واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: آشنايي با خادمان قرآن كريم ـ محمد سهيليپور/3«مكتبفردا» نخستين مؤسسهاي بود كه «واحدهاي تشكيلدهنده متن قرآن» را بررسي كرد
گروه وبلاگ وIT: «واحدهاي تشكيلدهنده متن قرآن» بايد كاملا توصيف و تبيينشوند، اين كاري است كه در سيستم دستي به آن نيازنبود و در سيستم كامپيوتري هم كسي تا به حال به آن توجه نشان ندادهبود و اين جزو كارهاي منحصر به فردياست كه در موسسه «مكتبفردا» انجامشد.
«محمد سهيليپور»، مدير مؤسسه مكتب فردا، در سال 1374 از سوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به عنوان خادمالقرآن در حوزه توليد نرمافزارهاي قرآني معرفي شد. وي هدف خود را از فعاليت در اين عرصه شناختن و شناساندن قرآن با استفاده از كامپيوتر عنوان كرد.
متن كامل قسمت اول مصاحبه را اينجا كليك كنيد!
او بدون حمايت دولت و مؤسسات دولتي و بودجههاي كلان آن، اولين نرمافزار قرآني در بخش خصوصي را توليد و عرضه كرد.
متن كامل قسمت دوم مصاحبه را اينجا كليك كنيد!
وي در گفتوگويي با خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، گفت: در ارتباط با قرآن بعد از سال 1375 به اين نتيجه رسيدم كه بايد به طور جدي دو جريان را پيگيري كنم، يكي جريان شناخت قرآن و ديگري جريان ابزارسازي براي شناخت قرآن و اگر اين دو فعاليت پابهپاي هم پيشبروند، ميتوان به آينده اميدوار بود اما اگر به يكي از اين دو پرداخت و از ديگري غافل شد نميتوان نتيجهگرفت.
پژوهش مستقل از ابزار سالها در كشور ما مورد نظر محققان قرآن بوده و كتابهاي ارزشمندي در اين ارتباط نوشتهشده است؛ اما بهنظر من اينها به نقطهاي رسيدند كه از طرفي نقطه اوج بوده چون بعد از آن دستاوردي نبوده و از طرفي هم نقطه بنبست بوده، چون ديگر نتوانستند چيز جديدي عرضه كنند.
اين مسئله بهخاطر روشهايي است كه ما داريم، چراكه ما از روشهاي سنتي و قديمي استفاده ميكنيم و اين روشها بار اصلي خود را دادهاند و ديگر نبايد انتظار داشت كه تحولي در محصولات اين روشها ايجادشود.
از طرفي اگر فقط به جنبه ابزارسازي كامپيوتر هم توجهشود، باز ما دچار مشكلات ديگري ميشويم؛ يعني در واقع ما ابزارسازي ميكنيم مستقل از اينكه اين ابزار ميخواهد چه اهداف پژوهشي را محقق كند. در واقع همان روشهايي كه علما دستي انجام ميدانند، همان روشها را عينا كامپيوتري ميكنند و اين نميتواند خيلي تحولي به وجود بياورد.
ما نياز به يك حركت هماهنگي داريم كه هم روشها مورد تجديد نظر قراربگيرد و هم ابزارها و راستايي كه مكتبفردا دارد در آن راستا حركتميكند، در همين جهت و با همين هدف است.
بعد از مشاورهها و همفكريها به اين نتيجه رسيدم كه چند محور بايد مورد توجه قرار بگيرد: اول اينكه واحدهاي تشكيلدهنده متن قرآن بايد كاملا توصيف و تبيينشوند، اين كاري است كه در سيستم دستي به آن نياز نبوده و در سيستم كامپيوتري هم كسي تا به حال به آن توجه نشان ندادهبود؛ و اين جزو كارهاي منحصر به فردياست كه در موسسه «مكتبفردا» انجامشد.
من در چند مقاله مباحث توجه به ابداع روشهاي جديد، ايجاد ديدگاههاي جديد و ايجاد تحول در قرآن و تحقيقات قرآني با استفاده از اين ديدگاههاي جديد را مطرح كردم و مقاله «واحدهاي تشكيل دهنده متن قرآن» را به صورت يك مقاله در گلستان قرآن مطرح كردم و نيز مقاله «ارتباط آيات قرآن» را هم در مجله بينات و گلستان قرآن منتشر كردم و ايدههايي در ارتباط با تحليل معناي قرآن با استفاده از كامپيوتر و روشهاي جديد را مطرح كردم.
