود شبكههايي در زيرمجموعه نفت كه سود حاصل از فروش نفت را در اختيار خود قرار ميدهند بالا گرفت، اما اين دولت نيز براي حذف مافيا به بخشهاي شبهدولتي و دولتي همچون سپاه پاسداران كه قرارگاه خاتم از زيرمجمو عههاي آن محسوب ميشد تكيه كرد و بر همين اساس مديرعامل شركت ملي نفت ايران در پاسخ به اين سوال كه اگر قرار است فروش نفت از انحصار شركت نفت خارج شود، چرا تنها به بنياد اين مجوز داده شده است و نه ساير شركتهاي خصوصي؟ تنها به اين نكته اشاره كرد كه، چه اشكالي دارد راهكارهايي جديد را در زمينه فروش نفت ايجاد و ليست خريداران را تهيه كنيم. جشنساز حتي در خصوص نياز به مجوز مجلس تصريح كرد: اگر نياز باشد حتما اين مجوز دريافت ميشود. وي همچنين خاطرنشان كرد: با حضور شركتي ديگر در فروش نفت خام، قدرت مانور شركت ملي نفت ايران در زمينه فروش بيشتر ميشود و بايد از راهكارهاي مرسوم و مناسب دنيا استفاده كنيم. در هيچ كجا گفته نشده كه تا هميشه بايد با روشهاي سنتي اقدام كنيم.
جشنساز در پاسخ به سوالي ديگر مبني بر اينكه آيا تعدد فروشندگان نفت ايران، راهكاري براي رفع موانع احتمالي صادرات نفت در سالهاي آينده به دليل تحريم فروش اين فرآورده نيست؟ تصريح كرد: احتمال تحريم نفت را بعيد ميدانيم. اما كارشناسان نظري مخالف اين ايده را بيان ميكنند. بر اين اساس يك مقام آگاه در وزارت نفت اين اقدام را براي حضور ايران در بازار جهاني نفت مضر دانست و اظهار داشت كه در اين ميان تنها بنياد مستضعفان است كه از فروش نفت سود خواهد برد و زماني كه دو فروشنده اقدام به فروش يك جنس كنند مسلم است كه مشكلاتي را ايجاد خواهند كرد.اين مقام آگاه در ادامه افزود: با حضور بنياد به بازار فروش نفت ايران، خودمان با خودمان به رقابت خواهيم پرداخت كه اين امر باعث ميشود بازار خود را خرابتر كنيم چراكه براي اين سازمان فروش نفت تا حدي كمتر از قيمت بازار نيز بهصرفه خواهد بود اما براي كشور اين امر مضر است.اين مقام آگاه در ادامه با بيان اين مطلب كه مشخص نيست دولت براي حصول چه منافعي اين اقدام را انجام داده، تصريح كرد: نميتوان درك كرد كه دولت چه منافعي را دنبال ميكند چون در دوران قبل بخشي از فعاليتهاي بازاريابي در وزارت نفت به شركت نيكو واگذار شد كه اين امر اعتبار اين شركت را در بازار جهاني افزايش داد و از اين طريق توانستيم فاينانسهاي زيادي را براي اجراي پروژهها دريافت كنيم اما در حال حاضر شرايط سياسي كشور به گونهاي نيست كه بتوان از طريق بنياد اقدام به اخذ فاينانس براي پروژههاي نفت و گاز كشور كرد. بنابراين به اين نتيجه ميتوان رسيد كه اين اقدام براي كشور مضر خواهد بود و باعث خراب شدن حضور ايران در بازار نفت خواهد شد. اين در حالي است كه محمد فروزنده رئيس بنياد مستضعفان انقلاب اسلامي در اين زمينه ميگويد: تا مدتها زمينه براي رقابت با اين مديريت وجود نخواهد داشت و اصلا ما خود را رقيب اين مديريت در فروش نفت خام نميدانيم. به نظر ميرسد وزارت نفت به دنبال اين است كه به تدريج فضا را براي بخش خصوصي باز كند؛ همانگونه كه در مراسم امضاي نخستين يادداشت تفاهمنيز وزير نفت از بنگاههاي عمومي و خصوصي براي مذاكره در زمينه تجارت نفت دعوت كرد و ما نقطه شروعي براي اين كار هستيم. اين مقام آگاه در وزارت نفت همچنين به وجود تصور يك منوپل در فروش نفت ايران در وزارت نفت اشاره ميكند و معتقد است: شايد وزارت نفت با اين اقدام قصد دارد تابوشكني كند و زنجيرهاي كه تاكنون گمان بر آن بوده سود زيادي از فروش نفت به دست آورده را از بين ببرد كه به اين ترتيب ميتوان گفت در نگاه اول مثبت است اما چارچوبهايي براي قراردادهاي ايران در زمينه فروش نفت ايران در بازار جهاني جا افتاده كه مسلما با حضور يك فروشنده جديد اين روال تغيير خواهد كرد. پس با نگاهي كليتر ميتوان دريافت كه اين اقدام مضراتي را در نهايت براي كشور ايجاد خواهد كرد.
بنياد در نفت
بنياد مستضعفان انقلاب اسلامي از بخشهايي است كه از زمان روي كار آمدن انقلاب ايران به عنوان يك بخش شبهدولتي به فعاليت خود در بخشهاي مختلف اجرايي دولت حضور داشته است و بر اساس آمار ارائهشده در سال 84 ميزان سرمايه در گردش اين بخش از 12 ميليارد دلار نيز فراتر رفته است كه مسلما طي 4 سال اخير نيز اين ميزان افزايش بيشتري پيدا كرده است.اين سازمان پس از بركناري رفيقدوست و روي كار آمدن فروزنده حضور چشمگيرتري در بخشهاي مختلف اقتصادي داشته؛ به طوري كه در حال حاضر شركتهاي تحت پوشش سازمان بخشهاي اصلي درآمدزايي در اقتصاد كنوني كشور را شامل ميشوند. از جمله اين شركتها ميتوان به سازمان صنايع غذايي و آشاميدني، سازمان كشاورزي و دامپروري، بنياد علوي، سازمان بازرگاني و حمل و نقل، موسسه مالي و اعتباري سينا، سازمان سياحتي و مراكز تفريحي، سازمان اموال و املاك، سازمان عمران و مسكن، سازمان صنايع و معادن، موسسه تحقيق و توسعه دانشمند، موسسه مطالعات تاريخ معاصر ايران، موسسه فرهنگي موزههاي بنياد و سازمان انرژي اشاره كرد. اين در حالي است كه اين سازمان در حال حاضر 170 شركت زيرمجموعه در بخشهاي مختلف ذكرشده را تحت پوشش خود قرار داده است.
تنها بخشي كه اين سازمان در دوران بعد از انقلاب به طور جدي وارد آن نشده بود صنعت نفت ايران بود كه پس از اعلام غلامحسين نوذري وزير نفت ايران، به دنبال اقدامات انجام شده از سوي بنياد مستضعفان و تشكيل شركت مشترك پارس تات نفت كيش با شركت نفتي جمهوري تاتارستان روسيه، وزارت نفت طي يك قرارداد همكاري مشترك با بنياد موافقت كرد تا همكاريهاي اين وزارتخانه و شركتهاي تابعه را در حوزه انرژي با بنياد مستضعفان توسعه دهد و اينك از حضور اين شركت در جايگاه امور بينالملل وزارت نفت خبر ميرسد كه بخشي از فروش نفت ايران نيز در اختيار اين سازمان قرار خواهد گرفت.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
سه شنبه 4 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 606]