سپس مركز تحقيقات را ترغيب كردم كه در اين جهت كاركنند اما مسئولان مركز تحقيقات كامپيوتري با توجه به مقالهاي كه نوشتهبودم و در آن 3نرمافزار قرآني «قدر»، «كوثر1» و «نور» را از لحاظ مزايا و معايب بررسي كردهبودم، پيشنهاد من را رد كردند.
به عقيده من نقد از عوامل توسعه و پيشرفت است و به مؤسسات قرآني و فرهنگي ديگر توصيه ميكنم كه به عنوان افرادي فرهنگي كه قصد توسعه كشور را دارند از انتقاد استقبال كرده و سعهصدر داشتهباشند و از اينكه ايراد كار و مشكلات محصولاتشان مشخصشود؛ خوشحال شوند.
علاقمندي خود به اعجاز قرآن را نشات گرفته از مهندس بازرگان ميدانم
عامل محرك من بيشتر مهندس بازرگان بود و با توجه به اينكه بازرگان يك مهندس بود، و نگاه مهندسي به قرآن داشت و به روابط بين آيات و نثر صريح قرآن اشارهداشت، آثارش بيشتر روي من اثر گذاشته و ايجاد انگيزه ميكرد و علاقمندي خود به اعجاز قرآن را نشات گرفته ازاو ميدانم.
البته آثار مطهري به دليل اينكه آثاري فلسفي هستند و زيربناي فكري به انسان ميدهد، به من كمك كرد كه دچار خطاهاي استراتژيك نشوم و آثار دكتر شريعتي هم بيشتر از لحاظ شور انقلابي و تحرك بر من تاثيرگذار بود و نقش يك موتور را در وجود من ايفا ميكرد؛ اما آثار مهندس بازرگان يك لطافت و شيريني خاصي برايم داشت ضمن اينكه بازرگان يك نگاه علمي به قرآن داشت و اين براي بشر امروز كه ميخواهد به همه چيز علمي نگاه كند و نيازهاي خود را براساس علوم تجربي پاسخدهد، و از همه حوادث علمي برداشت كند، بيشتر حائز اهميت است.
اتفاقاً قرآن هم عنايت خاصي به نگاه تجربي به زندگي دارد و تعدادي از آيات قرآن ما را متوجه پديدههاي طبيعي ميكنند و خيلي از استدلالهاي قرآن براساس علم تجربي وپديدههاي طبيعي است.
در سالهاي اخير مهمترين نرمافزارهاي قرآني كه تيم ما توليد كردند نرمافزار «ارتباط آيات قرآن» است كه با پشتيباني انتشارات بنيهاشم توليد شده و عرضه آن به عهده خود انتشارات بنيهاشم است. نرمافزار ديگري كه ما كارهاي اجرايي آن را انجام داديم نرمافزار «آموزش ترجمه و مفاهيم قرآن» است كه با پشتيباني وزارت ارشاد -مركز فعاليتهاي قرآني- و نظارت و همكاري دوستاني كه در زمينه برنامهريزي و تأليف كتب درسي فعاليت ميكنند، توليدشد.
در طول اين 23 سالي كه من توفيق داشتم كارهاي پژوهشي يا نرمافزاري در ارتباط با قرآن داشتهباشم، دوستاني بودند كه در نقشهاي مختلف استاد، همكار، مهندس وبرنامهنويس كمك بسياري كردند و به ترتيب تاريخي و از گذشته تا اكنون از اين عزيزان تشكر و قدرداني ميكنم:
استاد مسعود شكوهنده، استاد سيد جواد بهشتي كه ستاد اقامهنماز آموزش و پرورش را اداره ميكنند، دكتر آذربايجاني قائم مقام پژوهشگاه همكاري حوزه و دانشگاه، سالاريفر كه در گروه روانشناسي پژوهشگاه همكاري حوزه و دانشگاه فعاليت دارند، حجتالاسلام علي زاهدپور در بخش ترجمه آموزش ترجمه قرآن نقش داشتند، مهندس حسن خطيبي كه كارهاي برنامهنويسي كامپيوتري را انجام دادند، كوهرنگي كه در توليد نرمافزارهاي كوثر همكاري وسيعي با ما داشت و مهندس صبريو نيز از خانمها مرضيه عبدالهي، پرچم و سليمانپور كه اكنون مشغول تدريس در سطوح مختلف هستند و در گذشته در حوزه معنيشناسي قرآن و تحليل متن قرآن همكاري داشتند، خانم كاشي و زيبا زارعي كه در امور اجرايي كمك كردند، تشكر ميكنم.
يکشنبه 2 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 255]